Κάνε το Τεστ
γάμος, ζευγάρι, σχέσεις, συναισθηματική απομάκρυνση στο γάμο

Η συναισθηματική απομάκρυνση καταστρέφει ένα γάμο, όχι οι διαφωνίες

Συναισθηματική Απομάκρυνση στο Γάμο

Όλοι αναζητούμε στις σχέσεις μας την αγάπη, την υποστήριξη, τη στοργή και τη φροντίδα. Εάν θέλετε να ενισχύσετε μια υγιή σχέση, ή να ανανεώσετε ένα γάμο που έχει μετατραπεί σε συγκατοίκηση, ή να σώσετε μια σχέση που πεθαίνει, ένα πράγμα πρέπει σίγουρα να έχετε στο μυαλό σας: είναι η συναισθηματική απόσταση–και όχι οι συγκρούσεις- που καταστρέφουν μια σχέση.

Το μυστικό για ένα επιτυχημένο γάμο είναι να εκδηλώνετε όσα νιώθετε και να επικοινωνείτε

Οι μελέτες δείχνουν πως τα ζευγάρια που καταφέρνουν να μείνουν μαζί ευτυχισμένα μετά από πολλά χρόνια γάμου τείνουν να μοιράζονται τα συναισθήματά τους μεταξύ τους, και να διατηρούν το συναισθηματικό δέσιμο. Η εκδήλωση των συναισθημάτων ενισχύει με θετικό τρόπο την σύνδεση των δύο συντρόφων. Το συναισθηματικό δέσιμο με τη σειρά του αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη διατήρηση της αγάπης και της ασφάλειας στη σχέση, και εξασφαλίζει ότι οι “διαφωνίες”θα βιώνονται απλά ως“προκλήσεις” που το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει μαζί, και μέσω αυτών θα ενισχυθεί η αγάπη τους.

“Όταν παίρνεις διαζύγιο γιατί περνάτε μία κρίση, είναι σαν να πουλάς το αμάξι σου γιατί ξέμεινε από καύσιμα”, Νταϊάν Σόλι.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια δυνατή και πιο ασφαλή σχέση, χρειάζεται να συζητάτε και να ανταποκρίνεστε συναισθηματικά ο ένας στον άλλο, ώστε να καλλιεργείτε το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ σας. Και αυτό μπορείτε να το επιτύχετε αν βάλετε συναισθηματικά θεμέλια στη σχέση σας, αγγίζοντας τα πιο βαθιά και πιο αγνά σας συναισθήματα. Χρειάζεται να αναγνωρίσετε ότι βασίζεστε στον σύντροφό σας και είστε συναισθηματικά προσκολλημένος μαζί του/της.

Αν δεν εκδηλώνετε όσα νιώθετε και δημιουργείτε συναισθηματική απόσταση, μπορείτε εύκολα να μετατραπείτε από αδελφές ψυχές και εραστές, σε ξένους.

Πολλά ζευγάρια συχνά αισθάνονται ότι η σεξουαλική οικειότητα απομακρύνεται μετά από αρκετά χρόνια γάμου – μια παθιασμένη σχέση μπορεί να μετατραπεί σε απλή συγκατοίκηση.Η ερωτική φλόγα χάνεται αργά ή γρήγορα. Τα παιδιά, η δουλειά, οι υποχρεώσεις και οι τριβές της καθημερινότητας συχνά μετατρέπουν μια παθιασμένη σχέση σε συγκατοίκηση με την πάροδο του χρόνου, και αργά αλλά σταθερά αρχίζετε να απομακρύνεστε. Επίσης τα προβλήματα που αφορούν στο σεξ μπορεί να αποτελούν ένα δείκτη, ο οποίος δείχνει ότι η σχέση έχει κάποιο πρόβλημα.

Αν αισθάνεστε ότι η συναισθηματική και σεξουαλική οικειότητα καταρρέει, χρειάζεται να ξεκινήσετε να δουλεύετε μαζί για την αναζωπύρωση της οικειότητας το συντομότερο δυνατό. Οι διαφωνίες μπορεί να σας αναστατώνουν και να είναι οδυνηρές, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν τη σχέση σας. Αυτό που καταστρέφει τις σχέσεις είναι η συναισθηματική απομάκρυνση των συντρόφων.Η συναισθηματική απομάκρυνση ανάμεσα στους συντρόφους συνήθως εμφανίζεται σιγά σιγά,και είναι εύκολο να μην την παρατηρήσετε, μέχρι να είναι ανεπανόρθωτη η ζημιά.

Αντί να απομακρύνεστε μεταξύ σας ή να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο, ψάξτε βαθιά μέσα σας και βρείτε το κουράγιο να ανοιχτείτε. Μην φοβάστε να αποκαλύψετε τα πιο αγνά σας συναισθήματα και να χρησιμοποιήσετε λέξεις όπως το ʺχρειάζομαιʺ. Αντί να είστε επικριτικοί, κατηγορηματικοί και να μην συνεργάζεστε, μπορείτε να μάθετε να εκφράζετε τις ανάγκες σας με αποφασιστικό τρόπο και με σεβασμό. Έτσι θα χτίσετε την ασφάλεια, εμπιστοσύνη, υποστήριξη και όλα τα καλά πράγματα που προέρχονται από μια ασφαλή σχέση με τον σύντροφό σας.

Οι σχέσεις θέλουν συνεχή φροντίδα

 Οι ενήλικες έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν μια υγιή συναισθηματική σύνδεση και αλληλεξάρτηση με το σύντροφό τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επενδύουν συναισθηματικά στη σχέση ενώ ταυτόχρονα έχουν μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους, της ατομικότητάς τους. Επίσης σημαίνει ότι οι σύντροφοι μπορούν να μιλήσουν και να εκφράσουν τις ανάγκες τους και δεν έχουν πρόβλημα να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη όταν την χρειαστούν.

Σε αρκετές περιπτώσεις η έλλειψη επικοινωνίας αποτελεί το λόγο της αποτυχίας μιας σχέσης. Ωστόσο, δεν είναι οι διαφωνίες αυτές καθ’ αυτές που καταστρέφουν την ρομαντική σχέση,αλλά αποτελούν την αφορμή για να ξεκινήσουν δύο άτομα να απομακρύνονται συναισθηματικά ο ένας από τον άλλο. Η συναισθηματική απομάκρυνση αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι κρίσης στη σχέση, και συντελείται αργά αλλά σταθερά, με αποτέλεσμα όταν την αντιλαμβάνεται το ζευγάρι να είναι ήδη πολύ αργά.

“Η αγάπη είναι συναίσθημα, ο γάμος συμβόλαιο και η σχέση δουλειά”, Λόρι Γκόρντον

Οι σχέσεις και ο γάμος απαιτούν σκληρή δουλειά. Το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ δύο συντρόφων συνδέεται με την οικειότητα, την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, τη στοργή και την αμοιβαία ευχαρίστηση.Η συναισθηματική σύνδεση με τον σύντροφό σας απαιτεί συνεχή φροντίδα, όπως και κάθε άλλο πράγμα που αξίζει να έχουμε. Χρειάζεται προσπάθεια και αφοσίωση: να θυμάστε πως κάθε σχέση είναι μια ζωντανή διαδικασία που εξελίσσεται και μεταμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Με την Ψυχοθεραπεία μπορείτε να σώσετε και να ενδυναμώσετε τη σχέση σας

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε και να βελτιώσετε την σχέση σας είναι να χτίσετε μια ασφαλή συναισθηματική σύνδεση. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να κρατήσετε τη σχέση σας υγιή και ασφαλή, χρειάζεται να επιμείνετε σε ένα ασφαλές συναισθηματικό δέσιμο.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να δείτε τις συμπεριφορές μέσα στη σχέση σας. Η ψυχοθεραπεία ενθαρρύνει και τους δύο συντρόφους να είναι προσιτοί, συναισθηματικά ενεργοί και να αλληλεπιδρούν.