Κάνε το Τεστ
κορωνοϊ'ος, εργασιακό άγχος, αβεβαιότητα

Κορωνοϊός και εργασιακό άγχος

Κορωνοϊός και Εργασιακό Άγχος

Αυτές τις ημέρες με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού όλοι νιώθουμε ανησυχία ,άγχος και ο καθένας επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό. Ίσως να αισθάνεστε υπερφορτωμένοι από τις πληροφορίες και τις συζητήσεις  που ακούτε από τους γύρω σας. Ίσως να μην μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιες πληροφορίες είναι αληθείς και ποιον πρέπει να εμπιστευτείτε όταν τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα. Είναι καλό να είστε ενήμεροι για όσα συμβαίνουν αλλά ίσως να μην μπορείτε να διαχειριστείτε την πληθώρα πληροφοριών από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε εθνικό επίπεδο γίνονται κάποιες προσπάθειες να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Τα σχολεία κλείνουν και σταδιακά κλείνουν και όλες οι επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μετακινήσεις και έτσι και η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού. Όλες αυτές οι αναπάντεχες αλλαγές όμως μας επηρεάζουν όλους. Κάποιοι μπορεί να είχαν σχεδιάσει ένα ταξίδι και να το ακύρωσαν. Κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν προσωρινά. Ή ίσως να έχετε στο περιβάλλον σας ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Λόγω της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις αρχίζουν να εφαρμόζουν την τηλεργασία ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από το σπίτι τους. Όμως η δουλειά από το σπίτι μπορεί να είναι μια μοναχική διαδικασία και να νιώθετε ότι απομονώνεστε, αλλά μην πανικοβάλλεστε. Δεν έχουν συνηθίσει όλοι να δουλεύουν από το σπίτι. Είστε στον προσωπικό σας χώρο και όχι στο συνηθισμένο επαγγελματικό περιβάλλον. Στο σπίτι χρειάζεται να γίνουν πολλές δουλειές όπως το πλύσιμο των πιάτων, το πλυντήριο και το καθάρισμα. Ίσως να θέλετε να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες αλλά ο σκύλος σας να πρέπει να βγει βόλτα. Τελικά παρατηρείτε ότι δουλεύετε περισσότερες ώρες από ότι στο γραφείο γιατί αποσπάται η προσοχή σας.

Αν δεν έχετε ξαναδουλέψει από το σπίτι, σίγουρα θα αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις που μπορεί να μην είχατε στον επαγγελματικό σας χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να είστε οργανωμένοι. Μην κοιμάστε περισσότερο ή μην χρονοτριβείτε με το πρωινό, και ξεκινήστε αμέσως τη δουλειά όπως αν πηγαίνατε στο γραφείο σας. Είναι ανάγκη να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες για αυτό:

  1. Καθορίστε ένα συγκεκριμένο χώρο μέσα στο σπίτι που θα εργάζεστε ώστε να μην σας διακόπτουν αλλά και εσείς να μην παρεμβαίνετε στις ζωές των άλλων.
  2. Αποκλείστε τους ενοχλητικούς θορύβους από τους γείτονες ή από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Φορέστε ακουστικά και ακούστε χαλαρή μουσική, που θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε, να συγκεντρωθείτε και να μην είστε σε πίεση.
  3. Θέστε ψυχολογικά όρια, μην μπαίνετε σε πειρασμούς (μην τρώτε συνεχώς) και μην προσπαθείτε να ολοκληρώσετε δουλειές που έχετε αφήσει στη μέση. Κάντε όλες τις δραστηριότητες εκτός ωραρίου εργασίας όπως θα κάνατε και φυσιολογικά.
  4. Μόλις ολοκληρώσετε τη δουλειά σας απομακρύνετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.
  5. Κρατήστε επικοινωνία με τους συνεργάτες σας στη δουλειά ώστε να μην νιώθετε απομονωμένοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δίνουν τη δυνατότητα των βιντεοκλήσεων ώστε να μην νιώθουμε αποκομμένοι.
  6. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που έχετε στο σπίτι σας και κάντε πράγματα που πριν δεν προλαβαίνατε να κάνετε. Δείτε μια ταινία που σας αρέσει, διαβάστε ένα βιβλίο, ή μαγειρέψτε κάτι διαφορετικό. Φροντίστε τον κήπο σας καθώς η επαφή με τη φύση μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί. Μιλήστε μέσω Skype με τους φίλους και την οικογένειά σας.
  7. Παραμείνετε δημιουργικοί και μην αφήνετε την κατάσταση να μειώσει την ηρεμία σας, την ευτυχία σας ή την παραγωγικότητά σας. Η μεγαλύτερη δύναμή σας είναι ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα. Μπορεί να σας κάνει θύματα ή να σας ενδυναμώσει. Όταν βλέπετε τα πράγματα θετικά σε μια αρνητική κατάσταση και κατανοείτε τι μπορείτε να ελέγξετε και τι όχι, είναι πιο εύκολο να αποδεχτείτε όσα είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Ο καλύτερος σύμμαχος είναι να βρείτε την ευκαιρία σε αυτή τη δυσκολία και όχι τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία.