Κάνε το Τεστ
βιβλία, η αξία του βιβλίου, οφέλη των βιβλίων, γιατί είναι σημαντικό το διάβασμα

Η αξία του βιβλίου

Η αξία του βιβλίου

Τα βιβλία υπάρχουν παντού γύρω μας σε μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το διάβασμα και άλλοι που δεν μπορούν να καταλάβουν ποια η αξία του βιβλίου, γιατί κάποιοι διαβάζουν τόσο πολύ.

Αν και το διάβασμα μπορεί να μοιάζει για πολλούς μια απλή διασκέδαση, έχει πολλά οφέλη. Οι μελέτες δείχνουν ότι το διάβασμα μας ωφελεί με πολλούς τρόπους καθώς ακονίζει το μυαλό μας, την φαντασία μας και τη δημιουργικότητά μας.

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία;

Το διάβασμα είναι σημαντικό επειδή διευρύνει τις σκέψεις μας, μας δίνει αστείρευτη γνώση και μαθήματα που κρατούν το μυαλό μας δραστήριο. Υπάρχουν άπειρες διαθέσιμες επιλογές σε βιβλία. Η σημασία των βιβλίων είναι ότι μας βοηθούν να μάθουμε και να κατανοήσουμε πράγματα.

Μπορούν οι λέξεις, οι παράγραφοι και οι ιστορίες να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας; Φυσικά και μπορούν, το διάβασμα είναι μια ατελείωτη πηγή διασκέδασης και πληροφορίας.

Στην πραγματικότητα, το διάβασμα ήταν η μόνη μορφή διασκέδασης για πολλά χρόνια. Τα βιβλία αντέχουν στο χρόνο και μαζί με αυτά και τα οφέλη τους.

Τα οφέλη του διαβάσματος περιλαμβάνουν την βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής μας υγείας, την δημιουργία υγιών συνηθειών.

Ποια είναι τα οφέλη των βιβλίων;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το διάβασμα ακονίζει το μυαλό μας; Αυτό συμβαίνει επειδή διεγείρει τον εγκέφαλο. Όταν όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στις λέξεις, ο εγκέφαλος λαμβάνει σημαντικό αριθμό πληροφοριών, πράγμα το οποίο βελτιώνει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες ανάλυσης. Αυτή η διέγερση είναι υγιής για το μυαλό και ακονίζει την διαδικασία της σκέψης. Κάποιοι από τους επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο διαβάζουν κάθε μέρα και κατανοούν ότι η γνώση είναι δύναμη.

Το διάβασμα δεν συμβάλλει μονάχα στην κριτική σκέψη, αλλά επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τι θα συμβεί αν κάθε μέρα δουλεύετε ένα συγκεκριμένο μυ; Αυτός ο μυς θα δυναμώσει και θα γίνει πολύ πιο δυνατός από πριν. Με τον ίδιο τρόπο συμβαίνει και η ενδυνάμωση στα διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την  σκέψη και τις δεξιότητες μας.

Ανακούφιση από το άγχος και την πίεση

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν από την εμπειρία τους ότι το διάβασμα είναι μια εξαιρετική μορφή διασκέδασης, αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το διάβασμα οδηγεί στη μείωση του άγχους. Ίσως αυτό να ακούγεται παράξενο. Όμως το διάβασμα από μόνο του και η συγκέντρωση στις λέξεις συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους και της πίεσης της καθημερινότητας. Όταν το μυαλό ξεφεύγει από το στρες, μπορούμε να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε.

Όταν διαβάζουμε, ο εγκέφαλός μας αμέσως ταξιδεύει σε ένα διαφορετικό κόσμο με διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποτελεί μια ανάσα για ένα άτομο που υποφέρει από άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διάβασμα μας επιτρέπει να κάνουμε ένα διάλλειμα, να χαλαρώσουμε και να ζήσουμε σε έναν άλλο κόσμο.

Το άγχος μπορεί να επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έντονου στρες, μπορεί να είναι επιβλαβές για την συνολική μας υγεία. Το διάβασμα μας βοηθά να λύσουμε τα θέματα που μας προκαλούν ανησυχία. Από τη στιγμή που αρχίζουμε να διαβάζουμε, το μυαλό μας αφήνει πίσω το στρες και επικεντρώνεται στις λέξεις.

Καταπολέμηση της κατάθλιψης και της θλίψης

Το διάβασμα, ειδικά των βιβλίων αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Καθώς το διάβασμα μειώνει τα επίπεδα του άγχους, επίσης διεγείρει τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την διάθεση. Τα βιβλία αυτοβοήθειας, είναι γεμάτα πληροφορίες για την βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής μας υγείας. Το διάβασμα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για κάποιον που υποφέρει από κατάθλιψη αλλά φυσικά δεν υποκαθιστά την ψυχοθεραπεία.

Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη και διαβάζει ένα βιβλίο, τότε η σκέψη του αποσπάται από τα συμπτώματα και τις αιτίες της κατάθλιψης και έχει κάτι άλλο να σκεφτεί. Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλος ηρεμεί και τα θετικά συναισθήματα ενισχύουν την διάθεση. Φυσικά, το διάβασμα δεν είναι μια μόνιμη λύση για σοβαρά θέματα.

η αξια του βιβλιου, βιβλια, διαβασμα

Βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Όταν διαβάζουμε καθημερινά τότε βελτιώνουμε την συγκέντρωση και τη μνήμη μας. Το διάβασμα διεγείρει τον εγκέφαλο, ειδικά τα τμήματα του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την μνήμη και την προσοχή. Όπως συμβαίνει και με την άσκηση, το διάβασμα είναι μια μορφή πνευματικής άσκησης.

Πώς βελτιώνεται η προσοχή με το διάβασμα; Όταν διαβάζουμε χρειάζεται να προσέχουμε το κείμενο για να το κατανοήσουμε, αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η συγκέντρωση σε αυτό.

Βελτίωση του ύπνου

Γνωρίζατε ότι το διάβασμα βελτιώνει τον ύπνο; Αυτό δεν σημαίνει ότι μας βοηθά να αποκοιμηθούμε αλλά ότι συμβάλλει στη γενική βελτίωση του ύπνου και της ξεκούρασης. Από τη στιγμή που το διάβασμα μειώνει το στρες και μας χαλαρώνει, αυτό συμβάλλει σε ένα βαθύ και ήρεμο ύπνο.

Τα βιβλία αποτελούν τέλεια συντροφιά το βράδυ πριν τον ύπνο. Μπορείτε να επιλέξετε ένα καλό βιβλίο για να διαβάσετε πριν τον ύπνο. Αν η μέρα σας είναι κουραστική, αυτή είναι η στιγμή να πάρετε μια ανάσα. Όταν έχετε μια ρουτίνα διαβάσματος πριν από τον ύπνο αυτό βοηθά να χαλαρώσετε.

Το διάβασμα πριν τον ύπνο ηρεμεί το σώμα και το μυαλό, ειδικά μετά από μια μεγάλη και δύσκολη μέρα. Ακόμη και αν διαβάσετε μόνο πέντε λεπτά, η ηρεμία που θα αποκομίσετε είναι ανεκτίμητη.

Ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Το διάβασμα δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να λειτουργεί σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα. Αρχικά, περιλαμβάνει την κατανόηση των λέξεων που διαβάζουμε. Στη συνέχεια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις αναλυτικές δεξιότητες, τη μνήμη και τη φαντασία μας.

Το διάβασμα είναι μια νευροβιολογική διαδικασία που ενδυναμώνει τον εγκέφαλο. Επίσης συμβάλλει στην επιβράδυνση της νοητικής εξασθένησης με την πάροδο του χρόνου. Οι μελέτες δείχνουν ότι το διάβασμα μειώνει τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που έχει άμεση σχέση με την άνοια.

Εξερεύνηση του εαυτού

Τα βιβλία μπορεί να αποτελούν μια απόδραση και μια περιπέτεια για τον κάθε άνθρωπο. Όταν διαβάζουμε, έχουμε την ευκαιρία να δούμε νέους κόσμους , να μάθουμε νέες κουλτούρες, γεγονότα και ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαμε ακούσει και μπορούμε να υιοθετήσουμε νέους τρόπους σκέψης με σκοπό την αυτοβελτίωσή μας. Για παράδειγμα, μπορεί να διαβάζουμε βιβλία μυστηρίου και να μάθουμε ότι έχουμε ταλέντο στο να λύνουμε υποθέσεις και να δίνουμε προσοχή στα στοιχεία.

Ενίσχυση της δημιουργικότητας

Το διάβασμα συμβάλλει στη ενίσχυση της δημιουργικότητας. Είτε διαβάζουμε για μια συγκεκριμένη τέχνη ή δεξιότητα είτε απλά για διασκέδαση, οι λέξεις δημιουργούν νέες ιδέες ή εικόνες στο μυαλό μας. Επίσης μπορεί να αρχίζουμε να βρίσκουμε συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά πράγματα, πράγμα το οποίο μας κάνει πιο δημιουργικούς.

Ενίσχυση ενδιαφέροντος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο

Το διάβασμα για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να βελτιώνει τις ικανότητές μας. Μπορούμε να μάθουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη των άλλων. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ενδιαφέρον για έναν συγκεκριμένο τομέα, όπως η βοτανολογία και θέλουν να καλλιεργούν τα δικά τους βότανα, αποφεύγουν πολλά λάθη με τη βοήθεια των βιβλίων.

Τα βιβλία είναι καθρέφτες

Μας επιτρέπουν να δούμε τον εαυτό μας μέσα σε μια ιστορία και να εξερευνήσουμε την ταυτότητά μας. Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τις ανθρώπινες εμπειρίες και τις αντανακλά σε εμάς, και σε αυτή την αντανάκλαση μπορούμε να δούμε τη ζωή μας και τις εμπειρίες μας.

Αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει η περίληψη σε πολλά βιβλία στα σχολεία και στις βιβλιοθήκες. Η δική μας αίσθηση της ταυτότητας, και της αξίας δέχεται τεράστια επίδραση από το σπίτι, το σχολείο, το περιβάλλον , την κοινωνία που περιλαμβάνουν τα βιβλία που διαβάζουμε. Η επιλογή ενός βιβλίου αντιπροσωπεύει τον αναγνώστη.

Τα βιβλία ανοίγουν νέους ορίζοντες

Μας δίνουν την δυνατότητα να εξερευνήσουμε διαφορετικές κουλτούρες . Τα βιβλία αποτελούν παράθυρα. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε και να υποτιμούμε ως κοινωνία. Τα βιβλία αντιπροσωπεύουν πολλές κουλτούρες και βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν ποιες είναι οι διαφορές τους καθώς ανοίγουν το παράθυρο σε μια νέα εμπειρία.

Τα βιβλία μπορεί να αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κουλτούρες, συμπεριφορές, πεποιθήσεις και διαμορφώνουν την δική μας στάση απέναντι σε αυτές τις διαφορές. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο μπορούμε να μπούμε στα παπούτσια του πρωταγωνιστή. Τα βιβλία συμβάλλουν ώστε να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για τις αδικίες που συμβαίνουν στον κόσμο.

Τα βιβλία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποδράσουμε από την καθημερινότητα 

Κάθε βιβλίο ξετυλίγει μπροστά μας διαφορετικούς κόσμους. Μπορεί να είναι η καλύτερη συντροφιά στο τέλος μιας δύσκολης μέρας ή να προσφέρει ηρεμία σε καταστάσεις άγχους. Σε συνδυασμό με την ενσυνειδητότητα και την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο αυτοβελτίωσης.