Κάνε το Τεστ
αυτοπροσδιορίζεστε από τη δουλειά σας, η δουλειά δεν καθορίζει την ταυτότητά σας, ταύτιση με τη δουλειά, η δουλειά δεν καθορίζει τη ζωή σας

Αυτοπροσδιορίζεστε από τη δουλειά σας;

Αυτοπροσδιορίζεστε από τη δουλειά σας;

Αν κάποιος σας ρωτούσε τι είναι αυτό που σας προσδιορίζει, τι θα απαντούσατε; Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πρώτα αναφέρουν τη δουλειά τους, αν και αυτό δεν είναι το μοναδικό πράγμα που κάνουν. Μπορεί ταυτόχρονα να είναι σύζυγοι, παιδιά, γονείς, αδέλφια, φίλοι και άνθρωποι με περιπετειώδη φύση  που παίρνουν ρίσκα και μετακομίζουν σε ξένες χώρες. Ίσως να είναι καλοί στο μαγείρεμα, στα αθλήματα όπως η γιόγκα, αλλά κακοί στην ιππασία.

Για σκεφτείτε την ταυτότητά σας. Ποιο είναι το σημάδι που θέλετε να αφήσετε στον κόσμο; Αυτοπροσδιορίζεστε από τη δουλειά σας;

Στοιχηματίζω, πως αυτό κάνετε. Είναι πολύ σημαντικό να είστε συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνετε, αυτό σας δίνει κίνητρο να γίνεστε καλύτεροι, να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα , να παίρνετε ρίσκα για να επιτύχετε τους στόχους σας, να βρίσκετε δημιουργικές λύσεις σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, και να δουλεύετε σκληρά και να κάνετε ότι είναι αναγκαίο όταν προκύπτουν εμπόδια.

Ωστόσο, η ταύτιση με τη δουλειά σας, είναι μια πολύ κακή ιδέα. Αν συγχέετε τον εαυτό σας με τη δουλειά σας, είναι η στιγμή να κάνετε μια ουσιαστική αλλαγή σε αυτή τη νοοτροπία. Πώς θα ξεκινήσετε;

1. Να θυμάστε ότι η δουλειά σας θα τελειώσει κάποια στιγμή

Αυτή η διαπίστωση είναι κάποιες φορές σκληρή αλλά είναι η πραγματικότητα. Ειδικά, αν έχετε μεγαλώσει με γονείς που έδιναν μεγάλη αξία στη δουλειά. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Οι γονείς σας μπορεί να ήταν καταξιωμένοι στο χώρο τους ( π.χ. ο πατέρας σας ψυχίατρος και η μητέρα σας ηθοποιός) και αναγνωρίσιμοι για το έργο τους. Αυτό σημαίνει ότι  είναι δύσκολο να ξεφύγετε από αυτή τη νοοτροπία. Ίσως η μητέρα σας να αντιμετώπιζε τις προκλήσεις της ζωής με δράμα. Από την άλλη πλευρά ο πατέρας σας μπορεί να άκουγε με υπομονή όσα είχατε να του πείτε.  Να σας έκανε ερωτήσεις και να σας μιλούσε ήρεμα για κάθε πρόβλημα. Και οι δύο αγαπούσαν ο ένας τον άλλο, αλλά τελικά δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο γάμος τους δεν κράτησε.

Μετά το διαζύγιο, μπορεί η μητέρα σας να γνώριζε ότι είχε ανάγκη ένα πιο σταθερό εισόδημα. Έτσι, έβαλε στην άκρη την καριέρα της στο θέατρο (δούλευε στην παραγωγή μέχρι εκείνη τη στιγμή). Ξεκίνησε μια δουλειά σε ένα μεγάλο διαφημιστικό γραφείο, αρχικά ως γραμματέας και αργότερα ως διευθύντρια. Βρήκε μια δουλειά ικανοποιητική, και παρόλο που μέσα της έκρυβε ένα αστείρευτο ταλέντο, όταν ήρθε η στιγμή της συνταξιοδότησης χωρίς ενοχές έζησε ταξιδεύοντας και απολαμβάνοντας τη ζωή με το θετό σας πατέρα, μέχρι που η ηλικία τους δεν το επέτρεπε. Πλέον ζουν μαζί και ευτυχισμένοι σε ένα γηροκομείο.

Ο πατέρας σας  παντρεύτηκε ξανά και έζησε μέχρι την ηλικία των 95 ετών. Παρά την προχωρημένη ηλικία του έμεινε προσηλωμένος με απίστευτη αποφασιστικότητα στη δουλειά του. Τις τελευταίες εβδομάδες της δουλειάς, οι ασθενείς ήθελαν να κάνουν μαζί του συνεδρίες και του ζητούσαν να πάει στο νοσοκομείο. Το παράλογο είναι, πως ήθελε να το κάνει. Και μπορεί όντως να το έκανε αν δεν είχε παρέμβει το προσωπικό του νοσοκομείου.

2. Δεν είναι ανάγκη να δουλεύετε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής σας 

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής τους δουλεύουν. Ωστόσο, το ερώτημα που γεννιέται σε αυτή την περίπτωση είναι το τι θα κάναμε αν αυτό συνέβαινε σε εμάς νωρίτερα από ότι περιμέναμε;

Εκτός και αν θέλουμε να πεθάνουμε στη δουλειά, η δουλειά θα τελειώσει κάποια μέρα. Πολλά επαγγέλματα πλέον αντικαθίστανται από την τεχνολογία. Τα ατυχήματα ή οι ασθένειες μας κάνουν αδύναμους να ανταποκριθούμε στα εργασιακά μας καθήκοντα, ή έχουμε την ανάγκη των μελών της οικογένειας. Όταν συμβεί αυτό, πώς θα ξέρουμε ποια είναι η αξία μας; Ποιοι είμαστε πραγματικά;

αυτοπροσδιορισμος, εργασια, εργασιομανεις

3. Κάντε έναν απολογισμό των σχέσεων σας

Είτε είστε μόνοι σας είτε παντρεμένοι, είτε έχετε παιδιά είτε δεν έχετε, έχετε σχέσεις στη ζωή σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να ορίσετε ποιοι είστε, όσο και η δουλειά σας. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποιοι θα ήταν αν δεν ήταν για παράδειγμα συγγραφείς, αλλά επίσης δεν ξέρουν ποιοι θα ήταν αν δεν είχαν παντρευτεί. Η δουλειά του κάθε ανθρώπου έχει επίδραση στον κόσμο, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την επαφή που έχουμε με τους ανθρώπους της ζωής μας.

Βέβαια, καλό είναι να σκεφτείτε αν αφιερώνετε χρόνο και δέσμευση στις σχέσεις σας. Πώς φροντίζετε τους δικούς σας ανθρώπους; Πώς σας προσφέρουν οι ίδιοι τη φροντίδα τους; Τι θα μπορούσατε να αλλάξετε;

4. Βρείτε το κέντρο σας

Η δουλειά και οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικά κομμάτια της ζωής μας, αλλά αυτά τα κομμάτια αλλάζουν συνεχώς. Και κανένα από αυτά δεν καθορίζει το ποιοι είστε πραγματικά. Υπάρχουν κάποια κομμάτια του εαυτού σας που είναι πάνω από τη δουλειά σας, τις δεξιότητές σας, την οικογένεια και τους φίλους σας. Αποτελούνται από τη δική σας μοναδική άποψη για τον κόσμο, τα πράγματα στα οποία είστε καλοί, τα πράγματα στα οποία είστε κακοί, τις δεσμεύσεις σας στους ανθρώπους γύρω σας, τα πράγματα που κάνετε για να διασκεδάσετε, τα πράγματα στα οποία πιστεύετε, και τι και ποιους αγαπάτε, είτε σας αγαπούν και αυτοί ή όχι.

Αυτό είναι το πραγματικό σας κέντρο, το μέρος στο οποίο μπορείτε να επιστρέφετε ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής σας καταρρέουν. Έτσι, παραμένετε αυτοί που είστε, παρά τις διαλυμένες σχέσεις, τις αποτυχίες στη δουλειά. Καλό είναι να επιστρέφετε στο κέντρο σας συχνά, ακόμη και αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Πάντα θα είναι εκεί όταν το χρειάζεστε. Ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα έχουν χαθεί.

5. Χρειάζεστε περισσότερα πράγματα από τη δουλειά

Δεν θα νιώθατε άβολα αν σε κάθε ευκαιρία συζητούσατε μονάχα για τη δουλειά σας; Γιατί βάζετε στην άκρη τα ενδιαφέροντα σας και όλα όσα αγαπάτε; Μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο, ενέργεια και πάθος για τα ενδιαφέροντα εκτός δουλειάς. Όλοι μας έχουμε κάτι που θέλαμε πάντα να κάνουμε. Ίσως να κάνετε ποδήλατο, ιππασία, να παίζετε μπάσκετ.

6. Αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι

Η ευτυχία δεν προκύπτει μονάχα από την επαγγελματική επιτυχία. Κοιτάξτε στο γραφείο τους συναδέλφους σας. Είναι όλοι ευτυχισμένοι; Η ευτυχία προκύπτει από το να αναγνωρίζετε την αξία σας, ανεξάρτητα από τον μισθό και την καριέρα σας.

Η δουλειά σας δεν προσδιορίζει τον εαυτό σας 

Η ταύτιση του εαυτού σας με τη δουλειά σας είναι μια περιοριστική πεποίθηση χωρίς κανένα όφελος. Είστε πολλά παραπάνω πράγματα από τη δουλειά σας. Για να το κατανοήσετε αυτό είναι ανάγκη να ανακαλύψετε όλες τις πτυχές της ταυτότητάς σας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ θα καταλάβετε ότι η ευτυχία σας και η ευημερία σας δεν εξαρτάται μόνο από την δουλειά σας.