Κάνε το Τεστ
όρια, υγιή όρια, πως να θέσετε τα όρια σας στους άλλους, τρόποι για να θέσετε τα όρια σας, υγιή όρια και υγιείς σχέσεις

Πως να θέσετε όρια σε ανθρώπους που σας έχουν πληγώσει

Υγιή όρια

Δεν υπάρχει τρόπος να προετοιμαστείτε για την προδοσία από ένα φίλο, ένα μέλος της οικογένειάς σας ή το σύντροφό σας. Κάποιες πληγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν ωστόσο υπάρχουν τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε. Δεν είναι εύκολο να θέσετε όρια στους τοξικούς ανθρώπους, αλλά υπάρχουν τρόποι για να τα καταφέρετε.

Τα όρια είναι ένας τρόπος φροντίδας του εαυτού. Όταν θέτετε τα όριά σας, νιώθετε λιγότερο θυμό και δυσαρέσκεια επειδή οι ανάγκες σας ικανοποιούνται. Τα όρια κάνουν ξεκάθαρες τις προσδοκίες σας, έτσι οι άλλοι γνωρίζουν τι να περιμένουν από εσάς και πως θέλετε να σας συμπεριφέρονται. Τα όρια είναι τα θεμέλια των υγιών και ευτυχισμένων σχέσεων.

Ιδανικά, οι άνθρωποι σέβονται τα όρια σας όταν αυτά είναι ξεκάθαρα. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι μερικοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να αντισταθούν σε αυτά τα όρια, θα διαφωνήσουν μαζί σας, θα σας κατηγορήσουν, θα σας αγνοήσουν, θα σας χειραγωγήσουν, θα σας απειλήσουν. Και καθώς δεν μπορείτε να προβλέψετε πως θα αντιδράσουν οι άλλοι σε αυτό, μπορείτε να μάθετε να θέτετε ξεκάθαρα όρια για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Πώς να θέσετε όρια;

Υπάρχουν τρία βήματα για να θέσετε τα όριά σας:

  1. Αναγνωρίστε ποια είναι τα όριά σας. Να είστε ξεκάθαροι για τις ανάγκες σας πριν προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε ή να μιλήσετε για τα όριά σας.
  2. Μιλήστε για τα όριά σας ή τις προσδοκίες σας ξεκάθαρα, ήρεμα και με συνέπεια. Μείνετε προσηλωμένοι στα όρια σας χωρίς να τα υπεραναλύετε, να κατηγορείτε τους άλλους ή να γίνεστε αμυντικοί. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να πείτε ότι δεν μπαίνετε στο αυτοκίνητο κάποιου που έχει πιει από το να χάσετε την ψυχραιμία σας και να πείτε ότι δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι οδήγησε μέχρι το σπίτι ενώ είχε πιει. Ξεκαθαρίστε ότι δεν μπορείτε να ανεχτείτε αυτή την κατάσταση. Γίνετε συγκεκριμένοι σε όσα αναφέρεστε.
  3. Αν τα όριά σας δεν γίνουν σεβαστά, αξιολογήστε τις επιλογές σας και αναλάβετε δράση.

Απομακρύνετε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας  

Το πρώτο βήμα είναι να απομακρυνθείτε από το τοξικό άτομο που σας πρόδωσε. Ανεξάρτητα με το ποιος είναι, δεν έχετε καμία υποχρέωση να διατηρείτε μια ανθυγιεινή σχέση στη ζωή σας. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία της επούλωσης αν σταματήσετε να το ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν πρόκειται για κάποιο συνεργάτη σας ή μέλος της οικογένειάς σας που συναντάτε συχνά, μην κάνετε επιφανειακές συζητήσεις. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε με ποιους θα αλληλεπιδράτε.

Όταν τα όρια σας δεν γίνονται σεβαστά, μπορεί να νιώθετε προσβεβλημένοι, πληγωμένοι ή προδομένοι. Όταν αυτό είναι μοτίβο σε μια σχέση και νιώθετε άγχος, είναι σημάδι ότι χρειάζεται να αναθεωρήσετε τη σχέση σας ή να την τερματίσετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές αν έχετε ένα φίλο που συμπεριφέρεται με τοξικό τρόπο.

Τα σημάδια μιας τοξικής φιλίας περιλαμβάνουν:

  • Ο φίλος σας κρίνει, σας υποτιμά ή σας μειώνει μπροστά σε άλλους
  • Ελέγχει υπερβολικά τη ζωή σας, τη συμπεριφορά σας, τις επιλογές ή τις σχέσεις σας
  • Σας χειραγωγεί ή σας κατηγορεί
  • Είναι απρόβλεπτος
  • Σας θεωρεί υπεύθυνο για τις επιλογές, τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις του
  • Μοιράζεται με άλλους τα μυστικά σας ή χρησιμοποιεί προσωπικές πληροφορίες εναντίον σας
  • Μιλά άσχημα για εσάς σε άλλους ή προσπαθεί να σας σαμποτάρει

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Όταν σας έχει προδώσει ένα άτομο που εμπιστεύεστε, μπορεί να νιώθετε ότι όλος ο κόσμος σας έχει καταρρεύσει. Είναι σημαντικό να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και να δείτε βαθιά μέσα σας, τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας. Βγείτε για μια βόλτα, κάντε άσκηση, διαβάστε βιβλία. Κάντε οτιδήποτε για τον εαυτό σας ώστε να μπορέσετε να επεξεργαστείτε όσα συνέβησαν και να προχωρήσετε.

Η συγχώρεση θα σας απελευθερώσει

Η συγχώρεση είναι ένα τεράστιο κομμάτι και βοηθά στην επούλωση των συνεπειών της προδοσίας. Σίγουρα κάποια πράγματα τα συγχωρείτε πιο εύκολα από άλλα, αλλά η συγχώρεση ανοίγει το μονοπάτι της προσωπικής σας επούλωσης και σπάνια αυτό έχει να κάνει με το άτομο που σας πλήγωσε. Όταν είστε έτοιμοι να συγχωρήσετε είστε έτοιμοι να απομακρυνθείτε από τον πόνο και να αφήσετε όσα συνέβησαν στο παρελθόν.

Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο

Αν σας έχει προδώσει ένα πολύ κοντινό σας άτομο, μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευτείτε ξανά τους ανθρώπους. Όσο τρομακτικό και αν σας ακούγεται αυτό, επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανοίξει την καρδιά του στους άλλους. Υπάρχει η πιθανότητα να πληγωθείτε ξανά. Αλλά είναι πιο πιθανό να γνωρίσετε ανθρώπους που θα εμπλουτίσουν τη ζωή σας. Όταν το συνειδητοποιήσετε αυτό η ζωή σας θα γίνει πολύ καλύτερη.

Οραματιστείτε τον εαυτό σας

Για να αποφύγετε να λυπάστε τον εαυτό σας και να μένετε κολλημένοι σε όσα συνέβησαν στο παρελθόν, χτίστε ένα όραμα για τον εαυτό σας και το μέλλον σας. Δημιουργήστε μια έκφραση ή ένα μάντρα που θα επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας κάθε πρωί στον καθρέφτη. Βρείτε ένα χόμπι ή μια δουλειά που θα σας βοηθήσει σε αυτό τον στόχο σας. Γράψτε όλα όσα θαυμάζετε στον εαυτό σας και όσα θέλετε να βελτιώσετε. Κατανοήστε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση που θα προκύψει και δουλέψτε με την αυτοεκτίμησή σας.

Μάθετε να λέτε όχι

Δεν μπορείτε να έχετε υγιή όρια ή υγιείς σχέσεις με ανθρώπους στους οποίους δεν μπορείτε να πείτε όχι. Το όχι δεν χρειάζεται να δημιουργεί συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που είναι κοντά σας κατανοούν τι σημαίνει το όχι.

Διευθετήστε τα θέματα όσο είναι ακόμη μικρά

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι των ορίων είναι να μπορείτε να διαχειριστείτε θέματα ή παρεξηγήσεις πριν συσσωρευτούν και γίνουν μια τεράστια διαφωνία στη σχέση σας. Αν ανησυχείτε ότι μια διαφωνία ή σύγκρουση θα οδηγήσει στο τέλος τη φιλία σας, η αλήθεια είναι ότι οι υγιείς διαφωνίες δυναμώνουν τις φιλίες.

Το κλειδί είναι να συζητάτε για θέματα ή προβλήματα που μπορεί να έχετε με ένα φίλο σας όσο είναι νωρίς, όταν ένα θέμα είναι ακόμη μικρό και μπορείτε να το προσεγγίσετε με το σωστό τρόπο.

Εκφράστε τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια για την διατήρηση των υγιών ορίων με τους φίλους και επίσης προλαμβάνει τις παρεξηγήσεις και τις διαφωνίες.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επικοινωνήσετε ξεκάθαρα με τους άλλους είναι να μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας ειδικά όταν έχετε να διευθετήσετε κάποιο θέμα.

Τα υγιή όρια οδηγούν σε υγιείς σχέσεις 

Τα όρια κρατούν τις σχέσεις υγιείς και ισορροπημένες και βοηθούν τους φίλους να κατανοήσουν τι είναι εντάξει και τι όχι. Τα υγιή όρια είναι ξεκάθαρα, με συνέπεια και σεβασμό στα συναισθήματα και στις ανάγκες και των δύο ανθρώπων σε μια σχέση. Η ανοιχτή, ξεκάθαρη επικοινωνία με τους φίλους είναι ουσιαστική για την θέσπιση των ορίων, ειδικά σε στιγμές που προκύπτουν θέματα ή διαφωνίες. Είναι μερικές φορές απαραίτητο να απομακρυνθείτε από τους φίλους που συχνά ξεπερνούν τα όριά σας, ειδικά όταν προσπαθείτε τα όρια σας να γίνουν σεβαστά. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε τα δικά σας όρια.