Κάνε το Τεστ
λοατκι, LGBTQ, τι σημαίνει λοατκι, ΛΟΑΤΚΙ, τι σημαίνει το ΛΟΑΤΚΙ+, τι είναι το coming out

ΛΟΑΤΚΙ – τι σημαίνει LGBTQ

ΛΟΑΤΚΙ / LGBTQ

Σίγουρα θα έχετε δει πολλές φορές το ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQ). Αλλά τι πραγματικά σημαίνει; Ουσιαστικά, ο όρος ΛΟΑΤΚΙ είναι η συντομογραφία για Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους, Αμφιφυλόφιλους, Τρανς, Queer και Ίντερσεξ άτομα (LGBTQ = lesbian, gay, bisexual, transgender, queer/questioning). Περιλαμβάνει το σεξουαλικό προσανατολισμό  και την ταυτότητα του φύλου. Αλλά, μερικές φορές είναι ένας γενικός όρος που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε άνθρωπος που δεν είναι ετεροφυλόφιλος, για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις σεξουαλικές ταυτότητες και τις ταυτότητες του φύλου που καλύπτει ο όρος.

Τι σημαίνει το ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ;

Λεσβίες: είναι οι γυναίκες που νιώθουν σωματική, ρομαντική και συναισθηματική έλξη για άλλες γυναίκες. Κάποιες λεσβίες προτιμούν να χαρακτηρίζονται ως ομοφυλόφιλες.

Ομοφυλόφιλοι: περιλαμβάνει τους ανθρώπους που νιώθουν σωματική και συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Μερικές φορές ο όρος  λεσβίες είναι ο πιο συχνός όρος για τις γυναίκες.

Αμφιφυλόφιλοι: είναι οι άνθρωποι που νιώθουν σωματική και συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου ή για άτομα διαφορετικού φύλου. Οι άνθρωποι ίσως να νιώθουν αυτή την έλξη με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό στη διάρκεια της ζωής τους. Οι αμφιφυλόφιλοι δεν είναι ανάγκη να έχουν ιδιαίτερες σεξουαλικές εμπειρίες.

Τρανς: αυτός ο όρος αφορά ανθρώπους των οποίων η ταυτότητα του φύλου και/ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι διαφορετικά από το φύλο της γέννησής τους. Πολλά τρανς άτομα λαμβάνουν ορμονική θεραπεία έτσι ώστε το σώμα τους να έρθει σε ισορροπία με την ταυτότητα του φύλου. Κάποιοι κάνουν και ανάλογες χειρουργικές επεμβάσεις. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους τους τρανς. Η ταυτότητα ενός τρανς δεν εξαρτάται μόνο από την εξωτερική εμφάνιση ή τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Queer: αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους που ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος. Τυπικά, για ένα queer άτομο οι όροι λεσβία, ομοφυλόφιλος και αμφιφυλόφιλος είναι πολύ περιοριστικοί με πολλά στοιχεία που πιστεύουν ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο queer για να περιγράψουν την ταυτότητα του φύλου και/ή την έκφραση του φύλου. Βέβαια, για πολλά άτομα ο όρος queer είναι υποτιμητικός.

Ίντερσεξ: είναι τα άτομα τα οποία έχουν διαφορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αναπαραγωγικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του θηλυκού ή του αρσενικού (είναι το Intersex από το LGBTQIA+).

Επίσης, υπάρχουν και άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου τους.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του όρου ΛΟΑΤΚΙ;

Περιεκτικότητα

Η χρήση του ακρωνύμιου αναγνωρίζει τις διαφορετικές ταυτότητες του φύλου και τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Η προσθήκη άλλων ταυτοτήτων στο ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και στη σύνδεσή τους σε μια μεγαλύτερη κοινότητα.

Επίσης σημαίνει ότι αυτά τα άτομα έχουν μια αναγνώριση από την κοινωνία. Αντί να τους απορρίπτουν, να τους αγνοούν και να τους υποβαθμίζουν έχουν μεγαλύτερη προβολή.

Ορατότητα

Η ορατότητα επίσης συμβάλλει στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης αίσθησης της επιβεβαίωσης της ταυτότητας ενός ατόμου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ένα θετικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για τα νέα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι παρά τις ανησυχίες, όταν ένα άτομο είναι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας νιώθει μια αίσθηση περηφάνιας για την ατομική του ταυτότητα. Όσοι άνθρωποι νιώθουν καλά με την ταυτότητά τους έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η εκπροσώπηση αυτών των ατόμων λείπει εδώ και πολύ καιρό στα κύρια μέσα ενημέρωσης.

Τα καλά νέα είναι ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και βήματα τα τελευταία χρόνια ώστε να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Υπάρχει εκπροσώπηση των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην τηλεόραση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα προβολής της διαφορετικότητας.

Οι μελέτες και τα στατιστικά δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση θεμάτων ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, άγχος) και κοινωνικών θεμάτων, συχνά εξαιτίας της έντονης απομόνωσης, της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας τους. Η αποδοχή και η αναγνώριση είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση αυτών των θεμάτων.

Ο σκοπός της χρήσης του όρου ΛΟΑΤΚΙ+ αφορά την αναγνώριση και την αποδοχή αυτών των ανθρώπων. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονες διακρίσεις. Για παράδειγμα, οι τρανς είναι συχνά στόχος κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων όπως οι προσβολές και η βία.

λοατκι, LGBTQ, τι σημαίνει λοατκι, ΛΟΑΤΚΙ, τι σημαίνει το ΛΟΑΤΚΙ+

Τι σημαίνει το ΛΟΑΤΚΙ+;

Καθώς ο όρος ΛΟΑΤΚΙ+ χρησιμοποιείται συχνά, πολλοί υποστηρίζουν ότι η προσθήκη του "+" είναι σημαντική και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Ο σκοπός του ακρωνυμίου είναι να αντιπροσωπεύει την τεράστια ποικιλομορφία των ανθρώπων. Το "+" αποτυπώνει πλήρως αυτή την ποικιλομορφία.

Η κάλυψη των θεμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ξεπερνά τις απλές πολιτικές αντιπαραθέσεις και αφορά την ποικιλομορφία αυτή της κοινότητας, αλλά και τις ζωές και τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων.

Το ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ+ έχει έναν πολύ σημαντικό σκοπό, δεν είναι μόνο περιεκτικό, αλλά επίσης αντιπροσωπεύει τις ταυτότητες των ανθρώπων που είναι τρανς και/ή νιώθουν έλξη από άτομα του ίδιου φύλου.

Τι είναι το "coming out";

Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αποδέχονται και αποκαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα και μιλούν ανοιχτά για αυτό.

Φυσικά, αυτό είναι μια πολύ γενναία πράξη, και είναι απολύτως προσωπική υπόθεση. Τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει ένα άτομο μπορεί να κυμαίνονται από τρόμο και ανησυχία μέχρι ενθουσιασμό και ανακούφιση.

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να δηλώσει κάποιος τη σεξουαλική του προτίμηση. Είναι πολύ καλύτερο κάποιος να είναι ανοιχτός και ειλικρινής για το σεξουαλικό του προσανατολισμό από το να κρύβεται, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν προχωρήσει σε αυτή την αποκάλυψη.

Το "coming out" είναι μια διαδικασία. Συχνά το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτεί κανείς τον εαυτό του. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος γνωρίζει το σεξουαλικό του προσανατολισμό και νιώθει αποδοχή για τον εαυτό του. Στη συνέχεια, μπορεί να επιλέξει να μιλήσει στην οικογένεια, στους φίλους και στους ανθρώπους της κοινότητας, κάποιες φορές άμεσα και κάποιες άλλες λίγο αργότερα. Κάποιος μπορεί να αποφασίσει να είναι ανοιχτός με κάποιους ανθρώπους στη ζωή του, αλλά όχι με όλους.

Το "coming out" δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια νύχτα. Επειδή πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι κάθε άτομο που γνωρίζουν είναι ετεροφυλόφιλο, το coming out είναι μια συνεχής διαδικασία. Κάθε φορά που ένα άτομο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γνωρίζει ένα νέο άτομο (φίλο, συνεργάτη, γιατρό) πρέπει να αποφασίζει αν θέλει να μιλήσει ανοιχτά για τον προσανατολισμό του.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για την σεξουαλική του ταυτότητα;

Φυσικά, το "coming out" εξαρτάται και από τις καταστάσεις που βιώνει ένα άτομο. Μπορεί να απελευθερώσει το άτομο και να το φέρει πιο κοντά με τα άτομα που αγαπά. Αλλά επίσης μπορεί να είναι μια εμπειρία με έντονο άγχος. Κάποιος μπορεί να νιώθει πιο ασφαλής να μιλήσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να μιλά συνέχεια για τις προτιμήσεις του, μπορεί να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για αυτό.

Το "coming out" έχει πολλά οφέλη και κινδύνους. Όταν ένα άτομο σκέφτεται πότε θα μιλήσει ανοιχτά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να υπολογίσει. Αυτή η κίνηση μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την συναισθηματική ή την οικονομική υποστήριξη από την οικογένεια; Υπάρχει σωματικός κίνδυνος; Η οικογένεια θα τον πιέσει να γίνει κάτι που δεν είναι; Αν κάποιος έχει απαντήσει ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, τότε ίσως πρέπει να περιμένει μέχρι οι συνθήκες να είναι κατάλληλες ή όταν θα έχει περισσότερη υποστήριξη.

Εσείς και μόνο εσείς, είστε υπεύθυνοι για την εμπειρία του coming out. Εσείς θα επιλέξετε πως, πότε, που και σε ποιους θα ανοιχτείτε για τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Μπορεί να νιώθετε ασφάλεια να μιλήσετε σε ανθρώπους που είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Πώς μπορώ να μιλήσω ανοιχτά στους γονείς και στους φίλους μου;

Δεν υπάρχει μόνο ένας, σωστός τρόπος για να μιλήσετε ανοιχτά στην οικογένεια και στους φίλους σας. Εσείς γνωρίζετε τα συναισθήματά σας και κατανοείτε τις συνθήκες. Ωστόσο, χωρίς να σας σταματά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και τις κοινωνικές προκαταλήψεις που κυριαρχούν, έτσι ώστε να διαλέξετε σε ποιους, πότε και πως θα μιλήσετε.

Υπάρχουν, ωστόσο τρόποι για να είναι γίνει πιο εύκολη η συζήτηση:

  • Όταν θα αποφασίσετε ότι είναι η στιγμή σας να μιλήσετε, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να προετοιμαστεί για όσα θα πει.
  • Σίγουρα θα γνωρίζετε ποιοι άνθρωποι στη ζωή σας δεν θα έχουν κανένα θέμα με τα νέα, για αυτό καλό είναι να μιλήσετε πρώτα σε αυτούς. Ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει πόσο φιλικός είναι κάποιος με τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από τον τρόπο που αντιδρά σε συγκεκριμένα θέματα και συζητήσεις.
  • Μπορείτε να εκφράσετε όσα θέλετε με ένα γράμμα ή ένα email  σε κάποιον.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός!

Αφού αποκαλύψετε τα συναισθήματά σας, καλό είναι να δώσετε λίγο χρόνο στους άλλους να καταλάβουν την κατάσταση. Φυσικά, δεν πρέπει να κάνετε υποθέσεις για τις αντιδράσεις των άλλων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σας εκπλήξουν με το ανοιχτό μυαλό τους και ίσως να γνωρίζουν ήδη όλα όσα θέλετε να εκφράσετε.

Αν δεν έχετε βρει τον τρόπο για να μιλήσετε ανοιχτά για την σεξουαλική σας ταυτότητα, τότε η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.