Κάνε το Τεστ
τι ειναι μια καλη σχεση, επιτυχημενη σχεση

Tα μυστικά της επιτυχημένης σχέσης

Ποια είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης και καλής συντροφικής σχέσης;

Συνήθως οι όροι "επιτυχημένη σχέση" ή "καλή σχέση" σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας, καθώς δεν σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Παρόλ’αυτά σε γενικές γραμμές μία επιτυχημένη σχέση συμπεριλαμβάνει δύο ανθρώπους που σέβονται ο ένας τον άλλον, επικοινωνούν ανοιχτά, έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά και ίδιες ευκαιρίες και ευθύνες μέσα στη σχέση (ισοτιμία).

Μια σχέση θεωρείται υγιής και επιτυχημένη όταν εμπεριέχεται σ’αυτήν αγάπη, νοιάξιμο, φροντίδα, εντιμότητα, εμπιστοσύνη, σεβασμός, επικοινωνία αλλά και συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Σ’αυτή τη σχέση, δεν υπάρχει ανάγκη για επιβολή δύναμης από κανέναν σύντροφο. Αντιθέτως, ο καθένας σέβεται την ανεξαρτησία του άλλου, αποφασίζουν ελεύθερα και ανταλλάσσουν τις απόψεις τους χωρίς φόβο.

Η αγάπη αδιαμφισβήτητα αποτελεί το βασικότερο συστατικό μια υγιούς και επιτυχημένης σχέσης, αλλά από μόνη της δεν αρκεί! Στην πραγματική ζωή και στην καθημερινότητα μας, δεν είναι πάντα όλα ρόδινα και ρομαντικά.

Πως χτίζεται η επιτυχία σε μία σχέση αλλά και πως διατηρείτε

  1. Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους αλλά και τα κάτω τους. Δεν γίνεται να είμαστε συνέχεια χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ας είμαστε, λοιπόν, ανοιχτοί στις απογοητεύσεις και ας αρχίσουμε να τις βλέπουμε ως μία ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα το σύντροφο μας και να εξελιχθούμε μέσα από αυτές.
  2. Κατανόηση, αποδοχή και εκτίμηση. Είναι πολύ σημαντικό να δεχόμαστε το σύντροφο μας όπως είναι, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του και να μην προσπαθούμε να τον αλλάξουμε. Να εκτιμούμε τις πράξεις του, να δίνουμε σημασία στο τι του αρέσει και τι όχι και να είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν οι προτεραιότητες, καθώς η σχέση διαρκώς εξελίσσεται.
  3. Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε ως «εμείς». Όταν αναφερόμαστε στη σχέση μας ως «εμείς», αυτό δείχνει ότι υποσυνείδητα, μας θεωρούμε μια εννιαία οντότητα. Μας βλέπουμε δηλαδή ως ομάδα και όχι ως δύο ξεχωριστά προσωπά, στα οποία επικρατεί το «εγώ» και το «εσύ». Στο «εμείς» εσωκλείεται εμπιστοσύνη και ένας δυνατός δεσμός.
  4. Ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη κάνει τις σχέσεις να ανθίσουν. Πρόκειται για ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα, το οποίο μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα και βοηθάει να επικεντρωνόμαστε στα θετικά χαρακτηριστικά του συντρόφου μας.
  5. Ανακαλύπτουμε νέους δρόμους. Η ρουτίνα δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί και εδώ χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο μεριές. Νέα μέρη, νέες δραστηριότητες, χιούμορ και πράγματα που αρέσουν και στους δύο μπορούν να αρχίσουν να εμπλουτίζουν το πρόγραμμα μας. Έτσι δημιουργείται μία νέα δυναμική στη σχέση.
  6. Eκφράζουμε τη στοργικότητα μας. Αγκαλιές, φιλιά και χάδια δείχνουν στο σύντροφο μας ότι ενδιαφερόμαστε γι’αυτόν. Το άγγιγμα είναι πολύ σημαντικό καθώς μεταφέρει όσα αισθανόμαστε και ο σύντροφος μας τα εισπράττει άμεσα.
  7. Στήριξη. Κανείς δεν είναι τέλειος. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε το σύντροφο μας στα λάθη του και να μην τον πετροβολούμε. Να τον ακούμε όταν είναι αναστατωμένος, να του μιλάμε, να τον βοηθάμε και να του κάνουμε συχνά κοπλιμέντα.
  8. Δημιουργούμε κοινούς στόχους. Οι κοινοί στόχοι μας κάνουν να λειτουργούμε ως ομάδα, να εστιάζουμε στα θετικά που έχει ο καθένας μας και να δουλεύουμε αρμονικά. Δίνουν νόημα στη σχέση μας και την ενδυναμώνουν.
  9. Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας. Υποχρεώσεις υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις και καλό είναι να μην τις αγνοούμε και να προσπαθούμε να είμαστε εντάξει. Με αυτό τον τρόπο, κάνουμε ευτυχισμένο και το σύντροφο μας. Παρόλ’αυτά καλό είναι παράλληλα να μην βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας. Οπότε αν κάτι μας ζορίζει, να προσπαθούμε να το συζητάμε ανοιχτά.
  10. Επικοινωνία. Η ανάγκη για επικοινωνία είναι έμφυτη και ίσως γι’αυτό και να αποτελεί το κλειδί μιας επιτυχημένης σχέσης. Οι σύντροφοι πρέπει να είναι και καλοί ακροατές αλλά και καλοί ομιλητές ταυτόχρονα. Η ανοιχτή επικοινωνία φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και γλιτώνει παρεξηγήσεις.

Μια επιτυχημένη σχέση

Οι καλές και επιτυχημένες σχέσεις δεν συμβαίνουν "τυχαία". Ιδίως τη σημερινή εποχή χρειάζονται πολύ δουλειά και απαιτούν αγάπη, πάθος, ανεκτικότητα, εκτίμηση, κατανόηση και αποδοχή. Αξίζει όμως να επενδύσουμε σ'αυτές! Αν συναντάτε δυσκολίες στη σχέση σας, η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή ψυχοθεραπεία ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.