Κάνε το Τεστ
αρμονία ζωής, ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή, πώς η δουλειά επηρεάζει τη ζωή μας, τι είναι η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στη ζωή, ο τροχός της ζωής, τι είναι ο τροχός της ζωής, εφαρμογή του τροχού της ζωής για την επίτευξη της ισορροπίας, τι μπορώ να κάνω για να έχω αρμονία στη ζωή μου

Αρμονία ζωής

Αρμονία ζωής

Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή στο σύγχρονο κόσμο δεν είναι κάτι απλό. Οι περισσότεροι αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στη δουλειά παρά στο σπίτι και έτσι χάνουμε πολύτιμες στιγμές της προσωπικής μας ζωής. Χάνουμε την αρμονία της ζωής μας.

Όταν ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή δεν υπάρχει ισορροπία, τότε αυτό έχει αρνητικές συνέπειες. Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή είναι η αρμονία που κρατά ένα άτομο στις απαιτήσεις της επαγγελματικής και στις απαιτήσεις της προσωπικής του ζωής.

Στις μέρες μας τα υψηλά επίπεδα στρες έχουν άμεση σχέση με το εργασιακό στρες. Το στρες στο χώρο εργασίας είναι πολύ συχνό και πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους υπάρχει ανισορροπία είναι οι αυξημένες απαιτήσεις στη δουλειά, ο φόρτος εργασίας. Μερικές φορές όταν ένα άτομο φτάνει στα πρόθυρα του burnout και της εξουθένωσης, δεν βρίσκει τρόπους να ανακτήσει την ισορροπία, το άγχος γίνεται ακόμη πιο έντονο.

Τι είναι η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή;

Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή σημαίνει ότι νιώθουμε χαρά. Υπάρχει ικανοποίηση για τις τέσσερις βασικές πτυχές της ζωής μας, τη δουλειά, την οικογένεια, τους φίλους και τον εαυτό μας.

Φυσικά, κανένας δεν θέλει να παραβλέψει κανένα κομμάτι της ζωής του, ή δεν θέλει να επιλέξει σε ποιο θα επικεντρωθεί περισσότερο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι δεν μπορεί να τηρείται πάντα η ισορροπία. Αυτό οδηγεί στο άγχος και στην κατάθλιψη.  Η ανησυχία και οι κρίσεις πανικού είναι απολύτως φυσιολογικές όταν κάποιος νιώθει ότι δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο. Βέβαια, υπάρχουν κάποια πράγματα που συμβάλλουν στην καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή.

Πώς η δουλειά επηρεάζει την προσωπική ζωή;

Υπήρχαν εποχές στις οποίες οι εργαζόμενοι πήγαιναν για δουλειά από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή και δούλευαν 8-9 ώρες. Τα όρια ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή ήταν ξεκάθαρα τότε. Όμως ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά, και δυστυχώς, τα όρια δεν είναι σαφή για πολλούς εργαζόμενους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Παγκόσμια οικονομία: όλο και πιο έμπειροι και εξειδικευμένοι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας και πολλές εταιρείες αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες τις δουλειές τους ή μειώνουν τις θέσεις εργασίας ώστε να μειώσουν το κόστος. Έτσι,  οι άνθρωποι νιώθουν πίεση να δουλεύουν περισσότερο και να είναι πιο παραγωγικοί για να κρατήσουν τη δουλειά τους.

Διεθνείς επιχειρήσεις: η δουλειά συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο 24 ώρες την ημέρα για κάποιους ανθρώπους. Όταν κάποιος εργάζεται για μια διεθνή επιχείρηση, ίσως να πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμος για όσα προκύπτουν.

Προηγμένη τεχνολογία στην επικοινωνία: οι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν από οπουδήποτε, από το σπίτι, το αυτοκίνητο ή ακόμη και στις διακοπές τους. Και πολλοί εργοδότες έχουν αυτή την προσδοκία από τους εργαζόμενους.

Πολλές ώρες εργασίας: οι εργοδότες συχνά ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλέψουν περισσότερες ώρες από το κανονικό τους ωράριο. Συχνά, οι υπερωρίες είναι υποχρεωτικές. Αν κάποιος μάλιστα θέλει να ανέβει στην ιεραρχία, τότε είναι συχνό να δουλεύει περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα για να επιτύχει το στόχο του.

Αλλαγές στους ρόλους της οικογένειας: στις μέρες μας είναι σύνηθες και οι δύο σύζυγοι να θέλουν να είναι επιτυχημένοι επαγγελματικά, πράγμα που περιορίζει το χρόνο για τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

αρμονια ζωης

Πώς οι υπερωρίες στη δουλειά επηρεάζουν τη ζωή μας;

Είναι δελεαστικό για κάποιον να δουλεύει υπερωρίες, αν αμείβεται με την ώρα. Φυσικά, το κάνει αυτό για τα επιπλέον χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών του ή για τις διακοπές του. Μερικοί άνθρωποι έχουν ανάγκη τις επιπλέον ώρες εργασίας ώστε να καλύπτουν τα έξοδα της οικογένειάς τους.

Αν κάποιος αμείβεται με μισθό, οι περισσότερες ώρες εργασίες ίσως να μην μεταφράζονται σε έξτρα χρήματα, αλλά βοηθούν στη διαχείριση του φόρτου εργασίας. Όταν ένα άτομο είναι πρόθυμο να πηγαίνει νωρίς στη δουλειά και να μένει ως αργά κάθε μέρα αυτό το βοηθά να πάρει πιο γρήγορα προαγωγή ή κάποιο μπόνους.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υπερωριών;

Κόπωση: τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι κάτι σύνηθες όταν κάποιος είναι κουρασμένος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι λιγότερο παραγωγικός και μπορεί να κάνει περισσότερα λάθη. Αυτά τα λάθη μπορεί να οδηγούν σε τραυματισμούς ή επιπλέον ώρες δουλειάς.

Οικογένεια: όταν ένα άτομο δουλεύει πολύ μπορεί να χάνει σημαντικά πράγματα, όπως τα γενέθλια των μελών της οικογένειας του. Όμως όταν λείπει από αυτά τα σημαντικά ορόσημα ίσως αυτό να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις με την οικογένειά του.

Φίλοι: οι φίλοι αποτελούν βασικό κομμάτι του υποστηρικτικού μας δικτύου. Αλλά όταν κάποιος αφιερώνει το χρόνο του στη δουλειά και όχι σε αυτούς, τότε είναι δύσκολο να διατηρήσει αυτές τις σχέσεις.

Προσδοκίες: αν είναι κανόνας οι υπερωρίες, τότε μπορεί να αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, που προκαλεί περισσότερες ανησυχίες και προκλήσεις.

Αν δουλεύετε υπερωρίες από επιλογή, τότε καλό είναι να υπάρχει ένα όριο. Καλό είναι να λέτε όχι όταν  νιώθετε κουρασμένοι, ώστε να μην έχετε να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία σας και στις οικογενειακές σας σχέσεις.

Πώς μπορώ να βρω την ισορροπία στη ζωή μου;

Πολύ συχνά στην ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται  "Ο Τροχός της Ζωής" από τους ψυχοθεραπευτές έτσι ώστε να μπορέσει ένα άτομο να ανακτήσει την ισορροπία στη ζωή του.

Ο Τροχός της Ζωής είναι πανίσχυρος επειδή μας δίνει μια ζωντανή οπτική αναπαράσταση του πως είναι η ζωή μας αυτή τη στιγμή, συγκριτικά με το πως θα θέλαμε ιδανικά να είναι. Ονομάζεται Τροχός της Ζωής επειδή κάθε πτυχή της ζωής χαρτογραφείται σε ένα κύκλο, όπως οι ακτίνες ενός τροχού.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τον Τροχό της Ζωής;

Πρώτα από όλα, είναι ανάγκη να δημιουργήσετε  το δικό σας Τροχό της Ζωής. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

1. Σκεφτείτε τις διαφορετικές πτυχές της ζωής σας

Μπορείτε να ξεκινήσετε να σκέφτεστε τις 6-8 διαστάσεις της ζωής που είναι σημαντικές για εσάς. Διαφορετικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

  • Τους ρόλους της ζωής σας. Για παράδειγμα, σύζυγος, πατέρας/μητέρα, διευθυντής, συνεργάτης, μέλος μιας ομάδας, αθλητής, φίλος.
  • Πτυχές της ζωής που είναι σημαντικές για εσάς. Για παράδειγμα, η καλλιτεχνική έκφραση, η θετική σκέψη, η καριέρα, η εκπαίδευση, η οικογένεια, οι φίλοι, η οικονομική ανεξαρτησία, η ευχαρίστηση.
  • Συνδυασμός όλων αυτών (ή διαφορετικών) πραγμάτων: αντανακλούν όλα τα πράγματα που αποτελούν προτεραιότητες στη ζωή σας.
2. Καταγράψτε όλες αυτές τις πτυχές στον Τροχό τη Ζωής

Γράψτε όλες αυτές τις διαστάσεις στο διάγραμμα, κάθε μία σε μια διαφορετική πτυχή του τροχού.

3. Αξιολογήστε κάθε πτυχή του Τροχού της Ζωής

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βρείτε την σωστή ισορροπία ανάμεσα σε κάθε πτυχή , ώστε να νιώθετε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι. Οι διαφορετικές πτυχές της ζωής έχουν ανάγκη διαφορετικά επίπεδα προσοχής σε διαφορετικές στιγμές. Έτσι, το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσετε την προσοχή που δίνετε σε κάθε πτυχή.

Σε μια κλίμακα από το 0-10 βαθμολογήστε την προσοχή που δίνετε σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Σημειώστε κάθε βαθμολογία στο αντίστοιχο σημείο του Τροχού της Ζωής.

4. Ενώστε τα σημεία

Σε αυτό το βήμα μπορείτε να ενώσετε τα σημεία σε όλο τον κύκλο. Ο τροχός μοιάζει ισορροπημένος;

αρμονια ζωης

5. Σκεφτείτε την ιδανική ισορροπία για εσάς

Σε αυτό το στάδιο είναι η στιγμή να σκεφτείτε την ιδανική ισορροπία για εσάς. Η ισορροπημένη ζωή δεν σημαίνει ότι θα έχετε την ίδια βαθμολογία σε κάθε πτυχή, κάποιες πτυχές θέλουν περισσότερη προσοχή από άλλες κάθε χρονική στιγμή. Είναι αναπόφευκτο να κάνετε τις επιλογές σας και συμβιβασμούς, καθώς ο χρόνος και η ενέργειά σας δεν είναι απεριόριστα.

Έτσι, η ερώτηση είναι ποιο θα ήταν το ιδανικό επίπεδο προσοχής για κάθε πτυχή της ζωής σας;

6. Αναλάβετε δράση

Από την στιγμή που έχετε μια οπτική αναπαράσταση της ζωής σας αυτή τη στιγμή και της ιδανικής ισορροπίας στη ζωή σας, πού είναι τα κενά;. Αυτές είναι οι πτυχές της ζωής σας που έχουν ανάγκη την προσοχή.

Φυσικά, αυτά τα κενά μπορεί να είναι αμφίδρομα. Υπάρχουν σίγουρα τομείς που δεν δίνετε την προσοχή που θα θέλατε. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν και πτυχές για τις οποίες προσπαθείτε περισσότερο από αυτό που θα θέλατε. Αυτές οι πτυχές εξαντλούν την ενέργειά σας, την οποία καλό θα ήταν να την διοχετεύσετε κάπου αλλού.

Από τη στιγμή που θα έχετε αναγνωρίσει τις πτυχές που έχουν ανάγκη την προσοχή σας, είναι η στιγμή να σχεδιάσετε τις πράξεις σας ώστε να ανακτήσετε την ισορροπία. Καλό είναι να αρχίσετε με τις πτυχές που έχετε παραμελήσει, τι είναι ανάγκη να κάνετε για να ανακτήσετε την ισορροπία; Για τις πτυχές που σας ρουφούν όλη σας την ενέργεια και το χρόνο, τι μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε ή να αλλάξετε ως προτεραιότητα;

Τι μπορώ να κάνω για να επιτύχω την αρμονία στη ζωή μου;

1. Κάντε συνειδητές επιλογές

Οι μαέστροι διευθύνουν μια ορχήστρα και δημιουργούν ένα εξαιρετικό ακουστικό αποτέλεσμα, δίνουν έμφαση σε διαφορετικά μουσικά όργανα σε διαφορετικές στιγμές. Για τη ζωή μας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε συνειδητές επιλογές για τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουμε, όπως η δουλειά, και για όσα είναι σημαντικά για εμάς. Αυτό επίσης σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα πλάνο για το που ξοδεύουμε το χρόνο μας. Όποτε είναι δυνατόν, πάρτε συνειδητές αποφάσεις για το πόσο θα δουλέψετε και πως θα ξοδέψετε τον υπόλοιπο χρόνο σας.

2. Δουλέψτε με πάθος

Αν είναι δυνατό, καλό είναι να δουλεύετε σε έναν τομέα για τον οποίο έχετε πάθος ή να βρείτε πράγματα που αγαπάτε στη δουλειά σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι είμαστε πιο ευτυχισμένοι και επενδύουμε περισσότερο στη δουλειά μας όταν βρίσκουμε νόημα σε αυτή.

3. Δώστε προτεραιότητα σε συνεργασίες με ανθρώπους που συμπαθείτε

Από τη στιγμή που περνάτε πολύ χρόνο με τους συνεργάτες σας, η σχέση μαζί τους επηρεάζει το πως νιώθετε όλη την ημέρα. Είναι λογικό να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι αν δουλεύετε με ανθρώπους που συμπαθείτε. Αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο σε αυτούς τους ανθρώπους ή να χτίσετε καλές σχέσεις μαζί τους. Εναλλακτικά, αν δουλεύετε με ανθρώπους που δεν συμπαθείτε τότε καλό είναι να κάνετε μια προσπάθεια να διαχειριστείτε αυτές τις σχέσεις ή να αλλάξετε εργασιακό περιβάλλον.

4. Μείνετε δραστήριοι και ξεκουραστείτε

Η άσκηση και ο ύπνος έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου μας και στην παραγωγικότητα μας. Αν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε την άσκηση που θέλουμε ή να ξεκουραστούμε όσο θέλουμε, το κάτι είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με απλά και εύκολα βήματα και να κινείστε μέσα στην ημέρα (να παίρνετε το ποδήλατο για να πάτε στη δουλειά σας ή να περπατάτε για να πάτε στα ραντεβού σας).

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός όσον αφορά την συγκέντρωση και την δημιουργικότητα στη δουλειά. Είναι ζωτικής σημασίας να έχετε μια ρουτίνα ύπνου, να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα, ώστε να ξεκουράζεστε επαρκώς. Αν μια ρουτίνα ύπνου δεν είναι εφικτή, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθιερώσετε την υγιεινή του ύπνου.

5. Μην αφήνετε τα εμπόδια και τις δυσκολίες να σας αποσυντονίζουν

Τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι κομμάτι της ζωής μας, αλλά ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε έχει σημαντική επίδραση στο αν θα καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε. Η αισιόδοξη και θετική στάση απέναντι στις δυσκολίες και τα εμπόδια μας βοηθά να αποκτήσουμε αντοχή.

Αν και το να παραμείνει κάποιος θετικός ή αισιόδοξος μπορεί να είναι δύσκολο, μερικές φορές σημαίνει να ανακαλύψουμε μικρά, απλά πράγματα. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς μετακινούμαστε για να πάμε στη δουλειά. Υπάρχουν στιγμές που βιαζόμαστε αλλά παραμένουμε κολλημένοι στην κίνηση. Αντί να επιτρέπουμε στο θυμό να μας κυριεύει και να ξεκινάμε την ημέρα μας αρνητικά, μπορούμε να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας στο να ακούσουμε μουσική, ή ένα podcast για να επαναφέρουμε την αρμονία.

Δεν υπάρχει η τέλεια ισορροπία, αποδεχτείτε το!

Πολλές φορές όταν σκεφτόμαστε την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή , πιθανόν να έχουμε στο μυαλό μας μια παραγωγική ημέρα στη δουλειά που τελειώνουμε στην ώρα μας και περνάμε την υπόλοιπη ημέρα με τους αγαπημένους μας. Αν και αυτή εικόνα είναι θαυμάσια, γενικά δεν είναι εφικτή.

Δεν υπάρχει ιδανική ή τέλεια ισορροπία. Κάποιες φορές θα δίνουμε περισσότερη προσοχή στη δουλειά, ενώ άλλες θα δίνουμε περισσότερη ενέργεια στις δραστηριότητες, στους φίλους και στην οικογένεια. Η ισορροπία είναι κάτι που επιτυγχάνετε σε βάθος χρόνου, όχι κάθε μέρα.

Όλοι μας χρειαζόμαστε βοήθεια κάποιες φορές. Αν η ζωή σας είναι χαοτική και δεν μπορείτε να την διαχειριστείτε, και συνεχώς ανησυχείτε, καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή LIFE COACHING.

Η ισορροπία δεν σημαίνει να κάνουμε τα πάντα. Σημαίνει ότι θέτουμε προτεραιότητες και όρια. Γνωρίζουμε όσα μπορούμε και όσα δεν μπορούμε να κάνουμε.