Κάνε το Τεστ
Brufen, Μπρουφεν, Χάπια, Αντιφλεγμονωδες, ΜΣΑΦ, Φάρμακο, Πόνος, Παρενέργειες

BRUFEN – αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

BRUFEN - δράση και παρενέργειες

Το BRUFEN (μπρουφέν) ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση.

Το Brufen (ιβουπροφαίνη) ενδείκνυται για τη συμπτωματική θεραπεία ήπιας έως μέτριας έντασης πόνου σε ενήλικες. Το Brufen μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων, στη χρόνια νεανική αρθρίτιδα, για τη συμπτωματική ανακούφιση ήπιας έως μέτριας εντάσεως πόνου, όπως ο πονοκέφαλος, η οδονταλγία και η δυσμηνόρροια, στον πυρετό, στην οξεία ουρική αρθρίτιδα και σε επώδυνα εξωαρθρικά μυοσκελετικά σύνδρομα.

Δοσολογία Brufen

Για τους ενήλικες η συνιστώμενη δόση του Brufen είναι 1,200-1,800 mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις, για παράδειγμα ανά 6-8 ώρες.

Μερικοί ασθενείς μπορούν να παραμείνουν στα 600-1,200 mg ημερησίως. Σε σοβαρές ή οξείες καταστάσεις, μπορεί να είναι βοηθητική η αύξηση της δόσης έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η οξεία φάση, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ημερήσια δόση δεν υπερβαίνει τα 2,400 mg σε διηρημένες δόσεις. Η δόση συντήρησης είναι 600 gr - 1,200 gr ημερησίως.

Μορφές Brufen

Το Brufen κυκλοφορεί σε χάπια των 200 mg, 400 mg και 600 mg:

Μορφή mg και ποσότητα Τιμή
Χάπια BRUFEN C.TAB 200 MG (BTx30) 3,71
Χάπια BRUFEN C.TAB 400 MG (BTx24) 4,58
Χάπια BRUFEN F.C.TAB 600 MG (BTx24) 2,48

Παρενέργειες Brufen

Οι παρενέργειες του Brufen μπορεί να ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση της χαμηλότερης αποτελεσματικής δόσης για τη συντομότερη διάρκεια που απαιτείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Brufen και άλλα φάρμακα

Χρειάζεται προσοχή στη λήψη Brufen με αντικαταθλιπτικά SSRI, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών (όπως αιμορραγίας). Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μειώνεται όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με ΜΣΑΦ.

brufen, μπρουφεν, χαπια, αντιφλεγμονωδες, φαρμακο, πονος, παρενεργειες

Αντενδείξεις Brufen

Το Brufen δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. άσθμα, κνίδωση, αγγειοοίδημα ή ρινίτιδα) μετά τη λήψη ιβουπροφαίνης, ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ. Το Brufen αντενδείκνυται επίσης σε ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης, που σχετίζεται με προηγούμενη θεραπεία με ΜΣΑΦ. Το Μπρουφέν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ενεργό ή ιστορικό υποτροπιάζοντος πεπτικού έλκους ή γαστρεντερικής αιμορραγίας. Το Brufen δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με καταστάσεις που περιλαμβάνουν αυξημένη τάση για αιμορραγία. Το Brufen αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια.Το Brufen αντενδείκνυται κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Brufen;

To Brufen πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Brufen μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Ποια άλλα αντιφλεγμονώδη υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως το Mesulid, Nurofen, Voltaren, Niflamol, Xefo Rapid, η Ασπιρίνη κα.

Άλλα παρόμοια φάρμακα με το Brufen: Algofren, Nurofen, Gopain, Unitek
Συχνά ορθογραφικά λάθη: αλγκοφρεν

Άλλες φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου και φλεγμονής

Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου, υπάρχουν άλλα φάρμακα καθώς και φυσικές, αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές:

Αιτία πόνου Εναλλακτικές μέθοδοι Άλλα φάρμακα
Ημικρανίες, πονοκεφάλοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ , ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Μυοσκελετικοί πόνοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (πχ Arnica), ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και το TRIGGER POINTS THERAPY (μορφές φυσικοθεραπείας) ΜΣΑΦ
Πόνος εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Χρόνιος πόνος (πχ ινομυαλγία) ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ, PAIN REPROCESSING THERAPY, SOMATIC TRACKING, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αντικαταθλιπτικά
Ψυχοσωματικά συμπτώματα ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αγχολυτικά, Αντικαταθλιπτικά