Κάνε το Τεστ
κεράσια, θρεπτικά συστατικά κερασιών, ιδιότητες κερασιών, οφέλη κερασιών

Κεράσια: οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πολύ δημοφιλή εξαιτίας της γλυκιάς τους γεύσης αλλά ταυτόχρονα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τα θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά που υπάρχουν στα κεράσια συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία μας. Τα κεράσια μειώνουν το οξειδωτικό στρες, την φλεγμονή, την μυϊκή ένταση μετά την άσκηση, την LDL χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και την αϋπνία.

Τα οφέλη των κερασιών προέρχονται από την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα. Τα κεράσια βοηθούν στην απώλεια λίπους και στην αύξηση των επιπέδων της μελατονίνης. Αυτά συμβάλλουν στον υγιή ύπνο.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες , ασβέστιο και βιταμίνη C που προστατεύουν από χρόνια νοσήματα.

Οφέλη κερασιών

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια έχουν πανίσχυρες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης  πολυφαινολών και βιταμίνης C. Οι πολυφαινόλες είναι πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από το μεταβολικό σύνδρομο, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και τα νοσήματα του ήπατος. Επίσης τα κεράσια βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, το αντιοξειδωτικό που είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες προστατεύουν από τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, τον καρκίνο και την παχυσαρκία.

Τα κεράσια συνδέονται και με υγιή οστά καθώς καλύπτουν το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο. Τα κεράσια βοηθούν στην μείωση του πόνου των αρθρώσεων σε ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα και μειώνουν τις πιθανότητες για κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Διαβήτης

Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες τα κεράσια έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με άλλα φρούτα. Στους ανθρώπους με διαβήτη, τα κεράσια βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων της ινσουλίνης , προλαμβάνοντας τις απότομες αυξήσεις και μειώσεις.

Οι ανθοκυανίνες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στις ανθοκυανίνες και στην ικανότητα τους να αναστέλλουν ένζυμα κλειδιά που σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 2, που ελέγχουν την απορρόφηση της γλυκόζης, και μειώνουν την υπέρταση και την φλεγμονή στο σώμα.

Ύπνος

Η σεροτονίνη που υπάρχει στα κεράσια δρα μαζί με την μελατονίνη και βοηθά στο να αποκοιμηθείτε και να μείνετε κοιμισμένοι. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου αλλά επίσης καταπολεμούν τις διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, μια ορμόνη που βοηθά στον ύπνο, η οποία αλληλεπιδρά με την σεροτονίνη και την μελατονίνη για να ρυθμίσουν τον κιρκάδιο ρυθμό και έτσι να νιώθετε ανανεωμένοι όταν ξυπνάτε.

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και όπως γνωρίζουμε τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σημάδια γήρανσης στο δέρμα. Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση των κηλίδων και των πανάδων που οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Αποκατάσταση μετά την άσκηση

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου και της φλεγμονής μετά την άσκηση.

Ο χυμός του κερασιού φαίνεται να βοηθά στην αποκατάσταση των μυών, μειώνει τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση και αποτρέπει την απώλεια δύναμης στους αθλητές.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει πολλούς ενήλικες και παρατηρείται όταν  ο χόνδρος μεταξύ των οστών και της άρθρωσης φθείρεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους χωρίς να έχουν την προστασία του χόνδρου.

Ο χυμός του κερασιού που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες ,βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και του πόνου στις αρθρώσεις.