Ινομυαλγία : Η σημασία της Ψυχοθεραπείας

ινομυαλγία, ψυχοθεραπεία, χρόνιος πόνος, μυοσκελετικοι πονοι σε ολο το σωμα

Ινομυαλγία και Ψυχοθεραπεία

Η ινομυαλγία είναι ένα χρόνιο νόσημα που κατακλύζει τον ασθενή με πόνο σε όλο το σώμα, πόνος ο οποίος παρουσιάζει διακυμάνσεις στην ένταση και στην εντόπιση. Στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο πρόβλημά τους, οι ασθενείς που υποφέρουν από ινομυαλγία επισκέπτονται πολλούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και ταλαιπωρούνται πολύ πριν καν να τεθεί η διάγνωση, καθώς και με τη θεραπεία.

Συμπτώματα ινομυαλγίας

Οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά παραπονιούνται για ποικίλα συμπτώματα, όπως μυοσκελετικούς πόνους σε όλο το σώμα, χρόνιους πονοκεφάλους και πρωινή κόπωση, οσφυαλγία, μέχρι συχνές αφυπνίσεις και αλλαγές στη διάθεση συνδεδεμένες με την ένταση του πόνου. Η ινομυαλγία (που εμφανίζεται περισσότερο σε γυναίκες) λόγω του συνεχούς πόνου μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις γνωσιακές ικανότητες όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η προσοχή και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση στη δουλειά. Συχνά, οι άνθρωποι αναφέρουν και προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή. Αναμφίβολα, χωρίς να χρειάζονται λίστες με τις πιθανές επιπτώσεις του χρόνιου πόνου, επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε όλους τους τομείς.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης επιδείνωσης των συμπτωμάτων, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην κινητικότητα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους και να περιορίζεται η κίνηση και η αυτονομία τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο φόβος της έλλειψης αυτονομίας συνδέεται ισχυρά με το φόβο της γήρανσης και του θανάτου, και έτσι μπορούμε να φανταστούμε και να καταλάβουμε το πως μπορεί να ανησυχούν οι ασθενείς με ινομυαλγία για το μέλλον τους, ιδίως καθώς πλησιάζουν την τρίτη ηλικία. Οι προβληματισμοί για το μέλλον τους λοιπόν αυξάνουν αναπόφευκτα την ανησυχία τους, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται περαιτέρω το άγχος και το στρες, και η κατάστασή τους γενικότερα.

Η ινομυαλγία και το σχετικό Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης αλληλεπικαλύπτονται, και κυρίως χαρακτηρίζονται από μακροχρόνια, ανεξήγητη σωματική και ψυχική κόπωση, εύκολη κόπωση και χρόνιο μυοσκελετικό πόνο.

Αιτίες ινομυαλγίας

Παρόλες τις προσπάθειες των γιατρών, πολλές ερωτήσεις σχετικά με την αιτιολογία και τους παθογενετικούς μηχανισμούς της ινομυαλγίας παραμένουν αναπάντητες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρόνιο στρες (σωματικό ή/και ψυχολογικό) παίζει ρόλο στην προδιάθεση, την εμφάνιση και την συντήρηση του συνδρόμου. Το στρες μπορεί να έχει πολλές πηγές, όπως τα αρνητικά γεγονότα της ζωής (πχ ο θάνατος ενός γονιού, συντρόφου, ένα διαζύγιο), οι καθημερινές ανησυχίες (πχ επίμονα προβλήματα στη δουλειά, οικογενειακές διαφωνίες), ή ο τρόπος ζωής (πχ η τελειομανία, ή αυτοθυσία στη φροντίδα άλλων). Εκτός από το στρες στην ενήλικη ζωή, πολλοί γιατροί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιδράσεις του στρες στην παιδική ηλικία και πιο συγκεκριμένα, σε τραυματικά γεγονότα ή κακοποιητικές εμπειρίες (πχ σεξουαλική κακοποίηση, βία, παραμέληση) που έχουν βιώσει οι ασθενείς με ινομυαλγία.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του στρες στην νηπιακή ηλικία μελετήθηκαν εκτενώς την προηγούμενη δεκαετία, και τώρα θεωρούμε ότι οι πρώιμες εμπειρίες παίζουν ρόλο στην αιτιοπαθογένεια πολλών ψυχιατρικών και ψυχικών διαταραχών που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.

Χρόνιος πόνος και Ψυχοθεραπεία

Ως “χρόνιος πόνος” ορίζεται ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Η εμπειρία του χρόνιου πόνου είναι πολύ δυσάρεστη και εξαντλητική για κάποιον που έχει σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Παρόλο που υπάρχουν πολλές θεραπείες διαθέσιμες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου -φαρμακευτική αγωγή, βελονισμός, χειρουργική επέμβαση- δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο, και κομμάτι της θεραπείας περιλαμβάνει την εκμάθηση νέων τρόπων για την καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση του πόνου. Το να αποδεχτεί ένας ασθενής αυτή την πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, και η κατάσταση επιδεινώνεται όταν συνυπάρχουν ή εγκαθίστανται ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, που συνυπάρχουν με τον χρόνιο πόνο.

Το σώμα σου μιλάει

Η ψυχοθεραπεία έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία πολλών ιατρικών νόσων. Δεν είναι πλέον ασυνήθιστο οι ασθενείς να συμβουλεύονται ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές ώστε να σχεδιάσουν την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών της νόσου (είτε σε ατομικές συνεδρίες, είτε σε οικογενειακές). Είναι γνωστό ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους, βελτιώνοντας όχι μόνο την διάθεση, αλλά και τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου, βοηθώντας στη διαχείριση των συναισθημάτων και βελτιώνοντας την λειτουργικότητα. Η ψυχοθεραπεία στις μέρες μας αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών των χρόνιων νοσημάτων και τις βλάβες του χρόνιου στρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θεραπευτική σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επούλωση πολλών παθολογικών καταστάσεων, βοηθά στη διαχείριση πιεστικών καταστάσεων και αυξάνει το ρεπερτόριο στρατηγικών αντιμετώπισης δυσκολιών.

Ότι δεν λέει το στόμα, το λέει το σώμα!

Η ινομυαλγία είναι μία νόσος που ανθίσταται στις διάφορες θεραπείες και στα φάρμακα, και ως εκ τούτου χρειάζεται να πειραματιστεί με διαφορετικούς τρόπους και συνδυασμούς φαρμάκων πριν φθάσει σε ένα αποδεκτό επίπεδο υγείας. Επίσης η ινομυαλγία συχνά συνυπάρχει με άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το οποίο περιπλέκει τα πράγματα και δυσκολεύει την περαιτέρω τη φαρμακευτική θεραπεία. Σε αυτή την πολύπλοκη κατάσταση, η ψυχοθεραπεία θεωρείται πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων.

Συνήθως οι ασθενείς με ινομυαλγία απευθύνονται σε ιατρεία πόνου, στελεχωμένα από εξειδικευμένους αναισθησιολόγους – αλγολόγους, και το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνουν χρονίως πολλαπλά φάρμακα (αντικαταθλιπτικά παλαιότερης γενιάς, ηρεμιστικά, κα) σε μεγάλες δόσεις για την συμπτωματική αντιμετώπιση του πόνου.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά ένα ασθενή με ινομυαλγία να αφουγκράζεται το σώμα του και τις ανάγκες του, ώστε να αντιμετωπίζει με πιο υγιή τρόπο τις σκέψεις και τον πόνο.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που κάνουν ψυχοθεραπεία, είχαν σημαντική βελτίωση συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου στα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Οι γιατροί παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στον πόνο, στην ποιότητα του ύπνου και άλλες πτυχές της ψυχολογικής ευεξίας. Αν και η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας είναι αποδεδειγμένη, ακόμα δεν έχει καθιερωθεί σαν θεραπεία πρώτης γραμμής για ιατρικά προβλήματα, όπως η ινομυαλγία. Μια μετα-ανάλυση της αποτελεσματικότητας της ψυχοθεραπείας για αυτά τα νοσήματα, έδειξε ότι η ψυχοθεραπεία μειώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας και βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των ασθενών.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι το “τέρας της ινομυαλγίας” (όπως το ονομάτησε μία ασθενής μας) σαφώς και μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά εφόσον οι άνθρωποι κάνουν μια ουσιαστική ψυχοθεραπεία και αντιμετωπίσουν πραγματικά τα όσα έχουν συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ιδίως τα τραυματικά γεγονότα απαιτούν ειδική αντιμετώπιση με EMDR.

Η καλύτερη λύση

Συχνά η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας είναι η επίσκεψη σε ένα ειδικό ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή ώστε να αντιμετωπίσετε την ινομυαλγία και τους ψυχολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται, τόσο με την έναρξη της ινομυαλγίας, όσο και με τις φάσεις επιδείνωσης. Υπάρχουν αρκετά ήδη θεραπείας που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το “τέρας” της ινομυαλγίας, όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.