Κάνε το Τεστ
εξωστρέφεια, εξωστρεφείς, εσωστρεφείς, χαρακτηριστικά εξωστρεφών ανθρώπων

Χαρακτηριστικά εξωστρεφών ανθρώπων

Χαρακτηριστικά Εξωστρεφών ανθρώπων

Υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους εξωστρεφείς και στους εσωστρεφείς ανθρώπους. Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια είναι κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι συνήθως περιγράφονται ως η ψυχή της παρέας. Είναι κοινωνικοί, δραστήριοι, έλκουν τους ανθρώπους και στρέφουν την προσοχή πάνω τους. Ευημερούν από την αλληλεπίδραση.

Από την αντίθετη πλευρά οι εσωστρεφείς γενικά περιγράφονται ως συντηρητικοί. Συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά έχουν ανάγκη να περνούν χρόνο μόνοι τους για να ανακτήσουν την ενέργεια τους.

Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς άνθρωποι διαχωρίζονται με βάση την πηγή από την οποία παίρνουν ενέργεια. Οι εξωστρεφείς παίρνουν ενέργεια από την κοινωνική αλληλεπίδραση ενώ οι εσωστρεφείς από το χρόνο που περνούν μόνοι τους.

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν είναι μόνο εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς. Οι περισσότεροι βρίσκονται κάπου στη μέση αυτού τους φάσματος. Η προσωπικότητα δεν ακολουθεί τον κανόνα του άσπρου/μαύρου. Υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες εκφάνσεις.

Τι είναι η εξωστρέφεια;

Από την θετική πλευρά, οι εξωστρεφείς άνθρωποι περιγράφονται ως ομιλητικοί, κοινωνικοί, δραστήριοι, ενθουσιώδεις, φιλικοί. Από την αρνητική πλευρά, κάποιοι λένε ότι αποζητούν την προσοχή, αποσπάται εύκολα η συγκέντρωσή τους και δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους με τον εαυτό τους. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Κάποια γενικά χαρακτηριστικά των εξωστρεφών ανθρώπων περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Απολαμβάνουν να είναι το κέντρο της προσοχής
  • Απολαμβάνουν την ομαδική δουλειά
  • Νιώθουν απομονωμένοι όταν περνούν χρόνο μόνοι τους
  • Τους αρέσει να επικοινωνούν συζητώντας
  • Τους αρέσει να μιλούν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους
  • Ψάχνουν συνεχώς πηγές έμπνευσης
  • Έχουν πολλά ενδιαφέροντα
  • Αντιδρούν παρορμητικά

Η εξωστρέφεια συνδέεται με πολλές θετικές επιδράσεις. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους, είναι πολύ κοινωνικοί και έχουν περισσότερους φίλους. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους εσωστρεφείς και λιγότερο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Χαρακτηριστικά εξωστρεφών ανθρώπων

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά σας και την προσωπικότητα σας , καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, να κατανοήσετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας και να ανακαλύψετε νέους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν.

Σας αρέσει να μιλάτε

Δεν απολαμβάνετε να μιλάτε μόνο στους φίλους, στα μέλη της οικογένειά σας και στους συναδέλφους σας. Αγαπάτε τη συζήτηση ακόμη και με ανθρώπους που είναι παντελώς άγνωστοι. Σε αντίθεση με τους εσωστρεφείς που σκέφτονται πριν μιλήσουν, οι εξωστρεφείς χρησιμοποιούν την συζήτηση ως τρόπο εξερεύνησης και οργάνωσης των σκέψεων και των ιδεών τους.

Οι εξωστρεφείς έχουν ένα μεγάλο κύκλο φίλων. Καθώς είναι πολύ κοινωνικοί, αμέσως αρχίζουν μια συζήτηση και απολαμβάνουν την παρέα των άλλων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάνουν εύκολα φίλους.

Είστε κοινωνικοί

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι θεωρούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αναζωογονητικές και παίρνουν ενέργεια από αυτές.

Όταν οι εξωστρεφείς περνούν χρόνο μόνοι τους, νιώθουν ότι δεν έχουν έμπνευση και κίνητρο. Αν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο να περάσουν χρόνο μόνοι τους ή να περάσουν χρόνο με άλλους ανθρώπους, οι εξωστρεφείς πάντα θα επιλέγουν να περνούν χρόνο με άλλους.

Έχετε πολλούς φίλους

Αν απολαμβάνετε την παρέα των άλλων, αυτό βοηθά να έχετε πολλούς φίλους. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι εκτιμούν τους ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα, κοινωνικό υπόβαθρο και συμπεριφορές. Αυτό κάνει πιο εύκολο να αναπτύξουν διαφορετικές σχέσεις.

Σας αρέσει να παίρνετε ρίσκα

Οι εξωστρεφείς απολαμβάνουν να παίρνουν ρίσκα. Ένας εξωστρεφής δεν θα περιμένει οι συνθήκες να γίνουν ιδανικές θα πάρει το ρίσκο για να φτάσει στην επιτυχία.

Είστε αισιόδοξοι

Οι εξωστρεφείς τυπικά επικεντρώνονται στην θετική πλευρά κάθε κατάστασης. Είναι ανθεκτικοί όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις και διατηρούν μια θετική στάση.

Είστε ευέλικτοι

Επειδή οι εξωστρεφείς μπορούν να δουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μπορούν και προσαρμόζονται εύκολα στην αλλαγή. Για παράδειγμα, οι εξωστρεφείς άνθρωποι μπορούν εύκολα να ασχολούνται με πολλά πράγματα.