Κάνε το Τεστ
αποδοχή, η αποδοχή στη ζωή μας, αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι, πως θα μάθουμε να αποδεχόμαστε τις καταστάσεις, οφέλη αποδοχής, σημασία αποδοχής

Καλωσορίζουμε την αποδοχή στη ζωή μας!

Αποδοχή

Καθημερινά στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις. Κάποιες φορές μπορούμε να τις διορθώσουμε και κάποιες άλλες όχι. Η αποδοχή μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε όσα προκύπτουν είτε τα επιθυμούμε είτε όχι.

Πολλά πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο μας. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κίνηση στο δρόμο, τον καιρό, τη συμπεριφορά των μελών της οικογένειας μας ή το θάνατο ενός αγαπημένου μας. Όλα αυτά είναι πράγματα που δεν θέλουμε ή δεν τα χρειαζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε. Όταν δεν έχουμε όμως τον έλεγχο μπορεί να νιώθουμε θλίψη, θυμό, απογοήτευση, άγχος ή νευρικότητα.

Για να ανακτήσουμε τον έλεγχο μπορεί να κάνουμε αλλαγές, ακόμη και όταν αυτές δεν βοηθάνε. Ή μπορεί να αγνοούμε όσα συμβαίνουν. Η αλήθεια είναι πως όταν αγνοούμε μια κατάσταση, τελικά αυτό μας οδηγεί σε περισσότερο πόνο και αγωνία. Υπάρχει όμως υγιής τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα που προκύπτουν και ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας;

Για να αποδεχτούμε τα πράγματα όπως είναι αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω τις προσδοκίες μας για το πως θα έπρεπε να είναι. Επιτρέπουμε στα πράγματα να είναι όπως είναι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε την τρέχουσα κατάσταση. Τι σημαίνει όμως η αποδοχή;

Τι είναι η αποδοχή;

Η αποδοχή δεν είναι μια παθητική στάση, όπως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα. Δεν σημαίνει ότι έτσι απλά παραιτούμαστε από όσα θέλουμε, ότι  ανεχόμαστε όσα συμβαίνουν. Μπορεί να αποδεχόμαστε ότι νιώθουμε άγχος ή ότι μια σχέση μας δεν λειτουργεί. Αλλά δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε κολλημένοι σε αυτή την κατάσταση για πάντα.

Η αποδοχή μας κρατά ανοιχτούς και μας βοηθά να :

 • Χτίσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις επιλογές μας και οι πράξεις μας είναι αληθινές.
 • Μένουμε αυθεντικοί.
 • Βλέπουμε ξεκάθαρα και με διορατικότητα τα πράγματα.

Η αποδοχή είναι το αντίθετο από την αποφυγή ή την άρνηση. Είναι το "ναι" που λέμε με ενθουσιασμό και περιέργεια. Αντιστέκεστε στη ζωή; Τότε είναι μια καλή ευκαιρία να βουτήξετε στον ωκεανό της αποδοχής.

Γιατί η αποδοχή είναι τόσο σημαντική;

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι καλό να αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι.

Πρώτον, όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα δίνουμε μια άνιση μάχη. Αυτή η μάχη συνήθως οδηγεί σε συναισθήματα πικρίας, θυμού και θλίψης.

Δεύτερον, η αποδοχή μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Αυτό μας βοηθά να λύσουμε τα προβλήματά μας. Όταν ένα άτομο δεν νιώθει ευχαριστημένο από την καριέρα του, είναι αδύνατο να κάνει αλλαγές αν δεν την κατάσταση όπως είναι στην πραγματικότητα. Η άρνηση της πραγματικότητας μας αποτρέπει από το να λύσουμε τα θέματά μας και έχει σοβαρές συνέπειες.

Τρίτον, η αποδοχή μας προσφέρει ηρεμία. Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιες στιγμές να νιώθουμε θυμό, θλίψη ή απογοήτευση όταν δεν έχουμε τον έλεγχο μιας δύσκολης κατάστασης. Ωστόσο, η αποδοχή θα βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα. Πώς μπορούμε να αποδεχτούμε όσα συμβαίνουν;

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αποδοχή;

Τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την αποδοχή είναι τα εξής:

 1. Παρατηρούμε τις στιγμές που αρνούμαστε όσα συμβαίνουν. Για κάποιους ανθρώπους, τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν σκέψεις όπως, "αυτό δεν είναι δίκαιο, γιατί να συμβεί σε εμένα;" Για άλλους, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι συναισθήματα όπως ο θυμός ή η απογοήτευση.
 2. Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως τα πράγματα είναι έτσι και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να τα αλλάξουμε. Μπορεί αυτό να χρειαστεί να το επαναλάβουμε πολλές φορές την ημέρα/την ώρα ανάλογα με την κατάσταση.
 3. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει θλίψη και απογοήτευση. Αυτά τα συναισθήματα είναι υγιή. Την ίδια στιγμή, εμπιστευόμαστε την αποδοχή, η οποία τελικά θα μας προσφέρει ηρεμία.
 4. Ζητάμε υποστήριξη. Φροντίζουμε τον εαυτό μας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα συναισθήματα και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Η ψυχοθεραπεία μας βοηθά να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας.

Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι πρέπει να απολαμβάνετε όσα συμβαίνουν ή ότι τα παρατάτε. Απλά σημαίνει ότι γνωρίζετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.

Η μετάβαση στην αποδοχή

Η ειλικρίνεια είναι αναγκαία για την αποδοχή. Δεν χρειάζεται να είμαστε επικριτικοί. Δεν είναι ανάγκη να νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε ή ότι είμαστε θύματα μιας κατάστασης. Αντί να αρνούμαστε όσα συμβαίνουν, τα δεχόμαστε με συμπόνια και κατανόηση. Η επιλογή είναι δική μας:

 • Μπορούμε να περιμένουμε μια συγνώμη από ένα άτομο ή να κατανοήσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί.
 • Μπορούμε να συνεχίζουμε μια συνήθεια που δεν μας ωφελεί ή να εξερευνήσουμε τα συναισθήματά μας.
 • Είναι στο χέρι μας να παραμείνουμε αναβλητικοί ή να δούμε το φόβο μας.
 • Μπορούμε να μετανιώνουμε για τις επιλογές μας ή να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν.

Έχετε νιώσει ποτέ ότι ένα άτομο σας αδίκησε και περιμένετε μια συγνώμη που δεν έρχεται;  Αν αυτή είναι η νοοτροπία σας, τότε παραχωρείτε τη δύναμή σας στους άλλους. Έχετε αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να αφήσετε πίσω σας την κατάσταση είναι μια ειλικρινής συγνώμη. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Τελικά, ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθετε; Πικρία, θλίψη και δυσαρέσκεια. Σκέφτεστε συνεχώς το παρελθόν και χάνετε όλα όσα συμβαίνουν στο παρόν, την ομορφιά της στιγμής.

Τα οφέλη της αποδοχής

Η μετάβαση στην αποδοχή αλλάζει τα εξής:

 • Αναγνωρίζουμε όσα συνέβησαν στο παρελθόν και συνειδητοποιούμε ότι τα κρατάμε ζωντανά στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας. Αυτό που είναι αληθινό αυτή τη στιγμή είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα για το παρελθόν και όχι όσα συνέβησαν πραγματικά. Αντί να επαναλαμβάνουμε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά στο μυαλό μας, μπορούμε να καλωσορίσουμε αυτά τα συναισθήματα, όπως είναι. Μπορείτε να δείτε, την αγνή μορφή τους, ότι είναι απλά η ενέργεια των σωματικών αισθήσεων και να τα αφήσετε να φύγουν;
 • Αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συμπεριφορές των άλλων. Κανείς δεν ξέρει τι θα αλλάξει στο μέλλον , αλλά αυτή τη στιγμή, η συγνώμη που αποζητάτε μπορεί να μην είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. Μπορεί να είχατε πείσει τον εαυτό σας ότι χρειάζεστε τη συγνώμη για να ηρεμήσετε, αλλά πλέον η αποδοχή βοηθά να εξερευνήσετε όσα μπορείτε να ελέγξετε.
 • Συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις συμπεριφορές μας. Όταν αποδεχόμαστε μια κατάσταση μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο την βλέπουμε.

Η αποδοχή μας λυτρώνει 

Δεν είναι ανάγκη να μένουμε κολλημένοι στο πρόβλημα. Μόνο όταν αποδεχόμαστε όσα συμβαίνουν μπορούμε να ζούμε αυθεντικά. Βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Κάνουμε σοφές επιλογές.

Η αποδοχή μας προσφέρει γαλήνη και ανακούφιση. Παραμένουμε  ήρεμοι, ανοιχτοί και ευγενικοί με τον εαυτό μας και τους άλλους. Βλέπουμε ξεκάθαρα τις επιλογές μας. Μπορούμε να ξοδεύουμε την ενέργειά μας στην άρνηση ή στην αποφυγή. Ή μπορούμε να αποδεχτούμε τα πράγματα όπως είναι. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING ανοίγουν το δρόμο της αποδοχής. Η επιλογή είναι στα χέρια μας...