Κάνε το Τεστ
hygge. τι είναι το hygge, βασικές αρχές hygge. φιλοσοφία hygge, ευτυχία και hygge, πως το hygge συμβάλλει στην ψυχική υγεία, εφαρμογή hygge, κανόνες hygge

Hygge: ο Δανέζικος τρόπος για να ζεις καλά

 Hygge

Το hygge (χούγκα) είναι η επιδίωξη της ευτυχίας σύμφωνα με τους Δανούς. Είναι ένας συνδυασμός συμπεριφορών, επιλογών, προσαρμογής στο περιβάλλον και φιλοσοφίας. Τι είναι, λοιπόν,  το hygge;

 1. Η τέχνη της δημιουργίας οικειότητας
 2. Η ενίσχυση της ευεξίας , της σύνδεσης και της ζεστασιάς της ψυχής
 3. Η απόλαυση που νιώθουμε από την παρουσία ευχάριστων πραγμάτων
 4. Η ευχαρίστηση στην καθημερινότητα

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του hygge;

 • Η ευχαρίστηση ( όσον αφορά τη φροντίδα του εαυτού και τη ζωή)
 • Η συνειδητή παρουσία
 • Η συνεισφορά

Το hygge επίσης μας διδάσκει πως να κατανοούμε τις αισθήσεις της όσφρησης, της γεύσης, της ακοής και της αφής ώστε να νιώθουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Όταν καλλιεργούμε την ενσυνειδητότητα τότε μπορούμε να βάλουμε στην ζωή μας την αποδοχή και τη συμπόνια.

Πώς το hygge συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, και αυτό οφείλεται στη νοοτροπία τους, στην ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, και σε πολλούς ακόμη παράγοντες.

Το hygge έχει ως σκοπό την αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας ώστε οι άνθρωποι να δημιουργούν πιο θετικούς τρόπους φροντίδας του εαυτού. Δεν είναι μια προσπάθεια κατά την οποία οι άνθρωποι θέλουν όλα να είναι τέλεια, αλλά μια προσπάθεια να βρουν την ισορροπία στις εμπειρίες που βιώνουν.

Με τη δημιουργία των θετικών εμπειριών, το hygge βοηθά τους ανθρώπους να βιώνουν περισσότερη ευεξία και ευτυχία.

Όταν είμαστε παρόντες με ενσυνείδητο τρόπο, το hygge μας βοηθά να επηρεαζόμαστε λιγότερο από τα επώδυνα συναισθήματα, και να ανταποκρινόμαστε στις χρήσιμες συναισθηματικές πληροφορίες με ωφέλιμες επιλογές. Με αυτό τον τρόπο το hygge μοιάζει πολύ με το Ιαπωνικό Zen.

Με την βαθύτερη κατανόηση των εμπειριών μας, το hygge μας βοηθά να νιώθουμε ευχαρίστηση με πιο ολοκληρωμένο τρόπο, ακόμη και όταν υπάρχουν παράγοντες που ασυνείδητα μας αποσπούν την προσοχή.

Το hygge μας ενθαρρύνει να αλληλεπιδρούμε πιο θετικά με τους άλλους ανθρώπους, τα κατοικίδια και τη φύση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε πιο θετικές σχέσεις και εμπειρίες.

Το hygge μας διδάσκει να παρατηρούμε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους και μας δίνουν ευχαρίστηση, πράγματα που συχνά ξεχνάμε ή δεν αποτελούν προτεραιότητες, ώστε να τα ενσωματώσουμε στη ζωή μας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το hygge;

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του εμπειρίες, πεποιθήσεις και αρχές. Εδώ έρχεται το hygge που περιγράφει το φακό μέσα από τον οποίο μπορούμε να δούμε τη ζωή:

 • Απολαμβάνουμε τις στιγμές και τις εμπειρίες αντί για πράγματα
 • Οι αισθήσεις μας προκαλούν συναισθήματα πληρότητας και ασφάλειας
 • Η χαλαρή ατμόσφαιρα ηρεμεί την ψυχή μας
 • Εκτιμούμε τα μικρά πράγματα
 • Φροντίζουμε τον εαυτό μας
 • Αλληλεπιδρούμε με τους άλλους με ουσιαστικούς τρόπους
 • Βιώνουμε την κάθε στιγμή

Το hygge είναι τρόπος ζωής

Το hygge δεν αποτελεί μια γρήγορη λύση, χρειάζεται επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας στη ζωή ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να ενισχύσουμε την ευεξία μας. Για την επίτευξή του είναι απαραίτητα η οργάνωση και η δέσμευση όπως επίσης και οι αυθόρμητοι τρόποι διασκέδασης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Hygge περιβάλλον: μέσα στο σπίτι είναι σημαντικό να έχουμε ζεστές γωνιές, άνεση στους προσωπικούς μας χώρους και φυτά ώστε να νιώθουμε τα οφέλη της φύσης.
 • Hygge τελετουργικά: μπορούμε να δημιουργήσουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές hygge που θα μας προσφέρουν ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, η τελετουργία ενός ζεστού καφέ ή τσαγιού, ενός ζεστού μπάνιου πριν τον ύπνο. Επίσης η αρωματοθεραπεία, οι άνετες και ζεστές κουβέρτες και τα ρούχα είναι κάποιες hygge επιλογές.
 • Hygge στιγμές: είναι πολύ σημαντικό μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας να κάνουμε χώρο για hygge στιγμές. Αυτό σημαίνει ότι σεβόμαστε τα όριά μας. Για παράδειγμα, στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας στη δουλειά καλό είναι μόλις επιστρέφουμε σπίτι να σταματάμε την επικοινωνία με τη δουλειά. Επίσης δεν βοηθά να μένουμε κολλημένοι με τα social media όταν θα έπρεπε να χαλαρώνουμε με τον αγαπημένο μας.

Τι μπορεί να επιτύχει το hygge;

Το hygge μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα εφόδια για να ανακαλύψουμε γιατί οι Δανοί είναι τόσο ευτυχισμένοι. Επίσης μας δίνει κίνητρο να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στην καθημερινότητα. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στη ζωή μας, αλλά μπορούμε να βρούμε την ισορροπία σε δύσκολες στιγμές και να θέσουμε τα όριά μας.

Η θετική διαχείριση του άγχους και η ευεξία είναι ουσιαστικά κομμάτια της φροντίδας του εαυτού. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας.

Όταν αλλάζουμε τις εμπειρίες μας αυτό σημαίνει ότι αλλάζουμε τις νευροχημικές μας αντιδράσεις. Καθώς μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε μέσα από αναπτυξιακές εμπειρίες δημιουργούμε διαφορετικά νευρικά μονοπάτια. Οι πραγματικές αλλαγές που αφορούν την ευεξία μας, την νοοτροπία μας και την συμπεριφορά μας είναι ένας ολιστικός και ουσιαστικός τρόπος που μας επιτρέπει την πραγματική προσωπική ψυχική αλλαγή.

Πώς μπορούμε να κάνουμε το hygge κομμάτι της ζωής μας;

Γιατί η δημιουργία ενός ζεστού και άνετου περιβάλλοντος κάνει την διαφορά στην ευεξία μας; Γιατί ένα ζεστό περιβάλλον μας κάνει να νιώθουμε άνετα μέσα από τις αισθήσεις μας.

Πώς μπορεί κάποιος να βάλει το hygge στη ζωή του; Αυτό αφορά το κάθε άτομο προσωπικά. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να θυμάστε ότι το περιβάλλον σας επηρεάζει τα συναισθήματά σας και μπορείτε να έχετε τον έλεγχο στο περιβάλλον σας και να το μετατρέψετε σε καταφύγιο. Αυτή η αίσθηση του ελέγχου είναι πολύ σημαντική. Ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα κίνητρά μας είναι να έχουμε αυτονομία στη ζωή μας.

Με ποιους τρόπους μπορώ να κάνω το χώρο μου hygge;

Επιλέξτε ατμοσφαιρικό φωτισμό: στο σπίτι σας, χαμηλώστε τα φώτα και ανάψτε μερικά κεριά. Μπορείτε να ανάψετε τη φωτιά στο τζάκι ή να αγοράσετε ζεστά φώτα.

Χαλαρώστε με λίγους φίλους: οι πιο σημαντικές κοινωνικές σχέσεις είναι οι στενές σχέσεις με λίγους ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν. Όταν μιλάτε με τους φίλους σας για σκέψεις και συναισθήματα, τότε μπορείτε να δώσετε και να πάρετε υποστήριξη. Αυτή είναι η αίσθηση του hygge.

Φτιάξτε ένα ωραίο φαγητό: το φαγητό είναι ένα μεγάλο κομμάτι στην εμπειρία του hygge. Αφορά την ευχαρίστηση, για αυτό μπορείτε να απολαύσετε γλυκά, κέικ, ζεστή σοκολάτα, ζεστό κρασί και άλλες νόστιμες λιχουδιές. Λίγα πράγματα συμβάλλουν στην αίσθηση του hygge όπως η μυρωδιά του φρεσκοψημένου φαγητού. Για αυτό προγραμματίστε μια μέρα με τους φίλους σας για να μαγειρέψετε και να το απολαύσετε. Επίσης έχει σημασία να απολαμβάνουμε αργά το φαγητό μας, και να το προετοιμάζουμε.

Η αίσθηση της άνεσης είναι βασικός κανόνας: μπορείτε στο σπίτι σας να έχετε ζεστές κουβέρτες, μαξιλάρια ώστε να έχετε ευκαιρίες για χουχούλιασμα. Τα ζεστά και άνετα ρούχα, τα πουλόβερ και οι φόρμες δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης.

Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε κάθε στιγμή

Τα κινητά και οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν έχουν θέση στο hygge, για αυτό βάλτε τα στην άκρη. Βάλτε να ακούσετε μουσική που ηρεμεί την καρδιά και την ψυχή σας, ανάψτε κεριά με όμορφες μυρωδιές (όπως η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί ή το περγαμόντο). Διαβάστε ένα όμορφο βιβλίο ή παίξτε ένα παιχνίδι με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Το hygge σημαίνει ότι δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να κάνει ένα διάλλειμα από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Είναι η εμπειρία της ευτυχίας σε απλά πράγματα. Σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING το hygge μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας.