Κάνε το Τεστ
ανησυχία, πότε η ανησυχία γίνεται πρόβλημα, επίλυση προβλημάτων, αντιμετώπιση ανησυχίας

Πότε η ανησυχία γίνεται πρόβλημα;

Ανησυχία

Όλοι έχουμε προβλήματα, είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Αλλά μερικές φορές, όταν επικεντρωνόμαστε με όλη μας την ενέργεια στην επίλυση ενός προβλήματος τελικά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ανησυχούμε.

Η ανησυχία είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αρνητικής σκέψης για ανεπίλυτα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα. Δεν είναι απλά μια αρνητική σκέψη, η ανησυχία είναι μια παρατεταμένη περίοδος αρνητικής σκέψης για ένα θέμα, και συχνά επικεντρώνεστε στο χειρότερο σενάριο.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να συγχέουν την ανησυχία με την επίλυση των προβλημάτων. Αλλά δυστυχώς, παρά τις καλές προθέσεις μας, η ανησυχία στην πραγματικότητα παρεμποδίζει την διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως όταν ανησυχούν για ένα πρόβλημα, ασχολούνται με την επίλυσή του. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η ανησυχία δεν είναι το ίδιο με την επίλυση ενός προβλήματος. Αλλά πολλοί δυσκολεύονται να δουν τη διαφορά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι  πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι ανησυχούν επειδή προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα. Και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια για αυτούς που ανησυχούν πολύ. Η χρόνια ανησυχία συνδέεται με την σκέψη που απαιτείται για να βρει κάποιος την καλύτερη λύση.

Διαφορά ανησυχίας και επίλυσης προβλημάτων

Η επιτυχής επίλυσης των προβλημάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  • Προσδιορισμό του "προβλήματος"
  • Καθορισμό του τι ελπίζετε να επιτύχετε με τη λύση
  • Κατάληξη σε μια σειρά λύσεων
  • Αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε λύσης
  • Αναγνώριση της ιδανικής λύσης

Γενικά, οι άνθρωποι που λύνουν τα προβλήματά τους έχουν μια αισιόδοξη, θετική στάση απέναντι σε κάθε πρόβλημα, αποδέχονται ότι μπορεί να προκύψουν δυσκολίες και πιστεύουν ότι είναι ικανοί να ανταποκριθούν κατάλληλα.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν από την άλλη πλευρά , επικεντρώνονται περισσότερο σε όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά, αναγνωρίζουν την απειλή και μένουν κολλημένοι σε αυτή ή εξετάζουν όλες τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Τελικά επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν οδηγούν σε καμία λύση.

Γιατί συνδέουμε την ανησυχία και την επίλυση των προβλημάτων;

Η σκέψη για ένα πρόβλημα μας κάνει να νιώθουμε ανησυχία, και έτσι συγχέουμε αυτές τις δύο διαδικασίες. Αυτό είναι αλήθεια ειδικά για τους ανθρώπους που ανησυχούν πολύ και έχουν αρνητικές πεποιθήσεις για την ικανότητά τους να λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Βρίσκουν τα προβλήματα τρομακτικά και δεν έχουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να τα διαχειριστούν. Το άγχος τελικά τους κατακλύζει.

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανησυχία είναι παραγωγική. Σπαταλούν ενέργεια και χρόνο για να επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα. Όμως αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Μπορεί να νιώθουν εξουθενωμένοι αλλά στην πραγματικότητα δεν  έχουν κάνει τίποτα.

Αντιμετώπιση ανησυχίας

Καταγράψτε όσα σας ανησυχούν

Όταν γράφετε κάτι και το διαβάζετε, αυτό σας επιτρέπει να δείτε μια κατάσταση και από άλλη οπτική γωνία. Όταν καταγράφετε τις ανησυχίες σας σιγουρευτείτε ότι γράφετε και τα συναισθήματα που σας προκαλούν. Είναι ανάγκη να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα ώστε να τα μετατρέψετε σε θετικά που θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα που σας ανησυχεί.

Μην αφήνετε την ανησυχία να σας ελέγχει

Οι θετικές δηλώσεις είναι πανίσχυρες και είναι ο τέλειος τρόπος για να μετατρέψετε τις ανησυχίες σας σε κάτι που θα σας βοηθήσει. Αν ανησυχείτε ότι δεν θα τα πάτε καλά σε μια παρουσίαση, πείτε στον εαυτό σας ότι θα υπερβείτε τις προσδοκίες σας. Από τη στιγμή που θα σκέφτεστε θετικά, μπορείτε να αξιολογήστε την παρουσίασή σας με ανοιχτό μυαλό και να δείτε αν υπάρχουν λάθη. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα.

Πότε η ανησυχία γίνεται πρόβλημα;

Σκεφτείτε αν η ανησυχία σας είναι δικαιολογημένη

Μερικές φορές ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να μας προκαλέσουν έντονη ανησυχία. Σκεφτείτε λοιπόν αν η ανησυχία σας είναι δικαιολογημένη. Αν η κατάσταση χρήζει ανησυχίας, τότε έχετε τη δυνατότητα να δείτε με πιο θετικό τρόπο τα πράγματα. Αν η κατάσταση δεν αξίζει την ανησυχία σας τότε μπορείτε να την προσπεράσετε και να επικεντρωθείτε σε πιο σημαντικά πράγματα.

Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε για τις ανησυχίες σας

Μερικές φορές είναι ανάγκη να ζητήσετε την άποψη ενός άλλους ανθρώπου για να δείτε αν η ανησυχία σας είναι δικαιολογημένη. Να θυμάστε ότι τα πράγματα που δεν είναι στον έλεγχο σας μπορούν να προκαλέσουν έντονη ανησυχία, αλλά μερικές φορές είναι ανάγκη κάποιος να σας υπενθυμίζει ότι δεν είναι δικό σας πρόβλημα μέχρι να το συνειδητοποιήσετε. Ένα άτομο εμπιστοσύνης μπορεί να σας πει αν ένα θέμα αξίζει την ενέργεια και την προσοχή σας.

Η ανησυχία είναι μια κακή αντίδραση στα προβλήματα;

Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε ανησυχία όταν αναγνωρίζετε μια απειλή ή ένα πρόβλημα, δεν είναι βοηθητικό να διατηρείτε την ανησυχία όταν προσπαθείτε να διορθώσετε κάτι.

Η ανησυχία μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν νιώθουμε άσχημα επηρεάζεται η κρίση μας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Είναι ένα αρνητικό μοτίβο σκέψης που μας κάνει να νιώθουμε πιο απαισιόδοξοι για το πρόβλημα και πιο πιθανό να απορρίψουμε λύσεις που δεν είναι αρκετά καλές.

Όταν ανησυχούμε χρειαζόμαστε πολλή ψυχική προσπάθεια για να σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε στην απειλή και να συγκεντρωθούμε στο στόχο μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αποθέματα ενέργειας για να λύσουμε το πρόβλημα.

Η ανησυχία έχει κάποιο κόστος. Οι άνθρωποι που ανησυχούν είναι λιγότεροι αποτελεσματικοί στην εύρεση λύσεων και δυσκολεύονται να υλοποιήσουν τις λύσεις. Επίσης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση.

Μπορείτε να διακρίνετε πότε ανησυχείτε και πότε σκέφτεστε την λύση των προβλημάτων σας και μπορείτε να αλλάξετε τα δυσλειτουργικά μοτίβα:

  • Όταν σκέφτεστε ένα θέμα ή ένα πρόβλημα, πάρτε ένα λεπτό και επεξεργαστείτε πως νιώθετε. Αισθάνεστε πίεση, δυσφορία, αναστάτωση ή ανησυχία. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Μπορείτε να επανέλθετε στο πρόβλημα όταν θα έχετε ηρεμήσει.
  • Σπαταλάτε πολύ χρόνο για να σκέφτεστε τα χειρότερα σενάρια. Να θυμάστε πως όταν επικεντρώνεστε σε όσα δεν θέλετε να συμβούν στερείτε χρόνο από την παραγωγική σας σκέψη. Βάλτε σε προτεραιότητα τους στόχους σας, και αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε προσηλωμένοι στην επίτευξή τους.
  • Σκέφτεστε λύσεις τις οποίες τις απορρίπτετε αμέσως επειδή σας φαίνονται αναποτελεσματικές. Αυτό σημαίνει ότι ανησυχείτε. Η ανησυχία σας κάνει απαισιόδοξους για κάθε λύση. Οι επιλογές είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην επίλυση ενός προβλήματος.

Όταν σκέφτεστε ένα πρόβλημα προσπαθήστε να είστε ανοιχτόμυαλοι, ήρεμοι και μη επικριτικοί. Ξεκαθαρίστε το πρόβλημα, αναγνωρίστε το στόχο σας, και σκεφτείτε θετικά. Αν όμως σας κατακλύζουν οι αρνητικές σκέψεις, μην απογοητεύεστε ή μην τα παρατάτε. Απλά αφήστε αυτές τις σκέψεις να φύγουν και συγκεντρωθείτε ξανά στο πρόβλημα.

Αντιμετώπιση ανησυχίας και άγχους

Η ανησυχία δεν είναι πάντα κακή, αλλά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με πιο θετικό τρόπο. Σίγουρα η ανησυχία σας δεν θα σταματήσει σε μια νύχτα, αλλά αν μάθετε να δίνετε τον ανάλογο χρόνο και προσπάθεια, θα δείτε ότι σταδιακά θα λύνετε πιο εύκολα τα προβλήματά σας.  Μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε την ανησυχία σας και να επιλύετε τα προβλήματα σας με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να δώσουν τη λύση, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου με φυσικό τρόπο.