Κάνε το Τεστ
φιλοδοξίες, οι φιλοδοξίες στη ζωή, νόημα φιλοδοξιών, τύποι φιλοδοξιών, επιδράσεις φιλοδοξιών

Οι φιλοδοξίες στη ζωή μας

Φιλοδοξίες

Οι φιλοδοξίες είναι τα όνειρα, οι ελπίδες ή οι προσδοκίες για την επίτευξη ενός στόχου ζωής. Μπορεί να είναι γενικοί στόχοι στη ζωή που μας βοηθούν να έχουμε ένα σκοπό και μια κατεύθυνση.

Καθώς πολλές φορές οι φιλοδοξίες χρησιμοποιούνται ως συνώνυμο των στόχων είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Οι στόχοι τείνουν να υποστηρίζονται από ενέργειες και συχνά είναι βραχυπρόθεσμοι. Οι φιλοδοξίες αφορούν κυρίως το μέλλον και είναι πιο γενικές.

Ποιο είναι το νόημα των φιλοδοξιών;

Οι φιλοδοξίες μας είναι ο πυρήνας που μας δίνει δύναμη στη ζωή. Οι φιλοδοξίες μπορεί να είναι οι βαθιές επιθυμίες σας ή η εσωτερική σας δύναμη που σας δίνει κίνητρο να συνεχίσετε στις δύσκολες στιγμές. Όμως οι φιλοδοξίες σας είναι ανάγκη να αντανακλούν όλα όσα επιθυμείτε και όλα όσα μπορείτε να καταφέρετε.

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να έχουν σημαντικό κόστος στην ψυχική και στην συναισθηματική σας υγεία. Πολλές φορές οι άνθρωποι αποφασίζουν ότι οι φιλοδοξίες τους δεν αξίζουν το ρίσκο. Ωστόσο, είναι πολύ καλύτερο να κυνηγήσετε αυτά που επιθυμείτε, παρά να μείνετε μια ζωή κολλημένοι στα ίδια. Οι φιλοδοξίες μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να αποτελέσουν μια ευκαιρία για εσάς.

Τύποι φιλοδοξιών

Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φιλοδοξιών:

  • Οι εσωτερικές φιλοδοξίες είναι αυτές που μας βοηθούν να ικανοποιήσουμε τις ψυχολογικές μας ανάγκες. Αυτοί οι στόχοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στην ευεξία ενός ατόμου.
  • Οι εξωτερικές φιλοδοξίες είναι αυτές που αφορούν την επίτευξη ενός ουσιαστικού αποτελέσματος όπως όταν θέλει κάποιος να γίνει πλούσιος ή διάσημος. Αυτοί οι στόχοι μπορεί μερικές φορές να βλάπτουν την ευεξία.

Επιδράσεις φιλοδοξιών

Οι μακροπρόθεσμοι προσωπικοί στόχοι θα σας βοηθήσουν να κάνετε επιλογές  στη ζωή σας και να δεσμευτείτε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που σας κρατούν στο μονοπάτι της επίτευξης των φιλοδοξιών σας.

Οι φιλοδοξίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το σκοπό και το νόημα στη ζωή σας. Μπορούν να σας δώσουν κάτι για το οποίο να ελπίζετε. Ακόμη και αν αυτές οι φιλοδοξίες μοιάζουν μερικές φορές με ονειροπόληση, μπορεί να δίνουν φως και ελπίδα για τη ζωή σας στο μέλλον.

Όταν έχετε όραμα για το μέλλον αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε κίνητρο και έμπνευση. Όταν έχετε μια εικόνα από όσα επιθυμείτε στο μυαλό σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι σε πράγματα που είναι ανάγκη να κάνετε για να γίνουν τα όνειρά σας πραγματικότητα.