Κόμπλεξ κατωτερότητας

κόμπλεξ κατωτερότητας, σύμπλεγμα κατωτερότητας, τι είναι το κόμπλεξ κατωτερότητας, σημάδια κόμπλεξ κατωτερότητας, αντιμετώπιση συμπλέγματος κατωτερότητας

Σύμπλεγμα Κατωτερότητας

Όλοι βιώνουμε στιγμές στη ζωή μας που νιώθουμε ότι είμαστε ανεπαρκείς ή αναποτελεσματικοί συγκριτικά με τους άλλους, είτε επειδή δεν φτάσαμε το στόχο μας στη δουλειά, είτε επειδή δεν τα πήγαμε καλά στις εξετάσεις, είτε επειδή έχουμε λιγότερα επιτεύγματα από τους συμμαθητές μας. Ως παιδιά, πάντα συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους καλύτερους μαθητές ή τους συμμαθητές που είναι πιο καλοί στα αθλήματα ή στη μουσική.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες στιγμές να νιώθουμε ανεπαρκείς, και αποτελεί κίνητρο για να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Είναι ανθρώπινο να νιώθουμε κατώτεροι κάποιες φορές, και κατά κάποιο τρόπο είναι αναγκαίο και δείχνει ταπεινότητα. Τελικά, αν δεν κάνετε λάθη και δεν μάθετε από αυτά, δεν θα ωριμάσετε και δεν θα εξελιχθείτε ποτέ. Ωστόσο, τα συναισθήματα ανεπάρκειας για κάποιους μπορεί να είναι έντονα και να προκαλούν την αίσθηση της αποτυχίας ή χαμηλή αυτοεκτίμηση που τελικά οδηγεί σε μηρυκασμό των αρνητικών σκέψεων για τον εαυτό. Αν και μερικές φορές το αίσθημα ανεπάρκειας μπορεί να σας δώσει ώθηση για να προχωρήσετε, κάποιες άλλες μπορεί να σας κρατά κολλημένους σε συναισθήματα κατωτερότητας, τα οποία γίνονται τεράστιο πρόβλημα. Αν τα συναισθήματα κατωτερότητας κυριεύουν τη  ζωή σας και δεν σας αφήνουν να επιτύχετε τους στόχους σας, μπορεί να έχετε σύμπλεγμα κατωτερότητας.

Αν και το “κόμπλεξ κατωτερότητας” είναι ένας κοινωνικός όρος και όχι κάποια διάγνωση ενός ψυχικού θέματος, αποτελεί ένα πραγματικό φαινόμενο. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κόμπλεξ κατωτερότητας έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κάνουν αρνητική συζήτηση με τον εαυτό τους. Αυτό το φαινόμενο είναι εξουθενωτικό για τους ανθρώπους που το βιώνουν.

Το σύμπλεγμα κατωτερότητας είναι ένα συναίσθημα ανεπάρκειας εξαιτίας πραγματικών ή φανταστικών κοινωνικών, ψυχολογικών, πνευματικών ή σωματικών ελαττωμάτων.

Υπάρχουν δύο τύποι συμπλέγματος κατωτερότητας:

 1. Η πρωτοπαθής κατωτερότητα που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία όταν ένα παιδί νιώθει αβοήθητο. Η κατωτερότητα αυξάνεται όταν τα παιδιά συγκρίνονται αρνητικά με τους άλλους και αυτό οδηγεί σε σύμπλεγμα κατωτερότητας στην ενήλικη ζωή.
 2. Η δευτεροπαθής κατωτερότητα συμβαίνει όταν ένας ενήλικας δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του για να καλύψει τα συναισθήματα κατωτερότητας που έχει από την παιδική του ηλικία.

Σημάδια συμπλέγματος κατωτερότητας

Το σύμπλεγμα κατωτερότητας σημαίνει ότι έχετε αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές και τάσεις. Τα σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Συγκέντρωση σε επαναλαμβανόμενες σκέψεις που σας προκαλούν αναστάτωση.
 • Νιώθετε ντροπή, ενοχές ή ότι αποτυγχάνετε συνεχώς.
 • Απομακρύνεστε από τους συνεργάτες σας, τους συμμαθητές σας ή μέλη της οικογένειάς σας.
 • Λέτε ψέματα στους άλλους για να καλύψετε τα συναισθήματα της απομόνωσης και της αποτυχίας.
 • Νιώθετε υπεύθυνοι για τις αποτυχίες και τα λάθη των άλλων ανθρώπων.
 • Ζητάτε την προσοχή και προσποιείστε ότι είστε άρρωστοι, θλιμμένοι ή θέλετε η συζήτηση να γυρνά γύρω από εσάς.
 • Αποφεύγετε κάθε μορφή ανταγωνισμού ή σύγκρισης με τους άλλους. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν παίρνουν ρίσκα, δεν δοκιμάζουν νέα πράγματα και καταλήγουν να χάνουν πολλές ευκαιρίες.
 • Είστε υπερβολικά ευαίσθητοι στα κομπλιμέντα και στην κριτική.
 • Είστε τελειομανείς και νευρωτικοί (νιώθετε άγχος, κατάθλιψη και άλλα αρνητικά συναισθήματα).

Αντιμετώπιση συμπλέγματος κατωτερότητας

Το κόμπλεξ κατωτερότητας δεν πληγώνει μόνο εσάς, αλλά και τους ανθρώπους που είναι κοντά σας. Υπάρχουν τρόποι για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να κάνετε καθημερινά θετικές δηλώσεις όταν νιώθετε ανεπαρκείς.

Η ψυχοθεραπεία έχει πολλά οφέλη. Με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή μπορείτε να δουλέψετε όλα όσα σας έχουν πληγώσει στην παιδική ηλικία, τα τραύματα σας και έτσι να ξεκινήσετε να επουλώνεστε.

Τελικά , ο καθένας έχει δυνατότητες και αδυναμίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να αισθάνεστε κατώτερος από οποιονδήποτε άλλο.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more