Κάνε το Τεστ
φλεγμονή, καταπολέμηση της φλεγμονής, πως να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές, τρόποι καταπολέμησης της φλεγμονής, αντιφλεγμονώδης διατροφή, τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση

Καταπολεμήστε τις φλεγμονές

Καταπολέμηση της φλεγμονής

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει ένα σιωπηλό δολοφόνο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης είναι κύρια αιτία για το διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο και πολλές άλλες παθήσεις. Το γεγονός ότι 3 στους 5 ανθρώπους πεθαίνουν από νοσήματα που έχουν άμεση σχέση με τη φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι μια πολύπλοκη βιολογική αντίδραση που συμβαίνει στους ιστούς του σώματος ως απόκριση σε παθογόνα ή σε κάποια βλάβη στα κύτταρα. Χωρίς τη φλεγμονή, η επούλωση δεν μπορεί να συμβεί, ωστόσο, η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής.

Μυϊκοί πόνοι

Αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει μετά από την προπόνηση πόνο στους μύες σας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της βλάβης στους μύες μετά από έντονη άσκηση. Η άμεση αυτή αντίδραση οφείλεται στην αλλαγή της ισορροπίας του ασβεστίου στους μύες και την εισροή φλεγμονωδών ουσιών.

Για να γίνει επούλωση στους μύες είναι σημαντικό να έχετε κενό 2-3 μέρες ανάμεσα στις προπονήσεις σας. Το μασάζ μετά την προπόνηση μειώνει την φλεγμονή και τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος.

Τραυματισμοί

Η φλεγμονή που προκαλείται από τραυματισμό μπορεί να έχει πολλές μορφές και απαιτεί ιατρική επίβλεψη. Για παράδειγμα, ένα χτύπημα στο γόνατο ενώ κάνετε σκι προκαλεί φλεγμονή λόγω τραυματισμού στο μηνίσκο ή στους συνδέσμους του γόνατου.

Η άμεση βλάβη στην εξωτερική πλευρά του γόνατου προκαλεί άμεση φλεγμονή και αιμορραγία στο γόνατο από τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Χρόνια φλεγμονή στις αρθρώσεις

Έχετε ποτέ παρατηρήσει αν οι αρθρώσεις πονάνε όταν ο καιρός είναι κρύος ή είναι πιο δύσκαμπτες το πρωί; Έχετε νιώσει πόνο στο γόνατο ή στη μέση; Αυτό είναι σημάδι χρόνιας φλεγμονής και μπορεί να έχει σχέση με την οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα ποικίλουν στον κάθε άνθρωπο και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα. Για κάποιους ανθρώπους είναι δύσκολο να κάνουν κινήσεις μόλις ξυπνήσουν και νιώθουν πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και η οστεοαρθρίτιδα δεν μπορεί να θεραπευτεί οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο από τη φλεγμονή και να βελτιώσουν την λειτουργικότητά σας. Η φυσικοθεραπεία είναι μια επιλογή που βοηθά σημαντικά.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονή:

 1. Υγιεινή διατροφή: η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής καθώς υπάρχουν πολλές τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση.
 2.  Άσκηση: η αερόβια άσκηση αποδεδειγμένα μειώνει τη φλεγμονή.
 3. Ομοιοπαθητική: η ομοιοπαθητική έχει πολλά εναλλακτικά φάρμακα, που χωρίς παρενέργειες, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.
 4. Βελονισμός: μπορεί να βοηθήσει πολύ στη ρύθμιση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονών (τοπικών και συστημικών).
 5. Διατήρηση φυσιολογικού βάρους: είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα (ο βελονισμός βοηθάει εξαιρετικά στο αδυνάτισμα).
 6. Ύπνος: η έλλειψη ύπνου όχι μόνο μειώνει την ενέργεια και την παραγωγικότητά μας αλλά επίσης αυξάνει και τα επίπεδα της φλεγμονής, ειδικά στην καρδιά.
 7. Διακοπή του καπνίσματος: το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία μας. Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί στην δραματική μείωση της φλεγμονής, μέσα σε λίγες εβδομάδες.
 8. Περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ: όσο αφορά τη φλεγμονή, το αλκοόλ μπορεί να είναι είτε φίλος είτε εχθρός. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ μειώνει σημαντικά την φλεγμονή.
 9. Διαχείριση χρόνιου στρες: το χρόνιο στρες μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη της φλεγμονής και να προκαλέσει εξάρσεις σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού , η κατάθλιψη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ποιος είναι ο κίνδυνος πίσω από τις φλεγμονώδεις τροφές;

Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα μας ενάντια στη φλεγμονή είναι η διατροφή μας. Υπάρχουν πολλές τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση.

Οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή περιλαμβάνουν:

 • επεξεργασμένους υδατάνθρακες
 • τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα
 • αναψυκτικά
 • κόκκινο κρέας (μπιφτέκια, μπριζόλες) και επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικο)
 • μαργαρίνη, λίπος

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Τι είναι αυτό που κάνει μια διατροφή αντιφλεγμονώδη; Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενεργοποιείται όταν το σώμα αναγνωρίζει οποιονδήποτε ξένο εισβολέα, μικρόβια, βακτήρια, γύρη , χημικές ενώσεις. Έτσι ξεκινά μια διαδικασία που ονομάζεται φλεγμονή, η οποία αποτελεί ένα αμυντικό μηχανισμό.

Ωστόσο, μερικές φορές η φλεγμονή επιμένει, ακόμη και όταν ο εισβολέας υποχωρήσει. Σε αυτό το σημείο η φλεγμονή γίνεται εχθρός του οργανισμού μας. Πολλές σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η άνοια έχουν άμεση σύνδεση με τη φλεγμονή.

Για την μείωση της φλεγμονής, είναι αναγκαία η ισορροπημένη διατροφή. Μία από τις καλύτερες διατροφές που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο.

Επίσης η κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφών έχει σημαντική επίδραση στην σωματική και στην συναισθηματική μας υγεία. Η υγιεινή διατροφή όχι μόνο συμβάλλει στην μείωση των χρόνιων νοσημάτων αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ποιότητας στη ζωή μας.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επεξεργασμένες τροφές και τα αναψυκτικά αυξάνουν την φλεγμονή στο σώμα.

Οι ανθυγιεινές τροφές επίσης συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, που από μόνο του είναι ένας παράγοντας που ενισχύει την φλεγμονή.

Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση περιλαμβάνουν:

 • ντομάτες
 • ελαιόλαδο
 • πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και οι λαχανίδες
 • ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια
 • λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες
 • φρούτα όπως οι φράουλες, τα blueberries , τα κεράσια και τα πορτοκάλια

Υγιής καρδιά

Τα trans-λιπαρά και τα υδογονωμένα λίπη αυξάνουν σημαντικά τη φλεγμονή στο καρδιαγγειακό σύστημα και τα επίπεδα της χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.  Τα συγκεκριμένα λιπαρά υπάρχουν  σε τροφές όπως η μαργαρίνη και παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματος να επεξεργαστεί τα καλά λιπαρά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να μειώσουμε τη φλεγμονή. Υπάρχουν τροφές όπως το σκουμπρί, η ρέγγα ή τα φυτικά έλαια από τα καρύδια, το λιναρόσπορο και την κάνναβη που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Λήψη μαγνησίου

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και είναι η ίδια απόκριση που συμβαίνει με την αύξηση των trans-λιπαρών. Τα ιδανικά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα της φλεγμονής. Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλά συμπληρώματα διατροφής αλλά επίσης σε τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά(σπανάκι) ή ξηρούς καρπούς όπως ο κολοκυθόσπορος.

Οφέλη αντιφλεγμονωδών τροφών

Οι τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού και διαβήτη. Ο καφές, περιέχει πολυφαινόλες και άλλες ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.