Κάνε το Τεστ
θετική ψυχολογία, τι είναι η θετική ψυχολογία, θεμελιώδη στοιχεία θετικής ψυχολογίας, οφέλη θετικής ψυχολογίας

Τι είναι η θετική ψυχολογία;

Θετική Ψυχολογία

Στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να παρασυρόμαστε από την αρνητικότητα που υπάρχει γύρω μας. Τα μέσα ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν συνεχώς δυσάρεστες ειδήσεις. Όμως αυτό το τοξικό περιβάλλον έχει αρνητική επίδραση στη ζωή μας.

Η ζωή μας εξαρτάται από τις αντιδράσεις μας

Συνεχώς γύρω μας συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Τα οικονομικά προβλήματα, τα θέματα υγείας, το άγχος αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας. Η θετική ψυχολογία ανακατευθύνει τη σκέψη μας. Η ιδέα είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας και επομένως όσα σκεφτόμαστε μπορούν να μας δώσουν ενέργεια ή να μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Αλλάζοντας τις σκέψεις μας, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Μια ζωή στην οποία θα μπορείτε να ελέγχετε την αρνητικότητα μοιάζει ελκυστική.

Θεμελιώδη στοιχεία θετικής ψυχολογίας

Η θετική ψυχολογία αποτελείται από κάποια θεμελιώδη στοιχεία:

Θετικά συναισθήματα: τα θετικά συναισθήματα είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να έχετε θετική στάση. Η ιδέα είναι να προσπαθήσετε να ενισχύσετε τα θετικά συναισθήματα σε διαφορετικά στάδια της ζωής σας. Μπορείτε να θυμάστε όλα τα καλά που έχετε ζήσει στο παρελθόν, να απολαμβάνετε το παρόν και να σκέφτεστε αισιόδοξα το μέλλον.

Δέσμευση: αναφέρεται στη δέσμευση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που ταιριάζουν με τις δεξιότητές σας. Η ικανοποίηση που παίρνετε όταν ολοκληρώνετε όσα έχετε να κάνετε ονομάζεται ροή. Μπορείτε να βρείτε τη ροή σε χόμπι, στη δουλειά σας ή σε οτιδήποτε ταιριάζει με τις ικανότητές σας.

Σχέσεις: όλοι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και βασιζόμαστε στις σχέσεις με τους άλλους. Οι φιλικές σχέσεις και η οικογένεια είναι σημαντικά για την ευτυχία στη ζωή μας. Επίσης προσφέρουν υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές. Οι σχέσεις δίνουν νόημα στη ζωή μας.

Νόημα: η αίσθηση του νοήματος ή του σκοπού συνδέεται με την ικανοποίηση που λαμβάνετε από τη δουλειά σας, τις κοινωνικές σας σχέσεις ή το περιβάλλον σας.

Επιτεύγματα: τα επιτεύγματα είναι κάτι διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο. Είναι θεμελιώδες στοιχείο και περιλαμβάνει την επιβράβευση μετά από κάθε επίτευγμα.

Η δύναμη της θετικότητας

Ο θετικός τρόπος σκέψης και η αισιοδοξία συνδέονται με σημαντικά οφέλη που περιλαμβάνουν:

  • Περισσότερη ικανοποίηση στις σχέσεις
  • Καλύτερη συνολική υγεία
  • Καλύτερο ύπνο
  • Μειωμένο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο
  • Περισσότερο αυτοέλεγχο
  • Αυξημένη απόδοση στη δουλειά