Κάνε το Τεστ
αλαζονεία, πως να αντιμετωπίσετε έναν αλαζονικό άνθρωπο, αλαζονικοί άνθρωποι, τρόποι αντιμετώπισης αλαζονικών ανθρώπων, διαχείριση αλαζονικών ανθρώπων

Αλαζονεία – πως αντιμετωπίζεται ένας αλαζόνας άνθρωπος

Αλαζονεία

Κάποιες φορές είναι κουραστικό να αντιμετωπίζετε τους αλαζονικούς ανθρώπους. Έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα, τα έχουν δει όλα, τα έχουν κάνει όλα.

Όταν συνήθως ξεκινάτε να πείτε μια ιστορία, σας διακόπτουν για να πουν την δική τους ιστορία και πως έκαναν κάτι μεγαλύτερο ή καλύτερο.

Δεν έχουν καθόλου αυτογνωσία, για αυτό πολλές φορές είναι ενοχλητικοί και κουραστικοί, και καταλήγουν γελοίοι με όσα λένε.

Αλλά η αλαζονεία είναι τυπικά κάτι που προκύπτει από την κακία. Από ανθρώπους που έχουν θέματα με την αυτοεκτίμησή τους. Μπορεί να δυσκολεύονται να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους, έτσι χτίζουν μια πραγματικότητα γύρω τους που αποδεικνύει ότι αξίζουν. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να πηγάζουν από βαθύτερα αίτια, όπως οι γονείς που τους έκαναν να νιώθουν ότι δεν αξίζουν την  αγάπη.

Και παρόλο που οι αλαζόνες άνθρωποι μπορεί να είναι ενοχλητικοί, είναι καλό να θυμάστε ότι είναι άνθρωποι. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανέχεστε την κακή  συμπεριφορά τους και την αγένεια.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τους αλαζόνες ανθρώπους.

1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ισχυρή αυτοπεποίθηση

Η καλύτερη άμυνα απέναντι σε έναν αλαζόνα είναι η αυτοπεποίθηση. Όταν έχετε αυτοπεποίθηση τότε μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις τους ή τις προσπάθειες να σας υποτιμήσουν.

Ένας αλαζόνας μπορεί να μιλάει πίσω από την πλάτη σας και να διαδίδει φήμες για τις κοινές σας γνωριμίες, αλλά αν οι άνθρωποι που γνωρίζετε σας ξέρουν καλά, τότε δεν θα τους πιστέψουν.

Μπορεί να προσπαθήσει να ρίξει λάσπη στο πρόσωπό σας, αλλά αν γνωρίζετε ότι όσα λέει δεν είναι αλήθεια, τότε απλά γίνεται περισσότερο ενοχλητικός. Η αδιαφορία είναι ένα εξαιρετικό όπλο απέναντι σε κάθε αλαζόνα.

2. Εξασκήστε τις διπλωματικές σας δεξιότητες και την αντοχή σας

Ένας αλαζόνας μπορεί να κάνει τα πάντα για να σας βγάλει εκτός εαυτού. Ο καλύτερος τρόπος για να τον αντιμετωπίσετε είναι η διπλωματία και η φιλικότητα.

Αυτό θα τον κάνει να τα παρατήσει επειδή περιμένει μια συγκεκριμένη αντίδραση στην κακία του. Αν αντιδράσετε με θυμό και κακία, αυτό που θα ακολουθήσει δεν θα ωφελήσει κανέναν. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το θυμό σας για να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα, και να φαίνεται καλός στους άλλους.

Η διπλωματία τους αφαιρεί αυτό το πλεονέκτημα. Θα πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσετε την ψυχική ηρεμία σας, αν δεν μπορείτε να είστε φιλικοί. Στη συνέχεια κάντε ερωτήσεις και ψάξτε για τα γεγονότα σχετικά με μια κατάσταση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως:

  • "Τα πράγματα συνέβησαν έτσι; Επειδή με την δική μου οπτική, συνέβησαν αλλιώς και ακολούθησε κάτι άλλο."
  • "Τα πράγματα δεν συνέβησαν έτσι. Πρώτα έγινε…μετά έγινε..και ακολούθησε κάτι άλλο."

3. Μην μπείτε στον κόπο να φωνάξετε εκτός αν θέλετε ή πρέπει να διαφωνήσετε

Οι αλαζόνες άνθρωποι συχνά έχουν θέματα με την αξία τους, έτσι δημιουργούν μια φανταστική πραγματικότητα γύρω τους για να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι καλύτεροι από αυτό που είναι πραγματικά.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζετε επειδή όταν κάποιος δεν συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, συνήθως προκαλεί μια θυμωμένη αντίδραση.

Υπάρχουν στιγμές που απλά λένε ψέματα ή χειραγωγούν τους άλλους για να πετύχουν το στόχο τους, ή χρησιμοποιούν τα ψέματα για να παρουσιάσουν μια μεγαλύτερη ψεύτικη εικόνα.

Η αντίδραση σε κάθε ψέμα μπορεί να είναι πραγματικά εξουθενωτική. Επίσης, μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ αν το σκεπτικό σας δεν είναι σωστό. Μπορεί να φαίνεται ότι επιτίθεστε σε αυτό το άτομο, ειδικά αν είναι ειδικό στη χειραγώγηση και έχει πείσει τους άλλους ανθρώπους με τα ψέματά του.

Μερικές φορές οι συγκρούσεις αυτές πρέπει να συμβούν επειδή κάνουν κάτι που σας βλάπτει. Σε αυτή την περίπτωση, να είστε έτοιμοι για μια διαφωνία που δεν θα καταλήξει πουθενά.

Αρχικά, ο αλαζόνας μπορεί να νιώσει σοκ ή προσβεβλημένος με ότι του πείτε καθώς θα προσπαθήσει να ανακτήσει τον έλεγχο σε κάθε κατάσταση. Επίσης, μπορεί να προσπαθεί να αλλάξει θέμα όταν τον ξεμπροστιάσετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να επεξεργαστείτε μια κατάσταση διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Μερικές φορές είναι καλύτερο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να τον αφήσετε να υποχωρήσει μόνος του.

αλαζονεια, ταπεινοτητα

4. Περιορίστε τις πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί τους

Οι πληροφορίες που μοιράζεστε με έναν αλαζόνα μπορεί αργότερα να τις χρησιμοποιήσει εναντίον σας. Μπορεί να το κάνει αυτό για να σας ελέγξει ή για να φαίνεται αυτός καλός.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε αυτή την κατάσταση είναι να περιορίσετε τις πληροφορίες που μοιράζεστε. Κρατήστε όλες τις συζητήσεις επιφανειακές. Μην παρασύρεστε από ευχάριστες στιγμές και μην κάνετε σχόλια.

Θέλει να σας αποσπάσει πληροφορίες. Για αυτό είναι σοφό να γνωρίζετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας. Θέλει να ξέρει αν είστε κάποιος που πιστεύει στα ψέματά του ώστε να σας χρησιμοποιήσει για δικό του όφελος. Μπορείτε να κόψετε τις επαφές μαζί του και να μην εμπλακείτε συναισθηματικά.

5. Αλλάξτε θέμα συζήτησης

Ένας αλαζόνας θα προσπαθήσει να κατευθύνει μια συζήτηση ώστε να ενισχύσει τη δική του αίσθηση της πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του.

Για να αντιμετωπίσετε αυτή την συμπεριφορά καλό είναι να σταματάτε μια συζήτηση και να ανοίγετε ένα διαφορετικό θέμα. Αυτό θα βγάλει τον αλαζόνα εκτός ρυθμού και θα σας προσφέρει λίγο χρόνο για να περιορίσετε την επιρροή του στη συζήτηση.

Μην εκπλαγείτε αν έχει να πει ιστορίες και ανέκδοτα για το νέο θέμα συζήτησης. Αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί για να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής και να νιώθει καλά με τον εαυτό του.

6. Πάρτε τις αποστάσεις σας

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε έναν αλαζόνα είναι να μην ασχολείστε μαζί του.

Πρέπει να ασχοληθείτε μαζί του; Υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να τον αποφύγετε; Αν είναι ένα άτομο που συναντάτε τυχαία, τότε είναι αρκετά εύκολο να μην του μιλήσετε.

Το πρόβλημα είναι λίγο πιο περίπλοκο, όταν είναι ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιος συνεργάτης. Σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο θέμα είναι να κρατήσετε τη σχέση σας όσο πιο επαγγελματική γίνεται.

Επικεντρωθείτε σε όσα πρέπει να κάνετε και επιστρέψτε στη ζωή και στις υποχρεώσεις σας. Μην κάνετε ανούσιες συζητήσεις για τη ζωή σας. Μείνετε στα τυπικά.

Στο χώρο εργασίας, καταγράψτε ότι μπορείτε. Μην έχετε λεκτική επαφή με αυτό το άτομο για τα θέματα της δουλειά. Αντίθετα, επικοινωνήστε μέσω email, έτσι ώστε να έχετε αρχεία από τους διαλόγους σας και να τα χρησιμοποιήσετε αν σας κατηγορήσει.

Αυτή είναι γενικά μια πολύ καλή πρακτική, ακόμη και με τους ανθρώπους που δεν είναι αλαζόνες.

7. Να είστε ειλικρινείς και να τηρείτε τα όριά σας

Μαζί με την ευγένεια και την απόσταση, μερικές φορές καλό είναι να επισημαίνετε τα όριά σας.

Αν έχετε μια διαφωνία, μπορεί να είναι καλύτερο να ενημερώσετε το άλλο άτομο για το πως νιώθετε όταν φέρεται αλαζονικά και ότι δεν εκτιμάτε αυτή τη συμπεριφορά.

Αυτό μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις αργότερα αν το άτομο σας κατηγορήσει ότι λέτε ψέματα. Θα προσπαθήσει να σας παρουσιάσει σαν εχθρό και να σας αποφεύγει ή να κάνει πράγματα εναντίον σας.

Θα θελήσει να στρέψει τους άλλους εναντίον σας και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Αν δουλεύετε με έναν αλαζόνα, μπορεί να σας κατηγορεί στους υπόλοιπους συναδέλφους σας ή στους προϊσταμένους για τον τρόπο εργασίας σας. Μπορεί να μην μάθετε ποτέ τι λέει πίσω από την πλάτη σας μέχρι που θα σας το πει ο ίδιος.

Ένας αλαζόνας στο φιλικό ή στο οικογενειακό σας περιβάλλον μπορεί να προκαλεί παρόμοια θέματα. Για αυτό πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τις μάχες σας. Εσείς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις φήμες αν αποφασίσει να προστατεύσει την ψεύτικη εικόνα που έχει χτίσει για τον εαυτό του.

Προστατέψτε την ψυχική σας υγεία 

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τους αλαζονικούς ανθρώπους στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον σας. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους αλαζονικούς ανθρώπους τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να εξετάσετε και να καλλιεργήσετε τις υγιείς σχέσεις.