Κάνε το Τεστ
γιατί φοβάμαι το γάμο, φόβος δέσμευσης, φοβία για το γάμο, αιτίες φόβου δέσμευσης, πως θα ξεπεράσω τη φοβία για το γάμο, πως θα ξεπεράσω τη φοβία για τη δέσμευση

Γιατί φοβάμαι το γάμο;

Γιατί φοβάμαι το γάμο;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι εκφράζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει ο γάμος. Στις μέρες μας ο γάμος είναι όλο και λιγότερο δημοφιλής. Η απώλεια αυτού του βαθύτερου ανθρώπινου δεσμού είναι κάτι πολύ ανησυχητικό. Γιατί κάποιος μπορεί να νιώθει φόβο για το γάμο;

Μήπως επειδή θεωρούμε στον 20ο αιώνα το θεσμό του γάμου ξεπερασμένο; Ίσως να υπάρχει και άλλος λόγος που αυξάνει τη φοβία για το γάμο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 50% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο.  Πολλοί νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο γάμος είναι μια "παγίδα"  και μια συμφωνία για την οποία "χάνουν την ελευθερία τους" αντί να είναι ελεύθεροι από την μακροχρόνια ανάγκη να βρουν την αγάπη.

Πολλές φορές, η φοβία για το γάμο έχει τις ρίζες της στις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μάθει πράγματα για τις σχέσεις από τις εμπειρίες που είχαν στην αρχή της ζωής τους. Αν δεν γνωρίζει κάποιος όσα έχει μάθει για τις σχέσεις, τότε αυτά ελέγχουν την ερωτική του ζωή. Μπορεί να είναι καλά ή κακά, υγιή ή ανθυγιεινά πρότυπα.

Αν όσα έχουμε μάθει είναι υγιή, υπέροχα και όμορφα τότε προφανώς θα επαναλάβουμε όσα μάθαμε. Αν όσα έχουμε μάθει είναι ανθυγιεινά, ίσως να επαναλαμβάνουμε αυτά τα ανθυγιεινά μοτίβα ξανά και ξανά. Ή μπορεί να αποδεχτούμε ότι θα ζούμε χωρίς αγάπη στη ζωή μας μετά από τόσες απογοητεύσεις που έχουμε βιώσει.

Τι είναι η φοβία;

Οι φοβίες αποτελούν μια πολύ συνήθη μορφή διαταραχών άγχους. Προκαλούν ανήσυχες σκέψεις ή φόβους για πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι επιβλαβή. Ο φόβος για το γάμο είναι μια ειδική φοβία, που σημαίνει ότι κάποιος φοβάται μα συγκεκριμένη κατάσταση, το γάμο ή τη δέσμευση.

Τι είναι ο φόβος για το γάμο;

Οι άνθρωποι που νιώθουν φόβο για το γάμο συνήθως νιώθουν φόβο για την δέσμευση. Αυτός ο φόβος είναι τόσο έντονος που συχνά είναι αδύνατο να διατηρήσουν μια μακροχρόνια σχέση.

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν μακροχρόνια σχέδια όπως για παράδειγμα να επιλέξουν ένα πανεπιστήμιο για τις σπουδές τους, να κάνουν μια επιλογή για την καριέρα τους ή για την χώρα που θέλουν να ζουν. Αυτός ο φόβος της δέσμευσης διαφέρει από το φόβο για το γάμο, που αφορά μόνο τις προσωπικές σχέσεις.

Οι άνθρωποι που έχουν φοβία για το γάμο ίσως:

 • Να μην μπορούν να δημιουργήσουν μια μακροχρόνια σχέση.
 • Βιώνουν έντονο άγχος όταν είναι σε μια σχέση και συνεχή ανησυχία για το τέλος της σχέσης.
 • Νιώθουν ανησυχία όταν βλέπουν ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια.
 • Διώχνουν τους συντρόφους τους ή τερματίζουν απότομα τη σχέση τους.

Πώς συμβάλλει μια ερωτική απογοήτευση στο φόβο για το γάμο;

Όταν ένα άτομο έχει βιώσει την απογοήτευση από τις ερωτικές του σχέσεις, ειδικά εάν έχει κάνει γάμο μια ή δύο ή τρεις φορές και έχει φτάσει στο σημείο να λέει ότι ο γάμος δεν αξίζει, είναι επώδυνος, απογοητευτικός, τότε όλα αυτά μοιάζουν πολύ με τη φοβία του γάμου. Ίσως κάποιος να έχει βαθιές πληγές από τους γάμους που έκανε ή να έχει αποτύχει να μείνει δεσμευμένος. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν θα προχωρήσει εύκολα στη δέσμευση.

Φυσικά, αυτό το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί πριν καταλήξει σε φοβία για το γάμο. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις "κακών γάμων" οφείλονται σε συγκεκριμένους λόγους. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, το ψυχολογικό φορτίο που προκαλεί ένας γάμος ή μια δέσμευση , είναι κάτι που  συχνά πολλοί άνθρωποι αγνοούν ή δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξή του. Όλοι μας κουβαλάμε αυτό το φορτίο, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Και αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιή σχέση, είναι καλύτερο να γνωρίζουμε το δικό μας φορτίο.

Η επιτυχία μιας σχέσης έχει άμεση σχέση με την υγιή ερωτική ζωή. Όπως και κάθε άλλος ψυχολογικός παράγοντας στη ζωή μας, η ερωτική μας ζωή μπορεί να χρειαστεί βελτίωση, ανανέωση. Πολλές φορές με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, τα άτομα ανακαλύπτουν τις υγιείς και τις ανθυγιεινές εμπειρίες στις σχέσεις τους, που τους δίδαξαν πως πρέπει να είναι οι ερωτικές σχέσεις από την αρχή της ζωής τους. Επίσης μαθαίνουν πολλά για την ερωτική τους ζωή από τις εμπειρίες τους και τρόπους για να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.

Φυσικά, όταν κάποιος γνωρίζει όσα έχει μάθει για τις σχέσεις στη ζωή του μπορεί να έχει τον έλεγχο στην ερωτική του ζωή και να προχωρά σε νέες εμπειρίες που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων.

Ο φόβος της δέσμευσης

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται το γάμο ή τη δέσμευση λόγω των τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος. Ο φόβος για το γάμο μπορεί να είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός. Δεν μπορεί κάποιος να πονέσει αν δεν επιτρέψει στον εαυτό του να δεσμευτεί σε μια μακροχρόνια σχέση.

Οι πιο πιθανές αιτίες φόβου για το γάμο περιλαμβάνουν:

 • Διαφωνίες ανάμεσα στους γονείς: τα παιδιά που είναι μάρτυρες του διαζυγίου των γονιών τους ή συγκρούσεων πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίζουν τις ίδιες συγκρούσεις.
 • Προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες: οι ενήλικες που έχουν βιώσει έναν επώδυνο χωρισμό, ένα διαζύγιο ή μια απιστία ίσως να αποφεύγουν τις σχέσεις. Με τον καιρό, αυτή η επιλογή προκαλεί φόβο.
 • Φόβο ότι χάνουν ευκαιρίες: μερικοί άνθρωποι ίσως να ανησυχούν ότι μπορεί μείνουν δεσμευμένοι με το λάθος άτομο και να μην είναι διαθέσιμοι όταν έρθει το σωστό άτομο στο δρόμο τους.
 • Πολιτισμικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις: σε πολλές κουλτούρες ο γάμος είναι απλά μια διαδικασία στην οποία δεν παίζουν ρόλο η αγάπη και τα συναισθήματα. Φυσικά, ο καθένας θα φοβόταν να δεσμευτεί με κάποιον τον οποίο δεν έχει επιλέξει.

Πώς θα ξεπεράσω το φόβο της δέσμευσης;

Η ψυχοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να ξεπεράσει το φόβο της δέσμευσης. Κάθε άνθρωπος ανακαλύπτει τις υποκείμενες αιτίες πίσω από τις σκέψεις του που δημιουργούν το φόβο της δέσμευσης. Με τη βοήθεια ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τις αρνητικές αντιλήψεις σε θετικές αντιλήψεις για τη δέσμευση και το γάμο. Επίσης μπορείτε να μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα με τον αγαπημένο σας για αυτή τη φοβία.

Μπορεί επίσης να κάνετε συστηματική θεραπεία απευαισθητοποίησης. Αυτή η μορφή θεραπείας έκθεσης βοηθά τους περισσότερους ανθρώπους να ξεπεράσουν ειδικές φοβίες.

Η θεραπεία έκθεσης:

 • Σας μαθαίνει πως να χρησιμοποιείτε τεχνικές χαλάρωσης όπως οι ασκήσεις με βαθιές αναπνοές και διαλογισμό για την διαχείριση των συμπτωμάτων.
 • Σταδιακή έκθεση στην ιδέα της δέσμευσης.
 • Πραγματικές εργασίες ώστε να αρχίσετε να νιώθετε πιο άνετα με την δέσμευση σε μια μακροχρόνια σχέση.

Μπορείτε να ξεπεράσετε το φόβο της δέσμευσης 

Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιοι άνθρωποι να έχουν αμφιβολίες όταν ξεκινά μια σχέση δέσμευσης. Ωστόσο, οι άνθρωποι που φοβούνται το γάμο παραλύουν στην ιδέα. Ο φόβος μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία ή την διατήρηση μιας σχέσης. Αν έχετε πληγές από το παρελθόν, τότε ο φόβος του γάμου μπορεί να είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός για την αποφυγή του πόνου. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν.