Κάνε το Τεστ
διακοπές, πως να χαλαρώσετε στις διακοπές, τρόποι για να χαλαρώσετε στις διακοπές, τρόποι για να αποβάλλετε το άγχος στις διακοπές

Πως να χαλαρώσετε στις διακοπές σας

Διαχείριση Άγχους στις διακοπές

Πολλές φορές ακόμη και η ιδέα της οργάνωσης των διακοπών προκαλεί στρες. Εκτός από το κλείσετε το ταξίδι σας, όλες οι προετοιμασίες που είναι ανάγκη να κάνετε μπορεί να σας πιέζουν και να σας κατακλύζουν. Αν όμως σκεφτείτε στρατηγικά για όσα είναι ανάγκη να κάνετε, μπορείτε να ξεπεράσετε το άγχος και τελικά να κάνετε ένα διάλειμμα από τη δουλειά σας.

Οι διακοπές ιδανικά μας αναζωογονούν και μας γεμίζουν ενέργεια. Αλλά μερικές φορές μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Πολλοί σκέφτονται πριν τις διακοπές ότι η όλη διαδικασία προκαλεί έντονο άγχος και τελικά θα ήταν καλύτερα να μην πάνε πουθενά. Κάποιες φορές το άγχος για τις διακοπές είναι αναπόφευκτο, αλλά τις περισσότερες φορές είναι διαχειρίσιμο με απλές στρατηγικές.

Πώς θα χαλαρώσετε στις διακοπές σας;

Η διαχείριση του άγχους είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της υγείας. Το στρες είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για πονοκεφάλους ή σοβαρές καταστάσεις όπως τα προβλήματα του καρδιαγγειακού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και άλλα. Ακόμη και αν έχετε μάθει να αντιμετωπίζετε το άγχος της καθημερινότητας, είναι σημαντικό να κάνετε ένα διάλειμμα ώστε το σώμα και το μυαλό να ξεκουραστούν.

Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε στις διακοπές σας.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα χαλάρωσης

Η λίστα με όσα πρέπει να κάνετε δεν πρέπει να υπάρχει στις διακοπές σας. Φυσικά και θα οργανώσετε δραστηριότητες, αλλά είναι σημαντικό να αφήσετε ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμά σας. Αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους:

  • Σας επιτρέπει να δείτε αν κάτι που ανακαλύψατε σας άρεσε.
  • Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή απλά να κοιμηθείτε.

Μην ξεχνάτε και το χρόνο που χρειάζεται το ταξίδι. Αν πηγαίνετε κάπου μακριά, δώστε στον εαυτό σας μια μέρα για να ξεκουραστεί πριν και μετά το ταξίδι. Χρειάζεστε λίγο χρόνο να κάνετε τις τελευταίες προετοιμασίες πριν φύγετε, όπως επίσης και να τακτοποιήσετε τα πράγματά σας πριν επιστρέψετε στη δουλειά.

Κάντε προϋπολογισμό

Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τις διακοπές σας. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, αλλά μπορείτε να υπολογίσετε το κόστος της μετακίνησης , της διαμονής. Ψάξτε για το κόστος του ταξιδιού σας, το κόστος του φαγητού, των δραστηριοτήτων, και άλλων εξόδων που μπορεί να προκύψουν.

Αν έχετε κάνει έναν προϋπολογισμό δεν θα έχετε το άγχος κάθε φορά που κοιτάτε το πορτοφόλι σας.   Επίσης όταν γνωρίζετε τις δραστηριότητες που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά αυτό θα σας βοηθήσει να μην δημιουργείτε μεγάλες προσδοκίες.

Αποσυνδεθείτε από τη δουλειά

Είναι δύσκολο να χαλαρώσετε αν έχετε πάντα στο μυαλό σας το κινητό σας ή τα email σας ή άλλες υπενθυμίσεις για τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Πριν τις διακοπές, αναθέστε αλλού τα καθήκοντά σας ώστε να μην παρεμβαίνουν στις διακοπές σας. Αφήστε ένα μήνυμα ότι θα λείπετε και ένα email αν προκύψει ανάγκη. Οι ιδανικές διακοπές είναι αυτές στις οποίες μπορείτε να αποσυνδεθείτε από τη δουλειά σας, αλλά αυτός δεν είναι ρεαλιστικός στόχος για όλους.

Αν δεν είναι εφικτό να αποσυνδεθείτε πλήρως από τη δουλειά σας, θέστε ένα χρονικό όριο για τον χρόνο που θα αφιερώνετε σε αυτή. Αν ο χρόνος τελειώσει και λάβετε άλλο ένα email , μπορείτε να απαντήσετε την επόμενη ημέρα. Μπορείτε κάθε μέρα να αφιερώνετε 30 λεπτά να ελέγχετε τα emails σας, να απαντάτε σε κάτι σημαντικό και να ξεκουράζεστε το υπόλοιπο απόγευμα.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

Αν θέλετε να χαλαρώσετε, πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τι πραγματικά θέλετε για να χαλαρώσετε. Αν περνάτε το χρόνο σας με την οικογένειά σας ή επισκέπτεστε τουριστικούς προορισμούς αυτό μπορεί να είναι πηγή άγχους, και δεν βοηθά να πιέζετε τον εαυτό σας για να χαλαρώσετε. Ένα σαββατοκύριακο με τους συγγενείς σας μπορεί να είναι χαλαρωτικό για εσάς ή μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα μια μέρα σε σπα ή ένα ταξίδι στην εξοχή για να εξερευνήσετε τη φύση.

Να θυμάστε, ότι οι διακοπές είναι για εσάς και την οικογένειά σας. Πολλοί γονείς θυσιάζουν την δική τους χαλάρωση ώστε να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά θα περάσουν καλά αλλά τελικά δεν ξεκουράζονται ποτέ. Βάλτε την φροντίδα του εαυτού σας σε προτεραιότητα και μοιράστε το χρόνο σας σε δραστηριότητες που αγαπούν τα παιδιά σας και σε αυτά που αγαπάτε εσείς.

Να έχετε χαλαρή διάθεση 

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν θα εξαφανιστεί μαγικά το άγχος σας επειδή θα αλλάξετε περιβάλλον. Δημιουργήστε χώρο για την ηρεμία. Προετοιμαστείτε για όσα μπορείτε να ελέγξετε, αλλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας μπορεί να συμβούν ξαφνικές αλλαγές και αυτό είναι εντάξει. Όταν έχετε χαλαρή διάθεση μπορείτε να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια που θα προκύψουν και να προσαρμοστείτε. Όταν πιέζετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει τελικά του προσθέτετε επιπλέον στρες, πράγμα που δεν είναι παραγωγικό.