Κάνε το Τεστ
συγχώρεση, συγχώρεση εαυτού, αξία συγχώρεσης, σημασία συγχώρεσης, οφέλη συγχώρεσης, βήματα για να μάθετε να συγχωρείτε

Τα οφέλη της συγχώρεσης προς τον εαυτό

Οφέλη Συγχώρεσης

Η συγχώρεση μπορεί να είναι μια πρόκληση για πολλούς λόγους. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να συγχωρήσετε τους άλλους ή ακόμη και τον εαυτό σας. Η συγχώρεση όμως μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα λάθη σας και να προχωρήσετε.

Η συγχώρεση προς τον εαυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση επειδή περιλαμβάνει την αναγνώριση επώδυνων σκέψεων και συναισθημάτων. Για κάποιους είναι μια διαδικασία που τους υπενθυμίζει ότι δεν είναι τέλειοι. Άλλοι το βλέπουν σαν ένα τρόπο με τον οποίο δείχνουν αγάπη στον εαυτό τους ενώ αποδέχονται τις ατέλειές τους. Οι άνθρωποι θέλουν να προχωρήσουν αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν. Η συγχώρεση προς τον εαυτό απαιτεί κατανόηση, συμπόνια και ευγένεια.

Όταν επιλέγετε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμοι. Δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσετε όσα έχουν συμβεί. Δεν σημαίνει ότι θα ανέχεστε συμπεριφορές. Η συγχώρεση , είτε συγχωρείτε κάποιον άλλο είτε τον εαυτό σας , σημαίνει ότι αποδέχεστε τις πράξεις σας και έχετε την διάθεση να προχωρήσετε. Είστε πρόθυμοι να προχωρήσετε, και ξέρετε ότι δεν αλλάζει ότι έχει συμβεί . Αφήνετε πίσω σας την δυσαρέσκεια ή το θυμό. Μπορεί να είναι εύκολο αυτό να γίνει όταν συγχωρείτε τους άλλους, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο όταν αφορά τον εαυτό σας.

Συγχώρεση και ψυχική υγεία

Κατανοήστε ότι η συγχώρεση του εαυτού είναι μια σημαντική διαδικασία για την προσωπική σας εξέλιξη και την αυτοβελτίωση. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της συγχώρεσης στον εαυτό είναι η βελτίωση της εικόνας του εαυτού. Όσο μαθαίνετε και εξασκήστε στο πως θα συγχωρείτε τον εαυτό σας, μειώνετε τον κίνδυνο του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Μαθαίνετε για την συμπόνια προς τον εαυτό και ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας. Οι άνθρωποι που συγχωρούν είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους και να φτάσουν τους στόχους τους.

Αν δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας η ψυχική σας υγεία υποφέρει. Αν δεν μάθετε να συγχωρείτε, θα στρέφεστε ενάντια στον εαυτό σας και δεν θα μπορείτε να ξεπεράσετε τα λάθη σας. Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να συγχωρείτε τους άλλους αν δεν είστε πρόθυμοι να συγχωρήσετε πρώτα τον εαυτό σας.

Η ψυχική υγεία είναι ουσιαστική για διαφορετικές πτυχές της ζωής. Παίζει ζωτικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων και στην επίλυση των προβλημάτων. Όταν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, θα κάνετε καλύτερες επιλογές. Η συγχώρεση είναι επιλογή και σημαίνει ότι θέλετε το καλύτερο για τον εαυτό σας. Είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να πάρετε δύσκολες αποφάσεις και να δουλέψετε με τις συνέπειες για να δείτε αποτελέσματα.

Οφέλη συγχώρεσης

Η συγχώρεση είναι μια πρόκληση αλλά έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην σωματική και στην ψυχική υγεία.

Η συγχώρεση μειώνει το άγχος

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Η συγχώρεση συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Όταν κάποιος δεν μπορεί να συγχωρήσει τους άλλους ή τον εαυτό του τότε το στρες τον κατακλύζει.

Η συγχώρεση βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Όταν κάποιος κουβαλά μέσα του θυμό, πόνο και δυσαρέσκεια τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική του υγεία. Η συγχώρεση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία καθώς βοηθά στην ανακούφιση της κατάθλιψης. Η συγχώρεση βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και της συναισθηματικής υγείας.

Η συγχώρεση προστατεύει την καρδιά

Αυτό συμβαίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συγχώρεση μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού. Ο θυμός και η δυσαρέσκεια είναι συναισθήματα που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Η συγχώρεση ενδυναμώνει τις σχέσεις

Ακόμη και οι καλύτερες σχέσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή προβλήματα και παρεξηγήσεις. Όταν επικρατεί η πικρία απομακρύνεστε από τους κοντινούς σας ανθρώπους και αυτό δεν επιτρέπει στις σχέσεις σας να ωριμάσουν. Είναι πολύ πιθανό να μην έχετε αντιληφθεί τις προθέσεις και τα συναισθήματα των άλλων. Μια μικρή παρεξήγηση μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα.

Η συγχώρεση βοηθά να δείτε την οπτική του άλλου και αυτό συμβάλλει στην εξέλιξη της σχέσης σας. Η συγχώρεση είναι πολύ σημαντική αν θέλετε να αφήσετε όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και να προχωρήσετε.

Η συγχώρεση βοηθά να φτάσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας

Όλοι έχουμε όνειρα για τη ζωή μας αλλά τιμωρούμε τον εαυτό μας για τις λανθασμένες επιλογές που κάναμε, τα λάθη, και τους ανθρώπους που εμπιστευτήκαμε. Και συχνά δεν συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη μας. Όμως αυτό μπορεί να είναι ένα τεράστιο βάρος για τον καθένα. Διαμορφώνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την αυτοπεποίθηση και την πίστη στο μέλλον. Μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη, χαμηλή αξία του εαυτού, και απροθυμία να αναλάβετε οποιοδήποτε ρίσκο.

Τι συμβαίνει όταν συγχωρείτε τον εαυτό σας;

Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας. Αποδεχτείτε την ευθύνη για όσα έχουν συμβεί. Εκφράστε τις τύψεις, τις ενοχές ή άλλα παρόμοια συναισθήματα που δείχνουν ότι κάνατε λάθος. Μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη προς τον εαυτό σας αν χτίσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Το πρώτο βήμα για να συγχωρήσετε τον εαυτό σας είναι να αναγνωρίσετε τι συνέβη και να αναλάβετε την ευθύνη. Δεν πρέπει να βρίσκετε δικαιολογίες για όσα κάνατε. Αντιμετωπίστε τα γεγονότα και αποδεχτείτε τις πράξεις σας και τα συναισθήματά σας.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ενοχές όταν έχετε κάνει κάτι λάθος. Οι ενοχές βοηθούν να αλλάξετε συμπεριφορά. Οι υγιείς ενοχές είναι αυτές που σας κάνουν να βλέπετε τον εαυτό σας σαν ένα καλό άτομο που έκανε ένα λάθος. Μπορεί όμως να βλέπετε τον εαυτό σας ως κακό άτομο όταν νιώθετε ντροπή. Η ντροπή προκαλεί ανεπιθύμητα συναισθήματα που οδηγούν σε κατάθλιψη. Όταν αναγνωρίζετε τα λάθη σας, αυτό δεν σας απομακρύνει από τις αξίες σας.

Γιατί η συγχώρεση του εαυτού δεν είναι εύκολη;

Η συγχώρεση του εαυτού δεν είναι εύκολη επειδή είναι δύσκολο να αποδεχτεί κάποιος το γεγονός ότι έκανε λάθος. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε μίσος για τον εαυτό σας , και αυτό είναι που πρέπει να αποφεύγετε. Δεν είναι εύκολο να συγχωρήσετε τον εαυτό σας αν δεν πάρετε πίσω όσα είπατε ή αν δεν κάνετε κάτι για να διορθώσετε τις πράξεις σας. Είναι δύσκολο να συμβιβαστείτε με κάτι που δεν συμβαδίζει με τις αξίες ή τις πεποιθήσεις σας. Μερικές φορές τα βαθιά συναισθήματα ενοχών ή μετάνοιας οδηγούν στο να κάνετε πράγματα που δεν είναι κομμάτι του χαρακτήρα σας.

Πολλές φορές οι άνθρωποι μηρυκάζουν τα προβλήματά τους επειδή δεν θέλουν να παραδεχτούν τις πράξεις τους. Η συγχώρεση απαιτεί από ένα άτομο να αλλάξει όταν αναγνωρίσει όσα έκανε και κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν. Είναι ανάγκη να αλλάξετε αρχικά αλλά πρέπει να δεσμευτείτε σε αυτές τις πράξεις για να προχωρήσετε αποτελεσματικά.

Εξασκηθείτε στη συγχώρεση προς τον εαυτό

Η συγχώρεση προς τον εαυτό βοηθά το μυαλό και το σώμα σας να ηρεμήσει όταν αντιμετωπίζετε ανεπιθύμητα συναισθήματα. Όταν δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της ντροπής, του θυμού και της απελπισίας. Αντί να κρίνετε σκληρά τον εαυτό σας για την κατάσταση, μπορείτε να αναλάβετε δράση. Η συγχώρεση του εαυτού θα σας δώσει πολλά μαθήματα ζωής , τα οποία είναι ουσιαστικά για την εξέλιξή σας.

Κατανοήστε τι πραγματικά σημαίνει η συγχώρεση

Μερικές φορές οι άνθρωποι προσπερνούν την έννοια της συγχώρεσης. Σκεφτείτε κάποιο φίλο σας που σας πλήγωσε ακούσια και στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη. Μπορεί να νιώσατε ανησυχία ή να πληγωθήκατε αρχικά, αλλά όταν κατάλαβε το λάθος του, νιώσατε καλύτερα. Έτσι είναι πιο εύκολο να προχωρήσετε και να μην σας απασχολήσει ξανά αυτό το θέμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν συγχωρείτε τον εαυτό σας, αποδέχεστε ότι είναι ανάγκη να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε λάθη. Δεν μπορείτε να ωριμάσετε αν δεν είστε πρόθυμοι να προχωρήσετε.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και τα λάθη σας

Δεν μπορείτε να μάθετε από όσα συνέβησαν μέχρι να είστε ειλικρινείς για αυτά. Βάλτε στην άκρη κάθε κριτική και επικεντρωθείτε στην κατάσταση όπως είναι. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για μια κατάσταση; Τότε μόνο θα κατανοήσετε βαθιά όσα συνέβησαν. Τα συναισθήματά σας δεν καθορίζουν το πως θα αντιδράσετε. Πάρτε χρόνο να δείτε τις λεπτομέρειες και αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε καθαρά τα πράγματα. Με αυτό τον τρόπο θα μάθετε ώστε να βελτιωθείτε στο μέλλον.

Συγχωρήστε, κάντε αλλαγές και δείξτε συμπόνια

Η συγνώμη σημαίνει ότι νιώθετε άσχημα για τον πόνο που προκαλέσατε. Είναι ουσιαστικό να κατανοείτε τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Οι αλλαγές σημαίνουν ότι κάνετε ουσιαστικές πράξεις που θα κάνουν την διαφορά στο μέλλον. Οι αλλαγές που κάνετε αντανακλούν τι μάθατε από την κατάσταση. Μπορεί να είναι ανάγκη να αλλάξετε συμπεριφορά, στάση ή το πως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα. Η συμπόνια σημαίνει ότι δείχνετε αγάπη στον εαυτό σας, η οποία είναι ουσιαστική και σας βοηθά να συγχωρείτε τους άλλους και τον εαυτό σας. Μαθαίνετε πως να φέρεστε στον εαυτό σας με ευγένεια.

Η συγχώρεση του εαυτού είναι σημαντική για την συναισθηματική υγεία. Δεν πρέπει να ντρέπεστε για τα λάθη σας.  Όταν δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας περιορίζετε τις δυνατότητές σας. Μπορεί να υποτιμάτε τις ικανότητες και τις αποφάσεις σας. Μπορεί να χάσετε το θάρρος σας να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα.

Η συγχώρεση προσφέρει επούλωση στο μυαλό και στο σώμα. Αν νιώθετε ότι έχετε πληγές που θέλετε να κλείσετε το EMDR και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορούν να σας βοηθήσουν να τις επεξεργαστείτε και να επουλωθείτε.