Κάνε το Τεστ
αυτοκριτική, τι είναι η αυτοκριτική, που οφείλεται η αυτοκριτική, πως να αντιμετωπίσετε την αυτοκριτική

Αυτοκριτική: πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Αυτοκριτική

Η αυτοκριτική συνήθως πηγάζει από την εσωτερική φωνή και την αίσθηση ότι δεν είστε αρκετά καλοί, δεν αξίζετε, είστε αποτυχημένοι. Μπορεί να είναι σκέψεις για τις ικανότητες, την εξυπνάδα , την εξωτερική σας εμφάνιση. Η αυτοκριτική και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτή , μπορεί να οφείλονται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Από πού προέρχεται η αυτοκριτική;

Η προδιάθεση για αυτοκριτική προέρχεται από τις σχέσεις στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι γονείς σας μπορεί να είχαν υπερβολικές απαιτήσεις και προσδοκίες από εσάς. Μπορεί να είχατε ένα συγγενή με λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, ο οποίος είχε όλη την προσοχή πάνω του λόγω των επιτευγμάτων του. Οι απαιτητικοί δάσκαλοι μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την προδιάθεση. Οι φιλίες μπορεί να τροφοδοτήσουν αυτή την εσωτερική επικριτική φωνή. Μπορεί κάποιος φίλος σας να σας πλήγωσε και να νιώσατε άσχημα για τον εαυτό σας.

Αυτές οι πρώιμες εμπειρίες συμβάλλουν στην τελειομανία, η οποία οδηγεί στην αποφυγή της ντροπής στα μάτια των άλλων και στα δικά σας. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν αξίζετε την αγάπη, ότι είστε ανεπιθύμητοι.

Η αυτοκριτική ως έκφραση θυμού

Η αυτοκριτική μπορεί να προκαλέσει πολλά συναισθήματα, όπως η ντροπή, οι ενοχές, η θλίψη, ο θυμός, η απογοήτευση και η απελπισία. Την ίδια στιγμή, η αυτοκριτική μπορεί να προκύπτει από τον θυμό που έχετε προς τον εαυτό σας. Αυτό εξηγεί γιατί η αυτοκριτική οδηγεί στην απομόνωση.

Ο θυμός προκύπτει από μια μορφή απειλής. Μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι πράξεις των άλλων ή πράγματα που δεν είναι στον έλεγχό σας. Η αυτοκριτική αποτελεί μια απειλή που επιβάλλετε εσείς στον εαυτό σας. Περιλαμβάνει τον εσωτερικό διάλογο ως αντίδραση σε κάτι που δεν πήγε καλά ή δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες σας. Και ενώ ο θυμός συχνά περιλαμβάνει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τους άλλους, η αυτοκριτική περιλαμβάνει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σας.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αυτοκριτική;

Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας

Έχετε συνηθίσει να ακούτε όσα λέτε στον εαυτό σας με αποτέλεσμα να αγνοείτε τα μηνύματα που του περνάτε. Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας και ίσως να ανακαλύψετε ότι μιλάτε με σκληρό τρόπο στον εαυτό σας. Υπολογίζεται ότι κάνουμε 60000  σκέψεις την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 60000 πιθανότητες να ενισχύσουμε τον εαυτό μας ή να τον καταρρακώσουμε. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα μοτίβα σκέψης σας ώστε να κατανοήσετε πως ο τρόπος σκέψης επηρεάζει τη ζωή σας.

Αλλάξτε τρόπο σκέψης

Η επίλυση των προβλημάτων είναι μια βοηθητική δεξιότητα, αλλά ο μηρυκασμός των σκέψεων μπορεί να είναι καταστροφικός. Όταν επαναλαμβάνετε ένα λάθος που κάνατε στο κεφάλι σας ή δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι κακό που συνέβη, ρίχνετε μόνοι σας την ψυχολογία σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξετε τρόπο σκέψης είναι να αναλάβετε δράση. Βρείτε μια δραστηριότητα που θα σας αποσπά από τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Βγείτε μια βόλτα, μιλήστε με ένα φίλο σας, ακούστε μουσική.

Εξετάστε την κατάσταση

Οι σκέψεις σας δεν είναι πάντα αληθινές. Στην πραγματικότητα, συχνά είναι υπερβολικά αρνητικές. Είναι σημαντικό να εξετάζετε τα στοιχεία πριν πιστέψετε τις σκέψεις σας.

Αν σκέφτεστε ότι θα ρεζιλευτείτε σε μια παρουσίαση, σταματήστε για ένα λεπτό. Γράψτε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι θα αποτύχετε και όλα όσα δείχνουν ότι θα τα πάτε περίφημα. Δείτε λογικά και τις δύο πλευρές μιας κατάστασης. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι σκέψεις σας δεν είναι 100% αληθινές.

Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές

Όταν αναγνωρίζετε ότι οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι απολύτως αληθινές, προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με κάποιες πιο ρεαλιστικές. Αν σκέφτεστε ότι, δεν θα πάρετε ποτέ προαγωγή, μπορείτε να πείτε αν δουλέψω σκληρά και επενδύσω στον εαυτό μου , θα πάρω προαγωγή μια μέρα. Να θυμάστε ότι δεν είναι ανάγκη να κάνετε μη ρεαλιστικές θετικές δηλώσεις.