Κάνε το Τεστ
αλλαγές ζωής, πως θα κάνω μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου, τρόποι για να κάνω αλλαγές στη ζωή μου, πως να διαχειριστώ τις αλλαγές, αλλαγή, η δύναμη της αλλαγής, πως μπορώ να κάνω αλλαγές στη ζωή μου, γιατί είναι σημαντικές οι αλλαγές στη ζωή μας

Αλλαγές ζωής

Αλλαγές ζωής

Η αλλαγή είναι αναγκαία για την ευημερία και την εξέλιξή μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον και ωριμάζουμε προσωπικά και επαγγελματικά. Δεν είναι πάντα εύκολο να αποδεχτούμε την αλλαγή, αλλά είναι ουσιαστικό να το κάνουμε αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι αλλαγές στις προσωπικές σας συνήθειες μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά είναι ένας τρόπος για να βελτιωθείτε σε κάθε τομέα της ζωής σας. Για ποιους λόγους όμως οι αλλαγές ζωής είναι σημαντικές;

Η αλλαγή μπορεί να σας κάνει πιο παραγωγικούς

Ακόμη και μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα. Αν η παραγωγικότητά σας είναι βελτιωμένη, τότε θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε σημαντικά πράγματα στη ζωή σας. Οι μικρές αλλαγές όπως το πρόγραμμα, ο περιορισμός των περισπασμών, οι προτεραιότητες μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στην επιτυχία σας. Όταν αγκαλιάζετε την αλλαγή, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να δει νέες ευκαιρίες για να βελτιωθείτε. Μπορείτε επίσης να μάθετε νέες δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν στο κομμάτι της εργασίας. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τη δουλειά σας, πρέπει να κάνετε μια αλλαγή.

Η αλλαγή σας βοηθά να ωριμάσετε ως άνθρωπο

Η αλλαγή σας επιτρέπει να εξερευνήσετε νέα πράγματα και να μάθετε από διαφορετικές εμπειρίες. Αυτό σας βοηθά να ωριμάσετε ως άτομο καθώς θα μπορείτε να κατανοείτε καλύτερα τον εαυτό σας, τα όριά σας και τις επιθυμίες σας. Ποιο είναι το πάθος και τα ενδιαφέροντά σας; Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας; Όταν αγκαλιάζετε την αλλαγή και δοκιμάζετε νέα πράγματα, θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε όσα πραγματικά αγαπάτε. Όσο μαθαίνετε περισσότερα για τον εαυτό σας, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το δικό σας μονοπάτι στη ζωή.

Η αλλαγή σας επιτρέπει να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να μάθετε από τα λάθη σας

Όλοι μας κάνουμε λάθη και δεν υπάρχει καμία ντροπή για αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που αντιδράμε σε αυτά. Αν αποδεχτείτε την αλλαγή σαν κομμάτι της ζωής, τότε είναι πιο πιθανό να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Αυτό σας επιτρέπει να πειραματιστείτε και να μάθετε από τα λάθη σας. Όταν κάνετε ένα λάθος, ωριμάζετε μέσα από αυτό. Μαθαίνετε. Βρίσκετε ευκαιρίες να βελτιωθείτε.

Η αλλαγή σας επιτρέπει να δείτε τι είναι σημαντικό για εσάς

Αγκαλιάζοντας την αλλαγή, μπορείτε να δείτε τι είναι σημαντικό για εσάς. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τις σχέσεις σας μέχρι την καριέρα σας. Όταν βιώνετε αλλαγές, αυτές προκαλούν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Με αυτό τον τρόπο επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής σας.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή;

Μια ξαφνική και απότομη αλλαγή στη ζωή όπως την ξέρουμε, είναι ένα γερό χαστούκι που μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε πτυχή της ζωής μας. Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε μια αλλαγή από το να συμβεί, μπορούμε να ελέγξουμε το πως θα αντιδράσουμε εμείς σε αυτή.

Το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε μια αλλαγή είναι να κατανοήσετε ότι ο εγκέφαλος μας είναι σχεδιασμένος να αντιστέκεται σε αυτή. Για παράδειγμα, η απόκριση στο στρες είναι  μια αντανακλαστική αντίδραση του εγκεφάλου.

1. Μην αντιστέκεστε στην αλλαγή, βρείτε υγιείς τρόπους να την διαχειριστείτε

Σε περιόδους μεγάλων αλλαγών, είναι εύκολο να χάσετε τον εαυτό σας. Αν νιώθετε ότι έχετε χάσει το δρόμο σας, τότε είναι λογικό να νιώθετε άγχος. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε συγκεντρωμένοι σε πράγματα που τονώνουν την διάθεση και την ενέργειά σας, όπως:

  • Να απολαμβάνετε το παρόν
  • Να κάνετε κάποια φυσική δραστηριότητα
  • Να μένετε συγκεντρωμένοι σε όσα μπορείτε να ελέγξετε

2. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ακόμη και οι καλές αλλαγές μπορεί να προκαλούν στρες

Οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ξαφνικές αλλαγές αν σκεφτούν μια θετική αλλαγή. Σκεφτείτε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας όπως η απόκτηση ενός παιδιού, η αγορά ενός σπιτιού, μια προαγωγή, αυτές είναι μεγάλες αλλαγές που προκαλούν άγχος, αλλά δεν παύουν να είναι θετικές. Είναι θετικές επειδή τις βλέπουμε διαφορετικά. Από την άλλη πλευρά του φάσματος, όταν συμβαίνει μια αρνητική αλλαγή, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί αυτόματα τους προστατευτικούς μηχανισμούς. Στην αβεβαιότητα, ο εγκέφαλος αυτόματα προσδοκά το χειρότερο δυνατό σενάριο. Οι μελέτες δείχνουν ότι σε στιγμές αβεβαιότητας το 75% των ανθρώπων προβλέπει λάθος ότι θα συμβούν άσχημα πράγματα. Αυτά που μπορείτε να κάνετε είναι τα εξής:

  • Αναγνωρίστε ότι ο εγκέφαλος σας κάνει αμέσως αυτόματες αρνητικές σκέψεις.
  • Ανακατευθύνετε την αβεβαιότητα επαναλαμβάνοντας ουδέτερες φράσεις όπως, "Η αβεβαιότητα δεν σημαίνει ότι το μέλλον θα είναι αρνητικό."
  • Αλλάξτε την οπτική σας, μείνετε συγκεντρωμένοι στα θετικά.

3. Δημιουργήστε ένα ρεαλιστικό πλάνο

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα και τους φόβους που προκύπτουν από μια μεγάλη αλλαγή, είναι να αναλάβετε τον έλεγχο σε όσα μπορείτε. Αντί να σας παρασύρει το άγχος και το στρες, κάντε ένα πλάνο για να ελέγξετε την κατάσταση. Αρχικά, γράψτε σε μια λίστα όλα όσα απαιτούν την προσοχή σας. Μπορεί να είναι προσωπικά και επαγγελματικά θέματα, οτιδήποτε πρέπει να γίνει. Από τη στιγμή που θα φτιάξετε τη λίστα σας, μπορείτε να θέσετε προτεραιότητες. Έτσι, θα έχετε την αίσθηση του ελέγχου.

4. Τηρήστε το πρόγραμμά σας

Όσο πιο μεγάλη είναι η αλλαγή που θέλετε να κάνετε, τόσο πιο σημαντικό είναι να ακολουθείτε το πρόγραμμά σας. Όσο περισσότερο έχετε την αίσθηση του ελέγχου, τόσο λιγότερο θα νιώθετε αβεβαιότητα και θα είναι πιο εύκολο να αποδεχτείτε τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω σας. Διατηρήστε μια ρουτίνα και κάποιες συνήθειες που θα σας βοηθούν να ηρεμήσετε.

5. Κάντε άσκηση τακτικά

Είναι πραγματικά δύσκολο να διατηρήσετε το κίνητρό σας για άσκηση όταν κάθε μέρα έχετε πολλές υποχρεώσεις, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση βοηθάει εξαιρετικά την σωματική και ψυχική υγεία μας. Ενισχύει την διάθεση, μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, μας κρατά υγιείς και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Προσπαθήστε να κάνετε λίγα λεπτά άσκησης κάθε μέρα. Βρείτε μια μορφή άσκησης που να σας αρέσει και προσθέστε την στο πρόγραμμά σας.

παλια ζωη, νεα ζωη, νεες συνηθειες

6. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Συχνά οι άνθρωποι ξεσπούν στο φαγητό για να κατευνάσουν τα συναισθήματα άγχους και να αποσπάσουν την προσοχή τους από τα προβλήματά τους. Όλοι μας έχουμε υποκύψει σε ένα γλυκό ή στα πατατάκια αργά το βράδυ. Ωστόσο, αν θέλετε να διαχειριστείτε μια μεγάλη αλλαγή πρέπει να καταναλώνετε τροφές που ενισχύουν  το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τονώνουν την διάθεσή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να καταναλώνετε υγιή λιπαρά (ξηρούς καρπούς, σπόρους, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), σύνθετους υδατάνθρακες (βρώμη, καστανό ρύζι), άπαχες πρωτεΐνες (ψάρια, αυγά, κρέας), φρούτα, λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

7. Φροντίστε τον εαυτό σας

Πολλοί άνθρωποι δεν φροντίζουν τον εαυτό τους , ούτε την υγεία τους. Τους πνίγουν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αυτή είναι μια θλιβερή πραγματικότητα. Η ψυχική υγεία υποφέρει και μαζί της  υποφέρει η ευεξία και η παραγωγικότητα. Μέσα στο στρες της καθημερινότητας η αυτοφροντίδα αποτελεί προτεραιότητα. Τι μπορεί να σας βοηθήσει;

  • Να γράφετε σε ένα ημερολόγιο
  • Να κάνετε διαλογισμό 10 λεπτά κάθε πρωί
  • Να κάνετε μια μορφή σωματικής άσκησης (π.χ. γιόγκα)
  • Να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας

8. Ζητήστε βοήθεια

Κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίζει τις αλλαγές και τις δυσκολίες μόνος του. Όλοι στηριζόμαστε στους φίλους, στην οικογένειά μας για βοήθεια. Οι κοινωνικές μας σχέσεις είναι ουσιαστικές για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Για αυτό είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, να κάνετε συζητήσεις, και να παίζετε παιχνίδια.

9. Μην είστε αντιδραστικοί

Είναι πραγματικά εύκολο σε στιγμές άγχους να αντιδράτε συναισθηματικά σε όσα συμβαίνουν. Αν και αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας, δεν είναι πολύ υγιής και δεν βοηθά. Κάποιοι άνθρωποι μένουν συνεχώς απασχολημένοι ως αντίδραση στο στρες με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο παραγωγικοί και κάνουν εύκολες εργασίες, έτσι απλά για να νιώθουν ότι κάνουν κάτι. Αυτός ο μηχανισμός αποφυγής δεν εξυπηρετεί όμως κανένα σκοπό και τελικά μπορεί μονάχα να επιδεινώνει το στρες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διοχετεύσετε το στρες σε ένα πλάνο δράσης, και αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά.

10. Μετατρέψτε την ενέργεια σε πράξη

Όλοι μας έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση κάποια στιγμή. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Αν και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ζητήσετε υποστήριξη για να μην νιώθετε μόνοι, μπορεί αυτό να είναι καταστροφικό αν οι άνθρωποι γύρω σας είναι αρνητικοί. Η αρνητικότητα και ο πανικός είναι μεταδοτικά. Από την άλλη πλευρά, η θετικότητα ενισχύει την αντοχή στο στρες, έτσι αν υπάρχουν γύρω σας αρνητικοί άνθρωποι, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε σε αυτούς.

11. Κάντε διαλείμματα

Τα συναισθήματα της αβεβαιότητας και της ανησυχίας είναι πολύ έντονα. Όλοι αντιμετωπίζουμε μεγάλες αλλαγές και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, ώστε να είμαστε παραγωγικοί. Η τεχνική Pomodoro μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί.

Τα διαλείμματα βοηθούν τον εγκέφαλο να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί πιο αποτελεσματικά σε αυτά που έχει να κάνει.

12. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να δείτε μια κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις είναι να είστε συγκεντρωμένοι στην ευγνωμοσύνη. Για ποια πράγματα είστε περισσότερο ευγνώμονες; Τι πηγαίνει καλά στη ζωή σας αυτή τη στιγμή; Τι είναι αυτό που εκτιμάτε; Ξεκινήστε την ημέρα σας γράφοντας τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνώμονες, μπορεί να είναι οτιδήποτε από την υγεία και την οικογένεια μέχρι μια κούπα καφέ το πρωί. Μείνετε επικεντρωμένοι στα θετικά. Μια ξαφνική αλλαγή έχει επηρεάσει εσάς και την οικογένειά σας; Μήπως σας έχει βοηθήσει να ακολουθήσετε πιο υγιεινές συνήθειες; Έχετε γίνει πιο αποφασιστικοί ή θαρραλέοι; Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να θέσετε προτεραιότητες στη ζωή σας. Είναι πολύ εύκολο να επικεντρώνεστε στα αρνητικά, αλλά η αλλαγή είναι πάντα μια ευκαιρία εξέλιξης.

13. Διαχειριστείτε το πένθος και την απώλεια

Πολλές φορές μια μεγάλη αλλαγή συνοδεύεται από πένθος και μια απώλεια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή δεν βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα μόνο όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Το πένθος και η απώλεια είναι στον πυρήνα πολλών μεγάλων αλλαγών στη ζωή, ειδικά των αλλαγών που δεν ελέγχουμε. Όταν κάποιος προσπαθεί να βρει ξανά το δρόμο του μετά από μια μεγάλη αλλαγή βιώνει την απώλεια με πολλούς τρόπους.

14. Περιορίστε την έκθεσή σας στα social media

Κάποιες φορές οι πληροφορίες στα social media μπορεί να σας προκαλούν στρες. Τα social media και οι ειδήσεις μπορεί να τροφοδοτούν τα συναισθήματα του πανικού και της αβοηθητότητας, για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να περιορίζετε την χρήση τους. Τα social media , ειδικά, πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα. Σε δύσκολες περιόδους μπορεί να βλέπετε όλες τις χαρούμενες αναρτήσεις των άλλων και να νιώθετε ως το μοναδικό άτομο στον κόσμο που δυσκολεύεται. Αν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, κάντε ένα βήμα πίσω.

15. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας

Το μεγαλύτερο μυστικό για να διαχειριστείτε μια μεγάλη αλλαγή είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε τρομοκρατημένοι , ανήσυχοι. Έτσι έχουν τα πράγματα όταν η ζωή αλλάζει δραστικά. Δεν πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας, ή να έχετε μεγάλες προσδοκίες και υψηλά πρότυπα. Κάνετε το καλύτερο που μπορείτε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι δύσκολο να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Όμως, σκεφτείτε τα καλά, τα θετικά και γελάστε όσο περισσότερο μπορείτε. Το γέλιο αυξάνει την ντοπαμίνη, την σεροτονίνη και τις ενδορφίνες και όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

αλλαγη, νεα ζωη

Πώς μπορώ να κάνω μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου;

Θέλετε να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας; Για να το κάνετε αυτό χρειάζεται να έχετε μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Να είστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα και το χάος. Και είναι ανάγκη να είστε οργανωμένοι.

1. Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν μεγάλα κίνητρα

Είναι ανάγκη να έχετε κάποιο δυνατό λόγο και κίνητρο για να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας. Ίσως, να ψάχνετε για νέες εμπειρίες ή μπορεί να θέλετε να ψάξετε βαθιά τον εαυτό σας.  Όποιος και αν είναι ο σκοπός σας, πρέπει να σας προσφέρει ικανοποίηση.

2. Ξεκάθαρο όραμα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι θέλετε, και να έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα για το που κατευθύνεστε. Το όνειρό σας δεν είναι απλά μια ιδέα που περνά από το μυαλό σας μια ή δύο φορές.

3.  Το όραμα και οι αξίες σας να ευθυγραμμίζονται

Το όραμά σας είναι δικό σας, κανενός άλλου. Δεν θα κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας για να εντυπωσιάσετε τους άλλους ή να τους κάνετε χαρούμενους. Και φυσικά, το όραμά σας πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε οι πράξεις σας θα είναι ενάντια σε όσα πιστεύετε. Με τον καιρό, θα χάσετε την αίσθηση της ακεραιότητας και την εσωτερική σας γαλήνη.

4. Να είστε ευέλικτοι

Για να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας πρέπει να αποδεχτείτε την αβεβαιότητα και το χάος. Η περιέργεια και το ανοιχτό μυαλό σε νέες εμπειρίες θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε σε απροσδόκητες καταστάσεις. Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι για όσα πρέπει να κάνετε, αν είστε ευέλικτοι μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει.

Επίσης, πρέπει να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τακτική και στρατηγική αν δεν αποδίδουν όσα κάνετε.

5. Να είστε ρεαλιστές

Να είστε ρεαλιστές με όσα μπορείτε και όσα δεν μπορείτε να διαχειριστείτε. Πρώτα από όλα, πρέπει να ξέρετε ότι δεν θα γίνουν όλα σε μια νύχτα. Χρειάζεται χρόνος για να κάνετε μεγάλες αλλαγές. Επίσης, κάποια ξαφνικά γεγονότα όπως μια ασθένεια μπορεί να επιβραδύνουν  την πρόοδο σας.

6. Να φτιάξετε ένα πλάνο δράσης

Κανένας δεν είναι υπέρμετρα αισιόδοξος, ώστε να πιστεύει πως όλα θα πάνε τέλεια, χωρίς να υπάρχουν δυσκολίες και αναποδιές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να οργανώσετε τα βήματά σας και να ενισχύσετε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

7. Αναλάβετε δράση

Φυσικά, η σκέψη και ο σχεδιασμός δεν είναι αρκετός όταν μιλάμε για μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να αναλάβετε δράση, αντί να περιμένετε τα όνειρά σας να γίνουν με κάποιο τρόπο αληθινά.

8. Θέστε ξεκάθαρους στόχους (SMART)

Μπορείτε να σπάσετε ένα μεγάλο στόχο σε μικρότερους , πιο λεπτομερείς στόχους και αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας.

Κάθε στόχος πρέπει να είναι ειδικός, μετρήσιμος και ξεκάθαρος. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος ή μικρός είναι, κάθε στόχος πρέπει να είναι ρεαλιστικός και επιτεύξιμος σε συγκεκριμένο χρονικό όριο.

9. Καλλιεργήστε τον αυτοέλεγχο

Για να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας πρέπει να αποκτήσετε αυτοέλεγχο. Πρέπει να δουλέψετε σκληρά για να ξεπεράσετε το αυτοσαμποτάζ, την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό και τα αρνητικά συναισθήματα.

Μετά από μια δυσκολία, αφήστε το θυμό και την απογοήτευση να ξεθυμάνουν, πριν αναλάβετε δράση. Όταν περιορίζετε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα μπορείτε να ανακάμψετε πιο γρήγορα.

10. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό δίκτυο

Καλό είναι να έχετε γύρω σας ανθρώπους θετικούς που θα έχουν το ίδιο όραμα με εσάς. Βέβαια, μπορεί να θέλετε να έχετε έναν life coach ή έναν μέντορα να σας καθοδηγεί.

Κάποιες φορές μπορεί να νιώθετε πως έχετε κολλήσει σε μια κατάσταση. Για αυτό είναι σημαντικό να δέχεστε την βοήθεια των άλλων ώστε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

11. Μείνετε δεσμευμένοι στον εαυτό σας και στους άλλους

Η αυτοφροντίδα πρέπει να είναι προτεραιότητα για εσάς. Διαφορετικά το burn out θα σαμποτάρει τα όνειρά σας. Διατηρήστε την υγεία σας, την φυσική σας κατάσταση, κοιμηθείτε καλά. Κάντε διαλλείματα για να τονώσετε την δημιουργικότητα και τη συγκέντρωσή σας.

Οι σχέσεις είναι εξίσου σημαντικές. Είναι απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο στην οικογένεια και στους φίλους σας.

12. Επενδύστε στην αυτογνωσία

Η αυτογνωσία (αυτεπίγνωση) είναι ζωτικής σημασίας για τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή. Σας βοηθά να κατανοήσετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας.

Η αυτογνωσία σας βοηθά να αξιολογήσετε την πρόοδό σας.

Αλλαγές θα συμβαίνουν πάντα

Μια αλλαγή μπορεί να μοιάζει τρομακτική στην αρχή. Ωστόσο, κρύβει μέσα της την ευκαιρία να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Η αλλαγή είναι κομμάτι της ζωής και είναι σημαντικό να την αγκαλιάζουμε. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.