Ομοιοπαθητικά φάρμακα και Φλεγμονή

ομοιοπαθητικα φαρμακα φλεγμονες χαπια

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για φλεγμονές

Υπάρχουν χιλιάδες ομοιοπαθητικά φάρμακα, το κάθε ένα από τα οποία επηρεάζει ολιστικά τον οργανισμό, χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο κάθε ένα από αυτά, παρουσιάζει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά και έναν οργανοτροπισμό (δηλαδή, επηρεάζει περισσότερο κάποιο όργανο του σώματος). Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν “αντιφλεγμονώδη φάρμακα“, με την συμβατική έννοια του όρου. Ο όρος “φλεγμονή” είναι πολύ γενικός και στη συμβατική ιατρική υπάρχουν φάρμακα και ουσίες (όπως Depon, Ponstan, Algofren, Mesulid, Xefo, Κορτιζόνη) που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Στην ομοιοπαθητική όμως είναι πολύ σημαντική η εξατομίκευση. Δηλαδή ο ασθενής πρέπει να πάρει το ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία ή/και στα συμπτώματά του, ώστε να είναι αποτελεσματικό, διαφορετικά δεν θα υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία το που εντοπίζεται η φλεγμονή (πχ ώμος, γόνατο, μέση, οστά, αδένες, μύες, νεύρα, κα), η υποκείμενη αιτία της φλεγμονής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής (οξεία, χρόνια, κα), οι τροποποιητικοί παράγοντες, και πολλά άλλα στοιχεία ώστε να γίνει η επιλογή του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο γνωστά ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία σχετίζονται ιδιαίτερα με φλεγμονές (είτε εμπλέκονται τραυματισμοί, είτε αυτοάνοσοι μηχανισμοί) και δρουν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη:

1. Arnica

Η Άρνικα είναι ένα εξαιρετικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για φλεγμονές, και πολύ γνωστό για χτυπήματα που οδηγούν σε μωλωπισμούς. Υπάρχει σε διάφορες μορφές, όπως χάπια και αλοιφή (ωστόσο η δράση της per os (από το στόμα) είναι πολύ πιο ισχυρή, αναλόγως και της δυναμοποίησης, συγκρινόμενη με την όποια κρέμα Άρνικα. Σημειώνουμε πως στην ομοιοπαθητική (δυναμοποιημένη) μορφή της, η Άρνικα δεν έχει καμία παρενέργεια, σε όποια ποσότητα και αν ληφθεί (σε αντίθεση με την φυτοθεραπευτική μορφή της, δηλαδή ως απλό βότανο).

2. Belladonna

Από τα κύρια φάρμακα για φλεγμονές, ιδίως εκείνες που εμφανίζονται ξαφνικά, με αίσθηση παλμού στο σημείο της φλεγμονής και καύσος. Οι αρθρώσεις φλεγμένουν και είναι ένονα κόκκινες, το δέρμα ζεστό στο άγγιγμα.

3. Ledum

Φλεγμονές και πόνος που σχετίζονται με δήγματα και τραυματισμούς (πχ τραυματισμός από καρφί, αχινούς, κα).  Πόνος και φλεγμονές που συχνά αρχίζουν από τα κάτω άκρα (δάχτυλα) και επεκτείνονται προς τα γόνατα και τους αστραγάλους. Οι αρθρώσεις μπορεί να είναι πολύ πρησμένες. Κρύα επιθέματα βελτιώνουν τον πόνο και το οίδημα.

4. Rhus tox

Φλεγμονές και πόνος που βελτιώνονται με τη ζέστη και την συνεχόμενη κίνηση. Πόνος και φλεγμονή από υπερκόπωση. Γενικά για μυοσκελεκτικές φλεγμονές και κακώσεις, δερματικές φλεγμονές/λοιμώξεις που συνοδεύονται από κνησμό.

5. Calendula

Για φλεγμονές (μολύνσεις) του δέρματος και κάθε είδους επιδερμικής λοίμωξης. Υπάρχει επίσης και σε αλοιφή (όχι σε ομοιοπαθητική μορφή συνήθως) και είναι χρήσιμη για ανοιχτά εξωτερικά τραύματα.

6. Hepar sulphur

Επώδυνα αποστήματα και φλεγμονές.

7. Hypericum

Το Hypericum σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με βλάβες που αφορούν το περιφερικό νευρικό σύστημα, και βλάβες νεύρων γενικότερα.

8. Ruta

Είναι ένα φάρμακο που αφορά κυρίως τους τένοντες και το συνδετικό ιστό. Φλεγμονές που σχετίζονται με αρθρώσεις, ιδίως στο γόνατο.

8. Apis

Ανακουφίζει φλεγμένουσες αρθρώσεις, με κνησμό και νιγμώδη πόνο, που βελτιώνεται με κρύα επιθέματα. Επίσης για φλεγμονές που σχετίζονται με δήγματα (τσιμήματα) μέλισσας, σφήγκας και άλλων εντόμων.

10. Bryonia

Φλεγμονές σε αρθρώσεις και πόνος, που βελτιώνεται με την ακινησία και χειροτερεύει με την παραμικρή κίνηση.

11. Aconitum

Το χαρακτηριστικό του Aconitum είναι η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα. Φλεγμονές που εμφανίζονται τάχιστα, ασχέτως αιτιολογίας.

12. Silica

Φλεγμονές και αποστήματα. Η Silica βοηθάει στην απομάκρυνση ξένων σωμάτων (πχ φλεγμονή από ακίδες)

13. Causticum

Ανακουφίζει φλεγμονές και πόνο αρθρώσεων, αρθριτικό πόνο με δυσκαμψία και την αίσθηση ότι οι τένοντες είναι πολύ κοντοί.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα και παρενέργειες

Τα ομοιοπαθητικά χάπια δεν έχουν καμία παρενέργεια όταν χρησιμοποιούνται υπό τις οδηγίες ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού. Θυμίζουμε επίσης ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν αλληλεπιδρούν με χημικά φάρμακα (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί μόνο να αντιδοτηθούν τα ίδια).

Ομοιοπαθητικά φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση

Η επιλογή του ειδικού ομοιοπαθητικού φαρμάκου που χρειάζεστε, η δυναμοποίηση (πχ 12CH, 30CH, 200CH ) και η δοσολογία θα πρέπει να καθοριστεί από τον ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό σας.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more