Κάνε το Τεστ
το τέλος μιας σχέσης, χωρισμός, αντιμετώπιση χωρισμού, ψυχοθεραπεία για το χωρισμό

Το τέλος μιας σχέσης

Το τέλος μιας σχέσης

Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο, με χαμένες ελπίδες και προκλήσεις για την αυτοεκτίμηση. Ένας ειδικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε δυσκολεύεται να διαχειριστεί το συναισθηματικό πόνο μετά από ένα χωρισμό και να τον υποστηρίξει ώστε να προχωρήσει στη ζωή του με θετικό τρόπο.

Αντιμετώπιση ενός χωρισμού

Όταν μια σημαντική σχέση τελειώνει, ανάλογα με το ποιος τελειώνει τη σχέση, μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή στη ζωή του καθενός. Πρώτα από όλα έχετε να σκεφτείτε πολλά πράγματα, νομικά θέματα αν παίρνετε διαζύγιο και εκατομμύρια λεπτομέρειες για να ρυθμίσετε. Ποιος θα κρατήσει τη γάτα; Πότε θα μαζέψετε τα πράγματα από το σπίτι; Πώς θα  μιλήσετε στους φίλους που είχατε καλέσει στο γάμο σας και θα τους εξηγήσετε ότι χωρίζετε; Κάποια στιγμή όλα αυτά τα πρακτικά ζητήματα θα λυθούν και θα μείνετε μόνοι σας με τον εαυτό σας και θα προσπαθείτε να προσαρμοστείτε σε μια ζωή μόνοι σας.

Χρειάζεται να πενθήσω;

Οι σχέσεις τελειώνουν μετά από μια μακροχρόνια, δύσκολη περίοδο που οι σύντροφοι δεν τα πάνε καλά. Μερικές φορές η απιστία είναι κομμάτι αυτής της εικόνας. Επίσης, ένα ζευγάρι πρέπει να βρει τρόπους να παραμείνουν γονείς, ακόμη και όταν είναι θυμωμένοι και αναστατωμένοι. Σύμφωνα με αυτά, οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται γιατί πενθούν όταν θα έπρεπε να είναι θυμωμένοι. Απλά δεν πενθούν μονάχα για την απώλεια κάποιου που αγαπούσαν και ίσως ακόμη να αγαπούν, αλλά για το μέλλον που είχαν φανταστεί, ένα μέλλον που τώρα θα είναι πολύ διαφορετικό.

Πότε θα αισθανθώ καλύτερα;

Πρώτα από όλα, αποδεχτείτε ότι τα συναισθήματά σας είναι φυσιολογικά. Είτε είστε θυμωμένοι, καταθλιπτικοί ή απλά θλιμμένοι, είναι εντάξει να νιώθετε έτσι. Έχετε περάσει πολύ δύσκολα και ίσως το μέλλον σας να μην είναι ακόμη ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στα συναισθήματα που βιώνετε. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να νιώσει όπως θέλει και λίγο βάρος θα φύγει από πάνω σας. Δεύτερον, μπορείτε να εφαρμόσετε μεθόδους ενσυνειδητότητας, να ακούσετε και να αποδεχτείτε τα συναισθήματα που νιώθετε, χωρίς να τα αφήνετε να σας σταματούν από το να ζείτε τη ζωή σας. Επικεντρωθείτε στις πρακτικές λεπτομέρειες και συγχωρήστε τον εαυτό σας που δεν ένιωσε αμέσως καλά.

Θέλω να ζητήσω βοήθεια

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να ζητήσετε βοήθεια όταν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε ένα χωρισμό. Όταν περνάμε δύσκολα στη ζωή μας, γινόμαστε ευάλωτοι σε ένα μεγάλο αριθμό διαταραχών που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές και άλλες ψυχολογικές και σωματικές καταστάσεις. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να περνά δύσκολα ή αν ανησυχείτε, ζητήστε βοήθεια και αυτό είναι σημάδι δύναμης. Σημαίνει ότι ξέρετε ότι χρειάζεστε υποστήριξη και κινητοποιήστε για να την αποκτήσετε.

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία;

Αν και η συμβολή των φίλων και της οικογένειας είναι ανεκτίμητη κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών στη ζωή μας, μερικές φορές η επαγγελματική βοήθεια είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο. Οι αγαπημένοι σας ίσως να δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από τον πρώην σύντροφό σας, γιατί μπορεί να έχουν ποικίλες σχέσεις με αυτόν ή αυτή, και να προσπαθούν να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα, με τις ελπίδες και τα όνειρα που είχατε και οι δύο. Αν έχουν ενοχές ή πικρία απέναντι σας, σας κάνουν μεγαλύτερο κακό από ότι καλό.

Ένας ψυχοθεραπευτής είναι αντικειμενικός και δεν έχει επενδύσει στη σχέση σας, για αυτό μπορεί να σας καθοδηγήσει μέσα από τα δύσκολα συναισθήματα που βιώνετε, να τα καταλάβει, να τα αποδεχτεί και να δείξει θετικούς τρόπους να τα αντιμετωπίσετε τώρα και στο μέλλον. Μπορεί να σας βοηθήσει με πρακτικές δεξιότητες διαχείρισης, να κατανοήσετε όσα νιώθετε και να βασιστείτε στις δυνάμεις σας. Θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να προχωρήσετε στο μέλλον και να είστε χαρούμενοι και πλήρεις, απαλλαγμένοι από τις παλιές σας σχέσεις.

Ο καθένας από εμάς, και κάθε χωρισμός, είναι διαφορετικός για αυτό και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες σας, μπορεί να κάνετε γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία , τεχνικές ενσυνειδητότητας και άλλα. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν πολύ καλύτερα πολύ γρήγορα, και για άλλους χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Δεν υπάρχει ʺσωστήʺ απόκριση στην ψυχοθεραπεία.

Να ξέρετε όμως, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και θα γίνουν πιο εύκολα όταν θα πάρετε την απόφαση να βάλετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Κατανοούμε πόσο δύσκολα είναι για εσάς τα πράγματα αυτή τη στιγμή και είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε.

c199