Κάνε το Τεστ
πως να είσαι ψύχραιμος. πως να είσαι ψύχραιμος υπό πίεση, πως να ηρεμείς σε πιεστικές καταστάσεις, τρόποι διαχείρισης της πίεσης, τρόποι αντιμετώπισης της πίεσης

Πως να είσαι ψύχραιμος

Πως να είστε Ψύχραιμοι υπό πίεση

Το στρες είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας, αλλά αν αντιμετωπίζετε συχνά ψυχοπιεστικές καταστάσεις και νιώθετε πανικό , είναι καλό να μάθετε κάποιες στρατηγικές διαχείρισης που θα σας βοηθήσουν να μείνετε ήρεμοι.

Η πίεση ενεργοποιεί στο σώμα μας το μηχανισμό "πάλης ή φυγής", και έτσι απελευθερώνονται ορμόνες ώστε να αντιμετωπίσουμε ή να απομακρυνθούμε από τον κίνδυνο. Το στρες είναι βοηθητικό όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή μας. Όταν όμως νιώθετε αγχωμένοι ή πανικόβλητοι για μια παρουσίαση στη δουλειά, τότε καλό είναι να μάθετε να ηρεμείτε.

Όλοι μας καθημερινά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που μας κάνουν να νιώθουμε πίεση. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πίεση μπορεί να γίνει χρόνια και να βλάψει σοβαρά την υγεία, τη δουλειά και τις προσωπικές σας σχέσεις. Μια μελέτη έδειξε ότι το 94% των εργαζομένων έχουν έντονο στρες στη δουλειά και αυτό το πρόβλημα δεν σταματά στο γραφείο. Περίπου το 54% αυτών των εργαζομένων μεταφέρουν την πίεση της δουλειάς στο σπίτι, και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική τους ζωή.

Αυτή η συναισθηματική πίεση γίνεται κατανοητή όταν αντιλαμβάνεστε πως λειτουργεί ο εγκέφαλος. Κάτω από πίεση,  ο προμετωπιαίος φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για εκτελεστικές λειτουργίες, σταματά να λειτουργεί όπως θα έπρεπε και το αποτέλεσμα είναι να διαταράσσονται τα συναισθήματα. Έτσι επηρεάζεται η ικανότητα να ελέγχετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας. Αυτό σημαίνει ότι υποφέρετε στη δουλειά σας, και κάνετε πράγματα που αργότερα μετανιώνετε, και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι ήρθε η στιγμή να ελέγξετε τα συναισθήματά σας.

Υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την πίεση από τις προκλήσεις της καθημερινότητας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

1. Πάρτε λίγο χρόνο και αναπνεύστε

Όταν ακούτε για πρώτη φορά την αυστηρή προθεσμία για μια δουλειά, ή διαβάζετε ένα email, το τελευταίο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι να κάνετε ένα διάλλειμα. Όμως, αυτό είναι συνήθως το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, όχι μόνο για τον εαυτό σας αλλά και για τη δουλειά σας. Ο τρόπος που αναπνέετε παίζει κύριο ρόλο στην ικανότητα σας να ηρεμήσετε όταν προκύψει μια ψυχοπιεστική κατάσταση. Χαλαρώστε και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

Σύμφωνα με μελέτες οι σωστές βαθιές αναπνοές είναι ουσιαστικές για την ηρεμία μας αν και στις μέρες μας οι περισσότεροι αναπνέουν γρήγορα. Οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στην οξυγόνωση του αέρα, ώστε να μην αναπνέετε γρήγορα και ανήσυχα αλλά ήρεμα και σταθερά. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο ρυθμός της καρδιάς και σταθεροποιείται η αρτηριακή πίεση.

Μπορείτε να εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος να καθίσετε, στο οποίο δεν θα σας ενοχλήσει κανείς. Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε από τη μύτη σας. Αφήστε τους πνεύμονες να γεμίσουν με αέρα και αφήστε την κοιλιά σας να επεκταθεί πλήρως. Κρατήστε τον αέρα για ένα λεπτό και μετά εκπνεύστε από το στόμα. Από τη στιγμή που θα πάρετε λίγο χρόνο για να αναπνεύσετε, το νευρικό σας σύστημα θα χαλαρώσει και η πίεση δεν θα είναι τόσο έντονη.

2. Επικεντρωθείτε στα θετικά

Πολλοί άνθρωποι φαντάζονται πάντα το χειρότερο σενάριο για μια κατάσταση, αυτός ο τρόπος σκέψης είναι γνωστός ως καταστροφολογία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία και τα συναισθήματα πανικού.

Αντί να μένετε κολλημένοι στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων, προσπαθήστε κάποιες στιγμές να σκεφτείτε θετικά. Κάθε κατάσταση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για εξέλιξη, πρόοδο και αλλαγή. Όταν είστε θετικοί επιτρέπετε στον εγκέφαλο σας να αποφύγει το στρες και να παραμείνει ήρεμος.

3. Να έχετε δίπλα σας θετικούς ανθρώπους

Κάντε μια λίστα με τους ανθρώπους με τους οποίους περνάτε αρκετό χρόνο στη δουλειά, και με αυτούς που περνάτε χρόνο στην προσωπική σας ζωή. Ξεχωρίστε αυτούς που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα και σας γεμίζουν ενέργεια και δείτε ποιοι σας προκαλούν τα αντίθετα συναισθήματα. Οι άνθρωποι που σας προσφέρουν θετική ενέργεια είναι πολύ σημαντικοί, αλλά μερικές φορές δεν μπορούμε να επιλέξουμε τα άτομα με τα οποία θα δουλέψουμε μαζί.

Η ενέργεια δεν είναι κάτι ουδέτερο. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο είτε θα σας δίνει ενέργεια είτε θα αντλεί ενέργεια από εσάς. Αυτό που μπορείτε να κάνετε στη δουλειά είναι να διατηρείτε μια επαγγελματική στάση και να απομακρύνεστε από κάθε επιπλέον αλληλεπίδραση με αρνητικούς ανθρώπους. Μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι δεν αφήνουν τις δουλειές τους, αφήνουν τους εργοδότες τους. Οι άνθρωποι δεν παραιτούνται από εταιρείες, παραιτούνται από ανθρώπους.

Μπορείτε να θέσετε τα όρια σας σε μια δύσκολη συζήτηση. Όταν βάζετε όρια στα επαγγελματικά σας, φροντίζετε για την ευεξία σας,  ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας και ανακουφίζετε το στρες.

Αντί να αποφεύγετε τους αρνητικούς ανθρώπους , καλό είναι να επιλέγετε θετικούς ανθρώπους γύρω σας. Οι πιθανότητες λένε ότι οι αρνητικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη θετικότητα λόγω της αρνητικής τους ενέργειας.

4. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Οι άνθρωποι που μπορούν να διαχειριστούν την πίεση δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους. Τα αρνητικά συναισθήματα υποχωρούν εύκολα από τα θετικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη. Ανεξάρτητα με το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε, αν σταματήσετε για ένα λεπτό, θα δείτε εύκολα πόσο καλά είστε συγκριτικά με άλλους. Η ευγνωμοσύνη είναι μια πρακτική που μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο μας. Η ευγνωμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο σε νευροχημικό επίπεδο και δρα σαν καταλύτης στους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη , οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο στο μηχανσιμό του στρες.

Για να μπορέσετε να εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη μπορείτε να έχετε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Μπορείτε σε αυτό να καταγράφετε όλα τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας.

5. Σπάστε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους και ρεαλιστικούς

Οι μεγάλοι στόχοι είναι αποτέλεσμα πολλών μικρότερων, αντί λοιπόν να κατακλύζεστε από την πίεση ενός μεγάλου στόχου επικεντρωθείτε στα μικρά βήματα που πρέπει να κάνετε κάθε  φορά για να φτάσετε στην επίτευξή του.

Οι πολλές εργασίες ταυτόχρονα, δεν φέρνουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα κάνουν τελικά λιγότερα, χάνουν πληροφορίες και έχουν μια πτώση της τάξης του 40% στην απόδοσή τους. Όταν δουλεύετε με ηρεμία μπορείτε να κάνετε πιο σωστά τις εργασίες σας και να δεσμευτείτε σε αυτό που έχετε μπροστά σας. Αν κάποιος θέλει να επιταχύνει την καριέρα του, είναι ανάγκη να πάει πιο αργά. Αυτό σημαίνει ότι η λήψη αποφάσεων και οι προθεσμίες χρειάζεται να είναι ρεαλιστικές, και όχι μια παρορμητική αντίδραση. Κάντε μία λίστα με τις εργασίες σας και καταγράψτε την εργασία που κάθε φορά ολοκληρώνετε.

Η ολοκλήρωση των μικρών εργασιών διατηρεί και ενισχύει το κίνητρο σας να συνεχίσετε και σας βοηθά να δείτε την εργασία σας από άλλη οπτική. Μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε όχι μόνο σας δείχνει τι χρειάζεται να κάνετε, αλλά είναι και μια υπενθύμιση για όλα όσα έχετε ήδη κάνει. Θυμόμαστε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε αντί για αυτά που έχουμε ήδη κάνει, για αυτό όταν κάτι έχει ολοκληρωθεί, η αυτοπεποίθηση και το κίνητρο σας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα αν ξεχνάτε την πρόοδο σας και βλέπετε μονάχα το βουνό των υποχρεώσεων που έχετε να αντιμετωπίσετε.

Οι μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται 26 λεπτά για να επανενταχτεί κάποιος σε μια εργασία μετά από μια διακοπή. Τα μηνύματα στο τηλέφωνο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα emails δεν πρέπει να σας αποσπούν την προσοχή και να ξοδεύετε πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά σας.

Όλοι μας νιώθουμε στρες στην καθημερινότητα και ανησυχούμε για την καριέρα μας, για την υγεία μας , για το αν είμαστε καλοί γονείς. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας και το μυαλό σας, να αντιμετωπίζει τις καθημερινές προκλήσεις και την πίεση, χωρίς να σας καταβάλλει το στρες. Αναλάβετε την ευθύνη για την αντίδρασή σας σε όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Έχετε την επιλογή, να μπορείτε να ελέγχετε και να αντιμετωπίζετε την πίεση με αυτοπεποίθηση.