Κάνε το Τεστ
κανόνας 80/20, αρχή Pareto, Παρετο, νόμος, πως εφαρμόζεται η αρχή Pareto

Κανόνας 80/20 (Αρχή Pareto – νόμος Παρέτο)

Η αρχή Παρέτο και η υγεία μας

Η αρχή Pareto (νόμος Παρέτο), γνωστή επίσης ως κανόνας 80/20, σημαίνει ότι το 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από το 20% της προσπάθειας, των μέσων ή αιτίων. Είναι μια αρχή που μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την απόδοσή μας.

Η αρχή Pareto πήρε το όνομά της από τον Ιταλό οικονομολόγο, Vilfredo Pareto. Ο Παρέτο χρησιμοποίησε αυτή την αρχή για να αποκαλύψει μια άνιση αλλά προβλέψιμη κατανομή του πλούτου στην κοινωνία, το 80% του πλούτου παράγονταν από το 20% του πληθυσμού. Ο Pareto εξήγησε πως το 80% των μπιζελιών στην αυλή του παράγονταν από το 20% των σπόρων. Ισχυρίστηκε ότι αυτή η αρχή μπορεί να εφαρμοστεί παντού.

Ένα παράδειγμα της αρχής Παρέτο, είναι το παρακάτω: οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά τις τέσσερις ημέρες παράγουμε το 20% αυτών που έχουμε να κάνουμε σε μια εβδομάδα, υπάρχει μία μόνο ημέρα κατά την οποία παράγουμε το 80% της δουλειάς. Τι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε αν παρακολουθούσαμε αυτή την  ημέρα και προσπαθούσαμε και οι υπόλοιπες μέρες μας να είναι έτσι;

Τα κύρια σημεία της αρχής Παρέτο:

  • Το 80% των αποτελεσμάτων προέρχονται μόνο από το 20% της προσπάθειας ή του χρόνου.
  • Το 80% των εξόδων προέρχεται μόνο από το 20% των εσόδων.
  • Το 80% όλων των συνεπειών προέρχονται μόνο από το 20% των αιτιών.
  • Το 80% των κερδών μιας εταιρείας προέρχονται μόνο από το 20% των προϊόντων και των πελατών.

Πώς μπορώ να εφαρμόσω την αρχή Pareto;

Σκεφτείτε τα εξής:

  • Ποιο 20% των προσπαθειών σας έχουν ως αποτέλεσμα το 80% των επιθυμητών αποτελεσμάτων, της επιτυχίας και της ευτυχίας σας;
  • Ποιο 20% των προσπαθειών σας προκαλούν το 80% των προβλημάτων σας και της δυστυχίας σας;

Μην κάνετε εικασίες, αντιθέτως δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα για να δείτε πως ξοδεύετε τα λεπτά και τις ώρες κατά μέσο όρο σε μια εβδομάδα εργασίας.

Εξετάστε κάθε εργασία που εκτελείτε και το χρόνο που ξοδεύετε για κάθε μία, και σκεφτείτε τις δύο παραπάνω ερωτήσεις.

Ο χρόνος είναι συνεχής και μετρήσιμος. Όταν μετράτε πόσο χρόνο σας παίρνει να παράγετε συγκεκριμένα αποτελέσματα, κάνετε ένα βήμα προς την επιτυχία. Τα όνειρα της ζωής σας μπορούν να εκπληρωθούν με στρατηγική και επιμονή, όχι με ευχές και το νόμο της έλξης.

Μπορεί να χρειαστείτε λίγο χρόνο για αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να είναι επώδυνο να ανακαλύπτετε πόσο χρόνο σπαταλάτε σε πράγματα που δεν είναι παραγωγικά και δεν σας κάνουν ευτυχισμένους. Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να κερδίσετε τις χαμένες ώρες, αλλά μπορείτε με αυτή τη διαδικασία να κερδίσετε πολλές ώρες στο μέλλον.

Ο στόχος σας όταν χρησιμοποιείτε την αρχή Pareto είναι διπλός:

  • Εντοπίζετε τις ανεπάρκειες σας ώστε να μπορέσετε να τις εξαλείψετε.
  • Εντοπίζετε τα δυνατά σας σημεία ώστε να τα χρησιμοποιήσετε για να έχετε καλύτερη απόδοση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αρχή Pareto μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν ορισμένοι στόχοι δεν συμβάλλουν τόσο πολύ στο συνολικό σας στόχο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τους αγνοήσετε με ασφάλεια.

Για παράδειγμα, ίσως να έχετε συνειδητοποιήσει ότι απαντώντας τα email για τέσσερις ώρες την ημέρα είναι χάσιμο χρόνου , για αυτό μπορείτε να μειώσετε το χρόνο σε μισή ώρα την ημέρα για να απαντήσετε. Ίσως να είναι απαραίτητο να απαντήσετε στα email, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να χρειάζεστε το 50% του χρόνου σας στη δουλειά.

Πρέπει να αναγνωρίσετε και να επικεντρώσετε την ενέργειά σας στο 20% των δραστηριοτήτων , οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν το δρόμο σας προς την επιτυχία. Η αρχή Pareto αντανακλά τη διαφορά μεταξύ αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας και μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε προτεραιότητες και να επικεντρωθείτε σε αυτά που έχουν σημασία για εσάς.

Η αποδοτικότητα σημαίνει ότι τα πράγματα γίνονται σωστά, ενώ η αποτελεσματικότητα σημαίνει να κάνετε τα σωστά πράγματα.

Η αρχή Pareto είναι μια ιδέα που δείχνει ότι το 20% των προσπαθειών μας αποδίδει το 80% της ανταμοιβής μας. Είναι μια αρχή που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πτυχή μιας επιχείρησης. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στην πραγματική μας ζωή, ποιο 20% του ελεύθερου χρόνου σας αποκαλύπτει το 80% της ευτυχίας σας;

Συμπερασματικά

Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το 20% που σας προσφέρει ανταμοιβή, μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο κάνοντας πράγματα για να κερδίσετε μεγαλύτερη ανταμοιβή. Μπορείτε επίσης να μειώσετε το 80% του χρόνου που σπαταλάτε για να κερδίσετε 20% ανταμοιβής.

Life Coaching και επίτευξη στόχων

To LIFE COACHING μπορεί να σας βοηθήσει να γίνεται πιο παραγωγικοί, να θέσετε στόχους και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας!