Κάνε το Τεστ
αντοχή, τι είναι η αντοχή, τρόποι για να χτίσετε την αντοχή σας ,χαρακτηριστικά αντοχής

Αντοχή: η δύναμη της προσαρμοστικότητας

Ψυχική αντοχή

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την αντοχή με την συνεχή προσπάθεια εξέλιξης, την αντιμετώπιση των δυσκολιών χωρίς την συναισθηματική κατάρρευση και τα συνεχή επιτεύγματα. Και όντως, όλα αυτά έχουν να κάνουν περισσότερο με την ψυχική αντοχή, παρά το θάρρος.

Τα γεγονότα και οι καταστάσεις που απαιτούν αντοχή εμφανίζονται συνήθως χωρίς προειδοποίηση και είναι απρόβλεπτα. Σίγουρα θα έχετε σκεφτεί τα παρακάτω:

 • Πώς μερικοί άνθρωποι παραμένουν αισιόδοξοι, προσαρμόζονται και παραμένουν δημιουργικοί;
 • Πώς προχωρούν στη ζωή τους παρά τις δυσκολίες;

Η αντοχή είναι κάτι που μαθαίνεται και καλλιεργείται. Η ζωή δεν είναι σπριντ αλλά ένας μαραθώνιος με εμπόδια. Για να μπορέσετε να χτίσετε την ψυχική ανθεκτικότητά σας χρειάζεται να γνωρίσετε τον εαυτό σας, να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες και να προχωρήσετε.

Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε προκλήσεις και έχετε ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά, μπορείτε να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Ως άνθρωποι είμαστε σχεδιασμένοι για να βιώνουμε ένα εύρος συναισθημάτων. Αν συνεχώς καταπιέζετε ή αποφεύγετε τις δυσκολίες, είναι πιο δύσκολο να  προχωρήσετε.

Τι είναι η αντοχή;

Η αντοχή είναι η ικανότητα να προσαρμοζόμαστε και να ανακάμπτουμε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Οι άνθρωποι που έχουν αντοχή δεν κολλάνε στις αποτυχίες τους, μαθαίνουν από τα λάθη τους και προχωρούν.

Υπάρχουν τρία στοιχεία που είναι ουσιαστικά για την αντοχή:

 1. Πρόκληση: οι άνθρωποι με αντοχή βλέπουν κάθε δυσκολία ως πρόκληση, όχι σαν ένα γεγονός που τους παραλύει. Βλέπουν τις αποτυχίες και τα λάθη τους σας μαθήματα από τα οποία έχουν να μάθουν πολλά και σαν ευκαιρίες για να εξελιχθούν. Δεν υπονομεύουν την αξία τους.
 2. Δέσμευση: οι άνθρωποι με αντοχή είναι δεσμευμένοι στη ζωή και στους στόχους τους και έχουν ένα λόγο για να ξυπνάνε το πρωί. Η δέσμευση δεν αφορά μόνο τη δουλειά, είναι η δέσμευση στις σχέσεις, στις φιλίες, στις πεποιθήσεις.
 3. Αυτοέλεγχος: οι άνθρωποι με αντοχή ξοδεύουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να συγκεντρώνονται σε καταστάσεις και γεγονότα στα οποία έχουν τον έλεγχο. Προσπαθούν για τα καλύτερα αποτελέσματα σε όσα ελέγχουν, έτσι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι που ξοδεύουν το χρόνο τους στο να ανησυχούν για όσα δεν μπορούν να ελέγχουν, συχνά νιώθουν χαμένοι, αβοήθητοι και αδύναμοι.

Ο τρόπος με τον οποίο εξηγούμε τις δυσκολίες στον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικός. Για αυτό υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία:

 • Μονιμότητα: οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι (και έτσι έχουν περισσότερη αντοχή) βλέπουν τις επιδράσεις των αρνητικών γεγονότων ως προσωρινές και όχι ως μόνιμες. Για παράδειγμα όταν αναλαμβάνουν μια εργασία στη δουλειά , λένε " Ο εργοδότης μου δεν έμεινε ευχαριστημένος από τη δουλειά μου σε αυτό το project" αντί να πουν ,"Στον εργοδότη μου δεν αρέσει ποτέ η δουλειά μου."
 • Διεισδυτικότητα: οι άνθρωποι με αντοχή δεν αφήνουν τα εμπόδια ή τα αρνητικά γεγονότα να επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής τους. Για παράδειγμα, θα πούνε "Δεν είμαι πολύ καλός σε αυτό" αντί να πουν "Δεν είμαι καλός σε τίποτα."
 • Εξατομίκευση: οι άνθρωποι που έχουν αντοχή δεν κατηγορούν τον εαυτό τους όταν συμβαίνουν άσχημα γεγονότα. Αντιθέτως, βλέπουν την αιτία μιας κατάστασης.

Γενικά οι άνθρωποι που έχουν αντοχή έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Έχουν θετική εικόνα για το μέλλον. Διατηρούν μια θετική άποψη και πιστεύουν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.
 • Έχουν σταθερούς στόχους και την επιθυμία να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.
 • Έχουν συμπόνια, ωστόσο δεν σπαταλούν χρόνο για να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς. Διατηρούν υγιείς σχέσεις και δεν υποκύπτουν στις πιέσεις των άλλων.
 • Δεν σκέφτονται ποτέ τον εαυτό τους ως θύμα, επικεντρώνουν το χρόνο και την ενέργειά τους για να αλλάξουν τα πράγματα που μπορούν να ελέγξουν.

Τρόποι για να χτίσετε την αντοχή σας

Αποδεχτείτε ότι η αλλαγή είναι κομμάτι της ζωής

Αυτό είναι ένα δύσκολο βήμα επειδή όλοι αγαπάμε τον έλεγχο, αλλά δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και η προσαρμογή είναι πολύ σημαντική. Αντί να βλέπετε την αλλαγή ως εμπόδιο δείτε την σαν ευκαιρία. Αυτή η νοοτροπία θα σας ενδυναμώσει, θα σας γεμίσει αισιοδοξία και έτσι δεν θα νιώθετε θύμα.

Αναγνωρίστε τα επιτεύγματά σας

Κάντε ένα διάλλειμα και σκεφτείτε όλα τα γεγονότα και τις καταστάσεις που έχετε ζήσει. Έχουν τελειώσει, ανήκουν στο παρελθόν. Κάποια τα αντιμετωπίσατε με σθένος και δύναμη και κάποια με τύχη. Είναι λοιπόν σημαντικό να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας ώστε να βλέπετε θετικά όσα απρόβλεπτα προκύπτουν. Με αυτό τον τρόπο χτίζετε την αντοχή σας. Οι νίκες σας, τα δάκρυα, τα γέλια και οι δυσκολίες όλα έχουν αξία. Είναι κομμάτι της δικής σας ιστορίας. Έχετε τη δύναμη να αξιοποιήσετε αυτή τη δύναμη που σας δίνουν τα μαθήματα από το παρελθόν.

Συνεχίστε να μαθαίνετε

Ποτέ μην σταματάτε να μαθαίνετε και να συνδέεστε με τον περιβάλλον γύρω σας. Το σώμα και το μυαλό πρέπει να είναι υγιή για να ευημερήσετε. Χρειάζεται να φροντίζετε το μυαλό και το σώμα σας. Δείτε το άγχος, τον πόνο ή την  εξουθένωση ως ευκαιρίες για να θέσετε τα όριά σας. Όλα αυτά είναι σημάδια που σας δείχνουν ότι πρέπει να προσαρμοστείτε ή να αλλάξετε κάποια συμπεριφορά.

Ολοκληρώστε τους μικρούς σας στόχους

Χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας κάθε φορά που ξεκινάτε κάτι. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να φτιάξετε το κρεβάτι σας ή να πλύνετε το πρόσωπο σας. Αυτά τα απλά πράγματα δείχνουν ότι σέβεστε τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας. Η συγκέντρωση και ο έλεγχος απαιτούνται για να ολοκληρώσετε κάτι που δίνει σκοπό στη ζωή σας. Ίσως να θέλετε να μάθετε μια νέα ξένη γλώσσα, να ακούσετε ένα νέο είδος μουσικής ή να μαγειρέψετε μια καινούργια συνταγή.

Επικεντρωθείτε στα θετικά και εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε άγχος, κούραση, αναστάτωση. Πολλές φορές το να βρείτε τα θετικά σε κάθε κατάσταση είναι μια πρόκληση. Προσπαθήστε να γελάτε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Μπορεί το γέλιο να μην είναι ειλικρινές αλλά σας προσφέρει θετική ενέργεια. Το γέλιο και το χιούμορ ενεργοποιούν νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και "ξεγελούν" τον εγκέφαλό σας ώστε να νομίζει ότι είστε χαρούμενοι.

Επικεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε

Αρχίστε να αναγνωρίζετε τα μοτίβα συμπεριφοράς σας. Για να μπορέσετε να τα αλλάξετε , πρέπει πρώτα να μάθετε να θέτετε υγιή όρια. Αυτό το βήμα αποτελεί μια υπενθύμιση για να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και τις ανάγκες σας ώστε να μην καλύπτονται από την επιθυμία να ευχαριστείτε τους άλλους.

Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Θέστε προτεραιότητες. Κοιμηθείτε καλά, πιείτε άφθονο νερό, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και κάντε τακτική άσκηση. Ένα υγιές σώμα και μυαλό αποτελούν τα θεμέλια για να χτίσετε την αντοχή σας. Για να αποφύγετε την εξουθένωση από τη δουλειά βρείτε χρόνο να κάνετε διαλλείματα, να χαλαρώνετε και να αποσυνδέεστε από τη δουλειά. Η αντοχή μπορεί να διατηρηθεί όταν θέτετε υγιή όρια και έχετε χρόνο για να ανανεωθείτε.

Κατανοήστε ότι δεν θα έχετε πάντα τις απαντήσεις σε όλα, αλλά όταν ελέγχετε τις αντιδράσεις σας , μπορείτε να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Η αντοχή είναι κάτι που μαθαίνεται με εξάσκηση και συνέπεια. Απαιτεί χρόνο για τον εαυτό και την ικανότητα να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας.

Το πως βλέπουμε τις δυσκολίες και το άγχος επηρεάζουν σημαντικά την επιτυχία μας, και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η αντοχή είναι τόσο σημαντική.

Όλοι αποτυγχάνουμε κάποιες φορές, είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Όλοι κάνουμε λάθη. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τα λάθη είναι να μην δοκιμάζετε τίποτα νέο ή να μην παίρνετε κανένα ρίσκο. Όμως χωρίς ρίσκο δεν ζείτε την ζωή που ονειρεύεστε.

Ψυχική ενδυνάμωση

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του LIFE COACHING και του NLP (νευρογλωσσικός προγραμματισμός) μπορεί κανείς να γνωρίσει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις και τα ταλέντα του, να δυναμώσει ψυχικά, να κλείσει παλιές πληγές και ψυχικά τραύματα (με το EMDR), ώστε να κυνηγήσει τη ζωή που ονειρεύτηκε.