Κάνε το Τεστ
αρνητικός τρόπος σκέψης, τι είναι ο αρνητικός τρόπος σκέψης, γνωσιακές στρεβλώσεις, πως να αντιμετωπίσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης, πως θα ενισχύσετε το θετικό τρόπο σκέψης

Αρνητικός τρόπος σκέψης

Αρνητικός τρόπος σκέψης

Ο αρνητικός τρόπος σκέψης (γνωσιακές στρεβλώσεις) επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας, τους άλλους και τον κόσμο. Είναι νοητικά φίλτρα τα οποίο μπορεί να μην αναγνωρίζετε, αλλά χρωματίζουν τις σκέψεις σας αρνητικά.

Τι είναι οι γνωσιακές στρεβλώσεις;

Μια γνωσιακή στρέβλωση είναι ένα υπερβολικό, αρνητικό μοτίβο σκέψης που δεν βασίζεται σε γεγονότα. Κατά συνέπεια σας κάνει να βλέπετε τα πράγματα πιο αρνητικά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Όλοι πολλές φορές υποκύπτουμε σε γνωστικές στρεβλώσεις. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αυτό συμβαίνει πιο συγκεκριμένα όταν δεν νιώθουμε καλά. Αλλά αν σκέφτεστε συνεχώς αρνητικά, τότε μπορεί να επηρεαστεί η ψυχική σας υγεία. Οι πιο γνωστές γνωστικές στρεβλώσεις περιλαμβάνουν:

  • τις υπεργενικεύσεις
  • την πολωτική σκέψη (άσπρο - μαύρο)
  • τα βιαστικά συμπεράσματα
  • την καταστροφολογία
  • τα "θα έπρεπε"

Μπορεί να αναγνωρίζετε περισσότερες από μια γνωστικές στρεβλώσεις και αυτό είναι φυσιολογικό. Για να μπορέσετε να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης είναι σημαντικό να παρατηρήσετε και να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα (αυτογνωσία).

Πως οι σκέψεις επηρεάζουν το σώμα και την υγεία μας;

Οι σκέψεις μας έχουν σημαντική επίδραση στο πως νιώθουμε και στο πως συμπεριφερόμαστε. Και το σώμα μας αντιδρά και επηρεάζεται από αυτές τις σκέψεις. Όταν αντιμετωπίζετε τις αρνητικές σκέψεις ως γεγονότα, μπορεί να συμπεριφέρεστε ανάλογα με αυτές τις λανθασμένες υποθέσεις, βάζοντας τρικλοποδιά στον εαυτό σας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Όμως αυτό συμβάλλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτές τις γνωστικές στρεβλώσεις και να καταλαβαίνετε πότε το μυαλό σας σας μπερδεύει.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης;

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις είναι να τις αντικαταστήσετε με θετικές σκέψεις ή πιο αισιόδοξες σκέψεις και σενάρια που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Για παράδειγμα, μπορεί να μάθατε μόλις ότι έχετε ένα πρόβλημα υγείας. Μπορεί να σκέφτεστε ότι η ζωή σας δεν θα είναι ποτέ η ίδια ή ότι είναι η αρχή του τέλους. Όμως αυτή η καταστροφολογία αυξάνει το άγχος σας, αυξάνει τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και βρίσκετε ακόμα περισσότερους λόγους για άγχος και αρνητική σκέψη. Πρόκειται δηλαδή για ένα αρνητικό, αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο.

Μπορείτε όμως να σκεφτείτε ότι η νέα κατάσταση είναι μια πρόκληση αλλά αν έχετε υπομονή θα προσαρμοστείτε και θα απολαμβάνετε τη ζωή σας. Μπορεί να αντιμετωπίζετε μια δυσκολία αλλά μπορείτε να αναρρώσετε. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και αυτό βοηθά το σώμα σας.

Πάρτε λίγο χρόνο, ακούστε τις σκέψεις σας. Αν λέτε συνεχώς στον εαυτό σας ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα, τότε εσείς βάζετε τον εαυτό σας σε αυτή τη θέση.

Πώς θα ενισχύσετε τις θετικές σας σκέψεις;

Μερικές φορές οι αρνητικές σκέψεις συνδέονται με τον τρόπο ζωής σας. Μπορείτε όμως να κάνετε πράγματα ώστε να δείτε την πιο φωτεινή πλευρά της ζωής:

  • Διαλογισμός: με τον διαλογισμό θα εξασκηθείτε στο να συγκεντρώνεστε, στο να ελέγχετε την ποιότητα των σκέψεων του μυαλού σας.
  • Ενσυνειδητότητα (mindfullness): η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε στο "τώρα", και να αντιμετωπίσετε την καταστροφολοφία.
  • Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα σας. Αν νιώθετε λύπη, επιτρέψτε στον εαυτό σας να την νιώσει και εκφράσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είστε συνέχεια λυπημένοι. Η λύπη περνά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σκέψεις, μια αρνητική σκέψη παραμένει, μέχρι να την αφήσετε να φύγει.
  • Μοιραστείτε όσα νιώθετε με ένα άτομο που εμπιστεύεστε. Όλοι μας κάνουμε αρνητικές σκέψεις κάποιες φορές. Τολμήστε να μιλήσετε για όσα νιώθετε και σκέφτεστε με ένα άνθρωπο που εμπιστεύεσετε, και που θα σας βοηθήσει να δείτε πιο ρεαλιστικά τα πράγματα.
  • Κάντε κάτι καλό για τον εαυτό σας. Κάντε οτιδήποτε σας δίνει χαρά, αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με συμπόνια.
  • Δείξτε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία νιώθετε καθημερινά ευγνωμοσύνη, σαν άσκηση. Γράψτε τα σε ένα χαρτί ή σε ένα ημερολόγιο, και θυμίζετέ τα στον εαυτό σας καθημερινά.

Ψυχοθεραπεία και τρόπος σκέψης

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να επεξεργαστείτε τις πληγές του παρελθόντος, τα συναισθήματά σας και να στρέψετε τον τρόπο σκέψης σας σε πιο θετικές κατευθύνσεις, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον εαυτό σας.