Κάνε το Τεστ
σημάδια που δείχνουν ότι είστε εσωστρεφείς. χαρακτηριστικά εσωστρεφών ατόμων, εσωστρέφεια, αιτίες εσωστρέφειας, εσωστρέφεια και ντροπή

Σημάδια που δείχνουν ότι είστε εσωστρεφείς

Χαρακτηριστικά Εσωστρεφών Ατόμων

Συχνά οι εσωστρεφείς άνθρωποι χαρακτηρίζονται ως ήσυχοι, επιφυλακτικοί και σκεπτικοί. Δεν αποζητούν την προσοχή και δεν προτιμούν τις κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς μπορεί να τους εξαντλούν ψυχικά, προτιμούν τη μοναχικότητα.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι το ακριβώς αντίθετο από τους εξωστρεφείς. Οι εξωστρεφείς συνήθως χαρακτηρίζονται ως η ψυχή της παρέας. Αποζητούν την προσοχή, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις συζητήσεις. Δεν χάνουν καμία κοινωνική εκδήλωση και ανθίζουν σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα.

Ο  Γιουνγκ περιέγραψε αυτούς τους δύο τύπους προσωπικότητας περίπου το 1920. Έγραψε ότι οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς θα μπορούσαν να διαχωριστούν με βάση τον τρόπο που ανακτούν την  ενέργειά τους. Οι εσωστρεφείς προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι τους, ενώ οι εξωστρεφείς θέλουν να περνούν χρόνο με τους άλλους.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δεν ακολουθούν τον κανόνα του όλα ή τίποτα. Κάποια εσωστρεφή άτομα μπορεί να έχουν κάποια εξωστρεφή χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, όπως το να αγαπούν τα πάρτι. Οι εξωστρεφείς επίσης μπορεί να προτιμούν να δουλεύουν μόνοι τους ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης. Δέχονται περισσότερες πληροφορίες από το περιβάλλον τους και χρειάζονται να έχουν χώρο να ξεφύγουν ώστε να ανακτήσουν την ενέργειά τους και να έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν όσα έμαθαν. Και για αυτό το λόγο, έχουν την τάση να αποζητούν δραστηριότητες και περιβάλλοντα από τα οποία μπορούν να δραπετεύσουν.

Εσωστρέφεια και ντροπή

Μπορεί να σκέφτεστε ότι ένας εσωστρεφής άνθρωπος είναι ντροπαλός και προτιμά να μένει σπίτι από το να βγαίνει έξω, όμως οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα εύρος χαρακτηριστικών.

Υπάρχουν πολλοί εσωστρεφείς άνθρωποι που δεν είναι πολύ κοινωνικοί και προτιμούν να μείνουν σπίτι τους και να διαβάσουν ένα βιβλίο αντί να πάνε σε ένα πάρτι, αλλά υπάρχουν και οι εσωστρεφείς που απολαμβάνουν τη κοινωνική ζωή. Ίσως να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι η ψυχή της παρέας είναι τελικά εσωστρεφείς.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η εσωστρέφεια δεν είναι συνώνυμο με την ντροπή. Η κοινωνικότητα αναφέρεται στο κίνητρο, ισχυρό ή αδύναμο, για την επιθυμία να θέλετε να είστε με άλλους ανθρώπους, ενώ η ντροπή αναφέρεται σε μια συμπεριφορά όταν είστε με άλλους ανθρώπους, καθώς και σε συναισθήματα έντασης και δυσφορίας.

Η ντροπή υποδεικνύει φόβο για τους ανθρώπους ή τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν να περνούν χρόνο με άλλους ανθρώπους, είναι καλύτερα μόνοι με τον εαυτό τους.

Ωστόσο, οι εσωστρεφείς εκτιμούν να είναι μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Κάνουν βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις, και δεν τους ενδιαφέρουν τυπικές συζητήσεις, για τον καιρό και την καθημερινότητα. Οι προβληματισμοί τους είναι βαθύτεροι. Οι εσωστρεφείς έχουν την τάση να σκέφτονται πριν μιλήσουν, μετράνε τις κουβέντες τους. Θέλουν να κατανοούν πλήρως μια κατάσταση πριν εκφράσουν την άποψή τους ή προσπαθήσουν να δώσουν μια εξήγηση, και δεν θέλουν επ'ουδενί να πληγώσουν τον άλλο άνθρωπο.

εσωστρεφεια μοναχικοτητα

Έχετε τα χαρακτηριστικά μιας εσωστρεφούς προσωπικότητας;

1. Προτιμάτε να περνάτε χρόνο μόνοι με τον εαυτό σας;

Η ιδέα του να είστε μόνοι στο σπίτι σας συναρπάζει. Οι περίοδοι απομόνωσης είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μια την ευτυχία των εσωστρεφών ατόμων. Είτε θέλετε να ξεκουραστείτε ή να κάνετε μια δραστηριότητα, η μοναξιά σας προσφέρει ανακούφιση. Οι εσωστρεφείς συχνά απολαμβάνουν το διάβασμα, την κηπουρική, το γράψιμο, τις χειροτεχνίες, τα ατομικά αθλήματα.

2. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις σας εξαντλούν;

Καθώς οι εξωστρεφείς δεν θα χάσουν την βραδινή έξοδο με τους φίλους τους, οι εσωστρεφείς γνωρίζουν πότε έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και χρειάζονται χρόνο για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς δεν  αντέχουν τα πάρτι, μπορούν να τα απολαύσουν όσο ένας εξωστρεφής, αλλά στο τέλος μιας μεγάλης νύχτας, οι εσωστρεφείς είναι ανάγκη να δραπετεύσουν για να ανακτήσουν την ενέργειά τους.

3. Προτιμάτε να δουλεύετε μόνοι σας;

Αν η ομαδική εργασία σας φαίνεται βουνό, μπορεί να είστε εσωστρεφής. Οι εσωστρεφείς συχνά αποδίδουν καλύτερα όταν δουλεύουν μόνοι τους. Αυτή η απομόνωση επιτρέπει στους εσωστρεφείς να συγκεντρώνονται βαθιά και να παράγουν υψηλής ποιότητας εργασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς δεν θα δουλέψουν μαζί με άλλους απλά προτιμούν να επικεντρώνονται στη δουλειά τους από το να σπαταλούν την ενέργειά τους σε κοινωνικές επαφές.

4. Έχετε ένα στενό κύκλο φίλων;

Ο μικρός κύκλος φίλων που έχουν οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν αφορά την ικανότητα τους να δημιουργούν φιλίες ή επειδή δεν τους αρέσει η κοινωνική ζωή. Στην πραγματικότητα, απολαμβάνουν να συζητούν με ανθρώπους και να γνωρίζουν νέα άτομα. Επίσης προτιμούν τον μικρό κύκλο φίλων. Επενδύουν σε ποιοτικές και ουσιαστικές σχέσεις καθώς αυτό αποτελεί το κλειδί της ευτυχίας για τους εσωστρεφείς.

5. Κάνετε συχνά ενδοσκόπηση και είστε περίεργοι;

Μπορεί να ονειρεύεστε με ανοιχτά τα μάτια ή να επεξεργάζεστε πολλές πληροφορίες πριν προχωρήσετε σε μια πράξη. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν μια πολύ ενεργή εσωτερική διαδικασία σκέψης. Κάνουν συχνά ενδοσκόπηση, αναστοχασμό και ψάχνουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους. Είναι αφοσιωμένοι στα ενδιαφέροντά τους και πάντα θέλουν να είναι καλά προετοιμασμένοι.

6. Αφαιρείστε συχνά;

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι για να δραπετεύουν από καταστάσεις αφαιρούνται ή αφήνουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από χαοτικές ή άβολες καταστάσεις. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης αλλά στους άλλους φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνονται.

7. Προτιμάτε να γράφετε παρά να μιλάτε;

Νιώθετε άνετα όταν γράφετε τις σκέψεις σας από το να μιλάτε, ειδικά όταν δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Προτιμάτε να σκέφτεστε τις αντιδράσεις σας επειδή ο τρόπος επικοινωνίας θέλετε να είναι σωστός. Μπορεί να συνεχίσετε μια συζήτηση, αλλά αν μια απόφαση είναι αναγκαία, θέλετε χρόνο για να σκεφτείτε και να ζυγίσετε τις επιλογές σας ώστε να νιώθετε σίγουροι για την απόφασή σας.

8. Δεν χαίρεστε εύκολα;

Οι εσωστρεφείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν νιώθουν χαρά τόσο συχνά όσο οι εξωστρεφείς. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι εσωστρεφείς δεν έχουν υψηλά επίπεδα ευτυχίας, αλλά μάλλον αυτό έχει να κάνει με το πως οι εσωστρεφείς βλέπουν την ευτυχία. Οι εσωστρεφείς προτιμούν υψηλής ποιότητας φιλίες και συναισθηματικές σχέσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιτυγχάνουν αυτό το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης συνέχεια.

Εσωστρέφεια και ψυχοθεραπεία

Άλλοι άνθρωποι γενιούνται εσωστρείς και άλλοι γίνονται μέσα από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ όσο και το EMDR (για ψυχικά τραύματα που έχουν οδηγήσει στην εσωστρέφεια) μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε πτυχές της εσωστρέφειας που σας προβληματίζουν και δημιουργούν εμπόδια στη ζωή σας.