Κάνε το Τεστ
αγκαλιάστε την αλλαγή, οφέλη της αλλαγής, πως μπορώ να αντιμετωπίζω θετικά την αλλαγή, βήματα για να αγκαλιάσετε την αλλαγή, τρόποι για να αποδεχτείτε την αλλαγή

Αγκαλιάστε την αλλαγή

Αγκαλιάστε την αλλαγή

Η λέξη "αλλαγή" προκαλεί φόβο και ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Συνήθως περιλαμβάνει καταστάσεις που είναι έξω από τον έλεγχό μας, κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα νερά, χάνουμε την ηρεμία μας. Κάθε άνθρωπος είναι πρόθυμος να ανεχτεί συγκεκριμένες αλλαγές. Ωστόσο,  όταν πολλές πτυχές της ζωής του αλλάζουν γρήγορα, τότε αρχίζει να νιώθει ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχό του. Η αλλαγή μπορεί να οδηγεί σε συναισθήματα ανησυχίας και κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν χρειάζεται να είναι πάντα έτσι. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, για αυτό μπορούμε να την αγκαλιάσουμε. Ποια είναι τα οφέλη της αλλαγής

Η αλλαγή μας δίνει νέες ευκαιρίες  

Δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσουμε τα καλά που μπορεί να φέρει μια αλλαγή στη ζωή μας, αλλά πάντα υπάρχει μια θετική πλευρά. Αν αφιερώσουμε χρόνο για να δούμε τους τρόπους με τους οποίους αλλάζει η καθημερινότητα μας, τότε συνειδητοποιούμε τις νέες ευκαιρίες που είχαμε. Εκεί που δεν το περιμένουμε, νέες ευκαιρίες  κάνουν την εμφάνισή τους. Κάτι ίσως να μην είχε γίνει αν δεν άλλαζαν οι καταστάσεις στη ζωή μας. Μπορεί ξαφνικά να αλλάξατε σχολείο, αλλά τελικά να κάνατε σπουδαίους φίλους ή να σας απέλυσαν από μια δουλειά, και αυτό να σας βοήθησε να ανακαλύψετε το πραγματικό πάθος σας. Η αλλαγή αρχικά πάντα έχει μια αρνητική χροιά, αλλά από τη στιγμή που θα την καλωσορίσετε, μαγικά πράγματα συμβαίνουν.

Η αλλαγή μας δίνει σημαντικά μαθήματα  

Η ζωή μας δίνει καθημερινά πολλά μαθήματα, ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Οι μικρές ή οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε πολλά, να ωριμάσουμε και να εξελιχθούμε. Κάθε αλλαγή είναι πιο εύκολη όταν σταματάμε να αντιστεκόμαστε σε αυτή και έχουμε μια θετική νοοτροπία. Φυσικά, αυτό είναι εύκολο να το λέει κάποιος αλλά δύσκολο να το κάνει. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να καλωσορίσουμε την αλλαγή στη ζωή μας. Η αντίσταση στην αλλαγή προκαλεί μόνο αρνητικά συναισθήματα, αν όμως επιλέξουμε τον θετικό τρόπο σκέψης τα πράγματα είναι καλύτερα. Οι αντιδράσεις μας σε όσα συμβαίνουν μας δίνουν πολύτιμα μαθήματα, και δείχνουν όσα νιώθουμε ή όσα πραγματικά επιθυμούμε.

Η αλλαγή μας βοηθά να απολαμβάνουμε το παρόν  

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες της σύγχρονης εποχής είναι να ζούμε την κάθε στιγμή. Όταν συμβαίνει μια μεγάλη αλλαγή, όπως μια μετακόμιση σε άλλη χώρα, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να ζούμε την κάθε στιγμή. Από συνήθεια, οι άνθρωποι έχουν την τάση να ζουν στο μέλλον ή στο παρελθόν, είτε να σκέφτονται όσα ακόμη δεν έχουν συμβεί ή να μένουν κολλημένοι σε πράγματα που έχουν ήδη γίνει. Η αλλαγή μας διδάσκει ότι δεν είναι ανάγκη να ανησυχούμε για το μέλλον και για πράγματα που δεν έχουν ακόμη συμβεί. Όταν ζούμε στο παρόν νιώθουμε ηρεμία μέσα μας.

Η αλλαγή κάνει τη ζωή συναρπαστική

Αν παρατηρήσουμε έναν άνθρωπο που κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα κάθε μέρα για όλη του τη ζωή, ίσως να νιώσουμε περίεργα και να αναρωτηθούμε που είναι η διασκέδαση. Αυτός είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να δούμε την αλλαγή, ειδικά την αλλαγή που δεν είναι στον έλεγχό μας. Αν τίποτα δεν αλλάζει, τελικά μένουμε κολλημένοι στα ίδια πράγματα και δεν έχουμε κίνητρο. Οι νέες και απρόβλεπτες καταστάσεις μπορεί να κρύβουν πολλές ευκαιρίες, όταν τις καλωσορίζουμε με ανοιχτή καρδιά και μυαλό.  Η αλλαγή συμβάλλει στην ικανοποίηση που νιώθουμε από τη ζωή. Επίσης, μας επιτρέπει να βγούμε από την comfort zone μας, κάτι που μπορεί να μας οδηγεί σε πολύ όμορφα πράγματα.

Μια από τις πιο όμορφες αναπαραστάσεις της αλλαγής είναι η κυκλική μεταμόρφωση των εποχών, η οποία είναι αναπόφευκτη και καλοδεχούμενη. Δεν αντιστεκόμαστε στην αλλαγή των εποχών, γιατί λοιπόν πρέπει να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή στη ζωή μας; Τα τελευταία χρόνια όλοι μας ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες δεν περιμέναμε να ζήσουμε ποτέ. Όμως προσαρμοστήκαμε. Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν ήταν ιδανικές ή θετικές, αλλά από τη στιγμή που επιλέξαμε να δούμε τη θετική πλευρά , νέες ευκαιρίες έκαναν την εμφάνισή τους. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν όταν όλος ο κόσμος ήταν σε κατάσταση συναγερμού, αλλά κοιτάζοντας πίσω συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικός ήταν αυτός ο χρόνος για την οικογένειά μας.

Από πού πηγάζει ο φόβος της αλλαγής;

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει στο μυαλό τους την αλλαγή με το χάος, το άγνωστο, την απώλεια του ελέγχου και την αρνητικότητα. Αυτό μπορεί να ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν θετικά την αλλαγή.

Φυσικά, δεν είναι όλες οι αλλαγές στη ζωή θετικές. Υπάρχει όμως, τρόπος να δούμε την  θετική επίδρασή τους στη ζωή μας. Δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να αγκαλιάσουμε την αλλαγή αλλά πολλοί τρόποι που μας υπενθυμίζουν την μεγάλη εικόνα και το τι είναι σημαντικό για εμάς.

Αλλαγή νοοτροπίας

Όταν έχουμε μια ευέλικτη νοοτροπία σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε τις καταστάσεις και τις εμπειρίες από διαφορετική πλευρά. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης είναι ένα σπουδαίο βήμα για την αλλαγή της νοοτροπίας μας. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε απρόσμενες αλλαγές ή προκλήσεις, έχουμε την ευκαιρία να δούμε την κατάσταση σαν μια ευκαιρία και όχι σαν αποτυχία.

Συγκέντρωση στο στόχο

Όταν κάποιος μένει συγκεντρωμένος στους στόχους του, έχει την ικανότητα να μάθει και εξελίσσεται μέσα από τις εμπειρίες του. Έτσι είναι πιο πιθανό να βλέπει τις θετικές αλλαγές που επιφέρει μια αλλαγή. Η συγκέντρωση μας καθορίζει την πραγματικότητά μας, στην οποία έχουμε τον απόλυτο έλεγχο.

Εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι το καύσιμο της ευτυχίας. Η ευγνωμοσύνη μας επιτρέπει να έχουμε ψυχική αντοχή και να αγκαλιάζουμε την αλλαγή μέσω της ενίσχυσης των θετικών συναισθημάτων, την αλλαγή στάσης και την ενδυνάμωση των σχέσεων. Την επόμενη φορά που θα συμβεί μια αλλαγή που δεν έχετε σχεδιάσει ή για την οποία δεν νιώθετε προετοιμασμένοι, καλό είναι να κάνετε εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίζω θετικά την αλλαγή;

1. Παρατηρήστε τα μοτίβα συμπεριφοράς σας στην αλλαγή

Όλοι έχουμε κάποια μοτίβα συμπεριφοράς. Σε συνθήκες πίεσης και άγχους αυτά τα μοτίβα είναι οικείες συμπεριφορές. Είναι κομμάτι του ενστίκτου επιβίωσης μας ώστε να προστατεύουμε τον εαυτό μας όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Είναι μια φυσιολογική αντίδραση ενάντια στην αλλαγή ή στις νέες συνθήκες. Ως άνθρωποι δεν τα πάμε και πολύ καλά με την αβεβαιότητα.

Ποια είναι τα δικά σας μοτίβα συμπεριφοράς;

  • Τυπικά γκρινιάζετε ή νιώθετε αναστάτωση όταν αλλάζουν τα σχέδιά σας ή όταν δεν μπορείτε να προβλέψετε τι θα συμβεί;
  • Αντιμετωπίζετε την αλλαγή με ενθουσιασμό;
  • Ψάχνετε να κατηγορήσετε κάποιον άλλο για όσα συμβαίνουν; Ή γενικά προσαρμόζεστε όταν οι δυσκολίες κάνουν την εμφάνισή τους;
  • Κλείνετε τα μάτια και περιμένετε να περάσει η μπόρα;

Η αναγνώριση αυτών των μοτίβων μας βοηθά να κατανοήσουμε τις συνήθειες μας απέναντι στο στρες.

2. Αναγνωρίστε ότι έχετε επιλογή

"Ότι στέκεται εμπόδιο στο δρόμο, γίνεται ο δρόμος."

Αυτή η φράση του Μάρκου Αυρήλιου σημαίνει ότι όταν αναγνωρίζουμε τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά μας και τα αντιμετωπίζουμε, βρίσκουμε κίνητρο μέσα από αυτά.

Ωστόσο, όσον αφορά τους εσωτερικούς μας φραγμούς, υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία για αυτή τη φράση. Όταν ένα μοτίβο συμπεριφοράς έχει γίνει συνήθεια, το επαναλαμβάνουμε και το μοτίβο εδραιώνεται ακόμη πιο βαθιά. Αυτή η αντίδραση είναι ο δικός μας τρόπος.

Αν κάνουμε το πρώτο βήμα και αναγνωρίσουμε αυτές τις συνήθειες, τότε έχουμε επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε πως θα αντιδράσουμε.

  • Αναγνωρίστε αυτά τα μοτίβα: δεν είναι ανάγκη να κάνετε αυστηρή αυτοκριτική, είναι χάσιμο χρόνο. Να δείχνετε στον εαυτό σας σεβασμό, ειλικρίνεια και ευγένεια.
  • Τι θέλετε να αποκομίσετε από αυτή την αλλαγή; Τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν. Αυτή είναι μια ευκαιρία να δείτε διαφορετικά τη ζωή σας.
  • Τι είναι σημαντικό για εσάς και δεν θέλετε να το αλλάξετε; Όταν τα πράγματα αλλάζουν μπορεί να επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής μας. Η ρουτίνα μας αλλάζει και είναι εύκολο να ξεχάσουμε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα. Το άγχος μπορεί να ορίζει τις αποφάσεις μας. Όμως είναι σημαντικό να διατηρούμε κάποιες καλές συνήθειες.

3. Μπορείτε να αγκαλιάσετε την αλλαγή

Όταν νιώθετε ότι έχει έρθει η στιγμή για μια αλλαγή, καλό είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Η αλλαγή είναι ανατρεπτική. Μπορεί να φέρει χάος στη ζωή σας. Μερικές φορές μόνο όταν πέσουμε μπορούμε να σηκωθούμε και να δούμε τα πράγματα με άλλη ματιά.

Η αλλαγή είναι μεταμορφωτική:

  • Η αλλαγή είναι μια ευκαιρία: μπορείτε να αφήσετε πίσω σας τα προστατευτικά μοτίβα που σας κάνουν να νιώθετε ασφάλεια.
  • Αλλάξτε τρόπο σκέψης: το άγχος συχνά μας κάνει να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά και μας κάνει επιρρεπείς στην καταστροφολογία. Καλό είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η αλλαγή μπορεί να φέρει μαζί της αναπάντεχα καλά.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας την αλλαγή: όταν μας κυριεύει το άγχος πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ή ότι όλα όσα γνωρίζουμε δεν ισχύουν. Σίγουρα όμως έχουμε αποκτήσει σοφία και δεξιότητες από το παρελθόν μας. Τώρα είναι η στιγμή να μάθουμε νέα πράγματα.

Η ζωή είναι μιας συνεχής προσαρμογή στην αλλαγή 

Η αλλαγή σημαίνει ότι χάνουμε τον έλεγχο σε ένα βαθμό. Αυτό όμως μπορεί να είναι απελευθερωτικό  όταν μας οδηγεί εκεί που θέλουμε να πάμε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορεί να γίνουν σύμμαχοι στο ταξίδι των δικών σας αλλαγών. Η ζωή είναι ένα ταξίδι και τα μαθήματα που μας δίνει έχουν ένα σκοπό, την προσαρμογή στην αλλαγή.