Κάνε το Τεστ
πνευμονογαστρικό νεύρο και στρες, ποιες είναι οι λειτουργίες του πνευμονογαστρικού νεύρου, ποιες είναι οι δράσεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, υγιές πνευμονογαστρικό νεύρο, πως μπορώ να διατηρήσω την υγεία του πνευμονογαστρικού νεύρου

Πνευμονογαστρικό νεύρο και στρες

Πνευμονογαστρικό νεύρο και στρες

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το δέκατο από τα δώδεκα κρανιακά νεύρα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κρανίου.

Παρά την ονομασία του, το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ένα ζευγάρι νεύρων, ένα σε κάθε πλευρά του προμήκη μυελού, μια δομή που μοιάζει με στέλεχος που αποτελεί μέρος του στελέχους του εγκεφάλου. Το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέει τα νεύρα του στελέχους του εγκεφάλου με το σώμα.

Επίσης, το πνευμονογαστρικό νεύρο προέρχεται από το στέλεχος του εγκεφάλου και εκτείνεται σε πολλά όργανα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, ο σπλήνας, το ήπαρ, το στομάχι και οι νεφροί. Ποια είναι όμως η σχέση του πνευμονογαστρικού νεύρου και του στρες;

Ποιες είναι οι λειτουργίες του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Οι κύριες λειτουργίες του πνευμονογαστρικού νεύρου διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν:

 1. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα: που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της γαστρεντερικής οδού, του ρυθμού της καρδιάς και της αναπνοής.
 2. Τις αισθήσεις: αίσθηση της γεύσης στο πίσω μέρος της γλώσσας.
 3. Τις αισθητηριακές λειτουργίες: ειδικούς μηχανισμούς στην κοιλιά, στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο λάρυγγα.
 4. Τις κινήσεις: ενεργοποιεί την κίνηση στους μύες του λαιμού, διευκολύνοντας της ομιλία και την κατάποση.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι πολύ γνωστό για το γεγονός ότι ελέγχει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αναφέρεται ως το σύστημα «ξεκούρασης και πέψης» του σώματος, το οποίο λειτουργεί ώστε να ισορροπεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα αυξάνει την εγρήγορση, την αρτηριακή πίεση, το ρυθμό της αναπνοής, τα επίπεδα της ενέργειας και το ρυθμό της καρδιάς. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα μειώνει όλες αυτές τις λειτουργίες στο σώμα και προάγει την ηρεμία, την πέψη και την χαλάρωση. Επιπλέον, το πνευμονογαστρικό νεύρο βοηθά σε διαδικασίες του σώματος όπως η αφόδευση, η ούρηση και η σεξουαλική διέγερση.

Ποιες είναι οι δράσεις του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Το διάσπαρτο, περίπλοκο δίκτυο νευρώνων που προκύπτει από το πνευμονογαστρικό νεύρο έχει πολλές επιδράσεις στο σώμα, που περιλαμβάνουν:

 • Την μεταφορά πληροφοριών από το στομάχι στον εγκέφαλο.
 • Την μείωση της φλεγμονής με την μεταφορά αντιφλεγμονωδών σημάτων σε άλλες περιοχές του σώματος.
 • Την χαλάρωση μέσω των βαθιών αναπνοών.
 • Την ψυχική και σωματική αποκατάσταση μετά από καταστάσεις που προκαλούν άγχος, φόβο και ανησυχία.

Η δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου συνδέεται με πολλές καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, η επιληψία, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, οι ημικρανίες, και άλλες ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, η ακριβής λειτουργία του πνευμονογαστρικού παραμένει ένα μυστήριο. Όπως συμβαίνει και με άλλα κομμάτια του πολύπλοκου νευρικού συστήματος, οι ανακαλύψεις δεν σταματούν ποτέ.

Γιατί το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι στοιχείο κλειδί για την υγεία μας;

Αν και οι ανακαλύψεις για τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου δεν έχουν σταματήσει, η κύρια λειτουργία του είναι πως αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή της χαλάρωσης στο σώμα. Αυτό έχει τεράστια σημασία για την υγεία μας, ειδικά δεδομένης της επίδρασης του στρες στην εποχή μας.  Βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ πιο βαθιά.

Η δομή του πνευμονογαστρικού νεύρου στον εγκέφαλο και στο σώμα αποτελεί το νευροτροποποιητή για πολλές καταστάσεις. Η νευροτροποποίηση είναι η διαδικασία στην οποία συγκεκριμένοι νευρώνες επηρεάζουν την χημική σύνθεση των γύρω νευρώνων.

Πρόσφατα, μια νέα θεραπεία γνωστή ως διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου αποτελεί μια συμπληρωματική θεραπεία για την ανθεκτική κατάθλιψη. Επίσης, αποτελεί θεραπεία και για κάποιες περιπτώσεις επιληψίας ανθεκτικής σε άλλες θεραπείες.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο αποτελεί έναν ελκυστικό στόχο για την θεραπεία πολλών ψυχιατρικών και γαστρεντερικών διαταραχών. Επιπλέον, το πνευμονογαστρικό νεύρο παίζει κύριο ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και άλλων διαδικασιών.

Οι καταστάσεις που μπορούν να θεραπευτούν από την στόχευση του πνευμονογαστρικού νεύρου περιλαμβάνουν την διαταραχή μετατραυματικού στρες και την φλεγμονώδη νόσου του εντέρου. Η θεραπεία μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να ωφελεί όλες τις παθήσεις που έχουν σχέση με την φλεγμονή.

Ο άξονας εγκεφάλου-στομάχου

Ο άξονας εγκεφάλου-στομάχου περιλαμβάνει μια αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στο κεντρικό και στο εντερικό νευρικό σύστημα, συνδέει τα συναισθηματικά και γνωστικά κέντρα του εγκεφάλου με περιφερικές λειτουργίες του εντέρου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80-90% των νευρώνων του πνευμονογαστρικού νεύρου μεταφέρουν αισθητηριακές πληροφορίες από στο στομάχι και το έντερο στον εγκέφαλο.

Φυσικά, οι πιο πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν το ρόλο του πνευμονογαστρικού νεύρου στη ρύθμιση της φλεγμονής, της διάθεσης, και του πόνου.

Πώς μπορεί να διατηρηθεί η υγεία του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Είναι ξεκάθαρο ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο επηρεάζει πολλές περιοχές του σώματος και την συνολική υγεία και ευεξία μας. Ίσως να μην υπάρχει άλλη δομή που να επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό την ψυχική και την σωματική υγεία.

Η ερώτηση που προκύπτει είναι πώς μπορεί κάποιος να διατηρεί υγιές το πνευμονογαστρικό νεύρο;

1. Αναπνοές

Ο πιο φυσικός τρόπος για την διατήρηση της υγείας του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι η αναπνοή. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις αναπνοών ενισχύουν τον τόνο του πνευμονογαστρικού. Αυτό έχει μια δευτερεύουσα επίδραση στην διαχείριση καταστάσεων όπως η προ-υπέρταση.

Φυσικά, δεδομένης της άρρηκτης σύνδεσης με το πνευμονογαστρικό νεύρο, είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε το στομάχι μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό βοηθώντας το μικροβίωμα (καλά βακτήρια) του εντέρου μέσω της λήψης προβιοτικών. Συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών μειώνουν τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, είναι αποδεδειγμένα πολύ ωφέλιμα.

2. Οραματισμός

Ο οραματισμός βελτιώνει τον τόνο του πνευμονογαστρικού. Ο οραματισμός βοηθά στην καταστολή του μηχανισμού πάλης ή φυγής, πράγμα που βοηθά το μυαλό να νιώθει ασφάλεια, περιορίζοντας έτσι την ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι να αλλάξετε τις συνδέσεις του εγκεφάλου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το μυαλό έχει την τάση να μένει στα αρνητικά. Όταν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο παρόν , τότε έχουμε την τάση να κάνουμε αρνητικές σκέψεις και να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα.

3. Ενσυνειδητότητα

Είναι ουσιαστικό να εξασκείστε σε τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα. Παρά την φασαρία που γίνεται γύρω από αυτό το θέμα, η ενσυνειδητότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από την διατήρηση της προσοχής στην παρούσα στιγμή. Φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι το μυαλό μας έχει την τάση να αναμοχλεύει το παρελθόν και να ανησυχεί για το μέλλον.

Σε αυτή την περίπτωση η ενσυνειδητότητα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Η ιδέα είναι ότι μαθαίνουμε να κατευθύνουμε την προσοχή μας εκεί που θέλουμε και να ενισχύουμε την συγκέντρωσή μας. Το δίκτυο αυτόματης λειτουργίας του εγκεφάλου είναι πιο ενεργό όταν δεν κάνουμε τίποτε, για αυτό κάποιοι δυσκολεύονται στο διαλογισμό στην αρχή. Το μυαλό δεν θα σταματήσει να σκέφτεται. Αποδεχτείτε το.

Αυτός ο πνευματικός θόρυβος είναι υποπροϊόν ενός ανεκπαίδευτου μυαλού. Τελικά, αυτός ο πνευματικός θόρυβος κάνει το διαλογισμό πολύ δύσκολο στην αρχή. Όλοι το βιώνουν αυτό.

Ωστόσο, όσοι παραμένουν αφοσιωμένοι στο διαλογισμό νιώθουν τελικά πολύ καλύτερα. Έτσι, το μυαλό τους συνηθίζει στην ηρεμία που μπορεί να επιφέρει μονάχα ο διαλογισμός.

Βέβαια, αν δεν σας ταιριάζει ο διαλογισμός υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας.

Εύκολοι τρόποι που προάγουν την υγεία του πνευμονογαστρικού νεύρου

 • Μπορείτε να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική ενώ δίνετε προσοχή στους στίχους.
 • Κάντε ασκήσεις αναπνοών. Πάρτε βαθιές εισπνοές μετρήστε μέχρι το τέσσερα και εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το επτά. Κάντε την ίδια διαδικασία για πέντε λεπτά.
 • Κάντε διατάσεις, ακόμη και για λίγα λεπτά.
 • Παρακολουθήστε κάτι διασκεδαστικό. Το γέλιο ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο.
 • Αγκαλιάστε τους αγαπημένους σας.
 • Βγείτε μια βόλτα στη φύση.
 • Προσέξτε την διατροφή σας και διαχειριστείτε το άγχος σας.

Φυσικά, όλοι αυτοί οι τρόποι θα σας βοηθήσουν να είστε ήρεμοι και να έχετε υγιές πνευμονογαστρικό.

Αποτελεσματική διαχείριση του στρες

Το στρες είναι αναπόφευκτο στοιχείο στη ζωή μας. Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και των τεχνικών ενσυνειδητότητας μπορείτε να το διαχειρίζεστε με υγιείς τρόπους και να διατηρείτε την ηρεμία σας στην καθημερινότητα.