Κάνε το Τεστ
Αναδρομική θεραπεία, Τι είναι η αναδρομική θεραπεία, Παρενέργειες, Γιατί να την αποφύγετε, Προηγούμενες ζωές, Μετενσάρκωση, Regression therapy, Past life therapy, PLT

Αναδρομική θεραπεία – τι είναι, γιατί να την αποφύγετε

Αναδρομική θεραπεία - τι είναι, γιατί να την αποφύγετε

Η αναδρομική θεραπεία (past life regression therapy) είναι μια μορφή θεραπείας που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της έχει στόχο να εξερευνήσει το υποσυνείδητο και επικεντρώνεται στην ανακάλυψη κρυμμένων αναμνήσεων. Οι θεραπευτές της αναδρομικής θεραπείας υποστηρίζουν ότι στο υποσυνείδητο καταγράφεται κάθε λεπτομέρεια από το παρελθόν, ακόμα και τις προηγούμενες ζωές. Έτσι, η αναδρομική θεραπεία χρησιμοποιεί την υπνοθεραπεία για να ανασύρει πληροφορίες από τις προηγούμενες ζωές (μετενσαρκώσεις). Υποτίθεται πως η αναδρομική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με ανεξήγητα χρόνια προβλήματα υγείας ή ψυχολογικά προβλήματα.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη και η ψυχιατρική απορρίπτουν αυτήν την προσέγγιση ως "ψευδοεπιστήμη".

Αναδρομική θεραπεία - κίνδυνοι και παρενέργειες

Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την αναδρομική θεραπεία (regression therapy, PLT, PLR):

 1. Υπάρχει ο κίνδυνος της εμφύτευσης πλασματικών αναμνήσεων στους ασθενείς. Οι αναμνήσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικά τραύματα ή να αποπροσανατολίσουν τους ανθρώπους.
 2. Ο χρόνος και χρήματα που σπαταλούνται σε αναδρομές προηγούμενων ζωών, θα μπορούσαν να διατεθούν σε μια ουσιαστική ψυχοθεραπεία.
 3. Δεν αποτελεί μια πρακτική που υποστηρίζει η επιστημονική ψυχιατρική.
 4. Δεν υπάρχουν γεγονότα και στοιχεία που να την αποδεικνύουν.

Η αναδρομική θεραπεία είναι λοιπόν μια αμφιλεγόμενη θεραπεία, και έχει άμεση σχέση με μεταφυσικές πεποιθήσεις. Οι προηγούμενες ζωές και η πίστη σε αυτές αποτελούν καθαρά ένα μεταφυσικό θέμα, και δεν υπάρχουν απτά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την θεωρία.

Που βασίζεται η αναδρομική θεραπεία;

Η χρήση των τεχνικών αναδρομής ως θεραπεία, ξεκίνησε το 1950, με μια πολύ γνωστή περίπτωση, της Μπράιντι Μέρφι. Ο Μόρεϊ Μπερνστάιν ένας ερασιτέχνης υπνωτιστής, υπνώτιζε την Virginia Tighe, μια γυναίκα από την Αμερική το 1952. Η Tighe είχε την προσωπικότητα της Μπράιντι Μέρφι, μιας Ιρλανδής γυναίκας του 19ου αιώνα, στη διάρκεια της ύπνωσης. Η Tighe δεν είχε πάει ποτέ στην Ιρλανδία, αλλά στη διάρκεια των συνεδριών ύπνωσης, μιλούσε με αγγλική προφορά, και έδινε λεπτομερείς πληροφορίες για την ζωή στην Ιρλανδία το 19ο αιώνα. Πέραν αυτής της περίπτωσης, έχουν υπάρξει κάποιες ανέκδοτες αναφορές για παιδιά που πιστεύουν ότι έχουν ζήσει προηγούμενες ζωές, και περιγράφουν πράγματα για μια περίοδο που δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν.

Έχουμε προηγούμενες ζωές;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Η απάντηση δίνεται μόνο μέσα από τις θρησκείες, αναλόγως στο τι πιστεύει ο καθένας.

Όπως έχει πει ο Ντίπακ Τσόπρα, "αποτελούμε ένα μικροσκοπικό κομμάτι της άπειρης ύλης. Ένα πνεύμα είναι τόσο αληθινό όσο η βαρύτητα ή ο χρόνος. Όμως, είναι εξίσου ακατανόητο, μυστηριώδες αλλά είναι πολύ πιο δυνατό. Οι αναμνήσεις, οι επιθυμίες και το κάρμα που βιώνει η συνείδησή σας ανακυκλώνονται σαν σπείρες με κατεύθυνση την ανώτερη συνείδηση. Ο τελικός στόχος είναι να γίνουμε ένα με την πηγή μας. Η ανακύκλωση ισχύει για όλα στο σύμπαν."

Πώς οι προηγούμενες ζωές μπορεί να επηρεάζουν την υγεία μας;

Οι θεραπευτές της αναδρομικής θεραπείας υποστηρίζουν ότι διάφορες ασθένειες, όπως οι ημικρανίες, η γαστρίτιδα, και συγκεκριμένα νοσήματα που ανθίστανται στη θεραπεία, είναι ανεπίλυτες καταστάσεις του παρελθόντος. Και πως πολλοί άνθρωποι μπορούν να θεραπεύσουν αυτές τις ασθένειες με αναδρομική θεραπεία.

Θεωρούν πως οι αναμνήσεις, τα γεγονότα, τα συναισθήματα, και τα άλυτα ζητήματα από την τρέχουσα ζωή ή προηγούμενες ζωές, μπορεί να επηρεάζουν τη ζωή στο σήμερα. Και μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ως τραύματα, ψυχοσωματικές ή ψυχολογικές παθήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες θεραπείες.

Η αναδρομική θεραπεία υποστηρίζει ότι πρέπει να κοιτάμε τι έχει συμβεί πίσω μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο παρόν. Πως μπορούμε να επεξεργαστούμε και να απελευθερώσουμε τα συναισθήματα του παρελθόντος. Και πως κάποιες φορές, οι προηγούμενες ζωές και εμπειρίες μπορεί να επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία μας με τρόπους τους οποίους δεν συνειδητοποιούμε.

αναδρομικη θεραπεια, regression therapy, past life therapy, PLT

Τεχνικές αναδρομικής θεραπείας

Μια συνεδρία αναδρομικής θεραπείας μπορεί να κρατάει 2-3 ώρες ή και περισσότερο.

Η αναδρομική θεραπεία βασίζεται στην ύπνωση και στη βαθιά χαλάρωση, η οποία βοηθά τους ασθενείς να χαλαρώσουν και να αφήσουν ελεύθερο το μυαλό τους. Άλλες τεχνικές, περιλαμβάνουν την ανάκληση αναμνήσεων, τη θεραπεία του εσωτερικού παιδιού, και συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αυτές οι τεχνικές συμβάλλουν στην ανάδυση αναμνήσεων, από την τρέχουσα ζωή ή προηγούμενες ζωές, και την επίλυση άλυτων ζητημάτων.

Η αναδρομική θεραπεία είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν κάποιοι θεραπευτές. Και βοηθά έναν άνθρωπο να ανακαλύψει τις αιτίες πίσω από τις ανησυχίες, τους φόβους και τις φοβίες του, από που προκύπτουν οι δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις, η αναποφασιστικότητα, οι χρόνιες παθήσεις, τα συναισθήματα θυμού, και τα μοτίβα αυτοσαμποτάζ.

Ποια είναι τα οφέλη της αναδρομικής θεραπείας;

Η αναδρομική θεραπεία έχει γίνει δημοφιλής στην new age εποχή και στους millennials. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να βιώσουν αυτή την εμπειρία από περιέργεια, άλλοι απλά στο πλαίσιο της εξερεύνησης νέων μονοπατιών.

Η αναδρομική θεραπεία υποτίθεται πως είναι μια τεχνική που βοηθά τους ανθρώπους να εξερευνούν τις προηγούμενες ζωές τους και να αντιμετωπίζουν τα ανεπίλυτα προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι που μπαίνουν στον κόσμο της "πνευματικότητας" θέλουν να κάνουν αναδρομική θεραπεία για να διαπιστώσουν τα οφέλη της. Οι θεραπευτές της αναδρομικής θεραπείας υποστηρίζουν πως υπάρχουν πολλά οφέλη από την αναδρομική θεραπεία, όπως:

 1. Αντιμετώπιση του άγχους και φόβων.
 2. Ανακάλυψη κρυμμένων ταλέντων και των χαρισμάτων.
 3. Εξερεύνηση των αιτιών σωματικών παθήσεων, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και ψυχολογικών διαταραχών.
 4. Απελευθέρωση τοξινών.
 5. Απαντήσεις σε μεταφυσικά θέματα, αντιμετώπιση του φόβου του θανάτου.
 6. Επανασύνδεση με την "ψυχή", τον ανώτερο εαυτό, το σκοπό της ζωής.

Ωστόσο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, η αναδρομική θεραπεία μπορεί να βοηθά κάποιους ανθρώπους να βρουν την επούλωση. Ίσως αυτό αφορά εξωστρεφείς ανθρώπους, που οι πεποιθήσεις τους είναι συμβατές με τη θεωρία της αναδρομικής θεραπείας (μετενσαρκώσεις) και που χαρακτηρίζονται από υποβολιμότητα. Για όσους πιστεύουν, η διαδικασία μπορεί να είναι ωφέλιμη, μεταμορφωτική και θεραπευτική.

Ποιους ωφελεί η αναδρομική θεραπεία;

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η αναδρομική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει:

 • τους ανθρώπους με ανεξήγητα χρόνια προβλήματα υγείας, φοβίες, και επίμονα προβλήματα υγείας.
 • οποιονδήποτε είναι αβέβαιος για το τι να κάνει με τη ζωή του, ή έχει "κολλήσει" σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, και ψάχνει να βρει λύσεις.
 • μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και κίνητρο για το πως κανείς να ζει μια καλή ζωή σήμερα, υπενθυμίζοντας την αξία και τις δυνάμεις του.

Αντιμετώπιση ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων

Οι πραγματικές αιτίες για τα ψυχοσωματικά και ψυχολογικά προβλήματα εντοπίζονται στα βιώματα της ζωής μας (ενήλικης και παιδικής ηλικίας) και όχι βεβαίως σε "προηγούμενες ζωές".

Η διερεύνηση και αναγνώριση όλων όσων έχουμε βιώσει (σε αυτή τη ζωή), είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίλυση τους. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR ένας άνθρωπος μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσει όσα τον βαραίνουν.