Κάνε το Τεστ
Εμπόδια προς την επιτυχία, Επιτυχία, Δρόμος προς την επιτυχία, Παράγοντες που παρεμποδίζουν την επιτυχία

Εμπόδια προς την επιτυχία

Εμπόδια προς την Επιτυχία

Η ζωή έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε και το ποιοι θέλουμε να γίνουμε. Αυτό είναι που μας δίνει κίνητρο να εξελιχθούμε και να ωριμάσουμε ως άνθρωποι. Κάθε φορά που θέτουμε ένα στόχο και τον επιτυγχάνουμε, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να γίνουμε αυτό που θέλουμε. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, μένουν κολλημένοι και απογοητεύονται όταν δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους. Αν θέσετε ένα στόχο και δεν καταφέρετε να τον επιτύχετε, είναι πιθανό να σταματήσετε να προσπαθείτε μετά από καιρό, και αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε μια ζωή που νιώθετε ότι δεν ευημερείτε. Το να γνωρίζετε πως θα ξεπεράσετε τα εμπόδια που προκύπτουν είναι συστατικό κλειδί ώστε να ζήσετε μια ζωή ικανοποιητική και με νόημα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι εμποδίων , τα πνευματικά και τα πραγματικά. Τα πνευματικά εμπόδια είναι οι πεποιθήσεις για την ικανότητα να αποκτάτε όσα επιθυμείτε. Αυτές οι πεποιθήσεις επηρεάζονται γενικά από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Πολλά από τα πνευματικά εμπόδια περιλαμβάνουν το συναίσθημα του φόβου. Ο άλλος τύπος εμποδίων, τα πραγματικά εμπόδια περιλαμβάνουν τα χρήματα, το χρόνο.

Όλοι μας θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι σε ότι κάνουμε ή αναλαμβάνουμε. Όμως υπάρχουν κάποια εμπόδια που δεν μας αφήνουν να φτάσουμε στο μέγιστο των ικανοτήτων μας. Αυτά τα εμπόδια μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά.

Ορισμός της επιτυχίας

Καταρχήν ξεκινήστε με το ποιος είναι ο δικός σας ορισμός για την επιτυχία; Είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι η επιτυχία σημαίνει να επιτυγχάνετε τους στόχους σας. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείτε την επιτυχία. Ο ορισμός της επιτυχίας διαφέρει για κάθε άνθρωπο.

Φόβος της αποτυχίας και άλλες φοβίες

Ο φόβος της αποτυχίας αποτελεί τροχοπέδη για την επιτυχία. Ο φόβος απλά προσπαθεί να σας κρατήσει ασφαλείς, σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο. Αλλά όταν ξοδεύετε όλη σας την ενέργεια προσπαθώντας να αποτρέψετε τον οποιοδήποτε φόβο, τον κάνετε πιο δυνατό, και σας εμποδίζει να κάνετε τη δουλειά που χρειάζεται για να επιτύχετε τους στόχους σας.

Πολλά εμπόδια, ειδικά τα πνευματικά, αιωρούνται στο πίσω μέρος του ασυνείδητου μυαλού και εκδηλώνονται με αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτά τα πνευματικά εμπόδια καλό είναι να τα καταγράψετε.  Μην κρίνετε τον εαυτό σας, απλά γράψτε όλες τις σκέψεις σας.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους φόβους και τις φοβίες σας:

  • Αποδεχτείτε το φόβο και το ρίσκο της ζωής
  • Αναγνωρίστε το συναίσθημα του φόβου και παρατηρήστε τις σκέψεις που συνοδεύουν αυτό το συναίσθημα.
  • Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που φοβάστε ότι θα συμβεί.
  • Φανταστείτε να πραγματοποιούνται οι χειρότεροι φόβοι σας. Πώς νιώθετε για αυτό;
  • Σκεφτείτε πότε έχετε νιώσει ξανά έτσι. Πώς αντιμετωπίσατε την κατάσταση; Ποιες ικανότητες σας θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε;
  • Φανταστείτε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του. Πώς νιώθετε όταν αυτό συμβεί, έχετε τη δυνατότητα να διαχειριστείτε την κατάσταση;

Συγκρίσεις

Είναι φυσιολογικό να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, αλλά σημασία έχει ο βαθμός στον οποίο το κάνουμε αυτό και το πόσο μας επηρεάζει. Με τις συγκρίσεις εν μέρει ελέγχουμε αν και τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούμε. Όταν όμως κάνετε συνεχώς συγκρίσεις και μαστιγώνετε τον εαυτό σας τότε αυτή η διαδικασία ρουφά όλη σας την ενέργεια. Και χωρίς ενέργεια, δεν έχετε κίνητρο να δουλέψετε για τους στόχους σας.

Αν θέλετε να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους σκεφτείτε τα εξής:

  • Παρατηρήστε τα συναισθήματα που προκύπτουν όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον άλλο.
  • Αναρωτηθείτε ποια είναι η πληροφορία που παίρνετε από αυτή τη σύγκριση και που σας βοηθά.
  • Κρατήστε τις βοηθητικές πληροφορίες και αφήστε τις υπόλοιπες.

Να θυμάστε πως όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον άλλο, συχνά βλέπετε τις δυνατότητες που έχετε ήδη μέσα σας.

Εμπόδια προς την επιτυχία, Επιτυχία, Δρόμος προς την επιτυχία

Εσωτερική φωνή

Πολλοί άνθρωποι έχουν την άποψη ότι ο εσωτερικός μονόλογος που κάνουν τους βοηθά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Όμως πολλές φορές γινόμαστε σκληροί με τον εαυτό μας. Αυτή η εσωτερική φωνή μπορεί να γίνει αρνητική και επικριτική. Παρά τις προθέσεις σας για αυτοβελτίωση, η εσωτερική σας φωνή μπορεί να επισημαίνει συνεχώς τα λάθη σας και να ρουφά όλη σας την ενέργεια.

Η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Καλό είναι να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος.

Όρια

Τα όρια είναι απαραίτητα για την επιτυχία. Είναι σημαντικό να θέσετε ξεκάθαρα όρια με τους ανθρώπους στη ζωή σας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να λέτε συνεχώς "όχι" σε όλα και να είστε αποκομμένοι. Τα υγιή όρια σημαίνουν ότι επικοινωνείτε με τους άλλους για όσα θέλετε, πως θέλετε να σας συμπεριφέρονται και ποια είναι τα σχέδιά σας.

Οι άνθρωποι που θέλουν συνεχώς να ευχαριστούν τους άλλους είναι πολύ δύσκολο να θέσουν ξεκάθαρα όρια. Η επιθυμία για ηρεμία μπορεί να είναι τόσο ισχυρή για μερικούς ανθρώπους που έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι είναι πιο εύκολο να αφήνουν τους άλλους να παίρνουν αποφάσεις αντί να ρισκάρουν να συγκρουστούν.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθείτε να αποφύγετε τις διαφωνίες με τους άλλους, αλλά ότι τελικά διαφωνείτε με τον ίδιο σας τον εαυτό και αυτό μπλοκάρει την επιτυχία σας. Αν δυσκολεύεστε να θέσετε ξεκάθαρα όρια στους άλλους και θέλετε να είστε επιτυχημένοι, αρχίστε να καλλιεργείτε αυτή τη δεξιότητα.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι σημαντικό να κάνετε μεγάλα όνειρα. Αυτή η διαδικασία σας δίνει έμπνευση και μεγάλες ιδέες έρχονται στην επιφάνεια. Αλλά αν τα όνειρά σας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ίσως να νιώσετε απογοήτευση.

Οι ρεαλιστικές προσδοκίες είναι ουσιαστικές για την επιτυχία. Ίσως να μην μπορείτε να ξεχωρίσετε αν κάτι είναι ρεαλιστικό ή όχι, ειδικά αν προσπαθείτε να υλοποιήσετε μια καινούργια ιδέα. Αν η προσδοκίας σας για μια καινούργια ιδέα είναι να δουλέψετε χωρίς δυσκολίες και προκλήσεις, αυτό είναι μια μη ρεαλιστική προσδοκία. Κατά συνέπεια χάνετε το κίνητρο σας για επιτυχία.

Τελειομανία

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι η ανάγκη για τελειότητα. Οι άνθρωποι που είναι τελειομανείς δυσκολεύονται να διατηρήσουν την επιτυχία αν συνεχώς θέλουν όλα να είναι τέλεια.

Η τελειότητα είναι ο δολοφόνος της δημιουργικότητας, της ζωτικότητας και της ανακάλυψης. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ανακάλυψαν όλα αυτά που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα. Αν ανησυχούσαν για την τελειότητα, ποτέ δεν θα απολάμβαναν την επιτυχία από τα λάθη τους. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και εξελισσόμαστε.

Μπορείτε να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο είναι να το αναγνωρίσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για γράψετε μια λίστα με τα εμπόδια που σας αφορούν, ξεκαθαρίστε ποια είναι τα πραγματικά εμπόδια. Αντιμετωπίστε τα σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσετε να βλέπετε τα πραγματικά εμπόδια διαφορετικά και οι φόβοι θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο που προκύπτει στο δρόμο προς τη δική σας επιτυχία.