ALGOFREN – αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

algofren αλγκοφρεν

Πληροφορίες για το ALGOFREN

Το ALGOFREN (αλγκοφρεν) ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Το Algofren (ιβουπροφαίνη) χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής σε διάφορες καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα (συμπεριλαμβανομένης της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της νόσου του Still), αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, φλεγμένουσες αρθρώσεις, παγωμένος ώμος, θυλακίτιδα, τενοντίτιδα, οσφυαλγία, τραυματισμοί, κακώσεις και διαστρέμματα (υπενθυμίζουμε ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο σε πολλές από αυτές τις επώδυνες και φλεγμονώδεις καταστάσεις).

Τα δισκία Algofren μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία άλλων επώδυνων καταστάσεων, όπως πονόδοντος, πόνος μετά επεμβάσεις, πόνος περιόδου και πονοκέφαλος, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας.

 

μσαφ φαρμακαΔοσολογία Algofren

Για τους ενήλικες η συνιστώμενη δόση του Algofren είναι 1,200-1,800 mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις, για παράδειγμα ανά 6-8 ώρες.

Μερικοί ασθενείς μπορούν να παραμείνουν στα 600-1,200 mg ημερησίως. Σε σοβαρές ή οξείες καταστάσεις, μπορεί να είναι βοηθητική η αύξηση της δόσης έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η οξεία φάση, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ημερήσια δόση δεν υπερβαίνει τα 2,400 mg σε διηρημένες δόσεις. Η δόση συντήρησης είναι 600 gr – 1,200 gr ημερησίως.

Μορφές Algofren

Κυκλοφορεί σε χάπια των Algofren 200 mg, Algofren 400 mg, Algofren 600 mg, υπόθετα Algofren 500 mg, Algofren σιρόπι και κρέμα για τοπική χρήση, με τιμή 2-4 ευρώ αναλόγως της μορφής.

Μορφή ALGOFREN Περιεκτικότητα (mg) Τιμή
Χάπια F.C.TAB 200MG (BTx20) 2,47
Χάπια F.C.TAB 400MG (BTx20) 3,82
Χάπια F.C.TAB 600MG (BTx20) 1,69
Αναβράζοντα, χάπια EF.TAB 400MG (BTx20) 4,23
Αναβράζοντα, φακελάκια EFF.GRAN 400MG (BTx10) 2,75
Αναβράζοντα, φακελάκια EFF.GRAN 400MG (BTx20) 5,50
Κρέμα CREAM 10% (100G) 5,54
Σιρόπι SYR 100MG/5ML (150 ML) 4,72
Υπόθετα SUPP 500MG (BTx12) 2,38

Παρενέργειες Algofren

Οι παρενέργειες μπορεί να ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση της χαμηλότερης αποτελεσματικής δόσης για τη συντομότερη διάρκεια που απαιτείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Το σύνολο των παρενεργειών που αναφέρθηκαν με ιβουπροφαίνη είναι παρόμοιο με εκείνου των άλλων ΜΣΑΦ:
  • Αντιδράσεις υπερευαισθησίας με κνίδωση και κνησμό
  • Πολύ ισχυρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας με συμπτώματα οίδημα προσώπου, λάρυγγα και γλώσσας, δύσπνοια, ταχυκαρδία, υπόταση και ισχυρό shock.
  • Αντιδράσεις από το αναπνευστικό σύστημα που περιλαμβάνουν βρογχόσπασμο, άσθμα.
Οι περισσότερο συχνές παρενέργειες προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα:
  • Ναυτία, έμετος διάρροια, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, κοιλιακό άλγος, μέλαινα, αιματέμεση, ελκώδης στοματίτιδα, αιμορραγία του γαστρεντερικού και έξαρση της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn μετά από χρήση με ιβουπροφαίνη.
  • Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν είναι γαστρίτιδα, δωδεκαδακτυλικό έλκος και γαστρικό έλκος και διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα.

algofren χαπια σιροπι υποθετα αλγκοφρεν

Algofren και κορωνοϊός

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να απαγορεύουν τη χρήση ιβουπροφένης ή παρόμοιων φαρμάκων  (ΜΣΑΦ αντιφλεγμονώδη) σε λοίμωξη από κορωνοϊό. Μέχρι νεωτέρας, σε ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό που παρουσιάζουν πυρετό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα, πχ παρακεταμόλη (Depon), ιβουπροφαίνη.

Algofren και άλλα φάρμακα

Χρειάζεται προσοχή στη λήψη Algofren με αντικαταθλιπτικά SSRI, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών (όπως αιμορραγίας). Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μειώνεται όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με ΜΣΑΦ.

Αντενδείξεις Algofren

Το Algofren δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. άσθμα, κνίδωση, αγγειοοίδημα ή ρινίτιδα) μετά τη λήψη ιβουπροφαίνης, ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ. Το Algofren αντενδείκνυται επίσης σε ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης, που σχετίζεται με προηγούμενη θεραπεία με ΜΣΑΦ. Το Algofren δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ενεργό ή ιστορικό υποτροπιάζοντος πεπτικού έλκους ή γαστρεντερικής αιμορραγίας. Το Algofren δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με καταστάσεις που περιλαμβάνουν αυξημένη τάση για αιμορραγία. Το Algofren αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια.Το Algofren αντενδείκνυται κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Algofren;

To Algofren πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Algofren μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.αντιφλεγμονωδη μσαφ algofren mesulid niflamol nurofen

Ποια άλλα αντιφλεγμονώδη υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως το Mesulid, Nurofen, Voltaren, Niflamol, Xefo Rapid, η Ασπιρίνη κα.

Άλλα παρόμοια φάρμακα με το Algofren: Brufen, Nurofen, Gopain, Unitek
Συχνά ορθογραφικά λάθη: αλγκοφρεν

Άλλες φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου και φλεγμονής

Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου, υπάρχουν άλλα φάρμακα καθώς και φυσικές, αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές:

Αιτία πόνου Εναλλακτικές μέθοδοι Άλλα φάρμακα
Ημικρανίες, πονοκεφάλοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ , ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Πόνοι εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Μυοσκελετικοί πόνοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (πχ Arnica) και το TRIGGER POINT THERAPY (μορφή φυσικοθεραπείας) ΜΣΑΦ
Πόνος εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Χρόνιος πόνος (πχ ινομυαλγία) ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αντικαταθλιπτικά
Ψυχοσωματικά συμπτώματα ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αντικαταθλιπτικά