Κάνε το Τεστ
πως να ελέγξετε τις σκέψεις σας, αρνητικός τρόπος σκέψης, θετικός τρόπος σκέψης, μοτίβα αρνητικού τρόπου σκέψης, τρόποι για να ελέγξετε τις σκέψεις σας. οφέλη θετικού τρόπου σκέψης

Πως να ελέγξετε τις σκέψεις σας

Τρόπος Σκέψης

Το μυαλό μας είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε την ζωή μας, αλλά αν δεν το χρησιμοποιήσουμε σωστά, μπορεί να γίνει επίσης καταστροφικό. Ο έλεγχος των σκέψεων σημαίνει ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο που ζούμε.

Το μυαλό, και πιο συγκεκριμένα οι σκέψεις επηρεάζουν την αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα. Καθημερινά κάνουμε κατά μέσο όρο 70000 σκέψεις. Είναι πολλές, ειδικά αν δεν είναι παραγωγικές, είναι αυτοκαταστροφικές και τελικά αποτελούν σπατάλη ενέργειας.

Μπορείτε να επιλέξετε να είστε ένα άτομο που σκέφτεται συνειδητά. Όταν ελέγχετε τις σκέψεις σας μπορείτε να ελέγξετε και το μυαλό σας.

Όταν αλλάζει ο τρόπος σκέψης σας , αλλάζουν και τα συναισθήματά σας και θα μπορείτε να περιορίσετε όσα σας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βρείτε ηρεμία και γαλήνη.

Αρνητικός τρόπος σκέψης

Πριν αρχίσετε να προσπαθείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας, πρώτα πρέπει να αναγνωρίσετε τις σκέψεις σας. Αν θέλετε να τις ελέγξετε, πρέπει να τις ξέρετε και στη συνέχεια να τις αλλάξετε.

Εσωτερική επικριτική φωνή

Αυτή η φωνή είναι συνεχής:

 • Μπορεί να είναι λέξεις άλλων ανθρώπων , πολλές φορές των γονιών σας
 • Οι σκέψεις σας βασίζονται στις προσδοκίες τις δικές σας ή των άλλων
 • Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους
 • Μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα που λέτε στον εαυτό σας μετά από επώδυνες εμπειρίες όπως η προδοσία ή η απόρριψη. Η ερμηνεία σας δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό σας.

Η εσωτερική επικριτική φωνή παρακινείται από τον πόνο, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, την έλλειψη αποδοχής του εαυτού σας και της αγάπης προς τον εαυτό σας.

Ανησυχία

Η ανησυχία είναι σαν μια κουνιστή πολυθρόνα. Μπορεί να σας κρατά σε εγρήγορση αλλά δεν σας πάει πουθενά.  Αν ανησυχείτε συνεχώς τότε η ζωή σας κατακλύζεται από το τι θα συνέβαινε εάν. Η ανησυχία προκύπτει από το φόβο, ο οποίος είναι παράλογος και δεν έχει καμία βάση. Ο φόβος μπορεί να οφείλεται σε εμπειρίες του παρελθόντος.

Παρορμητικές αντιδράσεις

Η αντίδραση προκαλείται από θυμό, απογοήτευση και πόνο. Όλα αυτά προέρχονται από πληγές του παρελθόντος που δεν έχουν επουλωθεί. Οτιδήποτε σας υπενθυμίζει την εμπειρία προκαλεί δυσφορία. Οι άνθρωποι που αντιδρούν παρορμητικά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού πολλών παραγόντων όπως η εσωτερική επικριτική φωνή, η ανησυχία, η αντίδραση. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οφείλεται σε αμφιβολίες για τον εαυτό, χαμηλή αυτοεκτίμηση και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Θετικός τρόπος σκέψης

Ο θετικός τρόπος σκέψης δεν σημαίνει  ότι αγνοείτε τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις καταστάσεις. Σημαίνει ότι προσεγγίζετε ότι δυσάρεστο συμβαίνει με θετικό και παραγωγικό τρόπο. Σκέφτεστε το καλύτερο που μπορεί να συμβεί και όχι το χειρότερο.

Ο θετικός τρόπος σκέψης συχνά περιλαμβάνει την συζήτηση με τον εαυτό μας. Η συζήτηση με τον εαυτό μας είναι οι σκέψεις που τρέχουν συνεχώς στο μυαλό μας και δεν τις εκφράζουμε. Αυτές οι αυτόματες σκέψεις μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Μερικές φορές αυτή η συζήτηση προκύπτει από τη λογική. Όμως μπορεί να βασίζεται σε λανθασμένες αντιλήψεις που δημιουργούνται λόγω έλλειψης πληροφοριών.

Αν οι σκέψεις σας είναι αρνητικές, βλέπετε τη ζωή με απαισιόδοξο τρόπο. Αν οι σκέψεις σας είναι θετικές, είναι πιο πιθανό να είστε αισιόδοξοι.

Αναγνώριση του αρνητικού τρόπου σκέψης

Αν δεν είστε σίγουροι αν η συζήτηση με τον εαυτό σας είναι θετική ή αρνητική, υπάρχουν κάποια παραδείγματα αρνητικής συζήτησης:

 • Φιλτράρισμα: μεγεθύνετε όλες τις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης και ελαχιστοποιείτε όλες τις θετικές. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μια εξαιρετική μέρα στη δουλειά σας. Έχετε ολοκληρώσει τις εργασίες σας και έχετε πάρει θετικά σχόλια για την ταχύτητα και την ποιότητα της δουλειάς σας. Το βράδυ, επικεντρώνεστε στο πως θα κάνετε περισσότερες εργασίες και ξεχνάτε τα επιτεύγματα της ημέρας.
 • Προσωποποίηση: όταν συμβαίνει κάτι κακό, αυτόματα κατηγορείτε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν ακυρωθεί η έξοδος με τους φίλους σας εσείς υποθέτετε ότι αυτό συνέβη επειδή κανείς δεν θέλει να βγει μαζί σας.
 • Καταστροφολογία: αυτόματα υποθέτετε το χειρότερο σενάριο. Μια λάθος κίνηση μπορεί να καταστρέψει όλη σας την ημέρα.
 • Πόλωση: βλέπετε τα πράγματα είτε ως καλά είτε ως κακά. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Νιώθετε ότι πρέπει να είστε τέλειοι ή να είστε αποτυχημένοι.

Πώς να ελέγξετε τις σκέψεις σας;

Εσείς είστε ο στοχαστής και ο παρατηρητής των σκέψεων σας. Μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας , αλλά πρέπει να τους δώσετε προσοχή και να τις αναγνωρίσετε. Μπορείτε να παρατηρήσετε τις σκέψεις σας.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας:

 • Η αναγνώριση και η αντικατάστασή τους
 • Η διακοπή τους

Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που οδηγεί στην εσωτερική γαλήνη. Η τεχνική της αντικατάστασης των σκέψεων σημαίνει ότι επαναπρογραμματίζετε το ασυνείδητο μυαλό.

Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας (τον χαρακτηρίζετε άσχημα, δεν τον σέβεστε, ή τον κρίνετε αυστηρά), διακόψτε αυτή τη διαδικασία.

Μπορείτε να βάλετε ένα στοπ στο μυαλό σας. Στη συνέχεια μπορείτε να αντικαταστήσετε οποιαδήποτε αρνητική σκέψη με μια θετική δήλωση. Αντί λοιπόν να λέτε, "Είμαι ένας αποτυχημένος" μπορείτε να πείτε, "Είναι ένα μοναδικό πλάσμα. Είμαι όμορφος και αξίζω την αγάπη.  Αγαπώ τον εαυτό μου."

Η έντονη και συνεχής ανησυχία είναι ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά επιβλαβής. Μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία σας.

Ο φόβος ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής, δημιουργεί ανησυχία στο μυαλό και προκαλεί άγχος στο σώμα. Αυτή η κατάσταση κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον αποτελεσματικό έλεγχο των σκέψεων.

Θα πρέπει να αναγνωρίζετε μια ανήσυχη σκέψη άμεσα. Τα φυσιολογικά σημάδια της ενεργοποίησης του μηχανισμού πάλης ή φυγής είναι:

 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αρτηριακή πίεση, ή αύξηση της αδρεναλίνης
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Μυϊκή ένταση

Μπορείτε με τις παραπάνω τεχνικές να διακόψετε κάθε ανήσυχη σκέψη και να την αντικαταστήσετε. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σκέψεις σας με εκφράσεις ευγνωμοσύνης. Χαμογελάστε όταν σκέφτεστε κάτι θετικό. Με αυτό τον τρόπο νιώθετε καλά και αρχίζετε να πιστεύετε αυτό που σκέφτεστε.

Αν μπορείτε να κάνετε εικόνα τις επιθυμίες σας, η οπτικοποίηση θα ενισχύσει τα θετικά συναισθήματά σας. Η αντικατάσταση των ανήσυχων σκέψεων με σκέψεις ευγνωμοσύνης μειώνει τις παρορμητικές συμπεριφορές.

Οφέλη του θετικού τρόπους σκέψης

Τα οφέλη του θετικού τρόπου σκέψης περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη διάρκεια ζωής
 • Χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
 • Χαμηλότερα επίπεδα άγχους
 • Μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες
 • Καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία
 • Καλύτερη υγεία της καρδιάς και μειωμένο κίνδυνο για θάνατο από νοσήματα του καρδιαγγειακού
 • Καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης των δυσκολιών

Ο θετικός τρόπος σκέψης βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχοπιεστικών καταστάσεων, με αποτέλεσμα να μειώνει τις επιβλαβείς επιδράσεις του στρες στο σώμα. Είναι επίσης γνωστό ότι οι θετικοί και αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ασκούνται περισσότερο, τρέφονται σωστά και φροντίζουν την ψυχική τους υγεία. Μπορείτε να μάθετε να σκέφτεστε θετικά με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING.