Κάνε το Τεστ
Αrnica, Άρνικα, Ομοιοπαθητικό, Ομοιοπαθητικά, Χάπια, Παρενέργειες, Κρέμα, Αλοιφήπαρενεργειες, Χάπια, Κρέμα

Arnica – Άρνικα – Ομοιοπαθητικό φάρμακο

Arnica - Άρνικα - Ομοιοπαθητικό φάρμακο

To ομοιοπαθητικό φάρμακο Arnica (άρνικα) παρασκευάζεται από το το φυτό Arnica montana (άρνικα η ορεινή). Είναι ένα εξαιρετικό ομοιοπαθητικό φάρμακο για κακώσεις (γενικότερα, αλλά κυρίως όπου δεν υπάρχει λύση του δέρματος), τραυματισμούς, χτυπήματα και μωλωπισμούς (σε όλο το σώμα και το κεφάλι). Η άρνικα ως ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν εμφανίζει παρενέργειες, και χάπια άρνικας θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε σπίτι, σε κάθε κιτ ομοιοπαθητικών φαρμάκων πρώτων βοηθειών.

Ιδιότητες άρνικα

Η τυπική θεραπεία για τραυματισμούς περιλαμβάνει ανάπαυση και πάγο, καθώς και φαρμακευτική αγωγή, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Για όσους δεν θέλουν να πάρουν φάρμακα ή εμφανίζουν παρενέργειες, η άρνικα ως ομοιοπαθητικό φάρμακο μπορεί να είναι πολύ βοηθητική. Η άρνικα επιταχύνει πολύ την επούλωση του τραύματος, των μαλακών μορίων και την απορρόφηση των αιματωμάτων (μελανιές), όπου και αν αυτά εντοπίζονται στο σώμα (στο δέρμα και μυϊκό σύστημα κυρίως), βοηθά στην ανακούφιση του πόνου καθώς και στην πρόληψη των επιπλοκών.

Εκεί που ταιριάζει (ως ομοιοπαθητικό φάρμακο, σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς ή τα χαρακτηριστικά συμπτώματα) μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά, τόσο σε οξεία όσο και χρόνια προβλήματα που προήλθαν μετά από τραύμα, όπως σε μετατραυματική αρθρίτιδα, αρθρίτιδα, νευρολογικές βλάβες, διαστρέμματα, θλάσεις, τραυματισμό στο κεφάλι, διάσειση, διαταραχές μνήμης (πχ αμνησία), οδοντιατρικά προβλήματα (εξαγωγές), μυαλγίες (ειδικά λόγω σωματικής υπερκόπωσης), ακόμα και σε δερματικά (συμμετρικά) εξανθήματα κα. Εξαιρετικά χρήσιμο στον τοκετό και γενικότερα στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (μετεγχειρητικά, πχ σε ρινοπλαστική ή εξαγωγές δοντιών, ιδίως όπου υπάρχει πόνος και αιμορραγία, αιματώματα). Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο (δυναμοποιημένο) δεν έχει παρενέργειες.

Μορφές Άρνικα

Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές και μάρκες. Εκτός από χάπια, η άρνικα κυκλοφορεί επίσης ως κρέμα και διάλυμα, κυρίως σε μη-ομοιοπαθητικές μορφές, ή σε πολύ χαμηλή δυναμοποίηση, πχ Arnica 6x (θεωρούνται "υλικές δόσεις").

Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο (από του στόματος, δηλαδή λήψη Άρνικας σε χάπια) είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις απλές, φυτικές αλοιφές και κρέμες άρνικας. Σε χάπια ως ομοιοπαθητικό χρησιμοποιείται σε διάφορες δυναμοποιήσεις, όπως Arnica 30CH, Arnica 200CH.

Εκτός από τα εξωτερικά τραύματα, η Άρνικα είναι χρήσιμη για περιπτώσεις έντονου ψυχικού στρες/σοκ, και για την αντιμετώπιση του ψυχολογικού σοκ και των ψυχολογικών συμπτώματων που μπορεί να συνοδεύουν μία κάκωση ή ένα ατύχημα. Ωστόσο σε περιπτώσεις που η ψυχολογική συνιστώσα είναι έντονη, η θεραπεία θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα πιο ειδικά ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως η Ignatia και απαραιτήτως ψυχοθεραπευτικές τεχνικές όπως το EMDR.

Arnica και παρενέργειες

Η Arnica ως ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει καμία παρενέργεια, σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, σταγόνες, pills) και ιδίως σε δυναμοποίηση από 30CH και πάνω δεν αλληλεπιδρά ούτε στο ελάχιστο με κανένα φάρμακο ή άλλο συμπλήρωμα. Έτσι είναι ασφαλής για όλες τις ηλικίες και καταστάσεις, όπως για βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες.

Για τη χρήση και τη δοσολογία της άρνικας (δυναμοποίηση και επαναλήψεις) θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού σας.

Ομοιοπαθητικό φάρμακο Ενδείξεις Δυναμοποιήσεις
Αρνικα κακώσεις μαλακών μορίων, τραυματισμοί, μώλωπες 30CH, 200CH
Aconitum γενικό φάρμακο για οξείες καταστάσεις 30CH, 200CH, 1Μ
Bellis perennis για κακώσεις εσωτερικών οργάνων 30CH, 200CH
Calendula ως κρέμα κυρίως, σε μολύνσεις, εγκαύματα, τραύματα
Hypericum τραυματισμοί νεύρων 30CH, 200CH
Ledum τσιμπήματα, φλεγμονές και τραύματα από ξένα σωμάτα 30CH, 200CH
Natrum sulphuricum τραυματισμός στο κεφαλι, σπονδυλική στήλη 30CH, 200CH
Ruta τένοντες και συνδετικός ιστός 30CH, 200CH
Silica τσιμπήματα, φλεγμονές και τραύματα από ξένα σωμάτα 30CH, 200CH
Symphytum κατάγματα, κακώσεις και βλάβες στα οστά και οφθαλμούς 30CH, 200CH

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για κακώσεις

Υπάρχουν αρκετά ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν σε κακώσεις. Στον παραπάνω πίνακα παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο γνωστά ομοιοπαθητικά φάρμακα για κακώσεις. Αναλόγως της εντόπισης, αιτίας και κλινικής εικόνας συνταγογραφείται πάντα το ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει.

Χειροπρακτική και φυσικοθεραπεία

Πέρα από την εξαιρετική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Arnica και άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα στους τραυματισμούς και τα μυοσκελετικά προβλήματα, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει εξαιρετικές τεχνικές φυσικοθεραπείας που μπορεί να δώσουν λύσεις σε τραυματισμούς και στον πόνο, όπως η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS θεραπεία, που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα και είναι απαραίτητα όταν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν μπορούν να δώσουν πλήρως τη λύση στα συμπτώματα και τον πόνο.