Κάνε το Τεστ
διαζύγιο, χωρισμός, ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο και το χωρισμό, τα παιδιά μετά το διαζύγιο

Ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο και το χωρισμό

Χωρισμός και Ψυχοθεραπεία

Όλες οι σχέσεις δεν κρατούν για πάντα, κάποιοι γάμοι και σχέσεις τελειώνουν με ένα διαζύγιο ή με χωρισμό και τα ζευγάρια πρέπει να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Υπάρχουν πολλά πράγματα να σκεφτεί κάποιος όταν τελειώνει η σχέση και που ασκούν πίεση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Ίσως να ανησυχείτε για τα παιδιά σας, το σπίτι ή την στέγαση, την δουλειά, τα χρήματα, τις οφειλές ή για όσα σας επιφυλάσσει το μέλλον. Κάθε είδους χωρισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην ευεξία σας, για αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε να προσέχετε τον εαυτό σας αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Βοήθεια για το χωρισμό και το διαζύγιο

Υπάρχουν αρκετές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν με τις δυσκολίες που περνάτε και αυτό κάνει ευκολότερη την επίλυση.

Μία από αυτές τις επιλογές είναι η ψυχοθεραπεία ζεύγους ή η οικογενειακή ψυχοθεραπεία . Αν έχετε παιδιά, ίσως να χρειάζεστε βοήθεια για να τους εξηγήσετε την κατάσταση καλύτερα ώστε να επηρεαστούν το λιγότερο δυνατό από το χωρισμό, και μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνείτε καλύτερα ώστε να κατανοείτε και να λύνετε προβλήματα. Αν επιλέξετε να μιλήσετε σε ένα ψυχοθεραπευτή , θα έχετε την εμπιστοσύνη και την μη επικριτική υποστήριξη. Η συζήτηση είναι δύσκολη, αλλά είναι αναγκαίο να γίνει για να φτάσετε στη λύση έτσι θα νιώθετε πιο άνετα να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για την κατάσταση. Στις πρώτες συνεδρίες ο ψυχοθεραπευτής θα σας ρωτήσει για όλα όσα συνέβησαν και τι θα θέλατε να αλλάξετε, θα δουλέψετε μαζί για να αποφασίσετε για το επόμενο βήμα.

Ακόμη και αν διατηρείτε καλές σχέσεις με τον πρώην σας, η συζήτηση για τα χρήματα και τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες, που κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Μια ακόμη επιλογή να σκεφτείτε είναι η μεσολάβηση, που διαφέρει από την οικογενειακή ψυχοθεραπεία και συχνά χρησιμοποιείται σαν μια προσπάθεια του ζευγαριού να βρει λύσεις. Η συζήτηση γίνεται σε ασφαλές, μη επικριτικό περιβάλλον στο οποίο εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να μιλήσετε για τα πρακτικά θέματα που περιλαμβάνονται σε ένα διαζύγιο. Η μεσολάβηση βοηθά τα ζευγάρια στην επίλυση των διαφωνιών σχετικά με την επικοινωνία και την διαβίωση, την επιμέλεια των παιδιών, τις ιδιοκτησίες και τα χρήματα, τα οποία μπορούν να κάνουν τα πράγματα πιο ομαλά σε ένα χωρισμό και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να φτάσετε στα δικαστήρια. Ο μεσολαβητής εξηγεί τις διαθέσιμες νομικές επιλογές για εσάς αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτή την κατεύθυνση μετά. Η μεσολάβηση αποτελεί ένα ουσιαστικό κομμάτι της ολοκλήρωσης των τυπικών διεργασιών του διαζυγίου.

Τι γίνεται με τα παιδιά;

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που κάνει κάποιος όταν χωρίζει είναι η συζήτηση με τα παιδιά. Είναι σημαντικό να θυμάστε να μην τα περιλαμβάνετε σε κάθε είδους διαφωνία και να ελαχιστοποιείτε το στρες που ίσως να νιώθουν στο σπίτι καθησυχάζοντας τα ότι θα είστε ο μπαμπάς τους ακόμη και όταν δεν θα είστε εκεί. Τα παιδιά σε αυτή την κατάσταση συχνά νιώθουν ότι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στους γονείς, να τους υπενθυμίζετε ότι ο χωρισμός αφορά το σύντροφο και όχι αυτά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τους υπενθυμίζετε ότι δεν φταίνε σε κάτι, και ότι ο χωρισμός αφορά αποκλειστικά εσάς και τη σύντροφό σας.

Το τέλος μιας σχέσης είναι σκληρό για τον καθένα και μπορεί να προκαλέσει πολλά συναισθήματα όπως η θλίψη, η κατάθλιψη, το άγχος, ο θυμός, η ευτυχία ή η ανακούφιση, οι ενοχές και η ντροπή. Όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε να μένετε ψύχραιμοι και να μην αφήνετε αυτά τα συναισθήματα να βγαίνουν προς τα παιδιά σας.

Αν και είναι δύσκολο να μιλάτε με τον πρώην σύντροφό σας για τα θέματα των παιδιών, είναι πολύ καλύτερο να συμφωνήσετε κάποια πράγματα μεταξύ σας από το να φτάσετε μέχρι τα δικαστήρια.

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε ότι χάνετε την αυτοπεποίθησή σας στο τέλος μιας σχέσης, τελικά κανένας δεν περίμενε να συμβεί αυτό. Ο χωρισμός μπορεί να πυροδοτήσει ένα τεράστιο φάσμα συναισθημάτων όπως η απώλεια, η αβεβαιότητα και οι φόβοι για το μέλλον. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά, και ότι κανένας δεν προσδοκά να ξεπεράσετε εύκολα ένα διαζύγιο ή χωρισμό και να νιώσετε σαν σούπερ ήρωας.

Η αυτοεκτίμηση είναι πραγματικά σημαντική και όταν αναγνωρίζετε ότι δεν νιώθετε καλά κάνετε το πρώτο βήμα για να ζητήσετε βοήθεια. Όταν περνάτε ένα σκληρό χωρισμό ίσως να νιώθετε λιγότερο κοινωνικοί από το φυσιολογικό, να νιώθετε ότι δεν αξίζετε την αγάπη ή την στοργή, να νιώθετε ενοχές επειδή η σχέση τελικά δεν δούλεψε. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά αλλά αποτελούν και μια παγίδα προς την κατάθλιψη αν δεν τα αντιμετωπίσετε.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και την αυτοπεποίθησή σας ξανά, όπως το να μάθετε να σταματάτε να ασκείτε κριτική στον εαυτό σας. Ενώ είναι δύσκολο να σταματήσετε να επαναλαμβάνετε καταστάσεις και συζητήσεις στο μυαλό σας και να σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να έχετε κάνει τα πράγματα καλύτερα ή διαφορετικά, έχετε να μάθετε να μην σκέφτεστε με αυτό τον τρόπο. Προσπαθήστε να μην παίρνετε τα πράγματα τόσο σοβαρά ή να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Μερικές φορές οι σχέσεις απλά δεν λειτουργούν, και δεν υπάρχει τίποτα και κανένας για να τις σώσει.

Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμάστε τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε τις ικανότητές σας και τις δυνάμεις σας, να επικεντρώνεστε σε αυτά και όχι στα αρνητικά. Βοηθητικά πράγματα είναι να βάζετε ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον ή να ξεκινήσετε μια καινούργια δραστηριότητα ή να κάνετε γυμναστική για να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας ( η άσκηση ανεβάζει την διάθεση). Να θυμάστε να δίνετε στον εαυτό σας χρόνο για να επουλωθεί και να αποδέχεστε τα καλά λόγια που σας λένε.

Πώς θα προχωρήσω μετά από ένα διαζύγιο ή χωρισμό;

Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή και όταν σκέφτεστε το μέλλον σας έξω από μια σχέση μπορεί να έχετε έντονο στρες. Αλλά πρέπει να θυμάστε ότι η ζωή συνεχίζεται μετά από ένα διαζύγιο, και ότι εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι μετά από αυτό.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε μετά από ένα χωρισμό είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η συζήτηση είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε να απομονώνεστε από τους φίλους και την οικογένειά σας, για αυτό προσπαθήστε να διατηρείτε την επικοινωνία με ανθρώπους με τους οποίους αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε, είτε είναι μέλη της οικογένειας, είτε φίλοι, είτε συνεργάτες ή ακόμη και ένας ψυχοθεραπευτής. Επίσης χρειάζεται να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πενθήσει και να απελευθερώσετε όλο τον θυμό που μπορεί να έχετε μέσα σας.

Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείτε τις συνέπειες ενός χωρισμού, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα έρθουν καλές και άσχημες μέρες, όπως συμβαίνει σε όλους μας. Επειδή ο χωρισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα πιεστική περίοδος, είναι καλή ιδέα να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο να χαλαρώσει και το σώμα σας να ηρεμήσει. Κάντε όσα σας κάνουν χαρούμενους, είτε είναι το ποδόσφαιρο είτε να συναντήσετε τους φίλους σας σε ένα μπαρ, το γέλιο είναι μια εξαιρετική θεραπεία για αυτό βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε στον εαυτό σας να διασκεδάζει αρκετά.

Θυμηθείτε ότι η σωματική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με την ψυχική σας υγεία σε περιόδους στρες. Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να κάνετε άσκηση που ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ευεξία. Αν δεν μπορείτε να ξεπεράσετε κάποια θέματα μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει με όλα τα στάδια της σχέσης, να σας βοηθήσει στο χωρισμό, ώστε να μειωθούν οι διαφωνίες και να μπορέσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας.

 c206