Κάνε το Τεστ
η αγάπη μας δίνει φτερά, τι είναι η αγάπη, ορισμός της αγάπης, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης, ποια είναι η επίδραση της αγάπης στην ψυχική μας υγεία

Η αγάπη μας δίνει φτερά!

Αγάπη

Η αγάπη είναι μια πολύπλοκη έννοια… Ένα μίγμα συναισθημάτων, συμπεριφορών και πεποιθήσεων που συνδέονται με τα δυνατά συναισθήματα της στοργής, της προστασίας, της ζεστασιάς , του σεβασμού.

Τι σημαίνει όμως "αγάπη";

Η αγάπη αποτελεί αγαπημένο θέμα για τους φιλόσοφους, τους ποιητές, τους συγγραφείς και τους επιστήμονες και συχνά υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι η αγάπη είναι ένα δυνατό συναίσθημα στοργής, υπάρχουν και άλλες απόψεις. Η λέξη "σ΄αγαπώ" έχει διαφορετικό νόημα για τον κάθε άνθρωπο.

Η αγάπη δεν χωράει σε καλούπια.

Κάποιοι πιθανοί ορισμοί για την αγάπη είναι οι εξής:

  • Όταν κάποιος βάζει σε προτεραιότητα την ευτυχία του άλλου.
  • Τα δυνατά συναισθήματα προσκόλλησης, στοργής και ανάγκης.
  • Τα δραματικά, ξαφνικά συναισθήματα έλξης και σεβασμού.
  • Η επιλογή να δεσμευτεί κάποιος ότι θα βοηθά , θα σέβεται και θα φροντίζει ένα άλλο άτομο (το σύντροφό ή το παιδί του).
  • Συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Η αγάπη είναι επιλογή; Είναι κάτι μόνιμο ή φευγαλέο; Η αγάπη διαφέρει από άτομο σε άτομο και από κουλτούρα σε κουλτούρα. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης;

1. Ειλικρίνεια 

Για να μπορέσει ένα ζευγάρι να είναι κοντά χρειάζεται οι σύντροφοι να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα είναι πρόθυμοι να ακούνε όσα τους λέει ο σύντροφός τους χωρίς να γίνονται αμυντικοί. Ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε απόλυτα με το σύντροφό μας σε κάτι, είναι σημαντικό να τον ακούμε γιατί αυτό δείχνει ότι νοιαζόμαστε για αυτόν.

2. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες

Μια σχέση ανθίζει όταν και οι δύο σύντροφοι είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμμετέχουμε σε όλα όσα απολαμβάνει ο σύντροφός μας, αλλά ότι μοιραζόμαστε νέες δραστηριότητες, επισκεπτόμαστε καινούργια μέρη, σπάμε τη ρουτίνα.

3. Σεβόμαστε τα όρια του άλλου

Κάθε σύντροφος είναι ανάγκη να σέβεται την μοναδικότητα του άλλου ατόμου. Συχνά, τα ζευγάρια αναλαμβάνουν ρόλους ή έχουν μια συγκεκριμένη δυναμική. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν το σύντροφό τους ως προέκταση του εαυτού τους και όχι ως ένα άλλο άτομο.

4. Στοργή

Η στοργή παίζει τεράστιο ρόλο στο πως εκφράζουμε την αγάπη. Όταν αποκόπτουμε τον εαυτό μας από τα συναισθήματα στοργής, σκοτώνουμε τη σχέση. Η φλόγα ανάμεσα στο ζευγάρι χάνεται. Η σεξουαλικότητα γίνεται ρουτίνα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι δύο σύντροφοι να νιώθουν απόμακροι. Για να μείνει η αγάπη ζωντανή χρειάζεται να μπορούμε να δώσουμε και να δεχτούμε στοργή.

5. Κατανόηση

Είναι πολύ εύκολο να προβάλλουμε τα θέματά μας στο σύντροφό μας ή να παρεξηγήσουμε όσα λέει. Είναι επίσης εύκολο να μείνουμε κολλημένοι στο πως βλέπουμε εμείς τα πράγματα χωρίς να σκεφτόμαστε την οπτική του άλλου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοούμε τη θέση του συντρόφου μας.

6. Ισότητα

Πολλά ζευγάρια πέφτουν στην παγίδα και μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους στη σχέση τους. Μπορεί ο ένας σύντροφος να θέλει να ελέγξει μια κατάσταση, και έτσι να καταλήγει να παραπονιέται ότι το άλλο άτομο είναι ανεύθυνο, ανώριμο ή παθητικό. Για να είναι μια σχέση αληθινή είναι απαραίτητη η ισότητα. Όταν ο ένας σύντροφος προσπαθεί να ελέγξει ή να χειραγωγήσει τον άλλο, τότε η σχέση δεν είναι ισότιμη.

Ποια είναι η επίδραση της αγάπης στην ψυχική μας υγεία;

Αν και σχεδόν κανένας δεν συμφωνεί με ένα  μόνο ορισμό της αγάπης, οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι η αγάπη παίζει σημαντικό ρόλο στην σωματική και στην ψυχική μας ευημερία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της αγάπης. Ο ρόλος της αγάπης στην ψυχική μας υγεία είναι πολλαπλός:

  • Είναι γεγονός ότι τα μωρά που δεν παίρνουν αγάπη και στοργή με τη μορφή της αγκαλιάς εμφανίζουν κάποιες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη.
  • Όταν κάποιος νιώθει ότι δεν τον αγαπούν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη.
  • Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι αγαπούν τους άλλους και αγαπιούνται από τους άλλους είναι πιο ευτυχισμένοι.
  • Η αγάπη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μακροπρόθεσμα, και βοηθά στο να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αγάπη είναι τελικά μια από τις πιο περίπλοκες ανθρώπινες εμπειρίες. Φαίνεται , πως όσα περισσότερα μαθαίνουμε για την αγάπη τόσο λιγότερο την καταλαβαίνουμε. Περνάμε όλη μας της ζωή μαθαίνοντας.

Η αγάπη αποτελεί πεδίο έρευνας για την νευροεπιστήμη , σύμφωνα με την οποία έχουν παρατηρηθεί τα εξής:

Η αγάπη είναι χημεία

Σίγουρα θα έχετε ερωτευθεί και θα έχετε παρατηρήσει ότι θέλετε να είστε συνεχώς με το σύντροφό σας. Υπάρχει όμως εξήγηση για αυτό. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η αγάπη ενεργοποιεί τμήματα του εγκεφάλου μας τα οποία ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις εθισμού.

Η αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης, της ωκυτοκίνης και της σεροτονίνης που παρατηρούνται όταν ερωτευόμαστε δίνουν στο σώμα μας απίστευτης ευεξίας. Το σώμα πάντα θα αποζητά την ισορροπία. Επομένως, όταν το σώμα επανέρχεται σε ισορροπία, έχουμε την αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο.

Η αγάπη μας κάνει απερίσκεπτους

Είμαστε πιο πρόθυμοι να πάρουμε τα ρίσκα μας όταν είμαστε ερωτευμένοι. Στον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη σκέψη και τη λογική, παρατηρείται μια μείωση στη λειτουργία του όταν είμαστε ερωτευμένοι. Την ίδια στιγμή, η αμυγδαλή, που μας προστατεύει από τις απειλές, λειτουργεί λιγότερο.

Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι ότι καταλήγουμε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από ένα "ροζ" πρίσμα. Αυτό μας κάνει να μην κάνουμε τις ιδανικές επιλογές καθώς ο εγκέφαλός μας είναι απασχολημένος με την αγάπη.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι, δεν έχουμε την ανάγκη να είμαστε αμυντικοί, έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πράγματα από μια πιο θετική πλευρά και αυτό μας παρεμποδίζει να αναρωτιόμαστε για τις πράξεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μας κάνει να σκεφτόμαστε, τι στο καλό μας συνέβη;

Η αγάπη θολώνει την κρίση μας

Είναι αλήθεια ότι η αγάπη μας κάνει να αισθανόμαστε ότι πετάμε στα σύννεφα, ή ότι όλα στη ζωή μας είναι όπως θα έπρεπε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγάπη μπορεί να θολώσει την κρίση μας.

Οι μελέτες δείχνουν, ότι οι γυναίκες που είναι ερωτευμένες έχουν ένα υπερδραστήριο ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την μνήμη, και για αυτό θυμούνται όλες τις ημερομηνίες και τις επετείους. Αυτό που χρειάζεται να θυμούνται οι άνδρες είναι ότι οι γυναίκες θυμούνται σχεδόν τα πάντα!

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο εγκέφαλος ελέγχει την εμπειρία της αγάπης. Πιστεύουμε ότι η αγάπη έρχεται από την καρδιά μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι πως είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του εγκεφάλου.

Η αγάπη συμβάλλει στην προσωπική μας εξέλιξη

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να βρουν την αγάπη ή την χάνουν είναι επειδή νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο. Σταματήστε να ψάχνετε εξωτερικούς παράγοντες για να αποδώσετε την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Βαθιά μέσα σας γνωρίζετε ότι η ευθύνη είναι όλη δική σας.

Μέχρι να ψάξετε βαθιά μέσα σας και να απελευθερώσετε τις προσωπικές σας δυνάμεις, δεν θα βρείτε την ικανοποίηση που ψάχνετε στους άλλους.

Η αγάπη μας δίνει την αίσθηση του σκοπού

Όλοι μας έχουμε ανάγκη να ζούμε μια ουσιαστική ζωή και να είμαστε αφοσιωμένοι σε ανθρώπους που νοιαζόμαστε. Η αίσθηση αυτού του σκοπού μας δίνει κίνητρο στην καθημερινότητα.

Η αγάπη μας δίνει φτερά 

Η αγάπη είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα που μπορεί να μας δώσει φτερά! Συμβάλλει στην προσωπική μας εξέλιξη και δίνει νόημα στη ζωή μας. Είναι κινητήριος δύναμη για κάθε άνθρωπο. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μας βοηθούν να ανοίξουμε την καρδιά μας και να νιώσουμε την αγάπη!