Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία

άσκηση, ψυχική υγεία, ψυχολογικά οφέλη της άσκησης

Άσκηση και Ψυχική Υγεία

Η άσκηση δεν αφορά μόνο τη φυσική μας κατάσταση και την μυϊκή μας μάζα. Σίγουρα, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σωματική μας υγεία και τη σεξουαλική μας ζωή μπορεί ακόμη και να προσθέτει χρόνια στη ζωή μας. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι αυτό το κίνητρο για να ασκηθούν.

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά το κάνουν επειδή νιώθουν ευεξία. Νιώθουν ότι έχουν περισσότερη ενέργεια, κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα, έχουν καλύτερη μνήμη και νιώθουν πιο ήρεμοι και αισιόδοξοι για τον εαυτό τους και τις ζωές τους. Είναι επίσης πανίσχυρο φάρμακο για τα συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, στο άγχος και σε πολλά ακόμη. Ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει τη συνολική διάθεση. Δεν είναι ανάγκη να είστε φανατικοί οπαδοί της άσκησης για να δείτε τα αποτελέσματα. Η μέτρια άσκηση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την άσκηση σαν εργαλείο για να νιώσετε καλύτερα.

Τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα σωματικά οφέλη της άσκησης: ο έλεγχος του βάρους, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο μειωμένος κίνδυνος για την εμφάνιση διαβήτη, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας είναι κάποια από αυτά. Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Για αυτό κάθε φορά που χάνετε το κίνητρο να πάτε στο γυμναστήριο ή πάτε για τρέξιμο, σκεφτείτε τα πέντε οφέλη της άσκησης στην ψυχολογία σας.

1. Βοηθά στην κατάθλιψη και στο άγχος

Η άσκηση έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Η σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, που παράγονται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και προάγουν την ευτυχία και την ευφορία. Ακόμη και η μέτρια άσκηση στη διάρκεια της εβδομάδας βελτιώνει την κατάθλιψη και το άγχος σε μεγάλο βαθμό.

2. Μειώνει το στρες

Ένα ακόμη όφελος της άσκησης είναι η μείωση των επιπέδων του στρες. Η αύξηση του ρυθμού της καρδιάς μπορεί να αντιστρέψει την βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλεί το στρες μέσω της παραγωγής ορμονών όπως η νορεπινεφρίνη, η οποία όχι μόνο βελτιώνει την αντίληψη και τη διάθεση αλλά βελτιώνει και τη σκέψη μας όταν αντιμετωπίζουμε ψυχοπιεστικά γεγονότα. Η άσκηση ενισχύει την λειτουργία του κεντρικού και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες.

3. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι οφέλη της τακτικής άσκησης. Αυτές οι κατακτήσεις όμως ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας και την αυτοπεποίθηση. Μπορεί να μην ξεκινήσατε να ασκείστε  για να σας ταιριάζουν καλύτερα τα ρούχα, ή για να αποκτήσετε μια αδύνατη σιλουέτα και να μπορείτε να ανεβείτε σε ένα λόφο χωρίς να κουραστείτε. Αυτό συμβαίνει πριν το συνειδητοποιήσετε. Είναι ένα από τα πολλά οφέλη της σωματικής άσκησης που ενισχύουν το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

5. Καλύτερος ύπνος

Αν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Η σωματική άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε. Η άσκηση επίσης βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.

5. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Από την νοημοσύνη μέχρι την ενίσχυση της μνήμης, η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους. Μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους έχουν δείξει ότι η καρδιαγγειακή άσκηση δημιουργεί νέα κύτταρα στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που αποκαλείται νευρογένεση και βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης προλαμβάνει την εξασθένηση των γνωστικών ικανοτήτων και την απώλεια μνήμης με την ενίσχυση του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η άσκηση ενισχύει την δημιουργικότητα και την πνευματική απόδοση. Έτσι αν έχετε ανάγκη την έμπνευση, σπουδαίες ιδέες μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό όταν περπατάτε ή τρέχετε.