Κάνε το Τεστ
ψυχική υγεία, μύθοι για την ψυχική υγεία, στίγμα για τα ψυχικά νοσήματα

Μύθοι για την ψυχική υγεία

Μύθοι για την Ψυχική Υγεία

Δυστυχώς, δεν κατανοούν όλοι τα θέματα ψυχικής υγείας. Μερικοί άνθρωποι έχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ψυχική υγεία. Μπορεί να μιλούν περιφρονητικά, προσβλητικά ή άσχημα για κάποιον που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση ειδικά αν το άτομο αυτό είναι μέλος της οικογένειας, συνεργάτης ή φίλος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σας και δεν χρειάζεται να ανέχεστε την άσχημη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων.

Ακόμη και στις μέρες μας υπάρχει το στίγμα γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας. Όπως και με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι η σωστή ενημέρωση ώστε να μην επιτρέπουμε στους μύθους στις λανθασμένες αντιλήψεις και στις προκαταλήψεις να επηρεάζουν την άποψή μας.

1. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ασυνήθιστα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως εμφανίζει μια ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι 450 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μια ψυχική ασθένεια και οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

2. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι θανατηφόρες

Οι κρίσεις πανικού είναι απίστευτα δυσάρεστες καθώς προκαλούν ταχυπαλμία και έντονο φόβο. Ωστόσο, δεν μπορούν να προκαλέσουν άμεσα θάνατο. Τα άτομα που παθαίνουν κρίσεις πανικού είναι πιο επιρρεπή σε ατυχήματα για αυτό όταν αισθάνονται άβολα καλό είναι να βρίσκουν ένα ασφαλές μέρος μέχρι να περάσει η κρίση.

3. Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν μπορούν να εργαστούν

Ένας παλιός αλλά επίμονος μύθος είναι ότι οι άνθρωποι με θέματα ψυχικής υγείας δεν μπορούν να κρατήσουν μια δουλειά ή δεν είναι χρήσιμα μέλη μιας ομάδας. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι με σοβαρά ψυχικά νοσήματα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια δουλειά, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι εξίσου παραγωγικοί με τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποια ψυχική διαταραχή.

4. Οι ψυχικές διαταραχές είναι σημάδι αδυναμίας

Πολλές φορές η "ψυχική δύναμη" είναι κάτι που στιγματίζει τους ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας. Αυτή η έκφραση είναι πολύ συνηθισμένη από ανθρώπους που υποθέτουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη, άγχος ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ψυχικά "αδύναμοι".

Η ψυχική δύναμη δεν είναι το ίδιο με την ψυχική υγεία. Όπως ένας άνθρωπος με διαβήτη μπορεί να είναι σωματικά δυνατός, κάποιος με κατάθλιψη μπορεί να είναι ψυχικά δυνατός. Πολλοί άνθρωποι με θέματα ψυχικής υγείας έχουν απίστευτη ψυχική δύναμη.

5. Δεν μπορούν να προληφθούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Φυσικά και δεν μπορούν να προληφθούν όλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας, παράγοντες όπως τα γονίδια και οι τραυματικές εμπειρίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε βήματα για να επιλύσουμε και να επεξεργαστούμε όσα μας απασχολούν ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων.

Οι υγιεινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση, μπορούν να βελτιώσουν το πως νιώθουμε. Ομοίως, το να αφήσουμε πίσω μας καταστροφικές ψυχικές συνήθειες, όπως η αυτολύπηση και ο αρνητικός τρόπος σκέψης, θα μας βοηθήσει στη συναισθηματική μας ευεξία.

6. Οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα είναι βίαιοι

Δυστυχώς, όταν τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε ψυχικά νοσήματα, είναι σχετικά με κάποιο περιστατικό βίας. Αν και αυτές οι απόψεις συχνά προβάλλουν όλους τους βίαιους εγκληματίες ως ψυχικά ασθενείς, οι περισσότεροι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα δεν είναι βίαιοι.

7. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μόνιμα

Υπάρχουν κάποια ψυχικά νοσήματα που δεν θεραπεύονται, όπως η σχιζοφρένεια, όμως οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές είναι θεραπεύσιμες.

Το 70-90% των ανθρώπων με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας βλέπει ανακούφιση των συμπτωμάτων με το συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Η πλήρης ανάρρωση είναι εφικτή για τα περισσότερα θέματα ψυχικής υγείας.