Κάνε το Τεστ
στομάχι, δεύτερος εγκέφαλος, πως το στομάχι επηρεάζει την ψυχική υγεία, πως το στομάχι επιδρά στις διαταραχές της διάθεσης , σύνδεση στομάχου εγκεφάλου

Στομάχι: πως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Γαστρεντερικό σύστημα και Ψυχική υγεία

Το στομάχι συχνά αναφέρεται ως ο "δεύτερος εγκέφαλος" επειδή διατρέχεται από 100 εκατομμύρια νευρώνες, ουσιαστικά τον ίδιο τύπο νευρικών κυττάρων που υπάρχουν στον εγκέφαλο. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η γαστρεντερική οδός περιέχει περισσότερους νευρώνες από το νωτιαίο μυελό και το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Το στομάχι είναι σε άμεση επικοινωνία με τον εγκέφαλο. Όλοι αυτοί οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους, μοιράζονται πληροφορίες για την λειτουργικότητα κάθε στιγμή. Η σύνδεση στομάχου-εγκεφάλου εξηγεί γιατί πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά θέματα εκδηλώνονται με προβλήματα στο γαστρεντερικό. Εξηγεί γιατί νιώθετε πεταλούδες στο στομάχι πριν από το πρώτο ραντεβού και σφίξιμο όταν ακούτε δυσάρεστα νέα.

Ο ρόλος του στομάχου στις διαταραχές της διάθεσης

Η φλεγμονή συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές και μπορεί να εξηγεί τη σύνδεση ανάμεσα στο στομάχι και στην ψυχική υγεία. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επίσης αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος.

Τα πνευμονογαστρικό νεύρο και το μικροβίωμα του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η διέγερση του πνευμονογαστρικού φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή και το στρες, και κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η διέγερση του πνευμονογαστρικού μπορεί να είναι μια νέα αντικαταθλιπτική μέθοδος. Συγκεκριμένα βακτήρια όπως ο Lactobaccilus rhamnosus μπορεί να δώσει σήμα στου νευρώνες να απελευθερώσουν γ-αμινοβουτυρικό οξύ, έναν νευροδιαβιβαστή που προάγει την χαλάρωση. Τα μικρόβια του στομάχου επίσης προάγουν την νευροπλαστικότητα, μια διαδικασία που εμπλέκεται στη διάθεση.

Πώς η υγεία του στομάχου επηρεάζει τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία;

Η γαστρεντερική οδός αποικίζεται τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια. Ωστόσο, όλα τα βακτήρια δεν είναι το ίδιο. Κάποια συμβάλλουν στην σωματική υγεία και στην ψυχική ευεξία (καλά βακτήρια), ενώ άλλα οδηγούν σε νοσήματα και διαταραχές (κακά βακτήρια). Τα καλά και τα κακά βακτήρια είναι σε μια συνεχή μάχη για να ελέγξουν το στομάχι σας. Για την διατήρηση της συνολικής υγείας, τα καλά βακτήρια είναι ανάγκη να αποτελούν το 85% των συνολικών βακτηρίων του στομάχου. Όταν τα κακά βακτήρια πολλαπλασιάζονται και ξεπερνούν το 15% τότε ξεκινούν τα προβλήματα.

Τα βακτήρια του στομάχου έχουν πολλές επιδράσεις στον εγκέφαλο, όπως η παραγωγή των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ. Οι νευροδιαβιβαστές είναι ζωτικής σημασίας για την συναισθηματική υγεία και οι ανωμαλίες στα επίπεδά τους οδηγούν σε πολλές ψυχικές διαταραχές.

  • Κατάθλιψη: οι μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με την έλλειψη συγκεκριμένων βακτηρίων στους υγιείς ανθρώπους και αυξημένα επίπεδα των επιβλαβών βακτηρίων που τυπικά συνδέονται με τη νόσο του Crohn.
  • Άγχος: όσον αφορά τις διαταραχές άγχους, οι μελέτες δείχνουν ότι τα επιβλαβή βακτήρια του στομάχου έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα βακτήρια του στομάχου ρυθμίζονται με προβιοτικά και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του άγχους.