Κάνε το Τεστ
πως να αναγνωρίσετε τα χαρίσματά σας, χαρίσματα, ταλέντα, τρόποι για να ανακαλύψετε τα χαρίσματά σας, τρόποι να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας

Ποια χαρίσματα έχετε, πως θα τα αναγνωρίσετε;

Ποια χαρίσματα έχετε, πως θα τα αναγνωρίσετε;

Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι αναρωτιόμαστε σε τι είμαστε καλοί, ποια φυσικά ταλέντα και ποια χαρίσματα έχουμε. Αυτή είναι  μια πολύ συχνή ερώτηση, αλλά μπορεί να προκαλεί στρες σε κάποιους ανθρώπους. Αν δεν έχετε άμεση απάντηση, μπορεί να καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι δεν είστε καλοί σε τίποτα. Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος σκέψης είναι καταστροφικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία χρειάζονται τουλάχιστον 10,000 ώρες εξάσκησης για να κατακτήσουμε μια δεξιότητα. Θεωρητικά το "χάρισμα" να είμαστε φυσικά καλοί σε κάτι είναι απλά ένας μύθος, επειδή κάθε ταλέντο χρειάζεται ώρες εξάσκησης για να εξελιχθεί. Τώρα, για σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που αφιερώσατε τόσο χρόνο σε μια δεξιότητα;

Για να μπορέσει κάποιος να ανακαλύψει τον εαυτό του είναι ανάγκη να γνωρίζει τα ταλέντα του, τα χαρίσματα, τα προσωπικά χαρακτηριστικά του, τα επιτεύγματά του. Έτσι, μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό του. Μια καλή αρχή είναι να αρχίσει να πιστεύει στον εαυτό του, να ξεχωρίζει τις δυνάμεις και να βελτιώνει τις αδυναμίες του. Οι αδυναμίες που τον κρατούν πίσω μπορούν να μετατραπούν σε δυνάμεις. Αλλά πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ποια χαρίσματα έχετε;

1. Κάντε ένα τεστ προσωπικότητας

Μπορεί το τεστ προσωπικότητας να είναι μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους;. Για σκεφτείτε το ξανά. Τα τεστ προσωπικότητας είναι ένας αντικειμενικός τρόπος για να κατανοήσετε όλα όσα σας δίνουν κίνητρο. Για παράδειγμα, το τεστ προσωπικότητας ΜΒΤΙ (Meyers-Briggs Type Indicator) είναι ένα δημοφιλές εργαλείο που σας βοηθά να καθορίσετε τα μοτίβα της προσωπικότητάς σας. Από τη στιγμή που θα δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε, μπορείτε να αναγνωρίσετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας ξεκάθαρα στην καθημερινότητα. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το τεστ προσωπικότητας για μια συνέντευξη για δουλειά, στο πρώτο ραντεβού ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

2. Ανακαλύψτε όσα σας κάνουν να νιώθετε δυνατοί

Υπάρχουν στιγμές που τα πράγματα κυλούν εύκολα και ήρεμα; Όταν αυτό συμβαίνει συνήθως εκδηλώνεται κάποιο εσωτερικό μας ταλέντο. Νιώστε ποιες στιγμές νιώθετε πιο δυνατοί και δημιουργήστε περισσότερες ευκαιρίες για να νιώθετε έτσι. Αν είστε φυσικά καλοί με τα παιδιά, σκεφτείτε αν μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία σε δομές που φροντίζουν παιδιά ή να βοηθήσετε ένα φίλο σας που έχει παιδιά.

3. Ανακαλύψτε που ξοδεύετε τα περισσότερα χρήματα

Συχνά ξοδεύουμε χρήματα για πράγματα που επιθυμούμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολες και δωρεάν εφαρμογές για να ελέγχετε τα οικονομικά σας και να παρατηρείτε που ξοδεύετε τα περισσότερα χρήματά σας. Έτσι, μπορείτε να ανακαλύψετε τι έχει αξία για εσάς. Αν κάνετε έναν έλεγχο στα χρήματά που ξοδέψατε τον προηγούμενο χρόνο θα δείτε αν το μεγαλύτερο έξοδό σας είναι το γυμναστήριο, ή οτιδήποτε άλλο.

4. Ρωτήστε τους φίλους σας ποια είναι τα καλύτερα και τα χειρότερα στοιχεία σας

Οι φίλοι είναι πάντα ειλικρινείς. Αλλά το πιο σπουδαίο πράγμα στο να ρωτήσετε τους φίλους για τα χαρακτηριστικά σας, συνήθως είναι ότι όλοι θα πούνε τα ίδια πράγματα. Είναι διαφωτιστικό να ακούτε από διαφορετικούς ανθρώπους τα ίδια πράγματα και σίγουρα αποτελεί δείκτη για κάποιο ταλέντο σας. Χρησιμοποιήστε την οπτική των φίλων σας και δουλέψτε για να γίνετε καλύτεροι. Και φυσικά, πρέπει να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας για τα αρνητικά χαρακτηριστικά σας.

5. Ρωτήστε την οικογένειά σας για τα πράγματα που αγαπούσατε ως παιδί

Μερικές φορές οι άνθρωποι που μας ξέρουν περισσότερο είναι οι άνθρωποι που μας ξέρουν καλύτερα. Ρωτήστε την οικογένειά σας για όσα συνηθίζατε να κάνετε ως παιδί, ίσως να παίζατε μόνοι σας, με τους φίλους σας, να φτιάχνατε ιστορίες, να γράφατε, να ζωγραφίζατε, να παίζατε θέατρο, να παίζατε μπάσκετ, να διαβάζατε βιβλία. Είναι πολύ πιθανό να είναι κάποια πράγματα που αγαπάτε μέχρι σήμερα, αλλά κάποια μπορεί να τα έχετε ξεχάσει καθώς μεγαλώνετε και ωριμάζετε. Συλλέξτε τις αναμνήσεις σας και δείτε ξανά τι σας ευχαριστεί. Δείτε πως μπορείτε να ζωντανέψετε το παιδί μέσα σας. Χρησιμοποιήστε τα ταλέντα σας για να ξυπνήσετε την δημιουργικότητά σας και να γίνετε πιο παραγωγικοί σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

6. Ξεκινήστε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο

Αφήστε τις σκέψεις σας να ρέουν και καταγράψτε τις κάθε πρωί και έτσι θα σας αφήνουν ήσυχους για την υπόλοιπη ημέρα. Η ενσυνειδητότητα που σας δίνει η γραφή είναι πολύ αποτελεσματική στην αναγνώριση των ταλέντων σας. Μετά από μερικές εβδομάδες διαβάστε ξανά όσα έχετε γράψει. Θα παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας κάνουν κύκλο γύρω από μια κύρια ιδέα. Αυτό είναι συνήθως ένα ταλέντο ή μια επιθυμία. Χρησιμοποιήστε την γραφή για να βρείτε κρυμμένες απαντήσεις. Τι μου διαφεύγει; Τι ψάχνω; Τι ευκαιρίες θα ήθελα να έχω; Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο για να φτιάξετε μια λίστα με τις δυνάμεις σας και αυτό θα σας βοηθήσει να θέσετε νέους στόχους.

χαρισματα

7. Ψάξτε για ταλέντο στους άλλους

Κάποιες φορές το ταλέντο των άλλων ανθρώπων μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε σε τι είμαστε καλοί. Αν είστε συγγραφέας και διαβάσετε κάτι που σας μίλησε στην ψυχή, προσπαθήστε να καθορίσετε τι είναι αυτό. Αντιθέτως, αν βλέπετε το ταλέντο στους άλλους και νιώθετε ζήλια μπορείτε να ωφεληθείτε από αυτό. Μπορείτε να ζητήσετε από αυτό το άτομο να γίνει μέντοράς σας, να ζητήσετε συμβουλές ή απλά να βγείτε για ένα καφέ μαζί του.

8. Δείτε τα βιβλία/τη μουσική/τις ταινίες που αγαπάτε

Οι επιλογές μας σε όλα αυτά λένε κάτι για όλα όσα έχουν αξία για εμάς, αλλά μπορεί να πούνε και κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ουσιαστικά, δημιουργούν την ταυτότητά μας. Τα βιβλία που διαβάζετε φανερώνουν κάτι για τον εαυτό σας. Ποια είναι η κεντρική ιδέα σε όλα τα βιβλία που επιλέγετε; Είναι κάτι που σας προκαλεί ενθουσιασμό. Υπάρχει κάποια ομάδα στην οποία μπορείτε να συμμετέχετε για να ενισχύσετε το ταλέντο σας; Πώς θα έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες προτιμήσεις με εσάς.

9. Θυμηθείτε όλα τα πράγματα για τα οποία σας ευχαριστούν οι άλλοι

Όταν οι άλλοι σας ευχαριστούν για κάτι, τότε τους έχετε βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Για ποιο λόγο σας ευχαριστούν πιο συχνά; Είστε καλός ακροατής; Καλός δάσκαλος; Δίνετε κίνητρο στους άλλους; Όλα αυτά τα πράγματα είναι ταλέντα ακόμη και αν πιστεύετε ότι είναι μικρά. Να θυμάστε ότι τα ταλέντα σας δεν πρέπει να εξυπηρετούν μόνο τους ανθρώπους γύρω σας, αλλά και εσάς. Εάν είστε συνεχώς σε κατάσταση ανιδιοτέλειας, τότε χρησιμοποιήστε το ταλέντο σας για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

10. Να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή

Όσο μεγαλώνουμε, οι προτιμήσεις μας αλλάζουν και οι δυνάμεις μας εξελίσσονται. Μην λέτε στον εαυτό σας την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Αν λέτε στον εαυτό σας, "Δεν είμαι αθλητικός τύπος επειδή δεν έπαιζα κάποιο άθλημα στο λύκειο", δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να αναγνωρίσει τα νέα του ταλέντα. Το να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή σημαίνει ότι αφήνετε πίσω σας τις περιοριστικές και αρνητικές πεποιθήσεις. Έτσι, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τα νέα σας χαρίσματα και να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν.

11. Ποια είναι η καριέρα σας και γιατί την επιλέξατε;

Γράψτε κάπου το δικό σας επαγγελματικό μονοπάτι:

  • Σπουδάσατε στο πανεπιστήμιο;
  • Συμμετείχατε σε προγράμματα μετεκπαίδευσης;
  • Τι δουλειές έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια;

 Εξερευνήστε το δικό σας εργασιακό μονοπάτι και περιγράψτε τις επιλογές που κάνατε με τον καιρό για να φτάσετε στην τρέχουσα καριέρα σας.

Τα ταλέντα και οι δεξιότητές σας ταιριάζουν με την καριέρα σας;

Έχετε ήδη αναγνωρίσει τα ταλέντα και τα χαρίσματά σας. Τώρα σκεφτείτε, ποια χαρίσματα και δεξιότητες χρησιμοποιείτε στην δουλειά σας. Η δουλειά σας συμβαδίζει με τις δεξιότητές σας, ή δεν χρησιμοποιείτε πολλά από τα ταλέντα σας στη δουλειά σας;

Φτιάξτε μια λίστα με τα ταλέντα που χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας και αυτά που δεν χρησιμοποιείτε. Αυτή θα σας δώσει ουσιαστικές πληροφορίες για τα μελλοντικά σας βήματα και τις επαγγελματικές σας επιλογές.

 Υπάρχουν κάποιες πτυχές της καριέρας σας που σας απασχολούν;

Ίσως να ακολουθήσατε το επάγγελμα των γονιών και των παππούδων σας. Όμως, αυτή η επιλογή ήταν αυτό που θέλατε; Μήπως σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα;

Προσπαθήστε να κατανοήσετε την ρίζα της επιθυμίας σας για να αλλάξετε καριέρα. Είστε ευτυχισμένοι ή απογοητευμένοι από τη δουλειά σας, ή έχετε κάποιο θέμα με τον εργοδότη σας; Ίσως να βιώνετε burnout και αυτό να σας οδηγεί σε προβληματισμούς.

Είστε ευχαριστημένοι με τη δουλειά σας αλλά θα θέλατε να δοκιμάσετε και κάτι νέο; Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πάρετε το χρόνο σας για να κάνετε μια ενδοσκόπηση πριν πάρετε μια τόσο σημαντική απόφαση για το μέλλον σας.

12. Ποιες είναι οι ελπίδες και τα όνειρά για το μέλλον σας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Μετά από την ενδοσκόπηση που θα κάνετε είναι ανάγκη να ανακαλύψετε τι θέλετε να επιτύχετε τα επόμενα χρόνια και να φτιάξετε μια λίστα με τους στόχους σας. Δεν χρειάζεται να περιορίζετε τις σκέψεις σας. Είναι σημαντικό να έχετε όνειρα και όραμα για το μέλλον. Φυσικά, οι στόχοι σας πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και λογικοί.

Καταγράψτε κάθε στόχο που έχει αξία για εσάς. Είναι ο στόχος σημαντικός, πολύ σημαντικός ή λίγο σημαντικός; Στη συνέχεια θέστε προτεραιότητες.

Όλοι μας έχουμε χαρίσματα!

Ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδικά χαρίσματα και ταλέντα. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τα ανακαλύψετε. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα χαρίσματά σας τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε όλες τις πτυχές του εαυτού σας.