Κάνε το Τεστ
ικιγκάι, τι είναι το ικιγκάι, βασικές αρχές του ικιγκάι, πως θα ανακαλύψω το ικιγκάι μου, ικιγκάι και μακροζωία, ικιγκάι και ευτυχία

Ικιγκάι: τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Ικιγκάι

Το Ικιγκάι είναι η φιλοσοφία των Ιαπώνων για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Αποτελεί την Ιαπωνική εκδοχή του Δανέζικου hygge. Ωστόσο, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο hygge και στο ικιγκάι. Το hygge αποτελεί την πρακτική του να μην κάνεις τίποτα και να απολαμβάνεις κάθε στιγμή. Ενώ το ικιγκάι είναι η πρακτική του να μένουμε πάντα δραστήριοι και να κάνουμε κάτι, με προσοχή, υπομονή και χαρά.

Η φιλοσοφία του ικιγκάι έχει ως σκοπό να αγκαλιάσουμε όλα όσα κάνουμε. Αυτό είναι το μυστικό για μια μεγάλη και ευτυχισμένη ζωή.

Κυριολεκτικά το ικιγκάι σημαίνει ο σκοπός της ζωής μας, ο λόγος της ύπαρξής μας και όλα όσα μας δίνουν πραγματικά νόημα, ευτυχία και μακροζωία. Εμποτίζει τη μέρα μας με πάθος, με όραμα για τη ζωή και την επαγγελματική μας πορεία.

Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματάτε να κάνουμε πράγματα που μας ενισχύουν το ικιγκάι. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ιάπωνες δεν μιλάνε ποτέ για συνταξιοδότηση, επειδή δεν βγαίνουν ποτέ σε σύνταξη. Επιδιώκουν ενεργά όλα όσα τους δίνουν χαρά.

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ικιγκάι σύμφωνα με το οποίο μπορεί να ζήσει μια γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή.

Τι είναι το ικιγκάι;

Το ικιγκάι έχει τις ρίζες του στην Οκινάουα και αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας και της ευτυχίας. Η Οκινάουα έχει το μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων (ανθρώπων πάνω από 100 ετών) σε όλο τον κόσμο, με 740 αιωνόβιους σε ένα πληθυσμό 1,3 εκατομμύρια.

Αν υπάρχει αλήθεια πίσω από την ιδέα ότι "το πνεύμα υπερισχύει της ύλης" ή ότι ένα υγιές μυαλό σημαίνει και υγιές σώμα ή μακροζωία, οι κάτοικοι της Οκινάουα φαίνεται να κάνουν κάτι καλά. Σύμφωνα με μελέτες το μυστικό για να ανακαλύψει κάποιος την αίσθηση του σκοπού είναι η ισορροπία, η ανακάλυψη της ισορροπίας ανάμεσα στους τέσσερις πυλώνες του ικιγκάι:

 1. Τι (ή ποιον) αγαπάω;
 2. Σε τι είμαι καλός;
 3. Τι μπορών να κάνω για να κερδίσω χρήματα/μια αξιοπρεπή διαβίωση;
 4. Και τελικά, τι χρειάζεται ο κόσμος; Τι μπορώ εγώ να προσφέρω;

Καθώς οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δημιουργούν τα βασικά θεμέλια του ικιγκάι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια απλουστευμένη στάση ζωής. Είναι απολύτως δυνατό να εφαρμόσουμε την έννοια του ικιγκάι στον τρόπο ζωής μας ώστε να ενισχύσουμε την ευεξία μας. Το ικιγκάι είναι μια  αρχαία φιλοσοφία, ωστόσο έχει επιβιώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ιαπωνία.

Ποια είναι τα βασικά θεμέλια του ικιγκάι;

Το ικιγκάι είναι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά ένα πράγμα είναι κοινό, ότι όλοι ψάχνουμε να βρούμε το νόημα της ζωής μας. Όταν έχουμε αφιερώσει χρόνο για να ανακαλύψουμε όλα όσα μας δίνουν νόημα, τότε η ζωή μας είναι πιο γεμάτη και ικανοποιητική. Το ένστικτο και η περιέργεια έχουν τεράστια δύναμη και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε το δικό μας ικιγκάι.

Μερικοί βασικοί κανόνες του ικιγκάι περιλαμβάνουν:

 1. Μείνε δραστήριος, μην κάνεις ποτέ αίτηση για συνταξιοδότηση
 2. Μην γεμίζεις το στομάχι σου
 3. Δεν χρειάζεται να βιάζεσαι
 4. Να έχεις δίπλα σου καλούς φίλους
 5. Χαμογέλα
 6. Κάνε άσκηση
 7. Διατήρησε την επαφή με τη φύση
 8. Πες ευχαριστώ
 9. Ζήσε τη στιγμή
 10. Ακολούθησε το ικιγκάι σου

Ουσιαστικά, το ικιγκάι είναι ο λόγος για να ξυπνήσουμε το πρωί.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η καθημερινότητα είναι γεμάτη άγχος. Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι περνούν πολλές ώρες στο γραφείο τους και φυσικά υπό τον έλεγχο αυστηρών κανόνων. Η υπερεργασία δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και τα τελευταία δρομολόγια των τρένων τα μεσάνυχτα είναι γεμάτα με ανθρώπους που φοράνε κοστούμια. Πώς αντιμετωπίζουν όλη αυτή την πίεση;

Το μυστικό τους έχει να κάνει με το Ιαπωνικό ικιγκάι, σύμφωνα με το οποίο μπορούμε όλοι να ζούμε μια ευτυχισμένη ζωή. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι μικρές απολαύσεις στην καθημερινότητα έχουν ως αποτέλεσμα μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Μακροζωία και ικιγκάι

Στην Ιαπωνία υπάρχουν κάποιες πόλεις με τους μακροβιότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με μέσο όρο ηλικίας τα 87 χρόνια για τις γυναίκες και τα 81 χρόνια για τους άνδρες. Πώς η ιδέα του ικιγκάι συμβάλλει στην μακροζωία;

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν κάποιες περιοχές που ονομάζονται Γαλάζιες Ζώνες και είναι περιοχές στις οποίες ζούνε οι μακροβιότεροι άνθρωποι. Μια τέτοια ζώνη υπάρχει στην Οκινάουα, ένα απομακρυσμένο νησί με αξιοσημείωτα υψηλό αριθμό αιωνόβιων. Στις Γαλάζιες ζώνες είναι και η δική μας Ικαρία, καθώς ένας στους τρεις κατοίκους του νησιού είναι πάνω από ενενήντα ετών.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στις Γαλάζιες Ζώνες τα στοιχεία έδειξαν ότι τα κλειδιά της μακροζωίας είναι η διατροφή, η άσκηση, ένας σκοπός ζωής και οι καλοί κοινωνικοί δεσμοί. Στις κοινωνίες αυτές οι άνθρωποι κάνουν σωστή διαχείριση του χρόνου, έχουν ελάχιστο στρες, καταναλώνουν ελάχιστο κρέας και κάνουν άσκηση. Απολαμβάνουν καθημερινά ένα περίπατο στη φύση ή στα περιβόλια τους.

Καθώς η υγιεινή διατροφή παίζει κύριο ρόλο στην μακροζωία, το ικιγκάι επίσης είναι πολύ σημαντικό.

Μια από τις πιο δημοφιλείς παροιμίες στην Οκινάουα είναι η "Χάρα  χάτσι μπου", που χρησιμοποιείται πριν ή μετά το φαγητό και σημαίνει κάτι σαν "η κοιλιά στο 80%". Αυτή η παροιμία υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να τρώμε μέχρι να νιώσουμε φουσκωμένοι. Αυτή η παροιμία υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να τρώμε μέχρι να νιώσουμε φουσκωμένοι. Για αυτό και οι κάτοικοι της Οκινάουα γεμίζουν το στομάχι τους κατά 80%. Δεν θέλουν να νιώθουν κορεσμό και να υποβάλλουν τον οργανισμό τους σε μια μακρά πέψη που επιταχύνει την κυτταρική οξείδωση.

Ικιγκάι και κοινωνικές επαφές

Επίσης είναι πολύ σημαντική η δημιουργία ισχυρών δεσμών στις τοπικές κοινωνίες. Οι άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλο στις δυσκολίες. Αυτή η αίσθηση του ανήκειν και της αλληλοβοήθειας δημιουργεί σιγουριά και συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Το ικιγκάι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ότι η δουλειά μας κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.

Το πως ο κάθε άνθρωπος βρίσκει νόημα στη δουλειά του είναι ένα θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτό που δίνει κίνητρο σε πολλούς εργαζομένους είναι ότι η δουλειά που κάνουν επηρεάζει την ευεξία άλλων ανθρώπων και βλέπουν ανθρώπους που βιώνουν άμεσα τις επιδράσεις της δουλειάς τους.

Αυτό που ισχύει στη ζωή μας γενικά είναι ότι αντί να κάνουμε προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε την πείνα παγκοσμίως, μπορούμε να αρχίσουμε με μικρά βήματα βοηθώντας ανθρώπους που είναι δίπλα μας, όπως μια τοπική εθελοντική ομάδα.

Το ικιγκάι είναι μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο 

Δεν υπάρχει τέλεια στρατηγική για να βρει κάποιος το ικιγκάι του. Δεν πρέπει να ανησυχούμε για το πως θα το βρούμε. Μπορείτε να ανακαλύψετε το δικό σας ικιγκάι με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING.  Η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται να λύσουμε. Χρειάζεται να κάνετε πράγματα που αγαπάτε και να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σας αγαπούν.