Κάνε το Τεστ
στόχοι, επίτευξη στόχων, βήματα για να επιτύχετε τους στόχους σας, τρόποι για να επιτύχετε τους στόχους σας

Βήματα για να επιτύχετε τους στόχους σας

Επίτευξη στόχων

Τα όνειρα μας δίνουν έμπνευση να χτίσουμε μα ζωή μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε. Αλλά τα όνειρα, χωρίς δράση παραμένουν μόνο όνειρα…

Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, είναι ανάγκη να σταματήσουμε τα όνειρα και να αρχίσουμε την πράξη. Η δράση σημαίνει ότι δημιουργούμε ένα σχέδιο για να επιτύχουμε τους στόχους μας και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Τα παρακάτω βήματα μπορούν να γίνουν οδηγός για αν δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε.

1. Οραματιστείτε τον εαυτό σας να αναλαμβάνει δράση

Μπορεί να έχετε ένα γενικό όραμα για όσα θέλετε να επιτύχετε. Ίσως να θέλετε να συνεχίσετε τις σπουδές σας , να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση. Όταν όμως οι στόχοι σας είναι τόσο ασαφείς, είναι δύσκολο να τους κάνετε πραγματικότητα. Καλό είναι να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα των στόχων σας ώστε να φωτίσει το μονοπάτι της επιτυχίας σας.

Οι μελέτες δείχνουν πως όταν οραματιζόμαστε τους στόχους μας με λεπτομέρειες αυτό ενισχύει τα κίνητρά σας, και μας οδηγεί στη δράση. Όταν οραματίζεστε τα όνειρά σας, μοιάζουν πιο εφικτά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να δουλέψετε σκληρά για να τα καταφέρετε.

Μπορείτε λοιπόν, να κλείσετε τα μάτια σας και κάντε εικόνα τη ζωή που επιθυμείτε. Οι στόχοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι. Σε ένα χαρτί μπορείτε να γράψετε κάθε λεπτομέρεια του ονείρου σας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα vision board που θα σας υπενθυμίζει καθημερινά τους μεγάλους στόχους σας.

2. Αναπτύξτε τις ηγετικές σας ικανότητες

Όταν δυσκολεύεστε να αναλάβετε δράση για τα όνειρά σας, τότε η προσοχή σας αποσπάτε από τη δράση. Έχετε περιορισμένο  χρόνο και ενέργεια, για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγετε συνειδητά που θα τα ξοδέψετε.

Οι ηγετικές ικανότητες είναι αυτές που καθορίζουν την επίτευξη του στόχου σας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να ξεκαθαρίσετε τις αξίες σας, και να τις εφαρμόσετε στους στόχους σας. Είναι μια προσωπική αποστολή, να ορίσετε ξεκάθαρες αρχές και προτεραιότητες.

3. Αναγνωρίστε τα κίνητρά σας

Μερικές φορές η απάντηση είναι απλή σε αυτή την ερώτηση, "Τι με σταματά από το να αναλάβω δράση;" Μπορεί ο στόχος σας να μην είναι κάτι που πραγματικά επιθυμείτε, ίσως να μην είναι δικό σας όνειρο αλλά το όνειρο κάποιου άλλου.

Είναι ανάγκη να διαχωρίσετε αυτά που εσείς θέλετε από τις προσδοκίες των άλλων. Πώς όμως μπορείτε να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείτε; Καλό είναι να αρχίσετε να εξερευνάτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά σας κίνητρα.

Τα εσωτερικά κίνητρα σημαίνουν ότι επιμένουμε σε ένα στόχο για εσωτερικούς λόγους. Μπορεί να είναι βαθιές επιθυμίες μας. Αυτά συνήθως μας προσφέρουν ικανοποίηση, όπως όταν υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες, χτίζουμε μια δυνατή σχέση ή εξελίσσουμε το πάθος μας.

Τα εξωτερικά κίνητρα έχουν να κάνουν με εξωτερικούς παράγοντες. Αφορούν εξωτερικούς στόχους που προσφέρουν εξωτερική ικανοποίηση, όπως τα χρήματα, το κοινωνικό στάτους ή η καλή φήμη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μια προαγωγή, την αποφοίτηση από ένα καλό σχολείο. Οι εξωτερικοί στόχοι συχνά είναι αποτέλεσμα εξωτερικής πίεσης, από την οικογένεια ή την κοινωνία, και μπορεί να μην έχουν σημασία για εμάς.

Φυσικά, κάθε κίνητρο, εσωτερικό ή εξωτερικό, έχει μεγάλη αξία, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά τους.  Καλό είναι να κάνετε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας:

 • Αυτό το όνειρό έχει αξία για εμένα;
 • Γιατί θέλω να επιτύχω αυτό το στόχο;
 • Με αυτό το επίτευγμα θα κερδίσω την επιβεβαίωση των άλλων;
 • Τι είδους επιβράβευση περιμένω;

4. Θέστε ξεκάθαρους στόχους

Η δράση σημαίνει να μετατρέπετε τα όνειρα σε πράξη. Η ονειροπόληση για τους στόχους σας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν καταβάλλετε προσπάθεια. Είναι ανάγκη να μείνετε δεσμευμένοι στο πλάνο σας , όχι μόνο στο δημιουργικό κομμάτι.

Μέχρι να κάνετε αυτή τη μετάβαση, ένα όνειρό μπορεί να μοιάζει πολύ μεγάλο και εξωφρενικό, πράγμα που σας κάνει να τρομάζετε. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι η κύρια αιτία της αναβλητικότητας.

Αν έχετε ένα μεγάλο όνειρο, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να φτάσετε στο στόχο σας;

Κάντε μια λίστα με όλα τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου σας. Καθορίστε προθεσμίες, αφιερώστε χρόνο και προσπάθεια.

5.Κάντε διαλλείματα για να αποφύγετε το burnout

Όταν αναλαμβάνετε τον έλεγχο της ζωής σας , αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεμίζετε το πρόγραμμά σας. Στη σύγχρονη κοινωνία, οι άνθρωποι συνεχώς τρέχουν χωρίς να έχουν χρόνο να ηρεμούν. Μερικές φορές πιέζουμε τόσο πολύ τον εαυτό μας, που τελικά δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο burnout.

Μερικές φορές το στρες της καθημερινότητας , ρουφά όλη μας την ενέργεια χωρίς να έχουμε τίποτα να δώσουμε για να επιτύχουμε τα όνειρά μας. Και άλλες φορές, κάνουμε τόσο σκληρή προσπάθεια που φτάνουμε στα όρια του burnout. Όμως είναι ανάγκη να κάνουμε διαλλείματα.

Όταν πιέζουμε τον εαυτό μας ενώ νιώθουμε εξουθενωμένοι, τελικά θα μας οδηγήσει σε κακή απόδοση και θα υπάρχει σοβαρό κόστος στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Το burnout παρεμβαίνει αρνητικά στην επαγγελματική και στην προσωπική μας ζωή. Είναι ανάγκη να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όσο λοιπόν δουλεύετε για την  επίτευξη των στόχων σας, ακούστε το σώμα σας.

Όταν νιώθετε κούραση ή άγχος κάντε ένα διάλλειμα. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να επανέλθετε για να αντιμετωπίσετε τις επόμενες προκλήσεις.

6. Καταπολεμήστε το άγχος

Αν οι μέρες σας είναι γεμάτες άγχος, είναι καλό να πάρετε το χρόνο σας για να ηρεμήσετε , αντί να συνεχίσετε να δουλεύετε. Εάν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, μην κατηγορείτε την αναβλητικότητα. Καλό είναι να ανακαλύψετε τρόπους για να περιορίσετε το άγχος, και να ενισχύσετε την θετική σας ενέργεια.

Υπάρχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο στρες. Πολλοί άνθρωποι δίνουν σημασία στους εξωτερικούς παράγοντες και αγνοούν το ψυχολογικό στρες στο σώμα. Όμως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Δυστυχώς, στις μέρες μας υπάρχουν πολλές πηγές άγχους, όπως η ανατροφή των παιδιών, η καριέρα, τα προσωπικά θέματα. Όμως κάποια από αυτά μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε ώστε να ανακτήσετε την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή σας.

Όταν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει είναι υπερβολικές, καλό είναι να βρίσκετε λίγο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας.

Πάντα θα υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν στρες. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα έξω από τον έλεγχο μας και προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για να μείνουμε υγιείς και να επικεντρωθούμε στους στόχους μας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του στρες στο σώμα μας.

Η απόκριση στο στρες είναι μια διαδικασία με αρχή, μέση και τέλος. Αυτή η διαδικασία έχει ως σκοπό να μας προστατεύσει από τους κινδύνους. Έτσι όταν υποχωρεί ο κίνδυνος υποχωρεί και το στρες. Όταν όμως το στρες παραμένει πρέπει να βρείτε τρόπους για να επαναφέρετε την ισορροπία στο σώμα.

Κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους περιλαμβάνουν:

Φυσικά, η διαχείριση του στρες δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά και ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να εξερευνεί τι του ταιριάζει. Μια τεχνική που λειτουργεί για έναν άνθρωπο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο.

επιτευξη στοχου, επιτευξη στοχων

7. Διοχετεύστε τα συναισθήματα σας σε θετικούς τρόπους έκφρασης

Όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση, τότε σίγουρα θα υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο μας. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν όλα τα συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, η λύπη, και η οργή. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορούν να καταστρέψουν την σωματική και την ψυχική μας υγεία, και να γίνουν εμπόδιο στην πρόοδό μας.

Ακούστε τα συναισθήματά σας και σίγουρα θα σας δώσουν κίνητρο να συνεχίσετε. Τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορείτε να τα εκφράσετε με θετικό τρόπο όπως η μουσική ή ο χορός.

8. Φτιάξτε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το στομάχι παίζει κύριο ρόλο στο πως νιώθουμε, και τα θέματα στο μικροβίωμα του εντέρου έχει άμεση σχέση με τις ψυχικές διαταραχές. Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι έχει σημαντική επιρροή στα κίνητρα μας.

Πώς θα διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

 • κατανάλωση προβιοτικών
 • άσκηση
 • αντιμετώπιση του άγχους
 • κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών
 • άφθονο νερό
 • περιορισμός αλκοόλ και καφεΐνης 

9. Ενισχύστε την αντοχή σας

Πολλά βιβλία υποστηρίζουν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ταλέντου αλλά χρειάζεται πάθος και επιμονή για να φτάσει κάποιος στο στόχο του. Η αντοχή και το σθένος είναι αυτό που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια και τις προκλήσεις.

Βάλτε λοιπόν στην άκρη τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις και πιστέψτε στο στόχο σας. Δεν θα είναι εύκολο αλλά η αντοχή θα σας βοηθήσει στα εξής:

10. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον επιτυχίας

Οι άνθρωποι που επιτυγχάνουν τους στόχους τους το κάνουν με επιμονή και προσπάθεια, αλλά δεν τα καταφέρνουν μόνοι τους.

Πώς είναι το περιβάλλον σας;

 • Αφιερώνετε χρόνο στους θετικούς ανθρώπους;
 • Αντιμετωπίζετε καταστάσεις που σας εμπνέουν να αναλάβετε δράση;
 • Έχετε δίπλα σας υποστηρικτικούς ανθρώπους όταν τα πράγματα είναι δύσκολα;

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε δίπλα σας ανθρώπους θετικούς, οι οποίοι δουλεύουν για να επιτύχουν τους στόχους τους.

11. Αφήστε πίσω σας την τελειομανία

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα ή αναβάλλουν τις εργασίες που έχουν να κάνουν επειδή θέλουν όλα να είναι τέλεια. Αλλά όταν κάποιος προσπαθεί για την τελειότητα, τότε δεν μπορεί να την φτάσει. Αν κατηγορείτε τον εαυτό σας κάθε φορά που κάνετε λάθος, αναβάλλετε πράγματα όταν προκύπτουν προβλήματα ή νιώθετε ότι θα αποτύχετε, τότε σίγουρα δεν θα καταφέρετε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Δεν υπάρχει η τελειότητα. Η δράση σημαίνει ότι κάνετε προσπάθεια, επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει λάθη, μαθαίνετε και ωριμάζετε.

Η τελειομανία είναι η κύρια αιτία της αναβλητικότητας. Αν έχετε παρατηρήσει αυτά τα μοτίβα στη συμπεριφορά σας μπορείτε να τα αλλάξετε.

12. Κάντε ένα καθημερινό πλάνο δράσης

Η καθημερινή προσπάθεια χρειάζεται οργάνωση και προγραμματισμό. Χωρίς ξεκάθαρο πλάνο, μπορεί να αποφύγετε συγκεκριμένα βήματα. Η οργάνωση της καθημερινότητας μπορεί να γίνει μια συνήθεια, το βράδυ πριν κοιμηθείτε ή το πρωί μόλις ξυπνήσετε κάντε ένα πρόγραμμα για την ημέρα σας.

13. Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες σας

Κάποιοι άνθρωποι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ειδικά όσον αφορά τις προθεσμίες για την επιτυχία τους. Όμως η επιτυχία δεν θα έρθει σε μια νύχτα. Όταν δεν βλέπετε την πρόοδο άμεσα, μπορεί να νιώθετε απογοήτευση.

Αντί όμως να παραιτηθείτε σε αυτό το σημείο, είναι ανάγκη να βρείτε το κίνητρό σας. Είναι ανάγκη να συνεχίσετε, ακόμη και αν τα πράγματα είναι δύσκολα. Η σκληρή δουλειά θα αποφέρει καρπούς. Αρκεί να πιστέψετε στον εαυτό σας και να μείνετε θετικοί.

Δουλέψτε με ένα life coach

Αν ακόμη δεν έχετε ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να αναλάβετε δράση, καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Ένας ψυχοθεραπευτής/LIFE COACH μπορεί να δει τα πράγματα αντικειμενικά, να σας δώσει συμβουλές για το πως να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε την δράση σας. Θα είναι το στήριγμα σας στις δύσκολες στιγμές μέχρι να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

Οι μεγάλοι στόχοι, τα μεγάλα όνειρα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η στρατηγική, η υποστήριξη, η καθοδήγηση είναι αυτά που κάνουν την διαφορά.