Κάνε το Τεστ
χρόνιος πόνος, κατάθλιψη, χρόνιος πόνος και κατάθλιψη, πως συνδέεται ο χρόνιος πόνος με την κατάθλιψη

Χρόνιος πόνος και κατάθλιψη

Χρόνιος Πόνος και Κατάθλιψη

Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά μεταξύ τους. Η κατάθλιψη προκαλεί πόνο και ο πόνος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Μερικές φορές ο πόνος και η κατάθλιψη δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο στον οποίο ο πόνος επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και στη συνέχεια η κατάθλιψη επιδεινώνει τον πόνο.

Σε πολλούς ανθρώπους, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί ανεξήγητα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ο πόνος στη μέση ή ο πονοκέφαλος. Αυτό το είδος πόνου μπορεί κάποιες φορές να είναι το πρώτο ή το μοναδικό σημάδι της κατάθλιψης.

Ο πόνος επηρεάζει άμεσα τη διάθεση. Ο χρόνιος πόνος προκαλεί έναν αριθμό προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη, όπως τα προβλήματα στον ύπνο και το άγχος.

Αμφίδρομη σχέση πόνου και κατάθλιψης

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αξιολογήσετε πότε ο χρόνιος πόνος οδηγεί σε κατάθλιψη ή το αντίστροφο. Οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, και οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιο πόνο. Η κατάθλιψη συχνά προκαλεί ανεξήγητο πόνο, όπως ο πονοκέφαλος ή ο πόνος στην πλάτη, και οι άνθρωποι με κατάθλιψη προσπαθούν να βελτιώσουν την σωματική τους υγεία. Με τη σειρά του ο χρόνιος πόνος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, έντονο στρες, ή συναισθήματα ενοχών. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που είναι δύσκολο να σπάσει.

Ο πόνος προκαλεί μια συναισθηματική αντίδραση σε όλους τους ανθρώπους. Αν πονάτε μπορεί ταυτόχρονα να αισθάνεστε άγχος, ευερεθιστότητα και νευρικότητα. Αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα. Όταν ο πόνος υποχωρεί, υποχωρεί και το άγχος.

Άγχος, κατάθλιψη και χρόνιος πόνος

Αλλά στην περίπτωση του χρόνιου πόνου, μπορεί να νιώθετε συνεχώς άγχος και ένταση. Με την πάροδο του χρόνου, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά συναισθηματικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με χρόνιο πόνο και κατάθλιψη περιλαμβάνουν:

Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου και κατάθλιψης

Ο χρόνιος πόνος και η κατάθλιψη μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ή ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.

Σημαντική ανακούφιση στον σωματικό πόνο μπορεί να προσφέρει και η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS THERAPY και ειδικές τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως το somatic tracking και η pain reprocessing therapy (PRT). Δεν χρειάζεται ο πόνος να σας κρατά δέσμιους.