Κάνε το Τεστ
ο τροχός της ζωής, τι είναι ο τροχός της ζωής, πως λειτουργεί ο τροχός της ζωής, κατηγορίες του τροχού της ζωής, αξία του τροχού της ζωής

Ο Τροχός της Ζωής: δες τη μεγάλη εικόνα της ζωής σου

Ο Τροχός της Ζωής

Πάντα υπάρχει κάτι γύρω μας που μας τραβά την προσοχή, η δουλειά, τα παιδιά, τα social media, οι υποχρεώσεις. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας επηρεάζουν την ισορροπία μας, την οποία έχουμε κατακτήσει με τόσο κόπο. Έτσι, παραμελούμε σημαντικές πτυχές της ζωής μας που μας προσφέρουν νόημα και ικανοποίηση.

Η αλήθεια είναι πως όταν δεν μπορούμε να οργανώσουμε σωστά τον χρόνο μας στην καθημερινότητα, μπορεί να καταλήξουμε να ξοδεύουμε όλο μας το χρόνο και την ενέργεια σε ένα μόνο κομμάτι και να παραμελούμε άλλα σημαντικά.

Ο τροχός της ζωής είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο αυτοβελτίωσης. Βοηθά να δούμε τις διαφορετικές πτυχές της ζωής μας και να αναγνωρίσουμε σε ποιες τα πάμε καλά και ποιες χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Ο τροχός της ζωής είναι ένα γράφημα που αναπαριστά τα διαφορετικά κομμάτια της ζωής μας τώρα. Έτσι , μπορούμε να εντοπίσουμε τα κενά που έχουμε και να αφιερώσουμε σε αυτά περισσότερο χρόνο.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να ζούμε μια ζωή γεμάτη ευτυχία και επιτυχία.

Πώς λειτουργεί ο Τροχός της Ζωής;

Κάθε κομμάτι του Τροχού της Ζωής αντιπροσωπεύει μια από τις πολλές κατηγορίες στη ζωή μας. Κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες βαθμολογούνται από εμάς με μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, με το 1 να είναι η μικρότερη βαθμολογία και το 10 η άριστη.

Όταν ολοκληρώνουμε την βαθμολογία σε κάθε κατηγορία αυτή τη στιγμή, έχουμε στα χέρια μας ένα διάγραμμα. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε ποιες πτυχές της ζωής παρουσιάζουν ελλείψεις.

Κάθε κομμάτι του Τροχού της Ζωής έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Ο στόχος μας είναι να απαντάμε με ειλικρίνεια σε κάθε ερώτηση. Αυτό θα μας παρέχει μια ακριβή αναπαράσταση για τη ζωή μας αυτή τη στιγμή. Ποιες είναι οι κατηγορίες στον τροχό της ζωής;

Οι κατηγορίες του Τροχού της Ζωής

Η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική. Κανείς δεν μπορεί να έχει ίδια ζωή με κάποιον άλλο. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό να υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες στον Τροχό της Ζωής για διαφορετικά άτομα.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι κατηγορίες που επιλέγουμε αντιπροσωπεύουν τους σημαντικούς τομείς στη ζωή μας και αυτό μας βοηθά να βρούμε την ισορροπία στη ζωή μας. Ωστόσο κάποιες κοινές κατηγορίες είναι οι εξής:

Υγεία

Σε αυτή την κατηγορία, στόχος είναι να δούμε πόσο υγιείς είμαστε σωματικά και ψυχικά. Μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις , όπως "Πώς νιώθω;" "Πόσο συχνά κάνω άσκηση;" Πώς είναι η διατροφή μου; Όλα αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε ώστε να έχουμε καλύτερη υγεία.

Καριέρα

Σε αυτή την κατηγορία αξιολογούμε την καριέρα μας. Η δουλειά είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και χρειάζεται να νιώθουμε ικανοποίηση από αυτή. Νιώθουμε χαρούμενοι με αυτό που κάνουμε; Θα μπορούσαμε να έχουμε ακολουθήσει μια διαφορετική καριέρα; Μπορούμε να υποστηρίξουμε τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε;

Ο Τροχός της Ζωής

Προσωπική εξέλιξη

Η προσωπική μας εξέλιξη είναι σημαντικό κομμάτι για την αυτοβελτίωση μας. Αυτό που την καθορίζει είναι αν παραμένουμε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Τι κάνουμε για να γίνουμε αυτό που επιθυμούμε; Είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε νέα πράγματα;

Οικονομικά

Η κατηγορία των οικονομικών βοηθά να καταλάβουμε αν το εισόδημα μας καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες, αλλά και τον τρόπο ζωής που θέλουμε να έχουμε. Φυσικά τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, όμως είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αξιολογήσουμε την οικονομική μας κατάσταση ώστε να βρούμε τρόπους να την βελτιώσουμε.

Απόλαυση από τη ζωή

Σε αυτή την κατηγορία αξιολογούμε όσα μας δίνουν χαρά και ικανοποίηση στη ζωή μας. Μπορεί να είναι το διάβασμα, η γραφή , ένα άθλημα ή οποιοδήποτε χόμπι. Σημασία έχει να μένουμε δεσμευμένοι σε όσα μας κάνουν χαρούμενους. Το να δουλεύουμε συνεχώς χωρίς να απολαμβάνουμε τίποτα μας οδηγεί στην πλήξη.

Κοινωνική προσφορά

Σε αυτή την κατηγορία ανιχνεύουμε όσα δίνουμε στους άλλους. Πώς προσφέρουμε στους ανθρώπους γύρω μας; Είμαστε εθελοντές; Βοηθάμε ώστε η κοινωνία μας να είναι πιο υγιής και ασφαλής για όλους;

Σχέσεις

Εδώ αξιολογούμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, περιλαμβανομένης της οικογένειας και των φίλων. Οι σχέσεις μας είναι θετικές, έχουν θετική επίδραση στην καθημερινότητά μας; Βασίζονται οι σχέσεις μας σε γερές βάσεις; Στηρίζουμε τους άλλους;

Ο έρωτας, η αγάπη, ο ρομαντισμός αποτελούν κινητήριο δύναμη για τη ζωή μας. Για αυτό και η σχέση με το σύντροφό μας είναι μια από τις σημαντικότερες στη ζωή μας. Με τη βοήθεια του τροχού της ζωής αξιολογούμε και αυτή την σχέση. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε αν περνάμε όμορφα μαζί και αν έχουμε κοινές αξίες.

Η αξία του τροχού της ζωής

Το συγκεκριμένο εργαλείο μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τι χρειάζεται να κάνουμε στη ζωή μας όταν δεν έχουμε ισορροπία. Για παράδειγμα, όταν ο τροχός δείχνει ότι όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στη δουλειά και αγνοούμε την υγεία μας ή την ανάγκη μια για διασκέδαση. Επίσης μας βοηθά να μένουμε θέτουμε στόχους και να μένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτούς.

Αλλά ποιος είναι ο στόχος και το νόημα της ζωής; Να θέτουμε και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας; Η επιτυχία; Τι είναι αυτό που αποζητάμε; Τι καθορίζει την ευημερία μας; Η επιτυχία είναι αυτό που ψάχνουμε;

Ο στόχος του Τροχού της Ζωής είναι να καταλάβουμε ότι η ζωή μας χρειάζεται ισορροπία. Ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά, στην προσωπική ζωή, στην υγεία, στα οικονομικά και στις σχέσεις. Όλες μας οι ανάγκες είναι σημαντικές και χρειάζεται να τις ικανοποιούμε.  Όταν μια πτυχή της ζωής μας είναι στο επίκεντρο και οι άλλες παραμελούνται, τότε ο τροχός είναι εκτός ισορροπίας. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε ισορροπία στη ζωή μας.

Ξέρουμε ότι αν η δουλειά μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας και αγνοούμε την υγεία και την οικογένειά μας, αυτό είναι καταστροφικό. Αν επίσης η οικογένεια είναι η προτεραιότητά σας , αυτό είναι εξίσου καταστροφικό.

Η υγεία στο μυαλό, στο σώμα και στην ψυχή μας είναι αναγκαία για την ισορροπία μας. Μόνο έτσι θα βρούμε την αρμονία ζωής που αποζητάμε.

Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Τροχό της Ζωής;

Όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε. Όταν κάτι δεν μας ικανοποιεί στη ζωή μας, είναι ανάγκη να βρούμε το κίνητρο για να κάνουμε τις επιθυμητές αλλαγές. Κάνουμε τα κατάλληλα βήματα για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την πρόοδό μας. Έτσι μόνο θα καταλάβουμε τι λειτουργεί και τι όχι για εμάς.

Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να δούμε τη μεγάλή εικόνα της ζωής μας. Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε πως οι διαφορετικές πτυχές της επιδρούν μεταξύ τους και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό βοηθά να βρούμε ισορροπία και να δουλεύουμε για να φτάσουμε στην επιτυχία.

Ο τροχός της ζωής είναι ένα πολύτιμο εργαλείο 

Όταν βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, μπορούμε να αναλάβουμε δράση ώστε να κάνουμε πραγματικότητα όσα θέλουμε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μας δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.