Κάνε το Τεστ
Myers-Briggs, Δείκτης Myers-Briggs, Τι δείχνει ο δείκτης Myers-Briggs, Τύποι προσωπικότητας, 16 τύποι προσωπικότητας

Τεστ προσωπικότητας Myers-Briggs

Myers-Briggs: τεστ προσωπικότητας

Το τεστ προσωπικότητας Myers Briggs είναι από τα πιο γνωστά τεστ προσωπικότητας και περιλαμβάνει 16 διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας.

Η ιστορία του δείκτη Myers-Briggs

Ο Καρλ Γιουνγκ ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την ιδέα του τύπου προσωπικότητας το 1920. Το 1950, η Isabel Briggs-Myers, η οποία είχε πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες, και η μητέρα της, η Katharine Briggs, προσάρμοσαν τους τύπους προσωπικότητα του Γιουνγκ στα δικά τους ψυχομετρικά τεστ. Οι έντονες διαφορές ανάμεσα στην προσωπικότητα της Isabel και του συζύγου της, ήταν το αρχικό έναυσμα για τη δοκιμή.

Και οι δύο γυναίκες είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαφορές στην προσωπικότητα. Ήθελαν να βρουν ένα τρόπο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έρθουν κοντά παρά τις διαφορές τους. Όταν η Katherine ανακάλυψε το βιβλίο του Καρλ Γιουνγκ, "Ψυχολογικοί Τύποι", ξεκίνησε να το μελετά, και οι δύο γυναίκες πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους ως παρατηρητές των τύπων προσωπικότητας.

Τι δείχνει ο δείκτης ΜΒΤΙ;

Ο δείκτης αφορά τέσσερις τομείς: την εσωστρέφεια-εξωστρέφεια, την διαίσθηση ή την αίσθηση, τη λογική ή το συναίσθημα, την κριτική ή την αντίληψη. Όλα αυτά  έχουν βάση τις θεωρίες του Γιουνγκ για την κριτική και την αντίληψη, που επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας υπάρχουν σε ένα φάσμα. Επιπλέον, κανένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας δεν είναι ανώτερο από κάποιο άλλο. Όλα τα χαρακτηριστικά έχουν κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια

Η εξωστρέφεια (E-Extroversion) σημαίνει ότι κάποιος κερδίζει ενέργεια από τους άλλους ανθρώπους. Οι περισσότεροι εξωστρεφείς άνθρωποι αγαπούν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, τις ομαδικές εργασίες  και να είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Η εσωστρέφεια (I-Introvertion) σημαίνει ότι κάποιος παίρνει ενέργεια από τον εσωτερικό του κόσμο. Κάποιος εσωστρεφής άνθρωπος προτιμά να περνά μόνος του τον περισσότερο χρόνο και να κάνει ατομικά χόμπι.

Αίσθηση και διαίσθηση

Η αίσθηση (S-Sensing) αφορά το πως κάποιος αφομοιώνει τις πληροφορίες. Οι άνθρωποι με έντονη αίσθηση προτιμούν συγκεκριμένα πράγματα και έχουν πιο πρακτικό τρόπο σκέψης. Φυσικά, προτιμούν να ολοκληρώνουν κάθε εργασία με συγκεκριμένη σειρά. Κάποιο άτομο με έντονη διαίσθηση (N-Intuition) δίνει περισσότερη σημασία στις συναισθηματικές εμπειρίες. Έχει την τάση να είναι αφηρημένο, να κάνει φιλοσοφικές και ευφάνταστες σκέψεις.

Λογική και συναίσθημα

Οι άνθρωποι με λογική (T-Thinking) είναι πιο λογικοί, θέτουν στόχους και είναι πιο πρακτικοί όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Ερευνούν ή χρησιμοποιούν τις εμπειρίες των άλλων ανθρώπων ως σημεία αναφοράς. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με έντονο συναίσθημα (F-Feeling), έχουν την  τάση να είναι σε επαφή με τα συναισθήματα τους. Βασίζονται στις εσωτερικές τους ανάγκες ή επιθυμίες και συχνά σκέφτονται το συναισθηματικό κόστος όταν κάνουν μια επιλογή.

Κριτική και αντίληψη

Οι άνθρωποι με κριτική (J-Judging) αντιμετωπίζουν τον εξωτερικό κόσμο εκτιμώντας συγκεκριμένες παραμέτρους και έχουν μια σαφή αίσθηση για την οργάνωση. Θέλουν να ξέρουν τι να περιμένουν, και έχουν μια τάση προς τη συνέπεια και την οικειότητα. Οι άνθρωποι με αντίληψη (P-Perceiving) τείνουν να είναι πιο αυθόρμητοι και ευέλικτοι όταν αντιμετωπίζουν τον έξω κόσμο. Κατά καιρούς, μπορεί επίσης να είναι πιο προσαρμοστικοί στην αλλαγή.

Ποιοι είναι οι τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με το δείκτη Myers Briggs;

Υπάρχουν τέσσερις κυρίαρχες κατηγορίες που παρέχουν πληροφορίες σε κάποιον που θέλει να κατανοήσει καλύτερα τη δική του προσωπικότητα. Κάθε τύπος προσωπικότητας έχει ένα κωδικό με τέσσερα γράμματα. Ο τύπος προσωπικότητας βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τις δυνάμεις τους.

Υπάρχουν 16 διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας.

1. ISTJ – Λογιστής

Αυτά τα άτομα είναι πολύ υπεύθυνα. Τείνουν να αγαπούν την τάξη στις εργασίες τους και τους αρέσει να τηρούν συγκεκριμένες πολιτικές και διαδικασίες. Είναι άτομα αξιόπιστα στις σχέσεις τους και με βαθιά πίστη στους άλλους. Έχουν καλή αντίληψη για τον εαυτό τους και απολαμβάνουν την ομαδική εργασία.

2. ISTP – Βιρτουόζος

Αυτά τα άτομα είναι πολύ παρατηρητικά και πρακτικά. Είναι ευέλικτα και δουλεύουν καλά ανεξάρτητα. Γνωρίζουν τι χρειάζεται ο κόσμος από αυτούς, και μπορούν να ανταποκριθούν σε διάφορες καταστάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Προτιμούν να έχουν στενές σχέσεις όπου έχουν αρκετό χρόνο για αυτοεξερεύνηση.

3. ISFJ – Υπερασπιστής

Φυσικά, αυτά τα άτομα είναι προσγειωμένα, πρακτικά και απίστευτα πιστά στους ανθρώπους της ζωής τους. Απολαμβάνουν την οικειότητα και τη ρουτίνα και διατηρούν μια αίσθηση σταθερότητας στα πράγματα που κάνουν. Είναι γνωστό ότι είναι επίμονα και παίρνουν σοβαρά όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Αποτελούν στήριγμα για τους άλλους.

4. ISFP – Καλλιτέχνης

Τα άτομα με αυτό τον τύπο προσωπικότητας είναι ήρεμα με ένα υποκείμενο αίσθημα ενθουσιασμού για τη ζωή. Πηγαίνουν με τη ροή και ακολουθούν έναν ανεπιτήδευτο δρόμο. Οι άλλοι μπορεί να μην νιώθουν ότι υπάρχει σύνδεση μαζί τους. Ωστόσο, όταν δημιουργούν σχέσεις με ανθρώπους, είναι ζεστοί και ευγενικοί. Σαν καλλιτέχνες, δίνουν προτεραιότητα στην ομορφιά και στη δημιουργία.

5. INFJ – Συνήγορος

Αυτά τα άτομα είναι στοργικά, πιστά και δημιουργικά. Βοηθούν τους άλλους και δημιουργούν βαθιές και αυθεντικές σχέσεις, έχουν διορατικότητα και ακριβή διαίσθηση για τις ανάγκες των άλλων. Την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι ευαίσθητα και προσεκτικά όταν μιλούν για τις πιο προσωπικές τους σκέψεις και συναισθήματα.

6. INFP – Μεσολαβητής

Τα άτομα με αυτό τον τύπο προσωπικότητας είναι ευφάνταστα, καθόλου επικριτικά, και δείχνουν ειλικρινή συμπόνια προς τους ανθρώπους. Εκτιμούν εξαιρετικά τόσο την προσωπική τους ανάπτυξη όσο και την ανάπτυξη των άλλων. Βέβαια, απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μόνοι τους και συχνά ευημερούν σε πιο δημιουργικούς ή καλλιτεχνικούς ρόλους. Η αυτοέκφραση είναι από τις πιο σημαντικές τους προτεραιότητες.

7. INTJ – Αρχιτέκτονας

Αυτά τα άτομα είναι αναλυτικά και αγαπούν να βελτιώνουν τις διαδικασίες και τα συστήματα με την ευφυΐα και την εφευρετικότητά τους, έχουν το ταλέντο να λύνουν προβλήματα σε διάφορους τομείς. Βέβαια, οι άλλοι τους βλέπουν ως έξυπνους και στοχαστικούς. Ευημερούν σε ρόλους στους οποίους μπορεί να είναι ανεξάρτητοι και συνεπείς.

8. INTP – Σκεπτόμενος

Αυτά τα άτομα είναι καινοτόμα και φιλοσοφημένα, και σχεδιάζουν συστήματα, αγαπούν την ιδέα της εφαρμογής της θεωρίας σε όλα όσα κάνουν, θέλουν να κατανοήσουν βαθιά την πολυπλοκότητα της ζωής, συχνά τα απορροφούν οι σκέψεις τους και απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μόνοι τους για να κατανοήσουν τον κόσμο.

Myers Briggs, Δείκτης Myers-Briggs, 16 τύποι προσωπικότητας, Τεστ προσωπικότητας Myers-Briggs

9. ESTP – Επιχειρηματίας

Φυσικά, τα άτομα αυτά αγαπούν την καινοτομία και τη συγκίνηση, και έχουν πολλή ενέργεια για αυτά, είναι πολύ εύκολη η προσαρμογή τους σε καταστάσεις και αγαπούν το γρήγορο ρυθμό.

10. ESTJ – Διαχειριστής

Τα άτομα αυτά είναι φιλόδοξα και δουλεύουν σκληρά. Απολαμβάνουν να διευθύνουν ομάδες ανθρώπων και projects, και εκτιμούν να φέρνουν μια αίσθηση τάξης στις εργασίες που πρέπει να κάνουν. Θέλουν να είναι οι άλλοι συντονισμένοι , και γενικά ευημερούν σε ηγετικούς ρόλους όπου μπορούν να εκπαιδεύουν άλλους ανθρώπους και να τους βοηθούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

11. ESFP – Διασκεδαστής

Βέβαια, τα άτομα με αυτό τον τύπο προσωπικότητας αγαπούν την διασκέδαση και θέλουν να νιώθουν την ευχαρίστηση όσο περισσότερο μπορούν. Αγαπούν τις συζητήσεις και είναι ζεστοί, και η ενέργειά τους για ζωή είναι μεταδοτική. Τους αρέσει να είναι όπου υπάρχει δράση και απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τους άλλους.

12. ESFJ – Φροντιστής

Φυσικά,  αυτά τα άτομα είναι εξαιρετικοί φροντιστές και είναι αφοσιωμένοι στο να προσφέρουν βοήθεια στους άλλους, θέλουν να διατηρούν την αίσθηση της σύνδεσης στις σχέσεις τους και δείχνουν ενδιαφέρον για τις ανάγκες των άλλων. Είναι γενναιόδωροι και έχουν ενσυναίσθηση.

13. ENFP – Πρωταθλητής

Τα άτομα αυτά αγαπούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, επικοινωνούν καλά, έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ και ευημερούν σε ρόλους που έχουν σχέση με τα κοινά. Επίσης, έχουν καλλιτεχνική φύση , είναι επιδέξιοι στην αφήγηση και αγαπούν την αυτοέκφραση, ειδικά όταν αυτό τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τις δημιουργικές τους δυνάμεις. Οι άλλοι τους βλέπουν ως ζεστούς και ενεργητικούς.

14. ENFJ – Πρωταγωνιστής

Τα άτομα αυτά είναι ιδεαλιστές, χαρισματικοί και έχουν πάθος για το καλό των ανθρώπων και της κοινωνίας. Είναι ικανοί να βλέπουν τις ικανότητες των άλλων ανθρώπων, αλλά επίσης αναγνωρίζουν τις δικές τους δυνάμεις. Είναι φιλόδοξοι και συχνά έχουν ως σκοπό τους να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

15. ENTP – Συζητητής

Αυτός ο τύπος προσωπικότητας είναι μονίμως περίεργος, ανοιχτόμυαλος, και εκκεντρικός. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκουν δημιουργικές λύσεις για κάθε πρόβλημα. Όπως και στα παιδιά, αγαπούν να παίζουν με διαφορετικές ιδέες για να δουν τι τους ταιριάζει. Τείνουν να είναι χαρούμενοι, πνευματώδεις και κοινωνικοί.

16. ENTJ – Αρχηγός

Φυσικά, αυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατοί και επιτυχημένοι ηγέτες. Παρατηρούν ασυνέπειες ή προβλήματα μέσα στα συστήματα, και είναι ικανοί να αναγνωρίσουν ποιες ιδέες θα φέρουν την επιθυμητή αλλαγή. Τους αρέσει να έχουν την αίσθηση της τάξης, και απολαμβάνουν να δημιουργούν πιο ισχυρά συστήματα, είναι χαρισματικοί και μπορούν να αντιμετωπίζουν καλά τους άλλους.

Ποια είναι τα οφέλη του τεστ Myers-Briggs;

Όλα τα τεστ προσωπικότητας μετρούν κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Ωστόσο, το τεστ Myers-Briggs δίνει σημασία σε τέσσερις βασικές κατηγορίες για να διακρίνει τους τύπους προσωπικότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σίγουρα έχουν κάνει κάποιο τεστ προσωπικότητας στη ζωή τους. Το τεστ Myers-Briggs προσφέρει αναλυτικές εξηγήσεις για κάθε τύπο προσωπικότητας πράγμα που είναι θετικό και ενθαρρυντικό. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν να αναγνωρίζουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους.

Κατανόηση της προσωπικότητας

Όταν ένα άτομο κατανοεί την προσωπικότητά του αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διακρίνει τις αξίες, τις επιθυμίες, τις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Το συγκεκριμένο τεστ προσωπικότητας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν τις επιθυμητές αλλαγές.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι γενικά σταθερά, αν και είναι πιθανό κάποιος να μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό του. Όταν κάποιος αναγνωρίζει τα μοτίβα συμπεριφοράς του και κάνει μικρές αλλαγές τότε μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή τα ψυχικά τραύματα μπορεί να διαστρεβλώνουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιλαμβάνεται τη δική του προσωπικότητα ή τις προσωπικότητες των άλλων.

Ψυχική ενδυνάμωση και ανάλυση της προσωπικότητας 

Η προσωπικότητα μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές μας σχέσεις, την ποιότητα της ζωής μας, την επαγγελματική μας επιτυχία. Για αυτό όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τον εαυτό μας, τόσο το καλύτερο. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά να ανακαλύψουμε σε βάθος κάθε πτυχή του εαυτού μας και της προσωπικότητάς μας και να προχωρήσουμε σε θετικές αλλαγές.